7 Kamerainställningar för fotografering i svagt ljus

Nyckel takeaways

  • Att justera ISO är avgörande för att ta fantastiska bilder i svagt ljus. Håll ISO så låg som möjligt för att undvika grynighet, men höj den vid behov. Kompensera genom att justera slutartid eller bländare.
  • Använd kontinuerligt fotograferingsläge för att öka dina chanser att få en tydlig bild i svagt ljus. Det är särskilt användbart för händelser i högt tempo eller utomhusfotografering på natten. Du kan fortfarande spara suddiga bilder senare.
  • Överväg att använda bländarprioritetsläge för att bredda bländaren och släppa in mer ljus i din kamera. Det här läget är utmärkt för att ta unika bilder som bokeh-porträtt. Tänk dock på motivet du fotograferar innan du justerar bländaren.
  • Lär dig att använda ljusmätaren för att bestämma rätt exponeringsnivåer. Sikta på att hålla dig nära 0, men att sjunka till -1 är ibland acceptabelt.

Med tanke på att fotografering handlar om ljus, måste du justera dina kamerainställningar för att fånga fantastiska bilder i situationer utan mycket ljus. Det finns många inställningar du kan leka med, och vi kommer att beskriva de viktigaste idag.

1. ISO

ISO är en avgörande aspekt av exponeringstriangeln (vad är exponeringstriangeln vid fotografering?). Den här inställningen avgör hur ljus eller mörk din bild är, och du behöver vanligtvis en högre ISO när du tar bilder i svagt ljus.

Många fotografer fotograferar allt från ISO 400-1 000 för förhållanden med svagt ljus. Om du tar bilder i mulet väder kommer något runt 400-640-strecket troligen att fungera. Men på natten måste du antagligen höja denna siffra (såvida du inte använder ett stativ).

Trots att du behöver höja din ISO bör du fortfarande hålla siffran så låg som möjligt. Efter en viss punkt kommer dina bilder att bli mer korniga. Du kan använda AI-funktioner i Lightroom för att fixa detta, tillsammans med några manuella reglage – men det är mycket bättre att få saker rätt i kameran.

Observera att när du höjer din ISO måste du kompensera genom att sänka slutartiden eller göra bländaren smalare.

2. Serietagning

Handhållen fotografering är normalt bra under soliga förhållanden, men risken för att dina bilder blir suddiga är mycket högre i inställningar med lägre ljus. Även om du använder ett stativ kommer du förmodligen fortfarande behöva ta itu med ett par suddiga bilder från din utflykt.

Det är svårt att stoppa dina bilder från att bli suddiga i svagt ljus, och en del av det är lyckan med dragningen. Kontinuerligt fotograferingsläge kan dock hjälpa till att se till att du får minst en bra bild från din serie av bilder.

Serietagningsläget är särskilt användbart om du ska fånga sportevenemang i högt tempo som äger rum på natten. De är också idealiska för utomhusfotografering på natten. Vissa kameror låter dig använda den här inställningen via en ratt, medan du måste gå in i huvudmenyn på andra.

Den goda nyheten är att du ibland kan spara suddiga bilder. Du kan läsa den här guiden som förklarar sätt att fixa suddiga bilder om du har att göra med det här problemet.

3. Bländarprioritetsläge

Förutom att justera individuella inställningar i din kamera kan du ofta välja olika lägen som hjälper dig att ta bättre bilder i svagt ljus. Bländarprioritetsläge är ett som du bör överväga starkt.

När du använder Aperture Priority på din kamera kan du göra bländaren – även känd som F-stop – bredare. Om du gör detta släpper du in mer ljus i din enhet, och ISO och slutarhastigheten justeras automatiskt. Det här läget är särskilt användbart om du försöker fånga unika typer av bilder, som bokeh-porträtt.

Bländarprioritetsläge kräver fortfarande att du tänker på vad du fotograferar. Till exempel kan det inte vara så meningsfullt att vidga bländaren om du vill fånga ett landskap på natten. Du kan läsa hur du använder Aperture Priority om du är helt nybörjare och vill lära dig mer.

