Hur man använder Linux Cat-kommandon (med exempel)

I alla operativsystem arbetar användare med filer och utför operationer som att skapa, ta bort och läsa från filer. I Linux är situationen inte annorlunda.

Medan du kan arbeta med filer med det grafiska användargränssnittet i ett Linux-operativsystem, föredrar de flesta Linux-användare att interagera med operativsystemet från terminalen.

Som sådan har Linux kommandon som tillåter användare att arbeta med filer direkt från terminalen. Ett sådant kommando är kattkommandot.

Från Linuxman-sidorna används cat-kommandot för att sammanfoga filer och skriva ut filinnehåll till standardutdata. Linuxman-sidor är dokumentationsfiler som är avsedda att hjälpa användare att förstå Linux-kommandon och hur de används.

För att komma åt man-sidan för ett Linux-kommando anger du helt enkelt man . Till exempel, för att se man-sidorna för cat-kommandot, kör följande kommando i terminalen:

man cat

Vad kattkommandot används till

Som nämnts tidigare kan kommandot cat användas för att skriva ut innehållet i en fil på skärmen. Dess andra funktionalitet är att sammanfoga filer och mata ut deras innehåll. Detta betyder att om du tillhandahåller cat-kommandot med flera filer, kommer det att sammanfoga deras innehåll och mata ut deras innehåll till skärmen.

För att uttrycka det enkelt, kommer cat-kommandot att sätta samman innehållet i flera filer och mata ut dem på skärmen. I en sådan operation kommer dock inte cat-kommandot att skapa någon ny fil, och de ursprungliga filerna som används i cat-kommandot kommer att förbli oförändrade.

Kattkommandot används också vid omdirigering. Omdirigering avser hur användare kan ändra källan för standardinmatning och destinationen för standardutdata och standardfel. Standardinmatning, standardutgång och standardfel är de standardströmmar som används för kommunikation i Linux.

Som standard är standardinmatningen tangentbordet, och standardutdata och standardfel visas på skärmen som standard.

Omdirigering innebär därför att istället för att få standardindata från ett tangentbord som är standard, kan vi omdirigera och hämta indata från en fil eller någon annan källa.

När det kommer till standardutdata och standardfel, som visas på skärmen som standard, genom omdirigering, kan du få dessa utdata skrivna till en fil.

cat Kommandosyntax

Syntaxen för cat-kommandot är följande:

cat [OPTION]... [FILE]...

I Linux man-sidor är allt som står inom hakparenteser valfritt. Därför, i syntaxen ovan, är det inte ett måste för cat-kommandot att ha ett OPTION eller ens en fil som argument. Den kan ha endera av de två, båda eller ingen alls.

Ellipsis(…) används för att visa att en eller flera av de föregående operanderna eller argumenten är tillåtna. Därför kan kommandot cat ta ett eller flera OPTIONS eller FILER.

FILE representerar filer som vi vill att cat-kommandot ska sammanfoga och visa. OPTION representerar flaggor som kan läggas till kattkommandot för att ändra dess beteende. Alternativ som kan användas med kommandot cat visas nedan:

Cat-kommandot fungerar genom att ta filen/filerna som skickas till den och mata ut deras innehåll till standardutgången, som är terminalfönstret. Om det finns flera filer som skickas till den, sammanfogas deras innehåll och visas sedan i terminalfönstret.

Kattkommandot kommer också att bete sig annorlunda beroende på flaggan som skickas till den. Om du till exempel skickar flaggan -n kommer cat-kommandonumret att göras till alla utdatarader. Beroende på hur du vill att den ska bete sig kan du skicka vilken som helst av flaggorna som kan användas med kommandot cat.

Hur man använder kattkommandot

För att använda cat-kommandot, skriv bara in kommandot och namnet på filen/filerna du vill sammanfoga och läsa till exempel. För att mata ut innehållet i en fil som heter rainbow.txt, kör följande kommando.

cat rainbow.txt

Du kan också lägga till en flagga för att ändra beteendet för kattkommandot. Till exempel kan du numrera alla utdatarader med flaggan -n. I vårt exempel ovan kan vi numrera alla utdatarader i rainbow.txt genom att köra följande rad:

cat -n rainbow.txt

Utgångarna från de två kommandona visas nedan:

För att kombinera flaggorna eller alternativen som kan användas med kattkommandot, skriv dem helt enkelt efter varandra, eller så kan du placera ut dem. Endera av de två fungerar. Flaggan -E som visas nedan används för att lägga till ett dollartecken($) i slutet av utdataraderna.

Detta kan vara användbart när du visar valutavärden. De olika sätten att kombinera flera flaggor med kommandot cat visas nedan:

För att sammanfoga och visa flera filer med cat-kommandot, skriv helt enkelt filnamnen efter varandra, åtskilda med mellanslag. Till exempel, för att sammanfoga två filer med namnet rainbow.txt och primary.txt, kör följande rad:

cat rainbow.txt primary.txt

Utdata från kommandot visas nedan

De två filerna rainbow.txt och primary.txt förblir oförändrade efter denna operation. Observera att ordningen som filerna visas i i kommandot avgör hur innehållet kommer att visas. Innehållet visas från den första filen till den sista. Du kan också lägga till flaggor när du sammanfogar och visar flera filer, som visas nedan:

En sista sak att notera om cat-kommandot är att i händelse av att ingen fil tillhandahålls till kommandot eller ett bindestreck(-) tillhandahålls, läser cat-kommandot från standardinmatningen istället för en fil. Standardingången är tangentbordet.

