7 skäl till varför du bör använda ett VPN

Viktiga takeaways

  • Håll dig säker på offentligt Wi-Fi: Använd ett VPN för att kryptera din data och skydda din anslutning från potentiella säkerhetsrisker när du använder offentliga Wi-Fi-nätverk.
  • Spara pengar och få tillgång till begränsat innehåll: Genom att använda ett VPN kan du kringgå regionblockering och komma åt webbplatser och streamingtjänster från olika länder. Detta kan hjälpa dig att spara pengar på onlineshopping och få tillgång till ett bredare utbud av innehåll.
  • Säkerställ integritet och kringgå censur: VPN tillåter dig att behålla din integritet online och kringgå statlig censur eller blockeringar på vissa webbplatser eller tjänster. Att använda ett VPN i vissa länder kan dock innebära risker, så det är viktigt att vara försiktig.

Du har hört talas om VPN, men du är inte säker på om du ska använda en. Kanske använder du en på jobbet – men varför ska du använda en VPN hemma?

Vad är ett VPN?

Ett VPN (Virtual Private Network) är i huvudsak en hemlig tunnel mellan två datorer, med krypterad data överförd mellan de två enheterna. Operativsystem har programvara för att ställa in ett VPN från en till en annan på ett enda nätverk.

Stefan.co/Shutterstock

VPN-tjänster som NordVPN, ExpressVPN, PrivadoVPN, etc., ger krypterad, privat åtkomst via deras VPN-servrar till det bredare internet. Mellan din dator och deras server är data dold. Det är ett bra sätt att hålla sig gömd online, även om inloggning på sociala nätverk och andra konton minskar integriteten oavsett.

Här är varför du bör använda ett VPN

Det låter bra att öka din integritet på nätet, eller hur? Men det blir bättre – här är de viktigaste sätten som människor använder en VPN:

  • Använd offentligt Wi-Fi säkert
  • Spara pengar genom att handla online och boka semester
  • Titta på utländska Netflix-bibliotek och slå andra regionblockerade tjänster
  • Undvik statlig censur
  • Säkerställ integritet när du arbetar på distans och samarbetar online
  • Förbättra internethastigheten
  • Använd peer-to-peer-nätverk på ett säkert sätt

Nedan kommer vi att titta närmare på var och en av dessa anledningar till varför du bör använda ett VPN.

1. Få tillgång till allmänt Wi-Fi på ett säkert sätt

Alla använder offentligt Wi-Fi någon gång. Oavsett om det är i ett köpcentrum, transportnav, college, kafé, etc., det finns nästan säkert gratis Wi-Fi. Men hur säkert är det? Det finns inget enkelt sätt att ta reda på det, men osäkra trådlösa routrar är ett problem. Det är inte heller lätt att avgöra om du ansluter till ett äkta Wi-Fi-nätverk eller ett falskt nätverk som skapats av bedragare – den digitala versionen av en Man-in-the-Middle (MITM)-attack.

Att använda ett VPN är en bra lösning på detta problem. En gratis eller betald VPN-prenumeration via en webbläsarplugin, skrivbordsklient eller mobilapp kan kryptera dina data och skydda alla anslutningar du gör.

Rahai1/Shutterstock

De flesta VPN-leverantörer har flera servrar placerade runt om i världen. Detta gör att regionblockering och lokalisering kan kringgås.

Ett resultat av detta är att du kan spara pengar när du handlar online eller bokar hotell, flyg och semester. Onlineåterförsäljare har visat sig använda ”dynamisk prissättning” som bestäms av din plats och hur ofta du besöker en vara för att se priser.

Vår guide för att hitta billigare flyg med en VPN förklarar varför detta händer och hur du kan dra fördel av ett VPN för att få billigare flyg. Samma taktik kan användas på många andra föremål, från bilar och datorer till skor och böcker.