4. Ljusmätaren

Nybörjarfotografer gör ofta misstaget att inte avgöra hur mycket ljus som kommer in i deras kameror, men det kan enkelt lösas genom att lära sig hur man använder ljusmätaren. Och den goda nyheten är att ljusmätaren är väldigt lätt att förstå.

Vad är egentligen ljusmätaren då? Enkelt uttryckt är det mätaren du ser som sträcker sig från +3 till -3. För att få rätt exponeringsnivåer vill du normalt ligga så nära 0 som möjligt. Men i vissa situationer går det alldeles utmärkt att sjunka till runt -1.

Du kan styra ljusmätaren på flera sätt. Om du använder manuellt läge flyttas mätaren automatiskt beroende på din bländare, slutartid och ISO-inställningar. Men i Bländarprioritet och Slutarprioritet kan du ändra ratten på din kamera för att justera de andra aspekterna i linje med detta.

Ljusmätaren är också känd som exponeringskompensation (vad är exponeringskompensation vid fotografering?).

5. Bildstabilisering

Beroende på om du fotograferar handhållen eller med stativ, kan bild- och linsstabilisering vara antingen en välsignelse eller en förbannelse.

När du använder bildstabilisering skakar din kamera faktiskt lite under processen. Av denna anledning kan funktionen orsaka förödelse på dina bilder om du använder ett stativ. Men om du fotograferar handhållen kan det faktiskt bidra till att dina bilder är tydligare än de annars skulle vara.

Du kan normalt justera dina bildstabiliseringsinställningar via en knapp på din kamera. Du vet om den är på eller av eftersom skärmen borde meddela dig.

6. Självutlösare

Även om du monterar kameran på ett stativ kan ta omedelbara bilder resultera i att din kropp flyttar kameran för mycket. Och när det händer kommer dina chanser att få tydliga bilder minska avsevärt.

Ett enkelt sätt att lindra detta problem är att använda självutlösarfunktionen på din kamera. Du kan ofta välja om du vill ha en fördröjning på två eller 10 sekunder efter att du klickat på avtryckaren. Detta ger dig tillräckligt med tid att flytta bort från enheten och tillräckligt med tid för din kamera att fånga scenen utan att alltför mycket skakningar är inblandade på din enhet.

7. Slutartid

Slutartid är en av de första aspekterna som nybörjarfotografer lär sig att kontrollera med sin kamera. Och i svag belysning kommer du ofta behöva använda en längre slutartid än i situationer med normalt ljus.

Långsammare slutartider släpper in mer ljus i din kamera och gör att du kan fånga din scen korrekt. Men ett problem som ofta dyker upp är att dina bilder är mycket mer sannolikt att bli suddiga utan en stabil yta.

Många fotografer håller sig till regeln om samma slutartid som deras objektivs brännvidd som mest (t.ex. 80 mm = 1/80-dels sekund). Men med mindre objektiv har jag upptäckt att man ibland kan halvera slutartiden (t.ex. 50 mm objektiv = 1/25 sekund). Du kan behöva experimentera, eftersom det beror på din tillverkare och kameramodell. Om du tar bilder med ett stativ, som är ett av de viktigaste fototillbehören för nybörjare, har du mycket mer flexibilitet.

Ta bättre bilder i svagt ljus genom att justera dessa kamerainställningar

Inställningar för svagt ljus innebär flera utmaningar för fotografer, men att justera dina kamerainställningar är ett utmärkt sätt att säkerställa att du fortfarande får fantastiska bilder. Du kan justera ISO, använda självutlösare och till och med aktivera eller inaktivera bildstabilisering.

Nu när du har läst den här guiden bör du förhoppningsvis veta vilka kamerainställningar du ska ändra nästa gång du går ut och fotar på natten. Dessa tips fungerar även i mulna miljöer och för inomhusfotograferingsscenarier där du har begränsad artificiell belysning.