Linux skrivbordsmiljöer utgörs av en uppsättning program och verktyg som samverkar för att erbjuda en konsekvent och användarvänlig upplevelse (UX).
Många Linux-användare föredrar att interagera med operativsystemet genom kommandoradsterminalen, men det grafiska användargränssnittet (GUI) erbjuder ett alternativ till terminalen.
En av de stora fördelarna med Linux är det stora utbudet av tillgängliga skrivbordsmiljöer. Samtidigt kan detta stora urval göra det svårt att bestämma vilken miljö som bäst passar dina behov.
Vi har sammanställt en översikt över några utmärkta skrivbordsmiljöer som kan installeras på de flesta Linux-distributioner.
Låt oss utforska alternativen!
XFCE
XFCE är kompatibelt med en mängd olika Linux-distros. Xfce kännetecknas inte av avancerade anpassningsmöjligheter, utan snarare av sin prestanda. Det är en lättviktig skrivbordsmiljö med ett omfattande användargränssnitt. XFCE är portabelt och kan installeras på olika UNIX-system och har kompilerats på bland annat Ubuntu, NetBSD, Solaris, Cygwin, OpenBSD och macOS X, samt x86, PPC, Sparc och Alpha arkitekturer.
XFCE består av en rad komponenter som samverkar för att erbjuda alla funktioner som krävs i en modern skrivbordsmiljö. Dessa komponenter är modulära, vilket ger dig friheten att skräddarsy din egen arbetsplats.
Egenskaper:
- Inkluderar en skrivbordshanterare som låter dig anpassa bakgrundsbilder, ikoner och andra element.
- Snabb, portabel och resurseffektiv.
- Visar installerade applikationer i kategorier för enkel åtkomst.
- Innehåller grundläggande filhanteringsverktyg, inklusive verktyg för massomdöpning av filer.
- Har god panelhantering och ett brett utbud av panelapplets.
- Enkla exporterings- och importeringsfunktioner för konfigurationer.
XFCE innehåller även ett antal extra applikationer och tillägg, som en terminalemulator, bildvisare, och CD/DVD-brännarprogram, utöver den vanliga uppsättningen moduler.
GNOME
GNOME (GNU Network Object Model Environment) är ett kostnadsfritt och öppet källkodsprojekt som strävar efter att skapa nätverksoberoende program baserade på öppen källkodsteknik. GNOME är för närvarande den mest populära skrivbordsmiljön för Linux.
GNOME-skrivbordsmiljön har ökat i popularitet till den grad att många tror att den är en integrerad del av Linux. Vissa distributioner, som Debian och Fedora, använder GNOME som standardmiljö.
Egenskaper:
- Funktionaliteten kan utökas genom GNOME Shell Extensions.
- Välstrukturerad och lättanvänd inställningsapplikation.
- Dynamiska och flexibla arbetsytor.
- Anpassningsbart användargränssnitt och UX med en rad teman och designer att välja mellan.
- Systemomfattande sökfunktion.
GNOME låter dig söka i hela systemet direkt från skrivbordet. Du kan hitta allt från program till dokument och bilder.
KDE Plasma
Nästan lika populärt som GNOME, är KDE Plasma en annan väl använd Linux-skrivbordsmiljö. KDE Plasma levereras med en uppsjö av verktyg och tjänster för att tillgodose de flesta behov. Den inkluderar applikationer som Dolphin, en kraftfull filhanterare, och KGeoTag, ett program för geotaggning av bilder. Som standard används Oxygen-ikoner, som har ett tilltalande utseende som påminner om verkliga objekt.
Egenskaper:
- Hög flexibilitet – skrivbordet kan anpassas på många sätt, inklusive med hjälp av widgets.
- Ett attraktivt och användarvänligt gränssnitt.
- Omfattande anpassningsmöjligheter och integrerad avancerad sökning.
- ”Konvergens” över olika enheter.
KDE Plasma levereras med ett flertal inbyggda applikationer inom flera kategorier, inklusive utvecklingsverktyg, utbildning, spel, grafik, multimedia och säkerhet. Alla tillgängliga applikationer för KDE Plasma finns här.
MATE
MATE är en vidareutveckling av GNOME 2. Det skapar en intuitiv och tilltalande skrivbordsupplevelse för Linux och andra Unix-liknande operativsystem med hjälp av klassiska metoder.
Egenskaper:
- Lätt och lättanvänt.
- Fullt stöd för HiDPI och följer GNOME2 HIG-standarderna.
- Hög anpassningsbarhet och inget behov av en compositing manager.
MATE är under aktiv utveckling för att ta tillvara på ny teknik, samtidigt som en traditionell skrivbordsupplevelse bevaras. Ubuntu MATE har låga systemkrav, vilket gör den lämplig för moderna arbetsstationer, enkretsdatorer och äldre system. MATE-skrivbordsmiljön förbättrar både prestanda och utseende på din maskin.
