Hur man stänger av skärmtid på din iPhone, iPad och Mac

Skärmtid låter dig ställa in tidsgränser för appar och begränsa oönskat innehåll, men det kan komma en tid då du vill inaktivera det, särskilt om ditt barn har vuxit upp. Så läs vidare för att lära dig hur du stänger av skärmtid på din Apple-enhet.

Så här inaktiverar du skärmtid på din iPhone eller iPad

Före iOS 17 hade användarna möjlighet att stänga av alla skärmtidsfunktioner på en gång. Men nu måste du gå in i olika sektioner för att inaktivera respektive inställningar.

Hur man tar bort gränser för skärmtid på din iPhone eller iPad

För att inaktivera alla tidsgränser på appar, gå till Inställningar > Skärmtid > Stäng av app- och webbplatsaktivitet. Bekräfta genom att trycka på Stäng av app- och webbplatsaktivitet igen.

Om du bara vill ta bort tidsgränsen för några få appar, gå till Inställningar > Skärmtid > Appgränser. Svep åt vänster på en app eller appkategori och tryck sedan på Ta bort > Ta bort gräns.

Ytterligare inställningar du kan stänga av individuellt är Driftstopp och Skärmavstånd. För att stänga av driftstopp, på sidan Skärmtid, gå till Driftstopp > Stäng av driftstopp. För att inaktivera skärmavståndsvarningar, tryck på Skärmavstånd och stänger av Skärmavstånd.

Inaktivera kommunikationsbegränsningar och innehållsbegränsningar på din iPhone eller iPad

För att ta bort gränsen för vem som kan kontakta dig under tillåten skärmtid eller stilleståndstid, gå till Inställningar > Skärmtid > Kommunikationsgränser > Under skärmtid (eller under stillestånd) och välj Alla.

Låt oss sedan ta itu med innehållsbegränsningar i kommunikationsappar som iMessage, FaceTime och andra appar från tredje part. Om du inte längre behöver sätta föräldrakontroll på en iPhone och restriktioner för känsliga medier inte är nödvändiga, gå till Skärmtid > Kommunikationssäkerhet och stäng av Kommunikationssäkerhet.

För att ta bort allt annat innehåll och integritetsbegränsningar, gå till Skärmtid > Innehålls- och sekretessbegränsningar och stäng av innehålls- och sekretessbegränsningar.

Du kan också välja att selektivt inaktivera innehållsbegränsningar genom att gå till Skärmtid > Innehålls- och sekretessbegränsningar > Innehållsbegränsningar. Här kan du välja om du vill tillåta explicit innehåll eller språk för specifika media och appar.

Hur man stänger av skärmtidsmeddelanden på din iPhone eller iPad

Slutligen, om du vill fortsätta använda skärmtid men helt enkelt inte vill ha aviseringar, gå till Inställningar > Aviseringar > Skärmtid och stäng av Tillåt aviseringar.

När du har kontrollerat de irriterande aviseringarna på din iPhone kan du fortfarande kontrollera dina skärmtidsdata i appen Inställningar. Begränsningar kommer fortfarande att gälla och funktionen fortsätter att fungera som vanligt.

Så här inaktiverar du skärmtid på din Mac

Att stänga av skärmtidsfunktionen på macOS liknar stegen för iOS. Det finns inget alternativ att stänga av skärmtid helt; du måste inaktivera dess inställningar i olika avsnitt.

Hur man tar bort gränser för skärmtid på din Mac

För att inaktivera alla app-tidsgränser på din Mac, klicka först på Apple-logotypen i menyraden och välj Systeminställningar från rullgardinsmenyn. Välj sedan Skärmtid från sidofältet och stäng av App- och webbplatsaktivitet längst ned i den högra rutan.

För att ta bort specifika app- eller webbplatsgränser, gå till Skärmtid > Appgränser i Systeminställningar. I listan håller du muspekaren över appen och klickar på Redigera > Ta bort gräns. Klicka sedan på Ta bort gräns igen för att bekräfta.

För att endast stänga av driftstopp, gå till Skärmtid > Driftstopp och stäng av driftstopp.

Hur man inaktiverar kommunikation och innehållsbegränsningar på din Mac

Om Mac inte längre är ditt barns enhet kan du ta bort skärmtidsbegränsningar för känsligt innehåll genom att gå till Systeminställningar > Skärmtid > Kommunikationssäkerhet. Stäng sedan av kommunikationssäkerhet.

Gå sedan tillbaka till huvudsidan för skärmtidsinställningar och klicka på Innehåll och sekretess. Om du vill inaktivera begränsningar för allt explicit innehåll, stäng av Innehåll och sekretess.

För att selektivt tillåta visst innehåll och begränsa annat kan du anpassa inställningarna genom att klicka på en av de individuella kategorierna nedan: Innehållsbegränsningar, Butiksbegränsningar, Apprestriktioner och Preferensrestriktioner.

Hur man stänger av skärmtidsmeddelanden på din Mac

Om du fortfarande vill ta emot statistik över appanvändning och bara skärmtidsaviseringarna stör dig kan du stänga av dem och fortsätta använda andra skärmtidsfunktioner som vanligt.

För att göra detta, gå till Systeminställningar > Aviseringar > Skärmtid och stäng av Tillåt aviseringar. Här kan du också ändra hur du tar emot aviseringar om skärmtid. Du kan till exempel välja att stänga av skärmtidsaviseringsljud.

Hur man stänger av skärmtid utan lösenordet

Om skärmtid ursprungligen ställdes in och låstes med ett lösenord på din enhet, kommer du bara att kunna göra ändringar i ovanstående inställningar om du har det. Om du inte kommer ihåg ditt lösenord för skärmtid finns det två lösningar.

Det första är att återställa ditt lösenord för skärmtid. På din iPhone eller iPad går du till Inställningar > Skärmtid > Ändra lösenord för skärmtid > Ändra lösenord för skärmtid > Glömt lösenord. På din Mac går du till Systeminställningar > Skärmtid > Ändra lösenord.

Ange sedan ditt Apple-ID och kontolösenord. Din enhet låter dig sedan ställa in ett nytt lösenord för skärmtid. Den här metoden fungerar dock bara om du inkluderade ditt Apple-ID när du konfigurerade ditt gamla lösenord för skärmtid.

Om du inte inkluderade ditt Apple-ID under den första installationen är det enda sättet att stänga av skärmtid utan att känna till lösenordet att fabriksåterställa din iPhone eller Mac.

Tyvärr, tillsammans med dina skärmtidsinställningar och lösenord, kommer all data som är lagrad på din enhet att gå förlorad, och det kommer att vara som om du precis tagit en ny iPhone eller Mac ur kartongen.

Ta bort och ändra dina skärmtidsinställningar

Skärmtid är en praktisk funktion för att spåra hur mycket tid du eller dina barn spenderar på att använda en iPhone eller Mac. Men ibland kanske du vill ta en paus från den här funktionen eller stänga av den permanent när ditt barn växer upp.

Lyckligtvis kan du ta bort alla appgränser och innehållsbegränsningar för skärmtid eller justera individuella inställningar för att passa dina behov mer. Om det är aviseringar som stör dig kan du stänga av dem för att fortsätta använda skärmtid utan distraktioner.