7 Urban fotografering misstag att undvika att göra

By rik

Utforska den urbana världen med kameran: Vanliga misstag att undvika

Urban fotografering är en fängslande genre som ger dig möjligheten att dokumentera platser du känner starkt för med stor detaljrikedom. Det är dock lätt att hamna i dåliga vanor, och många fotografer hindras av att inte reflektera tillräckligt över sina bilder.

I den här artikeln kommer vi att granska några vanliga fallgropar inom urban fotografering. Du får insikt i hur du kan optimera dina kamerainställningar och hur du kan agera mer medvetet när du är ute på dina fotoutflykter.

1. Felaktig bländaranvändning

Ett av de vanligaste misstagen inom stadsfotografering är att välja fel bländare. Jag minns till exempel hur jag brukade fotografera stadsbilder med en bländare på f/5.6, vilket resulterade i att alltför stora delar av bilden hamnade utanför fokus. Tänk också på de rådande ljusförhållandena, eftersom bländaren kan behöva justeras därefter.

Som en tumregel rekommenderas en mindre bländare för stadsbilder för att få en större del av motivet i skärpa. Vid gatufotografering beror det på om du önskar ett porträttliknande resultat eller om du vill att den omgivande arkitekturen också ska vara skarp.

Om du är osäker på bländarinställningar, ta en titt på vår detaljerade nybörjarguide om bländare inom fotografering.

2. Att endast fotografera på välbekanta platser

Vanor är lätta att falla in i, även för fotografer. Det är enkelt att hitta en teknik som fungerar och sedan inte experimentera med något nytt. Visst, det är inget fel med att fortsätta med det du gillar, men det får inte begränsa din kreativitet. Att endast fotografera på välbekanta platser kan göra just det.

Du har förmodligen dina favorit- och minst favoritplatser i din egen stad. Men det finns mer att upptäcka, så varför inte utforska andra stadsdelar? Naturligtvis bör du använda sunt förnuft och undvika farliga områden, men utmana dig själv att upptäcka nya platser.

3. Att inte använda ett zoomobjektiv

Även om ett zoomobjektiv inte är ett absolut måste inom urban fotografering, är det fördelaktigt för många fotografer. Med tanke på att du kommer att fotografera en mängd olika situationer ger ett zoomobjektiv den flexibilitet som behövs.

Om du är nybörjare är det en bra idé att använda det objektiv som följde med kameran (kitobjektiv). Du kan också utforska sortimentet som din kameratillverkare erbjuder. Tänk på att många zoomobjektiv inte har lika stora bländare som fasta objektiv (prime), så du måste fundera på om det är en avvägning du är villig att göra.

Ta en titt på den här guiden om zoomobjektiv kontra fasta objektiv för att lära dig mer om skillnaderna mellan dem.

4. Att inte fotografera både inomhus och utomhus

Livet utspelar sig både inomhus och utomhus, och det är särskilt tydligt i storstäder. Därför är det ett misstag för stadsfotografer att begränsa sig till en av dem.

När du fotograferar inomhus kan du experimentera med olika miljöer. Du kan till exempel besöka ditt favoritkafé eller kolla in unika butiker. Du kan också dokumentera maten du äter på de restauranger du besöker.

Fotografering inomhus och utomhus kräver olika kunskaper, och du måste ta hänsyn till flera aspekter. Till exempel skiljer sig ljusförhållandena oftast åt, och du kan ha mindre utrymme att röra dig på inomhus.

5. Att endast fotografera i manuellt läge

Bildkredit: file404/Shutterstock

Många stadsområden har en snabb puls, vilket ger massor av spännande fotomöjligheter. Men livets hastighet kan även leda till att du missar bra bilder om du är alltför upptagen med att justera kamerainställningarna.

Manuellt läge har många fördelar, och du bör definitivt lära dig använda det. Men du måste också tänka på den extra tid det tar att justera slutartid, bländare och ISO. Det kan fungera bra när du fotograferar statiska objekt, men inte i snabba gatufotograferingssituationer.

Prova bländarförval i snabba situationer. Slutarförval är ett annat bra alternativ.

6. Att ignorera kamerans ljusmätare

Kamerans ljusmätare är en liten skala som sträcker sig från -3 till +3. Om du går för högt över noll kan bilden bli överexponerad, medan motsatsen sker om du hamnar närmare -3. Ljusmätaren är särskilt viktig inom urban fotografering.

Om du måste välja bör du generellt fotografera underexponerat. Det är vanligt i situationer med svagt ljus, som mulna dagar. Men försök att inte hamna under -1.

Om du använder bländarförval eller slutarförval kan du enkelt se till att kamerainställningarna inte överstiger det önskade värdet; oftast behöver du bara vrida på en ratt.

7. Att stanna vid en enda utgångspunkt

Ett annat vanligt misstag inom urban fotografering är att endast använda en utsiktspunkt. Du kanske bara fotograferar från gatunivå. Det är helt okej om du har dina preferenser, men kom ihåg att stadslivet utspelar sig på flera nivåer.

Att hukande ta bilder kan ge intressanta resultat, men du bör också testa andra perspektiv, som att ta färjan för att se din stad från vattnet.

När du har en variation av bilder har du en större portfölj att sälja ditt arbete från (om det är vad du vill). Se vår guide om storlekar på fotopapper för att printa ut dina bilder.

Viktiga slutsatser

  • Fel bländare kan ge ofokuserade bilder. Använd mindre bländare för stadsbilder och större bländare för gatufotografering.
  • Begränsa dig inte till välbekanta platser. Utforska olika områden för att utveckla din kreativitet.
  • Ett zoomobjektiv kan ge flexibilitet när du fotograferar olika scener i staden. Tänk på avvägningen mellan bländare och zoomomfång när du väljer objektiv.

Fånga staden som ett proffs

Urban fotografering är mer utmanande än det kan verka, och en stad kan dokumenteras på tusentals sätt. Det är lätt att hamna i gamla rutiner, men det kommer att hämma din kreativitet. Tänk noggrant på hur du kan förbättra dina stadsbilder – både med kamerarelaterade och icke-kamerarelaterade åtgärder.

Från att använda rätt objektiv till att justera bländaren ordentligt – ibland är det de enklaste förändringarna som gör störst skillnad.