Praktiska tips för att skapa övertygande videor och mäta deras framgång

By rik

Videomaterialets betydelse i dagens digitala landskap är obestridlig. Faktum är att 81 % av alla företag använder video som en grundläggande del av sin marknadsföringsstrategi.

Visste du att nästan hälften av alla internetanvändare söker aktivt efter produktrelaterade videor innan de bestämmer sig för ett köp? Dessutom är flödet av videoinnehåll på sociala medier oavbrutet.

Trots dessa imponerande siffror är video ofta inte det första alternativet som företag överväger för marknadsföring, även om det överträffar traditionella metoder som infografik, e-böcker och fallstudier.

Rädslan för höga kostnader, komplexitet och tidskrävande processer avskräcker många företag från att utforska möjligheterna med videomarknadsföring.

Vissa argumenterar för att deras kunder hellre läser bloggar än tittar på videor, eller att deras marknadsföringsteam är för upptagna för att lära sig videoproduktion. Oavsett anledningen går dessa företag miste om betydande möjligheter.

Ljus i slutet av tunneln

Forskning från Bitbar visar att 61 % av alla marknadsförare ser video som en ”mycket viktig eller väsentlig” del av deras strategi. En anledning är att videor tenderar att vara mer effektiva som ett verktyg för att öka varumärkeskännedom och i den övre delen av säljtratten.

Marknadsförare inser alltså vikten av videoinnehåll, och många företag satsar stort på videoannonsering. Utgifterna för digitala videoannonser förväntas öka med 62 % fram till 2023.

Om man strikt mäter framgång i termer av konverteringar och ROI, är videoannonser mer effektiva än bild- eller textannonser.

Videoannonsering är populärt bland marknadsförare, med ungefär 89 % som använder video i någon form. 68 % anser att video ger en bättre ROI än Google Ads.

Om du vill utforska videomarknadsföring, bör du lära dig att skapa engagerande videor som fångar målgruppens intresse och förmedlar en berättelse. Fokusera på engagemang, så kommer försäljningen att följa.

Sju tips för att skapa engagerande videor

Om ditt företag oroar sig för att lägga ner tid och resurser på videoproduktion utan att se önskade resultat, är det förståeligt. Här är sju tips för att hjälpa dina videor att sticka ut:

1. Brainstorma idéer för videoinnehåll

Att hitta bra idéer för videor kan vara en utmaning. Men det finns många ämnen du kan utforska, från att omvandla populära blogginlägg till att dela tips och tricks eller göra korta intervjuer med ledningsgruppen.

Du kan till exempel skapa en serie videor inför semestern, dela med dig av trender för det kommande året eller bjuda in influencers att medverka.

Med videomarknadsföring kan du återanvända tidigare publicerat material och presentera det i videoform, vilket ökar dess relevans. Kunder som redan är intresserade av ämnet har då större chans att engageras av din video.

2. Lägg tid på konceptutveckling

Dagens kunder har tillgång till miljontals innehållsalternativ online. Om din video inte fångar deras uppmärksamhet direkt, finns det ingen anledning för dem att fortsätta titta. Därför är det viktigt att noggrant planera ditt manus.

Det finns inget utrymme för att långsamt bygga upp mot ett klimax. Du måste vinna tittarens intresse inom de första tre sekunderna. Ett sätt att göra det är genom storytelling, som omedelbart skapar en berättelse som engagerar tittaren.

Fokusera på idén bakom din produkt eller tjänst, snarare än en försäljning. Du kan till exempel erbjuda en inblick bakom kulisserna eller skapa instruktionsvideor. Att använda populära branschprofiler eller verkliga kunder är också ett bra sätt att locka tittare.

3. Ordna grunderna för din inspelning

Tidigare ansåg marknadsförare att videoannonser behövde uppfylla samma höga kvalitetsstandarder som tv-program och filmer. Men dagens tittare föredrar ofta mer autentiskt och opolerat innehåll.

Hur ”äkta” dina videoproduktioner upplevs beror på dina egna kvalitetskrav. Men var inte rädd för att ge dina annonser en mer mänsklig känsla, till exempel genom att visa vanliga människor istället för modeller.

Du behöver inte heller investera i dyr utrustning för att skapa kvalitativt videoinnehåll. En smartphone, en bra mikrofon och bra belysning kan vara allt som krävs för att skapa något av värde för din målgrupp.

4. Samarbeta med videoinfluencers

Influencers, som YouTubers eller sociala medieprofiler, har byggt upp stora och engagerade följarskaror som regelbundet konsumerar deras innehåll.

