Hur man gör nästan vilken dum apparat som helst smart

By rik

Smarta enheter erbjuder bekvämligheter som röststyrning, användning via mobilappar och avancerad automatisering. Istället för att investera stora summor i de senaste modellerna, kan du uppnå liknande funktioner genom att använda prisvärda smarta kontakter med dina befintliga apparater.

Enklare enheter som bas

Smarta kontakter fungerar enligt en ganska okomplicerad princip. Du kopplar in den i ett vägguttag och ansluter sedan den enhet du vill styra. Kontakten kan sedan bryta strömmen för att stänga av enheten och återställa strömmen för att slå på den igen. Detta liknar hur en traditionell strömbrytare fungerar i ditt hem. Begränsningen är dock att detta system fungerar bäst med apparater som har en mekanisk strömbrytare.

Apparater använder antingen mekaniska eller elektroniska strömbrytare. En mekanisk strömbrytare avbryter den fysiska strömkretsen, medan en elektronisk strömbrytare sparar enhetens aktuella läge och växlar till motsatt läge när du trycker på knappen.

Det elektroniska alternativet skapar problem, eftersom ”nuvarande tillstånd” lagras med hjälp av ström. Vid ett strömavbrott återställs enheten till ”av”-läge, och nästa gång du ansluter den måste du manuellt starta den.

Mekaniska strömbrytare kännetecknas ofta av en vipp- eller vridknapp, medan elektroniska brytare vanligtvis har en mjuk tryckknapp. Om du är osäker på vilken typ av brytare din apparat har, kan du enkelt testa det. Slå på enheten och koppla sedan ur den. Vänta i fem sekunder och anslut den igen. Om enheten startar är den kompatibel med en smart kontakt. Om du däremot behöver trycka på en knapp för att starta den, är den inte kompatibel.

Smarta kontakter är ett utmärkt val för bland annat vissa fönster- eller bärbara luftkonditioneringsapparater, fläktar, värmare, locktänger, plattänger, julbelysning, lampor, luftfuktare och avfuktare.

Vad du behöver för att komma igång

För att börja, behöver du en smart kontakt. De finns i olika former, storlekar och prisklasser. Vissa modeller erbjuder extrafunktioner som energiövervakning, men de flesta är kompatibla med Alexa, Google Home eller båda. Om du inte specifikt behöver energimätning, kan du välja bort den funktionen för att spara pengar.

Smarta kontakter finns i flera format som Wi-Fi, Z-Wave, ZigBee och Bluetooth. Bluetooth rekommenderas dock inte på grund av begränsad räckvidd. Om du har en smart hub, är Z-Wave eller ZigBee ett bra val eftersom de erbjuder snabbare lokal kontroll. Annars är Wi-Fi-smarta kontakter det mest lättillgängliga alternativet.

Belkin erbjuder en prisvärd Wi-Fi-smartkontakt för cirka 20 dollar. Wyze planerar att släppa ett tvåpack Wi-Fi-smarta kontakter för 15 dollar senare under året (september 2019). Vår systersida, Review Geek, har flera andra rekommendationer som kan vara värda att överväga.

Tyvärr finns det färre alternativ för europeiska konsumenter. Ikea är en av de mest pålitliga och välkända europeiska leverantörerna av smarta kontakter, med versioner för Frankrike och Storbritannien. Observera att du kan behöva komplettera med ytterligare utrustning som en hub.

Om du har en Echo- eller Google Home-enhet, se till att den smarta kontakten är kompatibel (de flesta fungerar med minst en av dem). Om en smart kontakt inte fungerar med en röstassistent, bör du inte välja den.

Du behöver också en smartphone eller surfplatta och en app för att installera den smarta kontakten. Beroende på vilken kontakt du valt, krävs anslutning på något sätt. För Wi-Fi-smarta kontakter behövs en Wi-Fi-router, medan Z-Wave- eller ZigBee-kontakter kräver en smart hub.

