Rätt IT-automatiseringsverktyg för dig

By rik

Omfattande verktygslåda för DevOps

Antalet verktyg som används inom mjukvaruutveckling med DevOps-metodik är i ständig tillväxt. Idag finns det ett enormt utbud, där varje verktyg har en specifik funktion i ett företags verksamhet. Dessa verktyg är avsedda att underlätta uppnåendet av företagsmål och hanteringen av dagliga rutiner. Både nya och erfarna utvecklare kan lätt känna sig överväldigade av det stora utbudet och utmaningen i att välja det mest lämpliga verktyget.

Även efter att ha begränsat urvalet till en lista över potentiella verktyg, kan de specifika problem som behöver lösas variera. Till exempel kan det finnas behov av specifik konfigurationshantering eller tillämpning inom IT-infrastrukturen, vilket gör valet svårt. Chef och Ansible är två framstående alternativ inom detta område.

För de som är engagerade i DevOps är det viktigt att förstå när och varför man ska välja en specifik teknikstack för automatisering. I denna genomgång kommer jag att analysera dessa två automatiseringsverktyg, med hänsyn till att varje utvecklare har unika behov. Även om det ”bästa” verktyget är en subjektiv bedömning, kommer jag att framhäva skillnaderna, likheterna och på så sätt underlätta ett informerat beslut.

Viktiga termer inom DevOps-automation

Innan vi går djupare in i jämförelsen mellan Ansible och Chef, är det bra att bekanta sig med några av de mest använda termerna inom DevOps-automatisering för att underlätta förståelsen av området:

  • DevOps och DevSecOps – Dessa termer syftar på utvecklingsverksamhet respektive utvecklingssäkerhetsverksamhet. Dessa metoder inom mjukvaruutveckling omfattar strategier för kultur, automatisering och plattformsdesign, med integrerad säkerhet som ett delat ansvar under hela IT-livscykeln. DevSecOps lägger till säkerhet till DevOps för att stärka processen.
  • Konfigurationshantering – Denna process innebär att upprätthålla datorsystem, servrar och programvara i önskat tillstånd. Syftet är att säkerställa att programvaran fungerar som förväntat. Automatisering av konfigurationshanteringen kan minska kostnader, komplexitet och risken för manuella fel.
  • Agentbaserad arkitektur – Chef använder denna arkitektur, som innebär att specifik programvara (agenter) installeras i de hanterade miljöerna. För att använda modellen måste beroenden installeras på varje målnod, vilket kan vara tidskrävande, särskilt vid snabba leveranser.
  • Agentlös arkitektur – Ansible använder denna modell, vilket innebär automatisering och hantering av IT-tjänster utan att behöva installera agenter. Styrsystemet kopplar till fjärrmaskiner via SSH. Efter konfigurering krävs inget distributionssystem.
  • YAML – Yet Another Markup Language är ett deserialiseringsspråk som används för att skriva konfigurationsfiler. YAML är ett JavaScript-tillägg, läsbart och lätt att använda med andra programmeringsspråk.

Vad är Ansible?

Ansible, som lanserades 2012 av Ansible Works, är ett verktyg för IT-automatisering som används för att automatisera hela applikationslivscykeln i IT-miljöer. Ansible kan användas för att automatisera konfigurationshantering, orkestrera arbetsflöden och utveckla applikationer. Ansibles modell utför uppgifter i en specifik ordning och kör IT-processer konsekvent.

Ansible förbättrar kvaliteten och produktiviteten samtidigt som kostnaderna minskas genom att optimera IT-miljön. Det kan också vara en lösning som bidrar med intelligens inom IT-området, och överbryggar traditionella IT-miljöer med agil mjukvaruimplementering. Det är ett verktyg med öppen källkod som baseras på klient-servermodellen. Ansibles utvecklare menar att det är den enda automatiseringsmotorn som kan automatisera hela livscykeln inom kontinuerlig leverans. Automatisering innebär att omvandla komplexa uppgifter till repeterbara ”spelböcker”, vilket förenklar processer och ökar produktionen.

