5 tips för att få den bästa underhållningsupplevelsen från din PS5

Sedan PS2 har Sony haft en historia av att skapa PlayStation-konsoler ägnade åt omfattande underhållning. PS5 står som en ättling till det arvet, med alla typer av mediastöd, från onlinestreamingtjänster till DVD-stöd.

Om du vill göra din PS5 till kärnan i ditt underhållningssystem finns det några saker du bör veta och göra. Vi har listat dem alla här så att du kan få den bästa möjliga PS5-underhållningsupplevelsen.

1. Ladda ner och konfigurera underhållningsappar

Även om det är en begränsad sådan har PS5 en appbutik som inte är spel som du kan besöka för att ladda ner streamingappar. Faktum är att det finns många appar du kan ladda ner och ställa in för att göra din PS5 till den ultimata underhållningskonsolen.

Men för korthetens skull rekommenderar vi tre nödvändiga appar för filmer och TV, musik och poddsändningar.

Använd Netflix och Plex för filmer och TV på din PS5

Netflix är en topprankad streamingapp som innehåller många original och populära icke-originaltitlar som du kan streama när du vill. Vi rekommenderar Netflix om du vill titta på TV-program och filmer utan att behöva ladda ner något eller göra mycket för att ställa in det.

Du hittar Netflix i Media-sektionen på din PS5, men du kan behöva uppdatera den först. Vi är säkra på att du vet att Netflix inte är gratis, men du kan se vår guide för att ta reda på vilken Netflix-prenumeration som passar dig.

Plex, å andra sidan, är vad du bör välja om du redan har ett stort bibliotek med filmer lagrade på en enhet. Du kan ställa in en Plex Media Server på din dator och strömma alla filmer, musik och foton därifrån till din PS5 gratis. Vi har en nybörjarguide till Plex som du kan konsultera för att komma igång.

Du kan ladda ner Plex från PlayStation Store.

Plex har även annonsstödda live-TV-kanaler som du kan lyssna på och gamla eller lågbudgetfilmer som du kan se gratis.

Använd Spotify för musik och podcaster på din PS5

Du har några alternativ för musik på din PS5, men den bästa valutan för pengarna är Spotify. Till skillnad från sin rival, Apple Music, har Spotify en gratis plan med annonser, så att du alltid kan ha musik även när du inte vill betala för det.

Spotify har inte bara ett stort bibliotek med musik och spellistor, utan det är också valplattformen för många podcaster. Det betyder att du kan använda Spotify för att hålla koll på dina favoritpoddar på en PS5.

Spotify är en av apparna som följer med din PS5, så du hittar den i Media-sektionen. Liksom Netflix kan det också behöva uppdateras.

Om du inte visste det kan du använda din PS5 för att spela media från en extern enhet. Du bör köpa en dedikerad SSD-hårddisk med minst 1 TB data (så att du inte får ont om utrymme), som du kan använda för att lagra allt du skulle älska att spela på en PS5.

Även om du kan koppla in din hårddisk direkt till PS5, kan du också använda den som en filkatalog för mediaservertjänster som Plex. På så sätt kunde du titta på film och TV och lyssna på musik offline (genom en direkt anslutning) eller online (med en mediaserver).

Använd en stor extern SSD-enhet så att du inte täpper till din dators interna lagring med högupplösta filmer.

3. Anslut ett högkvalitativt ljudsystem

En PS5 kan fylla platsen för en Blu-ray-spelare när du monterar ett hemmabiosystem. Men vad är en bra hemmabio utan kvalitetsljud?

Komplett hemmabiosystem kräver förstklassiga högtalare, som erbjuder en rad alternativ som soundbars, standard bokhylla högtalare och 5.1 eller 7.1 surroundsystem. Soundbars fungerar som ett utmärkt platsbesparande val utan att kompromissa med ljudkvaliteten. De är kompakta och lätta att montera på väggar eller hyllor, ofta tillsammans med en dedikerad subwoofer för att förstärka basen.

För dem som letar efter en mer konventionell installation är bokhylla högtalare ett övertygande alternativ. Designade för att placeras på hyllor eller stativ, ger dessa högtalare en robust och dynamisk ljudupplevelse. Jämfört med soundbars överträffar högtalare i högklassiga bokhyllor i allmänhet dem i ljudprestanda.

Du kan också göra saker lite enklare och köpa spelhögtalare. De är ett bra val om du har en stram budget.

4. Anslut din PS5 till en 4K-TV eller bildskärm

PS5:or stöder 4K-upplösningar, och att ansluta din PS5 till allt annat än en 4K-TV kommer att äventyra din spel- och filmupplevelse.

Leta efter en skärm som stöder en upplösning på 3840×2160 pixlar (vanligen kallad 4K UHD) och har stöd för High Dynamic Range (HDR). Kombinationen 4K och HDR säkerställer levande färger, djupare kontraster och en mer verklighetstrogen visuell upplevelse. Du kanske måste aktivera och justera HDR på din PS5 såväl som 4K för att få bästa resultat (Inställningar > Skärm och video > Videoutgång).

Slutligen har PS5 en Ultra HD Blu-ray-enhet, så att du kan titta på fysiska 4K UHD Blu-ray-filmer. Sätt bara in skivan så kommer PS5 automatiskt att upptäcka och spela upp den i fantastisk 4K-upplösning.

5. Prenumerera på PlayStation Plus

I slutändan är din PS5 en spelkonsol; den bästa underhållningen den kan erbjuda är videospel. Spel kan vara dyra, men Sony har erbjudit ett sätt att undvika att köpa ett spel varje gång du vill spela något. Sonys lösning är PlayStation Plus.

PlayStation Plus är ett utmärkt sätt att se till att du alltid har nya och spännande spel på din PS5. Sonys PlayStation-prenumeration ger dig tillgång till ett bibliotek med spel som du kan ”hyra” medan din prenumeration pågår. Det är också det enda sättet att låsa upp åtkomst för flera spelare i många videospel på PS5.

PlayStation Plus brukade bara ha en nivå, men Sony har introducerat PS Plus-nivåer som heter Essential, Extra och Premium. PlayStation Extra ger dig tillgång till ett bibliotek med 400 spel, medan PlayStation Premium ger dig upp till 700.

Få ut mer av din PS5

PS5:s potentiella roll som kärnan i alla underhållningssystem kan vara underskattad. Många använder den för spel och glömmer bort alla andra saker man kan använda den till. Med hjälp av tipsen som ges här bör du kunna ta din PS5 upp ett snäpp och förbättra din underhållningsupplevelse.

Det finns mycket du kan använda en PS5 till förutom spel.