3. Titta på Netflix och Beat Other Streaming Restriktioner

Den förmodligen mest kända användningen av VPN är att dra fördel av Netflix-bibliotek från andra länder. Till exempel, i Indien, är samlingen av filmer och program du kan streama helt annorlunda än vad som finns tillgängligt i USA.

Netflix bibliotek skiljer sig från land till land, så du kan enkelt byta plats för att se vad som finns tillgängligt runt om i världen. Detta har en sekundär fördel; om du är en frekvent resenär och har ett Netflix-konto kan du fortsätta att titta på dina favoritprogram från ditt hemland, snarare än att vara begränsad till de lokala alternativen.

Naturligtvis är Netflix inte den enda streamingtjänsten online; du kan använda de flesta av dem på samma sätt.

Inte alla VPN-tjänster erbjuder en lösning för regionblockering, så kontrollera funktionerna innan du registrerar dig.

Andra lokaliseringsbegränsningar kan också undvikas med ett VPN. Spel som släpps i område A kan nås via område B förutsatt att du ansluter till en VPN-server på den första platsen.

4. Undvik statlig censur

Elnur/Shutterstock

Vissa länder och ekonomiska zoner runt om i världen har brutala restriktioner för mänskligt uttryck. Andra blockerar helt enkelt åtkomsten till specifika onlinetjänster.

En VPN kan användas för att undergräva dessa block, även om detta inte är utan risk. Vissa länder har blockerat VPN, till exempel, till exempel Kina, även om vissa rapporter indikerar att det fortfarande är möjligt att ansluta till servrar som ägs av stora VPN-leverantörer.

Krypterade internetanslutningar kan inte observeras av myndigheter. Som ett resultat av detta har dissidenter och regeringsoppositionsgrupper i förtryckande stater möjlighet att samla in och dela information. Sådan verksamhet medför naturligtvis risker.

5. Möt och arbeta tillsammans och med integritet

Att använda en VPN förde alltid med sig en nivå av önskvärd integritet, men detta blev ett viktigt försäljningsargument för distansarbete och internationellt samarbete efter revolutionen ”work from home” som drivs av händelserna 2020.

Medan videochatttjänster och samarbetsverktyg online erbjuder kryptering, skadar det inte att lägga till ett extra lager av skydd. Detta är dubbelt sant om du är ansluten till en företagsresurs.

Sekretessen för ditt arbete och dina kollegor förbättras med en VPN-tjänst.

6. Kryptering kan förbättra internethastigheter

Här är en något överraskande användning av en VPN. Trots att hela dynamiken med att använda ett VPN innebär att du gör en extra anslutning (till VPN-servern), kan användningen av en sådan faktiskt påskynda din internetåtkomst.

Detta beror på att internetleverantörer använder något som kallas ”trafikformning” för att identifiera data som passerar genom dess noder och prioritera därefter. Så banker, onlineshopping, företag och annan viktig data ges en snabbare väg än spel, videoströmning och vanlig surfning.

Men eftersom internetleverantörer inte kan identifiera krypterad data kan den inte prioriteras. Följaktligen kommer du ofta att upptäcka att kryptering av din anslutning med ett VPN har en liten hastighetsförbättring för vanlig hushållsbruk.

7. Använd Torrent-nätverk på ett säkert sätt

sdx15/Shutterstock

Det sista huvudskälet till att använda ett VPN är att säkert få åtkomst till peer-to-peer-nätverk som BitTorrent. Även om vissa torrenter bryter mot upphovsrätten och kan hamna i mycket problem, är det här inte hela historien.

Torrenting och andra peer-to-peer-nätverk har olika juridiska användningsområden, från åtkomst till offentliga verk till nedladdning av Linux-distributioner. Vissa övernitiska internetleverantörer blockerar alla webbplatser med BitTorrent-länkar, även när de ger möjlighet att ladda ner och dela legitima filer.

Med ett VPN aktivt på din PC eller mobila enhet kan du komma åt torrentfiler utan sådana blockeringar.