Installation av den smarta kontakten

För att installera din smarta kontakt, anslut den till ett vägguttag. Om den är ny, bör den omedelbart gå in i parningsläge. Om den inte gör det, finns det vanligtvis en fysisk knapp som du kan hålla nedtryckt för att aktivera parningsläget. De flesta smarta kontakter har en lysdiod som indikerar om den är på, av eller i parningsläge.

När den smarta kontakten är i parningsläge, öppna appen för den på din smartphone eller surfplatta och sök efter ”lägg till enhet” eller liknande alternativ. När enheten har parats, ge den ett minnesvärt namn. Det är ofta praktiskt att ge den ett namn som beskriver vad den kontrollerar, som ”locktång” eller ”lampa”. Bra namngivning underlättar röststyrningen.

Koppla nu in den enhet du vill styra med den smarta kontakten och testa för att säkerställa att allt fungerar.

Röst- och appstyrning

De flesta smarta kontakter erbjuder röststyrning med Alexa, Google Home eller båda. Om du önskar röststyrning, behöver du ansluta enheten till din röstassistent.

För Alexa, öppna appen, tryck på hamburgermenyn uppe till vänster och välj ”Lägg till enhet”. Välj sedan kategori för kontakten, dess tillverkare och följ instruktionerna för att koppla dina konton.

Processen liknar Google Home. Öppna Home-appen, tryck på plusknappen, välj ”konfigurera enhet” och sedan ”Fungerar med Google”. I Google Home-appen finns en lista över tillverkare. Välj rätt tillverkare och följ anvisningarna för att koppla.

När du har anslutit din smarta kontakt till Google eller Alexa, kan du lägga till den i ett Google-rum eller en Alexa-grupp. Röststyrning fungerar bäst när enheterna är korrekt grupperade.

Om du inte använder röstassistenten är smartkontaktens app det bästa sättet att styra den. Där finns alternativ för att slå på/av enheten, m.m. Om du använder röstassistent, kan du styra enheten med Google Home- eller Alexa-appen.

Båda apparna erbjuder liknande on/off-alternativ. Att använda Google Home eller Alexa som din primära app istället för smartkontaktens app gör det enklare att styra alla dina smarta enheter (inklusive smarta kontakter från andra tillverkare) från en och samma plats. Det minskar också behovet att hålla reda på vilken app som styr vad.

Schemaläggning och automatisering

Apparna Alexa och Google Home är utmärkta för att skapa enkla rutiner.

Du kan automatiskt schemalägga din smarta kontakt. Du kan till exempel ställa in en gammal lampa att tändas vid solnedgången eller låta en avfuktare gå under vissa tider varje dag.

Om du inte har en Google Home- eller Echo-enhet, kan du skapa scheman i smartkontaktens app eller hub-appen om du använder Z-Wave eller ZigBee. Varje app skiljer sig åt, men leta efter en funktion som heter timer, rutin eller schema. Vanligtvis kan du lägga till flera kontakter till en rutin, ange en tid för start och stopp samt vilka dagar rutinen ska gälla. Du kan även ställa in kontakten att stängas av, men inte startas, eller vice versa.

Om du har en Google Home- eller Echo-enhet, bör du skapa rutiner i Google- eller Alexa-appen. Där kan du välja vilka kontakter du vill inkludera i rutinen, start- och stopptid, samt vilka dagar som rutinen ska köras.

Att skapa rutiner i Google- eller Alexa-appen istället för smartkontaktens app möjliggör inkludering av andra smarta enheter. Till exempel kan du skapa ett schema som stänger av alla smarta kontakter och lampor samt låser dörren varje dag klockan 22.30. En smartkontakt-app kan sällan erbjuda sådana möjligheter om du inte använder en smart hub.

Att använda en enda app för att styra allt gör det enklare att hitta det du söker om du behöver justera eller ändra en rutin.