Därför kommer cat-kommandot helt enkelt att visa vad en användare än anger via tangentbordet. För att se detta i praktiken, kör kommandot:

cat

Kommandot tar dig till en blinkande markör som väntar på inmatning från tangentbordet. Skriv valfri text och tryck sedan på Retur. Vad du än skriver kommer att matas ut till standardutgången som visas nedan:

Tryck på CTRL + C för att avsluta och sluta skicka inmatning till cat-kommandot.

Vi kan också använda kommandot cat för att sammanfoga och mata ut innehållet i alla filer av en viss typ i den aktiva katalogen. Detta görs med en asterisk

cat *.txt

jokertecken. Till exempel, för att få ut allt innehåll i textfilerna (.txt) i en viss katalog, kör vi koden nedan:

Utdata från kommandot visas nedan:

Exempel på cat Command

Bortsett från standardanvändningarna av cat-kommandot, kan funktionaliteten för cat-kommandot utökas genom omdirigering. Som nämnts tidigare skickas cat-kommandot till terminalskärmen som standard.

Men genom omdirigering kan vi omdirigera dess utdata till en annan fil istället för att utdata visas på skärmen.

Operatorn för omdirigering av utdata i Linux är > (större än-symbolen, även kallad chevron).

cat rainbow.txt

Till exempel, om vi kör raden:

Innehållet i rainbow.txt kommer vi att matas ut på skärmen.

cat colors.txt > rainbow.txt

Men om vi utför

Innehållet i rainbow.txt kommer inte att visas på skärmen. Istället kommer de att omdirigeras och skrivas till filen colors.txt. Detta kan vara ett utmärkt sätt att kopiera innehåll från en fil till en annan.

Standardbeteendet för omdirigering av utdata i Linux är att det skriver över allt innehåll i filen vi omdirigerar till. Till exempel, i exemplet ovan kommer allt innehåll i rainbow.txt att skrivas över av innehållet från colors.txt. För att behålla det befintliga innehållet i filen du omdirigerar till och lägga till det nya innehållet till den, använd >> när du omdirigerar.

Lägg märke till nedan att colors.txt nu har färgerna som hittades i rainbows.txt efter att ha omdirigerat utdata från rainbows.txt till colors.txt med >>

För att ta funktionaliteten av cat-kommandot ännu längre, kan vi kombinera omdirigering och cat-kommandots standardbeteende att läsa från standardinmatningen när ingen fil tillhandahålls för att använda cat-kommandot för att skapa en fil och skriva till den.

cat > dark.txt

Om du kör koden nedan

Vi kommer att omdirigera till dark.txt. Eftersom vi inte tillhandahöll en fil vars innehåll kommer att omdirigeras till dark.txt, kommer kommandot cat att förvänta sig input från tangentbordet.

Skriv därför in vilken text du vill lagra i dark.txt, tryck på Enter för att gå till nästa rad och tryck på CTRL + D när du är klar för att spara det du har skrivit till filen du omdirigerar till.

Eftersom vi omdirigerar till en fil som inte finns skapas dark.txt automatiskt, och det vi skrev via tangentbordet kommer att sparas i filen. På så sätt kan vi använda kommandot cat för att skapa filer och skriva till dem när de skapas.

Resultatet av operationen visas nedan:

cat >> dark.txt

Katten kan också användas för att lägga till text i slutet av en fil. Med dark.txt kan vi lägga till fler färger till den genom att köra:

Du kan sedan lägga till ytterligare information genom att skriva genom tangentbordet och sedan trycka på CTRL + D för att spara och lägga till det nya innehållet i dark.txt som visas nedan:

cat file1 file2 file3 > file4

Kattkommandot kan också användas för att sammanfoga flera filer till en fil. Syntaxen för en sådan operation visas nedan

Innehållet i fil1, fil2 och fil3 kommer att sammanfogas och skrivas till fil4. Du kan också använda >> om du inte vill skriva över innehållet i fil4. Om filen$ inte finns skapas den automatiskt.

Ett exempel på detta visas nedan:

cat colors.txt primary.txt > allColors.txt

För att skriva innehållet i colors.txt och primary.txt till allColors.txt, kör vi

cat primary.txt >> colors.txt

Du kan också lägga till innehållet från en eller flera filer till en annan fil med kommandot cat. Detta görs genom att använda >> vid omdirigering av utdata. Detta undviker att skriva över det som redan finns lagrat i den andra filen. Om du till exempel vill lägga till innehållet i primary.txt till colors.txt, kör du koden nedan:

Resultatet av denna operation visas nedan:

Slutsats

Cat-kommandot är ett mycket användbart Linux-kommando som låter användare sammanfoga och visa innehållet i filer. Kommandot har flera flaggor som kan läggas till för att ändra hur det beter sig.

Genom omdirigering kan funktionaliteten för cat-kommandot utökas avsevärt, så att användare kan skapa och kopiera filer, sammanfoga flera filer till en fil och lägga till en befintlig fil. För att lära dig mer om kommandot katt, besök dess man-sidor.

Du kan också utforska några Linux-kommandon för systemadministratörer.