Användningen av applikationsprogrammeringsgränssnitt, eller API:er, har ökat dramatiskt. Företag är nu beroende av en mängd olika API:er för att smidigt utföra sina dagliga uppgifter. Denna ökade användning har tyvärr också gjort API:er till ett attraktivt mål för hackare, som ständigt utvecklar nya metoder för att utnyttja eventuella säkerhetsbrister.
Men varför är API-säkerhet så viktigt och hur kan man effektivt hantera de risker som är förknippade med den? Låt oss undersöka detta närmare.
Varför är fokus på API-säkerhet så viktigt?
I dagens digitala värld spelar API:er en central roll i moderna mobila applikationer, SaaS-lösningar och webbapplikationer. Organisationer använder API:er i allt från kundrelaterade tjänster och samarbeten med partners till intern systemhantering. Eftersom API:er ofta exponerar både applikationslogik och känslig data, som till exempel personuppgifter, utgör de ett ständigt mål för hackare. Framgångsrika attacker mot API:er kan leda till allvarliga dataintrång, vilket resulterar i både ekonomisk skada och negativ inverkan på företagets rykte.
Enligt en studie utförd av Palo Alto Networks och ESG Research, upplevde 92 procent av de tillfrågade företagen minst en säkerhetsincident relaterad till API:er under 2022. Av dessa hade 57 procent av företagen upplevt flera incidenter. Det är därför av största vikt att förbättra API-säkerheten för att förebygga attacker.
Här följer några metoder för att minimera vanliga säkerhetsrisker och skydda känslig information.
1. Implementera tillförlitlig autentisering och auktorisering
Autentisering handlar om att verifiera att en begäran om åtkomst till en API-resurs kommer från en legitim användare, medan auktorisering bekräftar att användaren har de nödvändiga behörigheterna för att komma åt den specifika resursen.
Att införa en säker autentiserings- och auktoriseringsprocess är det första och viktigaste steget i att skydda dina API:er mot obehörig åtkomst.
Nedan beskrivs några av de mest använda autentiseringsmetoderna för API:er.
API-nyckel
I den här metoden får en klient en unik API-nyckel som delas med API-servern. När klienten begär åtkomst till en API-resurs, inkluderas nyckeln i begäran som ett sätt att verifiera att det är en legitim begäran.
Det finns dock en potentiell svaghet med API-nycklar. Om en hackare lyckas få tag på en API-nyckel kan de få obehörig tillgång till API-resurserna. Därför är det avgörande att kryptera all API-trafik för att förhindra att nycklar stjäls.
Användarnamn och lösenord
Användarnamn och lösenord kan användas för att autentisera API-förfrågningar. Det är dock viktigt att vara medveten om de metoder som hackare använder för att knäcka lösenord, och det faktum att användare kan dela sina inloggningsuppgifter med opålitliga parter. Den här metoden erbjuder därför inte en optimal säkerhetsnivå.
Ömsesidig TLS (mTLS)
Med ömsesidig TLS har både API-slutpunkten och klienten ett TLS-certifikat, och de autentiserar varandra genom dessa certifikat. Eftersom det kan vara komplicerat att underhålla TLS-certifikat, används den här metoden inte särskilt ofta för API-autentisering.
JWT-autentisering (JSON Web Token)
I den här metoden används JSON Web Tokens för att autentisera och auktorisera API-klienter. När en klient skickar en inloggningsbegäran med användarnamn, lösenord eller andra typer av inloggningsuppgifter, skapar API:et en krypterad JSON Web Token som sedan skickas till klienten.
Klienten använder sedan denna token i efterföljande API-anrop för att verifiera sig själva.
OAuth2.0 med OpenID Connect
OAuth erbjuder auktoriseringstjänster som tillåter användare att autentisera sig utan att avslöja sina lösenord. OAuth2.0 bygger på ett tokenbaserat koncept och används ofta tillsammans med autentiseringsmekanismen OpenID Connect. Denna metod är populär för att säkra API:er.
2. Implementera rollbaserad åtkomstkontroll
Rollbaserad åtkomstkontroll (RBAC) begränsar åtkomsten till en resurs baserat på användarens roll och principen om minsta behörighet.
Genom att implementera RBAC säkerställs att endast behöriga användare har tillgång till specifik data, utifrån sina respektive roller. Ingen användare har obegränsad tillgång till alla API-resurser.
3. Kryptera all kommunikation
API-trafik innehåller ofta känslig information som inloggningsuppgifter och data. Därför är det viktigt att kryptera all nätverkstrafik, särskilt API-anrop och svar, med SSL/TLS-kryptering. Krypteringen skyddar användaruppgifter och andra känsliga data från att hamna i fel händer.
4. Använd en API-gateway
Utan en API-gateway måste koden för att hantera API-anrop byggas in direkt i applikationen. Detta ökar komplexiteten i utvecklingsarbetet och kan göra systemet mer sårbart.
En API-gateway hanterar API-anrop från externa system centralt, utanför själva API:erna. Detta gör det enklare att hantera API:er, ökar säkerheten och förbättrar skalbarhet och tillgänglighet.
Några populära API-gateways är Amazon API Gateway, Azure API Gateway, Oracle API Gateway och Kong Gateway.
5. Begränsa antalet anrop
Genom att införa API-anropsbegränsningar kan du sätta en gräns för antalet API-anrop som en klient kan göra. Detta är en effektiv metod för att förhindra DDoS-attacker (Distributed Denial of Service).
Du kan begränsa antalet anrop per sekund, minut, timme, dag eller månad. Det finns olika metoder för att implementera begränsningar:
Med Hard Stop-metoden får klienten felmeddelandet 429 när gränsen nåtts. Soft Stop ger en kort respitperiod efter att gränsen överskridits. Throttled Stop gör att klienter kan fortsätta göra anrop men med lägre hastighet.
Att begränsa API-anrop minskar säkerhetsrisker och sänker back-end-kostnader.
6. Minimera dataexponering
Se till att API-svar endast innehåller den data som är nödvändig. Om ett API-anrop begär ett postnummer ska endast postnumret returneras, inte hela adressen.
Genom att minimera mängden information i API-svar kan du också förbättra svarstiderna.
7. Validera parametrar
API-anrop kräver ofta ett antal inmatningsparametrar. Varje parameter måste valideras för att säkerställa att den finns och att dess innehåll är korrekt. Detta skyddar API:et från skadlig eller felaktig data.
Parameterkontroller får aldrig kringgås.
8. Övervaka API-aktivitet
Implementera en plan för att övervaka och logga API-aktiviteter. Detta hjälper dig att snabbt upptäcka misstänkt aktivitet innan den hinner skada din API-server eller dina API-klienter. Börja med att logga alla API-anrop och svar.
Verktyg som Sematext, Dotcom-Monitor eller Checkly kan användas för att övervaka ditt API i realtid.
9. Kontrollera API-säkerheten regelbundet
API-säkerhetstester bör inte enbart ske under utvecklingsprocessen. Kontrollera istället säkerheten för dina live-API:er kontinuerligt. Detta hjälper säkerhetsteamet att identifiera felkonfigurationer och sårbarheter som utvecklingsteamet kanske missat under implementeringen.
Säkerhetsteamet bör även skapa en plan för att hantera eventuella incidenter som rör API-säkerhet.
Hantera API-säkerhetsrisker för att skydda värdefull data
Allt eftersom fler organisationer implementerar API:er i sin digitala omvandlingsprocess, letar hackare ständigt efter potentiella sårbarheter. Om de får tillgång till ditt API kan de stjäla känslig data. Det är därför av största vikt att förbättra API-säkerheten för att minimera riskerna.