5 viktiga verktyg för att komma ihåg Linux-kommandon

Att återkalla och använda Linux-kommandon effektivt är en avgörande färdighet för Linux-entusiaster, systemadministratörer och utvecklare. Lyckligtvis finns det en uppsjö av användbara verktyg för att förenkla denna process och förbättra din kommandoradsfärdighet.

Oavsett om du är en erfaren Linux-användare eller precis har börjat din resa, är dessa fem viktiga verktyg här för att göra din kommandoradsupplevelse smidigare och roligare.

1. historia

History-kommandot är användbart om du vill hålla reda på din kommandoradsaktivitet. Det ger en kronologisk registrering av tidigare utförda kommandon, vilket gör det enkelt att granska, återanvända och lära av dina tidigare interaktioner med terminalen.

Med historikkommandot kan du snabbt återkalla och köra om komplexa eller ofta använda kommandon. Dessutom hjälper det dig att felsöka problem genom att låta dig identifiera vad som gick fel i tidigare kommandon.

Du kan komma åt din Bash-kommandohistorik genom att helt enkelt skriva historik i terminalen, och en lista över dina senaste kommandon, vart och ett associerat med ett unikt nummer, kommer att visas.

History-kommandot ökar inte bara produktiviteten utan fungerar också som en utmärkt inlärningsresurs för Linux-nykomlingar. Genom att granska din kommandohistorik kan du dessutom bättre förstå hur olika kommandon fungerar och gradvis öka din kommandoradsfärdighet.

2. apropos

Kommandot apropos är ett kraftfullt Linux-verktyg utformat för att hjälpa dig att upptäcka relevanta kommandon baserat på nyckelord och beskrivningar. Det används specifikt i scenarier när du vet vad du vill göra men inte riktigt kommer ihåg det exakta kommandot.

Genom att skriva apropos följt av ett nyckelord eller en fras relaterad till din uppgift får du en lista med kommandon och manualsidor som matchar din fråga. Det betyder att du snabbt kan hitta rätt kommando utan att behöva gå igenom lång dokumentation eller använda onlinesökningar.

Oavsett om du är en erfaren systemadministratör eller en Linux-entusiast, är apropos din bästa guide för att navigera i det rika Linux-kommandosystemet.

3. fuska

fusk är ett annat praktiskt verktyg som hjälper dig att skapa och komma åt fuskblad för Linux-kommandon direkt från terminalen. Det låter dig skapa kortfattade, anpassade fuskblad enligt dina krav.

Med kommandot cheat kan du skapa, redigera och visa cheat sheets och referera till ofta använda kommandon. Det här verktyget uppmuntrar till effektiv kommandominne, vilket gör det till en värdefull tillgång för Linux-användare som vill optimera sin kommandoradsproduktivitet.

Dessutom låter fusk dig organisera dina fuskblad efter kategori eller ämne, vilket gör det enkelt att hitta de kommandon du behöver.

4. Fisken Skal

fish, förkortning för Friendly Interactive Shell, är ett modernt och användarvänligt alternativ till traditionella Linux-skal som Bash. Det är känt för sina intuitiva flikkompletteringar, automatiska förslag och syntaxmarkering.

fish förenklar din kommandoradsupplevelse genom att erbjuda sammanhangsmedvetna förslag baserat på din kommandohistorik. Detta hjälper dig att upptäcka och använda kommandon mer effektivt.

Fiskskalets fokus på användarvänlighet och bekvämlighet gör det dessutom till ett viktigt verktyg för Linux-användare som vill ha en mer användarcentrerad och interaktiv kommandoradsupplevelse.

5. hstr

hstr är ett Linux-verktyg som förvandlar din kommandohistorik till ett interaktivt, sökbart gränssnitt. Den förbättrar standardkommandohistoriken genom att erbjuda suddiga sökfunktioner, som låter dig hitta och återanvända kommandon med lätthet.

Med hstr kan du snabbt hitta och köra tidigare använda kommandon genom att skriva nyckelord eller fraser som är associerade med dessa kommandon. Den här funktionen är särskilt fördelaktig när du vagt kommer ihåg ett kommando men behöver peka ut det i din omfattande historia.

Dessutom stöder hstr ytterligare funktioner som historiksammanfogning, interaktiv filtrering och historikbokmärken, vilket gör det till ett mångsidigt verktyg för att hantera och återkalla kommandoradsinteraktioner.

Det är dags att bemästra Linux-kommandon

Med dessa användbara verktyg vid din sida kommer Linux-kommandon inte längre att vara en utmaning att komma ihåg. Från att återbesöka din kommandohistorik till att upptäcka relevanta kommandon direkt, dessa verktyg gör Linux-kommandoraden till en tillgänglig och trevlig plats.