9 Motion Capture-programvara för att ge dina karaktärer liv som aldrig förr

Vem kan glömma de ikoniska motion capture-föreställningarna som Gollum och Ceaser av Andy Serkis eller Smaug av Benedict Cumberbatch?

Motion capture (även känd som mocap) syftar på att fånga fysiska rörelser av människor eller föremål med hjälp av motion capture-dräkter, kameror och sensorer.

Dessa inspelade filmer exporteras till motion capture-programvara, och det är där magin med att väcka karaktärer som Smaug och Gollum till liv börjar.

Vad är Motion Capture Software?

Mjukvara för rörelsefångst är ett verktyg som låter dig spela in animationer, lägga till den i din digitala karaktärsmodell och rendera din scen sömlöst. Dessa verktyg kan vara öppen källkod, tredje part (gratis eller betald) eller proprietära.

Idag kommer jag att dela en motion capture-programlista för att förenkla din karaktärsanimeringsprocess i animerade filmer eller videospel.

Vikten av Motion Capture-programvara i underhållningsbranschen

Motion Capture-programvara används i medicinska tillämpningar, sport, underhållning och till och med militären. Det hjälper också till att validera dator- och robotsyn.

Men den bästa användningen av mocap-teknik ses i underhållningsindustrin, särskilt i filmer och videospel.

De senaste populära namnen som använde motion capture är James Camerons episka fantasyfilm Avatar 2: The Way of Water och Rockstars AAA-spel Red Dead Redemption 2.

För filmare

Mocap låter filmskapare skapa animerade filmer av hög kvalitet med ultrarealistiska karaktärsrörelser. Motion capture används ofta i previsualisering (previs) under förproduktion och väcker storyboards till liv.

Mocap-dräkter, ansiktssensorer och huvudmonterade kameror gör att filmskapare kan fånga skådespelarens hela fysiska prestation, inklusive alla ansikts- och kroppsnyanser.

För spelutvecklare

Motion capture-animering är ett snabbt och effektivt sätt för spelutvecklare att bygga upp ett stort bibliotek med rörelser för sina karaktärer.

Några av mocap-verktygen, som Unreal Engine, låter utvecklarna skapa realistiska spel i öppen värld som kan utforskas av spelarna.

För animatörer

Mjukvara för rörelsefångning hjälper animatörer att minska timmar av upprepad animering och ger dem fångad rörelsedata att modellera sina karaktärer och deras rörelser på.

Vissa animationsstudior som Pixar använder sin egen proprietära motion capture-mjukvara som heter RenderMan. Den har använts i populära Hollywood-storfilmer som Jurassic Park, Toy Story, Avatar, Titanic och till och med Sagan om ringen.

Hur Motion Capture-programvara hjälper till att skapa rörelser?

Det finns fyra olika sätt att använda motion capture-teknik:

  • Optisk passiv: Här använder vi infraröda kameror för att spåra retroreflekterande passiv markörrörelsefångst. Det är den mest använda och flexibla metoden för motion capture.
  • Optisk aktiv: I den här metoden finns det speciella kameror för att spåra ljuset från LED-rörelsefångstmarkörer.
  • Video/markörlös: Denna teknik bygger helt på motion capture-programvara istället för markörer.
  • Tröghet: I denna metod bär försökspersonen tröghetssensorer (alias IMU). Dessa sensorer överför data trådlöst till en dator eller smart enhet. Kameror används endast för lokalisering.

Låt oss nu titta på några av de bästa motion capture-programvaran.

Rokoko Studio

Rokoko Studio är en populär motion capture-programvara som snabbar upp ditt animeringsarbetsflöde genom att reducera motion capture till tre enkla steg – fånga, exportera eller streama.

Programvaran låter dig spela in, redigera och strömma karaktärsanimationer tagna med Rokoko mocap. Rokoko är helt gratis för upp till 3 skapare och erbjuder obegränsad molnlagring och förhandsgranskning i realtid av dina insamlade data.

Du kan dock inte använda Rokokos mocap-verktyg oberoende av Rokoko Studio. Det här verktyget fångar rå mocap-data från Rokoko Face Capture, Smartgloves och Smartsuit Pro. Dessa rådata bearbetas sedan av Studion med hjälp av avancerade inversa kinetiska modeller och filter för att skapa en högkvalitativ animation.

Toppfunktioner

⭐ Ladda ner förgjorda animationstillgångar i Rokokos rörelsebibliotek

⭐ Anslut och livestream till 3D-modelleringsverktyg som Blender, Unreal, Maya, etc.

⭐ Stöder alla format, skelett och mesh-alternativ

Studio erbjuder dock realtidsströmning, utan någon extra fördröjning eller latens, till din favorit 3D-programvara som Maya, Unreal, Unity och Blender.

