8 bästa platserna att lära sig JavaScript 2023

JavaScript är ett av de mest populära och älskade programmeringsspråken.

Dess användningsområden sträcker sig från att utveckla webbplatser till att skriva kod för Mars Rover. Trots sin enkelhet är det ett givande programmeringsspråk att lära sig. Den här artikeln är en guide om de bästa ställena att lära sig JavaScript.

Vad är JavaScript och vad används det till?

JavaScript är ett populärt programmeringsspråk som används mest inom webbutveckling. Det är ett av de mest populära språken i världen och är också mycket älskat av utvecklare. Den har en C-familjeliknande syntax och anses allmänt vara lätt att lära sig.

Kortfattad bakgrund

JavaScript är ett programmeringsspråk utvecklat av Brendan Eich 1995 på Netscape. Den designades för att användas i Netscapes webbläsare, Netscape Navigator, för att göra webbsidor interaktiva. Med tiden antogs JavaScript av fler och fler webbläsare.

En annan kritisk punkt var utvecklingen av Node.js, ett program som kan läsa och köra JavaScript utanför webbläsaren. Detta gjorde det möjligt för JavaScript att växa bortom webbläsaren och användas för att bygga alla typer av applikationer, inklusive mobila, stationära och serverapplikationer.

Användning av JavaScript

  • JavaScript är användbart för att skapa och bygga webbplatser. När JavaScript läggs till webbsidor gör dem mer interaktiva. Detta kan göras med ren JavaScript eller med ett av de många ramverken.
  • Det används också för att bygga applikationer på serversidan med en etablerad körtid som Node.js eller den relativt nyare – Bun.
  • Språket används också för att utveckla stationära applikationer med Electron.js och mobilapplikationer med NativeScript.
  • Många andra användningar av JavaScript är inte lika vanliga. Dessa inkluderar spelutveckling, maskininlärning, scripting av Google Workspace-appar och att bygga Virtual Reality-appar.

Trots syntaktiska likheter är JavaScript ett annat språk än Java.

Läs också: Förstå Java vs JavaScript

Varför är Javascript ett bra förstaspråk?

  • JavaScript är relativt lätt att lära sig jämfört med andra programmeringsspråk som Java eller C++.
  • Som nämnts är det mycket användbart, med många användningsområden som sträcker sig bortom den ursprungliga webbläsaren som den designades för.
  • JavaScript är ett populärt språk, vilket betyder att det har många resurser att lära av, av vilka jag har listat några nedan.
  • Det är också lätt att få support om du kör fast, vilket du oundvikligen kommer att göra när du lär dig ett nytt programmeringsspråk.
  • Det är enkelt att installera en JavaScript-kompilator. Du kan köra den i webbläsaren (som du redan har om du läser den här artikeln) eller installera Node.js eller Bun – båda är enkla att installera.

Bästa ställena att lära sig JavaScript

Slutligen, avsnittet du förmodligen vill ha. Här är en lista över de bästa ställena att lära sig JavaScript online. Vissa av dessa resurser är betalda, men de flesta är gratis.

Youtube

YouTube är utan tvekan den mest populära webbplatsen för att lära sig programmering. Den innehåller hundratals, om inte tusentals, gratis tutorials som tar dig från noll JavaScript-kunskap till en nybörjarutvecklare. Några av de bästa JavaScript-handledningarna på YouTube inkluderar denna handledning från kanalen Programmering med Mosh och en annan av Traversy Media. Båda handledningarna är gratis tillgängliga på YouTube.

w3skolor

w3skolor är en av de mer etablerade lärresurserna för alla ämnen programmering på internet. De har kurser som täcker JavaScript, HTML, CSS, Python, C++, Java och många andra språk.

Dessutom har de kurser för JavaScript-bibliotek som React och JQuery och körtider som Node.js. Dessa kurser är tillgängliga gratis. De erbjuder också certifieringar till en premie.

Talande JavaScript

Veltalig JavaScript är en av de mest omfattande böckerna om JavaScript som finns. Marijn Haverbeke skrev den, och är för närvarande i sin tredje upplaga, publicerad 2018. Till skillnad från de flesta andra tutorials lär boken dig JavaScript oberoende av HTML.

Men senare kapitel kommer att visa dig hur du använder JavaScript med HTML för att göra webbsidor interaktiva. Dessutom täcker boken även Node.js. PDF-versionen är gratis, medan den tryckta versionen kan köpas.

FreeCodeCamp

FreeCodeCamp är en av de bästa platserna att lära sig programmering online. De har handledningar om olika tekniker och artiklar för att lära dig olika koncept. Deras JavaScript-handledning är en av de mest sedda på YouTube. De erbjuder också en kursplan för front-end webbutveckling för att vägleda din inlärningsresa.

Udemy

Udemy är en av de mer populära lärplattformarna för många saker, inklusive programmerare. Den har kurser från oberoende beslutsfattare som täcker alla möjliga ämnen. Några av de bäst rankade JavaScript-kurserna inkluderar denna av Jonas Schmedtmannden här från Brad Traversyoch den här från Academind.

Coursera

Precis som Udemy är Coursera en lärplattform med flera kurser. Emellertid skapas Coursera-kurser vanligtvis av större organisationer som Google, Meta och IBM. Därför tenderar de att vara av hög kvalitet.

Kurserna täcker många områden, från datavetenskap och programmering till företag och finans. Det är också ett bra ställe att lära sig JavaScript. Några av de bästa Coursera JavaScript-kurserna inkluderar JavaScript för nybörjare av Meta, JavaScript för Nybörjare av UC Davis, och Lär dig JavaScript av Scrimba.

Codecademy

Codecademy har en av de bästa JavaScript-kurserna för nybörjare. Kursen innehåller lektioner, projekt, frågesporter och artiklar för att hjälpa dig att öka din förståelse. Den täcker många begrepp, från grunderna till lite mer avancerade begrepp som objektorienterad programmering.

Det bästa med Codecademy är att det är praktiskt; du får skriva och köra kod i webbläsaren medan du lär dig. Den är högt rankad och är tillgänglig gratis utan certifiering. För certifiering måste du uppgradera till en betald plan. Codecademy har också kurser för andra språk, som Python, Ruby och C++ – de flesta är gratis.

MDN

Mozillas utvecklarnätverk är en av de mest omfattande och detaljerade resurserna om webbteknik på Internet idag. Den har artiklar och handledningar som täcker olika begrepp som HTML, CSS och JavaScript. JavaScript-guiden täcker allt du behöver veta för att bli skicklig. Det är också helt gratis.

Slutsats

JavaScript är utan tvekan ett användbart språk att lära sig. Eftersom det är ett populärt språk finns det ingen brist på lärresurser. Även om den här artikeln listade många lärresurser, finns det många fler som är bra, kanske bättre. Mitt råd när du lär dig JavaScript eller programmering är att inte lita på en källa.

Lycka till med lärandet!

Kolla sedan in spännande JavaScript-fuskblad för utvecklare och elever.