Namnet ”ansible” är inspirerat av science fiction-litteratur, där det beskriver ett ögonblickligt hyperrymdkommunikationssystem.

Ansibles kontrollmaskiner är Linux/Unix-baserade, som Debian, RedHat Enterprise Linux och macOS. Ansible kan köras på Python 2.7 eller 3.5. När det gäller molnplattformar fungerar Ansible med bland annat Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud och Docker. Ansible använder winRM och OpenSSH för fjärranslutningar, erbjuder självbetjäning, utför rollbaserad åtkomstkontroll (RBAC) och ger utökade behörigheter. Det resulterar i att Ansible bidrar med tillförlitlighet och säkerhet inom DevOps och IT-drift.

Ansible kan användas för att automatisera IT-infrastruktur av många operatörer, inklusive IT-chefer och releaseingenjörer. Både stora och små företag kan använda Ansible för att effektivisera sin IT-drift. Många företag som använder Ansible är verksamma inom informationsteknik och kommunikation.

Viktiga funktioner i Ansible

  • Ansible Content Collections – Det här verktyget underlättar samarbete genom förkomponerade moduler. Ansible erbjuder en konsekvent struktur för att hantera moduler, roller, plugins och dokumentation i innehållsskapandeprocessen. Detta säkerställer en jämn innehållsleverans utan att behöva bekymra sig över versionsuppdateringar.
  • Automation Services Catalog – Den här funktionen hanterar provisionering, hantering och automatisering av resurser. Den automatiserar vanliga användarförfrågningar genom RBAC-teknik och hjälper till att uppfylla IT-efterlevnadskrav.
  • Automation Hub – Det här verktyget ger tillgång till Red Hats innehåll och tillhörande partners. Användare kan utöka innehållet genom att publicera och hantera Ansible-samlingar i automationshubben, och utnyttja guider för att använda Ansible.
  • Automation Execution Environments – Detta är en containerbild för IT-automatiseringsmiljöer, som standardiserar sättet att automatisera uppgifter och procedurer. Det är ett gemensamt språk för automationsingenjörer, plattformsarkitekter och administratörer.
  • Automation Mesh – Detta lager förenklar skalningsprocessen med hjälp av ett bilateralt kommunikationslager. Det effektiviserar applikationsdistributionen utan att kompromissa med synlighet och kontroll över IT-ekosystemet. Automation Mesh tillhandahåller säkerhetsfunktioner som digital signering, TLS, trafikkryptering och ytterligare åtkomstkontroller.
  • Automationsanalys och insikter – Den här funktionen hjälper till att utvärdera Ansibles automatiseringsprestanda med hjälp av data som kan användas för logiska och informerade beslut.

Fördelar med Ansible

  • Lätt att lära sig utan förkunskaper.
  • Förenklad konfigurationshantering och applikationsdistribution.
  • Förbättrad säkerhet och tillförlitlighet.
  • Tillgänglig instrumentpanel för centraliserad automation och visualisering.
  • Stöd för efterlevnad av IT-regler.
  • Tidseffektiv.
  • Möjliggör kontinuerlig integration.
  • Större community.

Nackdelar med Ansible

  • Stödjer inte macOS.
  • Underutvecklat grafiskt användargränssnitt (GUI).
  • Statslös, spårar inte förändringar i beroenden.
  • Begränsad felsökningsförmåga.

Vad är Chef?

Chef skapades 2009 av OpsCode. Det är ett mjukvaruverktyg som utvecklats efter Puppet, ett tidigare konfigurationsverktyg som ansågs svårt att förstå med en brant inlärningskurva. Chef är lite svårare att förstå än Ansible, men blir lättare med övning. Både Chef och Puppet använder Ruby som programmeringsspråk.

Enligt Chef-utvecklarna är det ”en kraftfull automatiseringsplattform som förvandlar infrastruktur till kod”.

Chef är ett automatiseringsverktyg som kan användas för kontinuerlig drift och konfigurationshantering. Oavsett om verksamheten är lokal, i hybridmiljö eller molnbaserad, automatiserar Chef konfiguration, distribution och hantering via nätverket, oavsett storlek.

