Hur man extraherar ramar från GIF-filer på Linux

By rik

Har du en animerad GIF-bild som du vill plocka ut enskilda bildrutor ifrån på din Linux-dator? Känner du dig osäker på hur du gör? Vi kan hjälpa dig! Häng med i den här guiden där vi går igenom två okomplicerade metoder för att ta ut bildrutor från GIF-filer i Linux!

Metod 1 – GraphicsMagick

Det mest effektiva sättet att extrahera individuella bildrutor från en GIF-bild i Linux är med hjälp av verktyget GraphicsMagick. Det erbjuder ett kraftfullt kommandoradsgränssnitt, vilket gör det möjligt att dela upp en hel GIF i separata PNG-bildfiler.

Dessvärre är GraphicsMagick inte förinstallerat på många Linux-system. Därför behöver du installera programmet på din dator innan du kan använda det.

För att påbörja installationen av GraphicsMagick på din Linux-maskin, öppna ett terminalfönster. Det gör du enklast genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Alternativt kan du söka efter ”Terminal” i applikationsmenyn och öppna den därifrån.

När terminalfönstret är öppet, följ installationsanvisningarna nedan som är relevanta för den Linux-distribution du använder.

Ubuntu

På Ubuntu installerar du GraphicsMagick genom att köra följande kommando i terminalen:

sudo apt install graphicsmagick

Debian

Använder du Debian Linux, kan du installera GraphicsMagick med ett enkelt apt-get install-kommando i terminalen:

sudo apt-get install graphicsmagick

Arch Linux

Är du Arch Linux-användare, installerar du GraphicsMagick via programförrådet ”Extra” med hjälp av pacman-kommandot nedan:

sudo pacman -S graphicsmagick

Fedora

De som använder Fedora Linux kan installera GraphicsMagick genom att använda följande dnf-installationskommando i ett terminalfönster:

sudo dnf install graphicsmagick

OpenSUSE

OpenSUSE Linux har det senaste GraphicsMagick-verktyget i sina programförråd. För att installera det, använd följande zypper-installationskommando i terminalen:

sudo zypper install graphicsmagick

Generisk Linux

Om du använder en Linux-distribution som inte täcks av den här guiden, kan du installera GraphicsMagick genom att söka efter ”graphicsmagick” i din pakethanterare och installera det därifrån. Alternativt kan du besöka den officiella webbplatsen och följa deras installationsanvisningar.

Extrahera bildrutor med GraphicsMagick

För att extrahera bildrutor från en GIF med GraphicsMagick, använd kommandot `gm convert`. Men först måste du navigera till katalogen där din GIF-bild finns med kommandot `cd`. I det här exemplet antar vi att GIF-filen finns i mappen ”Bilder”.

cd ~/Bilder

När du är i rätt mapp, påbörja uppdelningen av GIF-filen. Det bör inte ta lång stund.

gm convert MIN-GIF.gif -coalesce +adjoin GIF_Bildruta%3d.png

När konverteringen är klar kommer du att se ett flertal PNG-bilder med filnamnet ”GIF_Bildruta” följt av ett nummer. Gå igenom bilderna, välj ut den bildruta du vill behålla och ta bort resten.

Metod 2 – Gimp

Om du föredrar ett grafiskt gränssnitt framför kommandoraden, är ett annat sätt att extrahera bildrutor från en GIF-bild att importera GIF-filen till Gimp. Där kan du utforska animationen som enskilda lager och spara den bildruta du önskar.

För att börja extrahera bildrutor med Gimp behöver du installera programmet. Följ vår installationsguide för att installera Gimp.

Extrahera bildrutor med Gimp

Att extrahera individuella bildrutor från en GIF-fil i Gimp är ganska enkelt. Börja med att öppna Linux filhanterare och högerklicka på din GIF med musen. Leta sedan efter ”Öppna med” i högerklicksmenyn och för muspekaren över det.

När du har muspekaren över ”Öppna med”, välj alternativet ”Öppna med GNU Image Manipulation Program” och klicka på det. Då kommer din GIF att laddas in i GIMP.

När GIF-filen är inläst i GIMP, titta på dina lager. Varje bildruta i GIF-animationen utgör ett eget lager. Klicka på ögonikonen för att dölja varje enskild bildruta så att ingenting visas på arbetsytan.

När alla bilder är dolda, gå igenom lagren och leta upp den bildruta du vill extrahera. Klicka sedan på ögonikonen för den bildruta du vill visa, så att det är det enda synliga lagret.

När din valda bildruta är den enda som visas på arbetsytan, klicka på ”Arkiv”-menyn för att öppna dess alternativ. Klicka sedan på ”Exportera som” för att starta exportprocessen.

I menyn ”Exportera”, spara din bildruta som en PNG- eller JPG-fil. Kom ihåg att välja en plats på din Linux dator som du kommer ihåg. Annars kan du glömma var du sparade bilden.