Genom att samarbeta med dessa kreatörer kan du nå en stor och ny del av din målgrupp, öka antalet visningar och konverteringar.

5. Uppmana dina tittare att agera

En tydlig Call-To-Action (CTA) hjälper tittarna att förstå vad du vill att de ska göra efter att ha sett din video, oavsett om det handlar om att prenumerera på en tjänst eller besöka din webbplats. Du kan inkludera din CTA i bildtexten eller direkt i videon. Se till att inkludera relevanta länkar till dina webbsidor.

6. Välj rätt marknadsföringsplattform

Du kanske tror att du får maximal exponering genom att publicera dina videor på alla sociala medieplattformar och andra marknadsföringskanaler. Men tyvärr fungerar det inte så. Algoritmer ändras ständigt, och den organiska räckvidden för din video kommer sällan att vara särskilt hög.

Däremot, om du publicerar dina videor på kanaler där din målgrupp är som mest aktiv, har du större chans att nå dina marknadsföringsmål. Till exempel:

  • YouTube har flest prenumeranter, men ligger på femte plats när det gäller användningsfrekvens.
  • LinkedIn är bäst lämpad för B2B-marknadsföring.
  • Facebook är den mest använda plattformen, men dess relevans varierar för B2B- och B2C-sektorn.
  • Instagram har vunnit betydande popularitet på både B2B- och B2C-marknaderna under de senaste åren.
  • Tweets med video ger tio gånger högre engagemang jämfört med inlägg utan video. Företag är dock mer intresserade av video på Twitter än privatpersoner.

Studera dina konkurrenter och experimentera med olika kanaler för att se vad som fungerar bäst för dig. Med tiden kommer du att identifiera de plattformar som ger bäst resultat.

7. Segmentera din målgrupp efter videoinnehåll

När du marknadsför videoinnehåll är det viktigt att komma ihåg att digitala kampanjer inte fungerar som tv-reklam där alla som tittar på en viss kanal måste se annonsen.

Med onlineannonsering kan du segmentera din målgrupp i detalj, från grundläggande information som ålder, kön och plats till deras intressen och passioner. Det gäller oavsett om du marknadsför på Google Adwords eller sociala medier.
På så sätt kan du visa olika segment av din publik videor som de är mest benägna att svara på, vilket ökar chanserna för att maximera avkastningen på din investering.

Testa och experimentera: 8 videostatistik att studera

Att skapa en video är bara det första steget. Du måste även övervaka resultaten av din videomarknadsföring för att se vad som fungerar och inte. Börja med att experimentera med olika längder på videon och marknadsföringskanaler.

Se till att ha en pålitlig analysplattform för att samla in data och insikter. Många verktyg som Hippo Video och Wistia kan ge unika perspektiv på din videomarknadsföringsanalys – beroende på var du har publicerat ditt videoinnehåll.

För att förstå siffrorna måste du först identifiera vilka mätvärden du vill följa. Här är en sammanfattning av de viktigaste videorelaterade mätvärdena:

1. Klickfrekvens (CTR)

Speciellt om dina videoinlägg innehåller en CTA, är klickfrekvensen en viktig faktor att övervaka. Fler klick betyder fler webbplatsbesök, vilket i sin tur ökar chanserna för konvertering. Ett effektivt sätt att öka klickfrekvensen är att placera din CTA i början av videon.

2. Social delning

Det är ett bra tecken om dina tittare gillar din video så mycket att de vill dela den med sina vänner och familj. Fler sociala delningar ger ditt varumärke högre trovärdighet. Därför är antalet delningar ett viktigt mått för varumärkeskännedom.

3. Genomsnittlig visningstid

Den genomsnittliga visningstiden beräknas genom att dividera den totala visningstiden med det totala antalet videouppspelningar, inklusive repriser.

Håll ett öga på detta mått och vid vilken punkt tittarna slutar titta, eftersom det ger dig en uppfattning om vilka delar av videon de inte fann intressanta.

Lägg tid på att skapa relevant, informativt och underhållande innehåll för att uppmuntra tittarna att se hela videon.

4. Videokommentarer

Videokommentarer ger kvalitativ feedback, vilket kan vara ovärderligt för att förstå vad kunderna gillade eller inte gillade i din video.

Det är viktigt att svara på kommentarer snabbt och att ta hänsyn till feedback när du planerar din nästa video.

5. Avvisningsfrekvens

Detta mått visar hur många personer som besöker din webbsida men sedan lämnar utan att utforska andra sidor. Det är ett viktigt mått om du har bäddat in en video på din webbsida.