OptiTrack Motiv

OptiTrack Motive förbättrar skelettspårning i svårspårade situationer. Motive kör mer än 10 skelett eller 300+ stela kroppar i realtidshastighet.

Mjukvaran för rörelsefångst levereras med positionsnoggrannhet på +/- 0,2 mm, latens på < 9 ms och rotationsnoggrannhet på +/- 0,1 grader. Motive bearbetar OptiTrack-kameradata och levererar globala 3D-positioner, markör-ID:n, rotationsdata och hyperexakt skelettspårning.

Toppfunktioner

⭐ Aktiv och passiv spårning

⭐ Inbyggt plug-and-play-stöd för alla större digitala kraftplattor – AMTI, Bertec och Kistler

⭐ Exakt markörmärkning och skelettspårning även vid hinder

Du får dock ingen gratis provperiod. Du måste köpa den eviga licensen, vilket ger dig 1 års uppdateringar. För varje ytterligare år av uppdateringar måste du betala mer.

Wonder Studio

Wonder Studio av Wonder Dynamics är en AI motion capture programvara som utnyttjar kraften i AI för att animera, ljussätta och komponera CG-karaktärer till en live-action-scen.

Du kan ladda upp din CG-modell till en enda bild eller hela scenen, och systemet kommer automatiskt att identifiera skärningar och följa skådespelaren när de går igenom sekvensen.

Populära namn i Hollywood använder redan Wonder Dynamics AI-drivna teknologi. Russo Brothers sägs använda detta verktyg i sin kommande film Electric State – filmstjärnorna Chris Pratt och Millie Bobby Brown.

Toppfunktioner

⭐ Avancerad ominriktning för att enkelt skala CG-tecken

⭐ Wonder Studio AI automatiserar 80–90 % av objektivt VFX-arbete

⭐ Gratis 3D-karaktärer från artistgemenskapen

Wonder Studio gör det enkelt för dig att lägga till en CG-karaktär i din live-action-scen, men verktyget kräver speciell konstnärlig och teknisk expertis. Dessutom kan enskilda eller små skapare tycka att denna motion capture-programvara är lite dyr.

Autodesk MotionBuilder

Autodesks MotionBuilder är en 3D-karaktärsanimeringsprogramvara som låter dig använda ett brett utbud av verktyg för att justera nyanserna i modellens rörelse med maximal hastighet, precision och konsistens.

Denna mjukvara för live motion capture erbjuder en interaktiv och anpassningsbar display som hjälper dig att fånga live motion, redigera och spela upp komplexa karaktärsanimationer. Denna programvara används ofta av proffs som vill arbeta med traditionell keyframe-animering eller motion capture.

Du får också interaktiva arbetsflöden med förbyggda rörelser för 3D-karaktärsanimering.

Toppfunktioner

⭐ 3D-motor i realtid för att skapa realistiska rörelser

⭐ Sömlös integration med 3D-modelleringsverktyg som Maya och 3D Max

⭐ Inbyggda redigeringsverktyg för att snabbt finjustera animationer

Tänk också på att MotionBuilder är en populär programvara för animering av rörelsefångst och kan vara lite dyr för små kreatörer eller enskilda animatörer.

FreeMoCap

Om du letar efter fri rörelsefångstmjukvara är FreeMoCap en bra lösning. Detta verktyg utvecklades av Jon Matthis som ett enkelt forskningsverktyg i laboratoriet innan det förvandlades till det storskaliga projekt för allmänheten som det är idag.

Free Motion Capture Project (FreeMoCap) förser dig med forskningsklassad mjukvara för rörelsefångning utan markör gratis.

Du kan ansluta det här verktyget till gratis verktyg med öppen källkod som Blender för att korrekt registrera hela kroppens 3D-rörelser av människor, djur, robotar och andra objekt.

Toppfunktioner

⭐ Mjukvara för rörelsefångst för webbkamera – använd webbkamerainspelade bilder för rörelsefångst

⭐ Sömlös integration med 3D-modelleringsverktyg som Blender

⭐ Användarvänligt gränssnitt som kan användas utan teknisk hjälp

FreeMoCap är ett robust motion capture-system som kan användas av olika samhällen, såsom 3D-animatörer, spelutvecklare, kortfilmsskapare och till och med idrottare, vetenskapsmän, ingenjörer och läkare.

iPi mjuk

iPi Motion Capture av iPi Soft är en freemium motion capture-mjukvara som spårar 3D-rörelser av människokroppen och producerar 3D-animationer. Den har stöd för vanliga mocap-kameror, djupsensorer, ansiktssensorer och rörelsekontroller.