Chef kan köras på flera plattformar som Windows, Cisco IO och Nexus. Det stöder också molnplattformar som Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) och Google Cloud Platform.

Till skillnad från Ansible, som har många användare, riktar sig Chef främst till DevOps- och DevSecOps-ingenjörer. Lösningen används ofta av medelstora till större IT- och tjänsteföretag.

Huvudegenskaper hos Chef

Chef har flera viktiga arkitektoniska funktioner, bland annat:

  • Chef Infra – Detta verktyg automatiserar, konfigurerar, hanterar och distribuerar IT-infrastruktur. Chef Infra omvandlar infrastruktur till kod och ger en stabil distribution. Det består av tre komponenter: Chef server, arbetsstation och klienter. Arbetsstationen kan köras på vilken plattform som helst och stöder kodtestning med olika verktyg.
  • Chef Habitat – Detta verktyg med öppen källkod stödjer applikationsdistribution oavsett plattform. Det definierar, paketerar och levererar applikationer automatiskt med isolerade, granskningsbara och oföränderliga paketeringsformat, samt en habitatövervakare för att hantera paketen.
  • Chef InSpec – Detta testramverk med öppen källkod kan köras på vilken plattform som helst och är läsbart för både människor och maskiner. Det är också en säkerhets- och efterlevnadslösning. Dessutom kan det användas för att testa fysisk hårdvara.
  • Chef Automate – Det är en inkörsport för att integrera produkter med öppen källkod som Chef InSpec och Habitat, och ger fullständig säkerhet och efterlevnad. Chef Automate kan också användas för att få en överblick över hela IT-ekosystemet och generera insikter.

Fördelar med Chef

  • Färdigpackade mallar som förenklar konfigurationen.
  • Lätt att använda och snabb utveckling av ”kokböcker”.
  • Säkerställer konsekvens och kvalitet vid implementering.
  • Bra anpassning av verktyg; anpassa instrumentpanelen efter behov.
  • Svårt att migrera Chef.
  • Automatiserar IT-efterlevnad.
  • Ger säker och smidig leverans till kritiska applikationer.

Nackdelar med Chef

  • Många verktyg behöver förtydligas bland användarna.
  • Kräver kunskap om Ruby programmeringsspråk.
  • Brant inlärningskurva.
  • Inte optimalt för mindre organisationer.
  • Följer master-klient-modellen, vilket kan vara långsamt.
  • Relativt högre kostnader.

Huvudsakliga skillnader mellan Ansible och Chef

Även om både Ansible och Chef har samma syfte, skiljer de sig åt i flera avseenden. Nedan följer en översikt över dessa skillnader:

Funktion Ansible Chef
Installation Lätt att installera med agentfri arkitektur. Använder master-klient-modellen, vilket kräver att Chef Agent körs på varje klientdator. Arbetsstationskomponenten behöver också konfigureras, vilket kan göra installationsprocessen långsam.
Använt språk YAML, som är deklarativt. Ruby, som är mer utvecklarbaserat.
Konfiguration Konfigurationsfiler kallas ”playbooks”. Ansible använder push-konfiguration. Konfigurationsfiler kallas ”kokböcker”. Chef använder pull-konfigurationstekniken.
Community Mångsidig verksamhet med stor community. Äldre produkt med bättre dokumentation men mindre community.

Sammanfattning

Chef och Ansible är två kraftfulla automatiserings- och konfigurationssystem som används i DevOps, DevSecOps och andra IT-processer. Ansible är enklare och lättare att använda, vilket gör den tillgänglig för en bredare användargrupp. Chef är mer avancerat och kan hantera mer komplexa IT-uppgifter.

Båda verktygen har sina fördelar och nackdelar. För att välja det mest lämpliga automatiseringsverktyget är det viktigt att utvärdera de specifika behoven. Det är också viktigt att överväga användarvänlighet, tillgängliga funktioner och långsiktiga perspektiv, samt faktorer som framtida arbetsbelastning och organisationens tillväxt.

Om du är intresserad av DevOps, rekommenderar jag att du utforskar vidare. Det finns många resurser tillgängliga för att utveckla kunskaper inom området.