Tokenomik utgörs av nyckelfaktorer som ger dig insikt i värdet av en kryptotoken.
Sedan början av 2023 har efterfrågan på kryptovalutor ökat markant. Efter en period av negativ marknadssentiment under 2022, har majoriteten av kryptovalutor återhämtat sig. Den globala kryptomarknaden uppskattas nu till över 1 biljon dollar.
Bitcoin, den ledande kryptovalutan, upplevde en ökning på över 40% i januari 2023. Men vet du egentligen hur kryptovalutor värderas? Om inte, är du inte ensam. I den här artikeln kommer vi att gå igenom just det.
Inom kryptosfären ger tokenomik mervärde baserat på flera olika parametrar. Innan vi djupdyker i tokenomik, är det viktigt att vi förstår vad en kryptotoken är.
Vad är en kryptotoken?
En kryptotoken är en digital representation av olika typer av tillgångar, såsom fastigheter, värdepapper eller till och med digital konst. Den kan också symbolisera en specifik användning inom ett visst blockkedjenätverk.
En tokens värde bestäms antingen av värdet på den underliggande tillgången eller av dess användningsområden. En ökad efterfrågan på en token kan också resultera i ett högre pris.
Nu när vi har en grundläggande förståelse för tokens, låt oss utforska tokenomik mer i detalj.
Vad innebär Tokenomik?
Tokenomik är en sammanslagning av orden ”token” och ”ekonomi”. Enkelt uttryckt, kan man säga att tokenomik är ekonomin bakom en kryptotoken.
Konceptet med tokenomik härstammar från BF Skinner, en psykolog från Harvard. Redan 1972 föreslog Skinner ett system där deltagare kunde utbyta polletter mot kaffe eller godis.
Tokenomik bygger på ett incitamentssystem som belönar användare för deras deltagande i blockkedjenätverk. Detta system motiverar individer att engagera sig i kryptoprojekt som erbjuder större möjligheter till belöning.
I kryptoprojekt investerar intresserade genom att köpa och behålla tokens i tron att dessa kommer att ge avkastning i framtiden. Ju högre efterfrågan på en token, desto större värde tillförs projektet och den investerade summan.
Du kanske nu funderar på frågan: ”Hur kan jag granska tokenomiken?” Låt oss ta en titt på det direkt!
Hur man analyserar Tokenomik i ett Kryptoprojekt?
Tokenomik är ett värdefullt verktyg för att förstå strukturen och utformningen av en kryptotoken. Här är hur du kan gå tillväga för att förstå tokenomiken i ett kryptoprojekt:
#1. Granska Whitepaper
Majoriteten av kryptoprojekt publicerar ett whitepaper, där tekniska specifikationer och projektets övergripande mål presenteras. Genom att läsa detta dokument kan du få en grundläggande förståelse för hela projektet.
Källa: ethereum.org
Vissa projekt ger även ut en mer lättillgänglig version av whitepaper, en så kallad ”litepaper”. Det ger en enklare förståelse av projektet utan onödig teknisk jargong.
Tokenomik är en väsentlig del av ett whitepaper. Här finns detaljerad information om tokenen och dess funktionalitet.
#2. Använd Webbsidor för Prisspårning
Att noggrant granska ett whitepaper för att utvinna viktig tokenomisk data kan vara tidskrävande. I sådana fall kan du använda pålitliga webbsidor som spårar priser på kryptovalutor.
Plattformar som CoinMarketCap och CoinGecko erbjuder en snabb översikt över ett projekts tokenomik. Dessa plattformar presenterar all relevant information på ett ställe.
En fördel är att du kan ställa in din favorit valuta för att lättare utvärdera tokenomiken. Du behöver inte ens logga in för att få tillgång till tokeninformationen. Smidigt, eller hur?
Låt oss säga att du vill undersöka tokenomiken för Polygon-projektets MATIC-token. Du kan hitta marknadsvärden i realtid och det cirkulerande utbudet av tokenen.
Källa: coinmarketcap.com
Du kan även hitta historisk data om tokenen sedan lanseringen och information om den initiala myntutgivningen (ICO) med ett enda klick.
Kort sagt, det är viktigt att granska huvudkomponenterna i tokenomiken för att få en bättre förståelse för ett projekt.
Låt oss titta närmare på dessa komponenter!
Huvudkomponenter i Tokenomik
#1. Tokenutbud
De huvudsakliga faktorerna som påverkar priset på en token är utbud och efterfrågan. Det finns tre typer av tokenutbud:
- Cirkulerande utbud: Antalet tokens som är i omlopp på kryptomarknaden.
- Totalt utbud: Inkluderar det cirkulerande utbudet plus tokens som skapats men inte är tillgängliga på marknaden, men exkluderar brända tokens.
- Maximalt utbud: Det maximala antalet tokens som projektet har programmerat att skapa eller utfärda.
Tokenutbudet hjälper dig även att bestämma kryptomarknadsvärdet, eller börsvärdet, för en token. Detta värde beräknas genom att multiplicera tokens nuvarande pris med dess cirkulerande utbud.
Låt oss anta att en token handlas för 20 dollar och har ett cirkulerande utbud på 10 miljoner. I det fallet har tokenen ett börsvärde på 200 miljoner dollar.
Vissa tokens har ett maximalt utbud, som Cardanos ADA-token. ADA har ett maxutbud på 45 miljarder tokens. Andra tokens som Shiba Inu, Polkadot och Tether saknar däremot ett maximalt utbud.