Skapa realistiska animationer på några minuter och exportera dem till många populära format. Integrera med olika populära 3D-modelleringsverktyg som Blender, Second Life, Autodesk Maya, Collada, iClone och mer.

Toppfunktioner

⭐ Live-länkplugin för Unreal Engine 5.0

⭐ Stöder flera exportformat

⭐ Användarvänligt gränssnitt som kan användas utan teknisk hjälp

iPi Motion Capture kräver ingen avancerad mjukvara eller hårdvara och fungerar bra även med bilder som tagits utan mocap-kostym.

iClone Motion Live

iClone Motion Live är en fullfjädrad mocap-plattform. Du kan ansluta rörelsedataströmmar från populära mocap-enheter och samtidigt animera 3D-karaktärer.

Det är en mjukvara för 3D-rörelsefångst som förenklar animering i realtid. Den har inbyggda möjligheter att animera helt riggade 3D-karaktärer från Character Creator, Daz Studio eller andra standardkällor.

Motion Live är bryggan som kopplar deras motion capture-hårdvara (redskap) till iClone genom att skapa en ”Profil” för deras valda hårdvara. Dessutom kan användare välja att exportera sina animationer som BVH eller FBX.

Toppfunktioner

⭐ Synkron rörelsefångst för hela kroppen

⭐ Sparar data i separata rörelsespår för enkel redigering

⭐ Integreras med Cartoon Animator 4

Detta motion capture-verktyg används mest i low-end-projekt eftersom det är prisvärt och stöder olika mocap-enheter för händer, ansikte och kropp.

Adobe Character Animator

Adobe Character Animator spårar skådespelarens rörelser och uttryck för att animera karaktärer i realtid. Denna motion capture-mjukvara låter dig livestreama med din mikrofon och webbkamera.

Character Animator drivs av Adobe Sensei AI, som hjälper dig att förvandla vilken konst som helst till en animerad karaktär. Du kan till och med importera konst från Adobe Creative Cloud-verktyg som Adobe Photoshop eller Adobe Illustrator eller komma igång med inbyggda teckenmallar.

Du kan spara rörelser som utlösare för att förenkla animeringsprocessen och styra gester med ditt tangentbord eller MIDI-enhet; den här funktionen är dock inte tillgänglig i gratisplanen.

Toppfunktioner

⭐ Skapa en anpassad karaktär med Puppet Maker

⭐ Exportera animationer på några sekunder med Quick Export

⭐ Tilldela tangentbordsgenvägar till gester för enkel redigering

Character Animator är älskad av stora Hollywood Studios såväl som innehållsskapare online för att få liv i sina animerade karaktärer.

Xsens Motion Capture

Xsens Motion Capture är en programvara som gör karaktärsmodellering och animering enklare genom att fånga rörelser och uttryck i vilken miljö som helst.

Mjukvaran finns i två varianter – MVN Animate för filmskapande och spelutveckling och MVN Analyze för forskning, hälsa och sportapplikationer. Du får även molnbaserade lösningar för att lagra och bearbeta data och generera rapporter.

Toppfunktioner

⭐ 3 mocap-hårdvarualternativ: MVN Link, MVN Awinda och MVN Awinda Starter

⭐ Molnlösningar för att lagra och bearbeta data

⭐ Liveintegration med MotionBuilder, Unreal Engine, Unity, Autodesk Maya, Houdini och mer

Filmskapare och spelutvecklare använder denna motion capture-mjukvara för att digitalisera rörelser och skapa en jämn motion capture-animation. Sjukgymnaster använder detta verktyg för att få insikter för att förbättra välbefinnandet eller prestationsförmågan för idrottare och patienter.

Slutord

På grund av teknikens tillkomst är magin med motion capture inte längre bara begränsad till filmer och spel. Nuförtiden används motion capture i stor utsträckning inom områdena vetenskap, medicinsk behandling och sport.

När fler människor upptäcker fördelarna med motion capture kommer efterfrågan på motion capture-programvara bara att skjuta i höjden.

Motion Capture-animering ersätter inte animering helt; det förenklar karaktärsanimeringsprocessen. De hjälper dig att spela in animationer, applicera den på din karaktär och återge din scen på timmar istället för dagar.

Vilken mocap-mjukvara du behöver beror på din budget och animationskrav. Om du letar efter något grundläggande för ett labbforskningsprojekt, välj FreeMoCap. Det är gratis och användarvänligt.

Men om du vill utveckla ett high-end projekt, till exempel en film med live motion och datorgrafik, välj då Rokoko Studio eller Wonder Studio.

Kolla sedan in den bästa mjukvaran för rörlig grafik för alla.