LXDE
En annan smidig och portabel skrivbordsmiljö är LXDE. LXDE står för Lightweight X11 Desktop Environment. Den använder minimalt RAM jämfört med andra skrivbordsmiljöer, och är mycket resurssnål. LXDE är därför ett bra val för molnarbetsstationer med äldre specifikationer, till exempel netbooks eller äldre hårdvara.
Egenskaper:
- Snabbare och lättare, med god prestanda.
- Låg resursförbrukning, speciellt gällande RAM.
Den är kompatibel med Unix och andra POSIX-kompatibla plattformar som Linux, OpenBSD och FreeBSD.
Enlightenment
En annan lätt och kraftfull skrivbordsmiljö är Enlightenment. Den är helt anpassningsbar och lätt att konfigurera. Det finns många inställningar och anpassningsalternativ som passar olika användares behov. Denna skrivbordsmiljö tänjer på gränserna för befintlig teknik, samtidigt som den är lätt, flexibel och visuellt tilltalande.
Enlightenment kan automatiskt köra användarskript eller program vid systemstart, omstart och avstängning. Det underlättar laddning av systemfackets plugins, RSS-flödesläsare och andra drivrutiner.
Egenskaper:
- Inbyggd compositing och filhanterare.
- Mycket låg RAM-användning jämfört med andra miljöer.
- Enkel att använda och flexibel.
Denna Linux-skrivbordsmiljö fungerar som en renderingsmotor som kan starta program, hantera användargränssnittet och till och med justera systeminställningar. Enlightenment Foundation Libraries (EFL) används för att bygga Enlightenment-miljön.
Deepin
Deepin är en Linux-distribution som fokuserar på att ge användare ett attraktivt, enkelt, säkert och stabilt system. Deepin Desktop Environment (DDE) var ursprungligen designad exklusivt för Deepin Linux-distributionen. Numera är den kompatibel med en mängd olika Linux-distributioner, inklusive Arch Linux, Manjaro med flera.
Det har ett genomtänkt och lättanvänt gränssnitt som är mycket effektivt. Dessutom gör standardsystemet det till ett användarvänligt system med minimala behov av justeringar. Användarupplevelsen påminner om en traditionell skrivbordsarkitektur som Windows och Mac OS X, men med en extra touch av elegans.
Egenskaper:
- Användargränssnittet är mycket tilltalande och påminner om Mac OS X.
- Stöd för olika distros.
Deepin Tool Kit, eller DTK, är en av de viktigaste komponenterna i Deepin. Det är ett GTK-liknande ramverk (ett plattformsoberoende widget-toolkit för att skapa GUI) som används för att bygga Deepin-applikationer.
LXQt
LXQT är en annan utmärkt lättviktig skrivbordsmiljö. LXQT är en modern version av LXDE som passar bra för molnservrar och äldre infrastruktur på grund av låg användning av RAM och CPU. LXQT är oöverträffad när det gäller att leverera prestanda, även på de mest primitiva enheter.
Egenskaper:
- Modulära och flexibla komponenter.
- En robust filhanterare och låg resursförbrukning.
- Möjligheter att anpassa systemets utseende på flera sätt.
LXQT är standardskrivbordsmiljö i flera Linux-distributioner, inklusive Lubuntu-Lightweight Linux (ett operativsystem baserat på Ubuntu) och andra.
Cinnamon
Cinnamon är den mest populära versionen av Linux Mint. Det är en stabil och pålitlig skrivbordsmiljö som körs på alla större operativsystem och Linux-distributioner som Debian GNU/Linux, Ubuntu LTS, Artix och Manjaro Linux. Cinnamon är användarvänligt och anpassningsbart. Det går lätt att göra den unik. Teman, tillägg och moduler används för att anpassa Cinnamon. Användare lockas till det bekanta och vänliga användargränssnittet.
Egenskaper:
- Fullmatad med de senaste funktionerna för traditionella stationära datorer.
- Snabb, attraktivt och stabilt gränssnitt.
- Mycket flexibel och enkel att anpassa.
- Med Cinnamon kan du anpassa ikonplaceringen på flera skärmar.
- De medföljande teman och tillägg är mycket trevliga.
- Appar som är designade för andra skrivbordsmiljöer kan köras på Cinnamon.
Cinnamon är en skrivbordsmiljö utformad för att vara lättanvänd och tilltalande för användare som byter från Windows. Med kärntekniker som härrör från Gnome Shell är skrivbordslayouten identisk med Gnome 2. Cinnamon utvecklas aktivt av sin egen gemenskap och utvecklare, med ständiga uppdateringar.
Sammanfattning
Eftersom det inte finns någon enskild ”bästa” Linux-skrivbordsmiljö, beror valet på faktorer som minnesanvändning, portabilitet och funktionalitet. Varje användare har olika behov, så välj den som passar dig bäst.
Jag hoppas att den här artikeln gav dig värdefull information om de bästa Linux-skrivbordsmiljöerna att använda under 2022.
Du kanske också är intresserad av att lära dig mer om Linux-distributioner som är användbara för systemadministratörer och utvecklare.