#2. Konsensusmekanism
Konsensusmekanismen inom ett kryptoprojekt möjliggör för blockkedjenätverket att validera och säkra alla transaktioner. De flesta projekt använder sig av mekanismerna ”proof-of-work” (PoW) eller ”proof-of-stake” (PoS).
PoW-mekanismen belönar miners för att ha validerat transaktioner. Denna process kräver dock avancerad datorutrustning.
I motsats till PoW möjliggör PoS-mekanismen att validera transaktioner genom att staka kryptotokens. Du måste låsa in dina tokens under en viss tid för att erhålla belöningar.
Många nya blockkedjeprojekt föredrar en mer miljövänlig mekanism, vilket har lett till ökad popularitet för PoS. Ethereums övergång till en PoS-mekanism är en viktig händelse inom kryptobranschen.
#3. Tokennytta
Tokennyttan refererar till det faktiska användningsområdet för en kryptotoken. Kryptoprojektets utvecklare bestämmer tokenens nytta utifrån projektets mål.
Vissa tokens används för att betala transaktionsavgifter, medan andra kan användas för att köpa eller sälja NFT:er. Genom att äga governance-tokens kan du rösta i viktiga beslutsprocesser inom ett projekt.
Spelprojekt som tillåter användare att tjäna pengar belönar sina spelare med tokens. Spelarna kan använda dessa tokens för att köpa spelrelaterade föremål.
För fitnessintresserade finns det ”move-to-earn”-projekt som belönar användare för deras fysiska aktivitet. Här får du tokens som belöning utifrån dina aktiviteter.
Vissa projekt fokuserar på stablecoins. I dessa fall är tokenen knuten till en fiatvaluta, exempelvis den amerikanska dollarn, och tokenens värde är nära kopplat till värdet på den associerade valutan.
#4. Tokendistribution
En stor del av tokenutbudet distribueras vanligtvis till grundarna och investerarna i ett kryptoprojekt. Det är därför viktigt att förstå beteendet hos de största tokeninnehavarna.
Om en enskild aktör eller organisation med ett stort innehav plötsligt säljer alla sina tokens, kan tokenpriset falla eller till och med krascha.
Det är också viktigt att undersöka om investerarna eller grundarna har en låsningsperiod för när de kan sälja sina tokens. Ju längre denna period är, desto mindre risk finns det för en stor försäljning.
Tokendistributionen visar även hur stor procentandel av de totala tokens som är avsedda för marknadsföring och för teammedlemmarna. Till exempel allokerar kryptoprojektet Chiliz 5% av sitt totala tokenutbud till sitt team.
Källa: chiliz.com
Ett initialt myntutbud (ICO) är ett vanligt sätt för kryptoprojekt att distribuera sina tokens till intresserade köpare. Om du är intresserad av ett projekts vision kan du delta i dess ICO.
#5. Tokenbränning
Tokenbränning innebär att en stor mängd tokens avlägsnas från det cirkulerande utbudet. I dessa fall överförs tokens till en plånbok som inte är tillgänglig.
Tokenbränning tar permanent bort tokens. Oftast bränner projektutvecklare tokens för att minska det totala utbudet av en kryptotoken.
Källa: bnbburn.info
Binance Coin (BNB) är känt för sin tokenbränningsprocess. I skrivande stund har Binance-projektet bränt över 150 000 BNB-tokens.
Betydelsen av Tokenomik vid Kryptoinvesteringar
Tokenomik är en viktig faktor som investerare beaktar innan de köper kryptotokens. Tokenomik ger investerare möjligheten att:
#1. Förstå Risk
Tokenomik spelar en viktig roll i att ge tillräcklig grundläggande information om en token. Genom att analysera denna data, kan en investerare göra en grov riskbedömning.
Om du bedömer att ett kryptoprojekt är mycket riskabelt, kan du fatta ett beslut om att inte investera, eller endast allokera en mindre summa för att balansera din totala riskexponering.
#2. Identifiera Varningssignaler
Det lanseras nya kryptotokens dagligen, och det kan vara svårt att upptäcka dåliga projekt. Här kan tokenomik hjälpa dig att upptäcka tokens med tveksamma grunder.
Om du exempelvis upptäcker att en stor del av en tokens distribution ligger hos en enskild grundare eller investerare, kan det vara klokt att avstå från att investera. En ensam tokeninnehavare kan i så fall krascha priset.
#3. Utvärdera Värdet av Tokens
Som vi tidigare nämnt, ger tokenomik möjligheten att uppskatta marknadsvärdet för en kryptotoken. Detta värde kan användas för att jämföra token med andra tokens med liknande marknadsvärden.
Oftast ökar börsvärdet för de mest eftertraktade tokens över tid. Bitcoin leder listan med ett börsvärde på över 442 miljarder dollar.
#4. Bedöma Framtida Potential
En välstrukturerad tokenomik-modell gör det möjligt för investerare att bedöma ett kryptoprojekts kapacitet att uppnå sina mål. Du kan också granska färdplanen i whitepaper för att förutsäga projektets utveckling.
Genom att analysera potentialen för en tokens värde kan du ta ett välgrundat investeringsbeslut och undvika projekt med tveksam potential.
Slutsats
Tokenomik för ett kryptoprojekt innehåller värdefull information som hjälper till att bedöma värdet av en kryptotoken.
Det är inte enkelt att bestämma potentialen för en token genom att endast undersöka en enskild parameter. Det är därför bäst att använda all information som nämns i denna artikel för att göra en så bra utvärdering som möjligt.
Glöm inte att alltid göra din egen research (DYOR) innan du köper några kryptotokens.
Du kanske även är intresserad av att lära dig mer om kryptoindexfonder och ETF:er.