Du kan minska din avvisningsfrekvens genom att:

  • Förbättra sidans laddningstid.
  • Placera videon så att den är lätt att se.
  • Utforma webbsidan så att den är lätt att navigera och tilltalande.

En bra video kan bidra till att övertyga tittaren att stanna längre och utforska resten av din webbplats.

6. Videouppspelningshastighet

Detta mått visar hur stor andel av de tittare som besöker eller ser videon som klickar på play. För att öka din uppspelningshastighet är det viktigt att bädda in videor på strategiska platser på din webbplats för att dra uppmärksamhet, och att använda en iögonfallande miniatyrbild av hög kvalitet.

Du bör även skapa engagerande text runt videon och använda sociala bevis för att övertyga fler att klicka och titta. Ju fler sociala bevis, desto högre blir uppspelningshastigheten.

7. Kostnad per tusen visningar (CPM)

CPM mäter kostnaden per tusen visningar av din video. Denna kostnad varierar beroende på vilka kanaler dina videoannonser visas på, om din video riktar sig till tidigare besökare eller personer som aldrig har besökt din webbplats och andra faktorer.

CPM är ett viktigt mått för att bedöma långsiktig avkastning på investeringen, eftersom det ger en uppskattning av vad konverteringarna från en videokampanj kostar, om du vet CPM och antalet konverteringar.

8. Konverteringsfrekvens

Detta mått visar antalet potentiella kunder eller faktiska kunder som du har fått tack vare ditt videoinnehåll. Det är ett viktigt mått, men även svårt att mäta eftersom flera faktorer påverkar en konvertering.

En analysplattform som Google Analytics kan ge värdefull information om vilken roll videon spelade i konverteringsprocessen.

Du kan även använda verktyg som Vidyard om du använder YouTube-annonser eller AgoraPulse för betalda annonser på sociala medier.

Konverteringar innebär oftast att man skapar en attributionsmodell som avgör i vilken utsträckning videon bidrog till tittarens konvertering. Ju mer relevant och informativ videon är, desto större är sannolikheten för att tittarna konverterar.

Hur identifierar vi rätt nyckeltal för att mäta videoframgång?

Olika företag har olika prioriteringar, och inte alla varumärken använder samma nyckeltal för videomarknadsföring. Innan du lanserar dina videor bör du därför diskutera följande frågor med ditt team:

1. Vad är ditt huvudsakliga videomarknadsföringsmål?

Beroende på var dina kunder befinner sig i köpprocessen, kan din videokampanj syfta till att skapa varumärkeskännedom, öka varumärkesövervägande eller öka försäljningen.

2. Vilka är dina nyckeltal för att uppnå det målet?

För att öka medvetenheten är relevanta mått antal visningar och unika användare. För att öka varumärkesövervägandet kan marknadsförare titta på videovisningstid och visningsfrekvens. För konvertering är klick, samtal, registreringar och försäljning relevanta mätvärden.

3. Vilka analysverktyg är lämpligast för att mäta dina nyckeltal?

När du har identifierat vilka mätvärden du vill fokusera på är det dags att investera i de rätta analysverktygen. Google Analytics och YouTube Analytics erbjuder en mängd funktioner som hjälper dig att spåra mätvärden. Även inbyggda analysfunktioner på sociala medier kan ge insikter i dina videoinlägg.

Du kan även använda Google Konsumentundersökningar för att få information om vad dina tittare gillade eller inte gillade med din video.

4. Vilka steg planerar du att ta för att optimera dina nyckeltal?

Du kan jämföra dina resultat med en konkurrent, men det är mer effektivt att jämföra dina nuvarande annonsresultat med dina tidigare annonskampanjer. Fråga dig själv:

  • Har dina siffror förbättrats överlag?
  • Vilka siffror har förbättrats mest? Vilka minst?
  • Har siffrorna sjunkit för något mått?

Att hitta svaren på dessa frågor är ett bra sätt att utvärdera dina framsteg och anpassa dina strategier.

Framgång för videomarknadsföring kräver konsekvens

Att mäta framgången med dina videor kräver strategiskt tänkande, kontinuerlig övervakning och kreativitet.

Enligt undersökningar vill 54 % av kunderna se mer videoinnehåll från marknadsförare. Om du investerar i att skapa videor är du redan på god väg att komma närmare dina kunder och öka din försäljning.

Kom ihåg att det tar tid att få effekt. Bli inte besviken om siffrorna är låga i början.

Fortsätt att experimentera med olika videotyper och dela högkvalitativt innehåll som din publik uppskattar. Du kommer att se fantastiska resultat med tiden.