6 skäl till varför Mac-datorer inte är bra för spel

Spread the love

De senaste Mac- och MacBook-datorerna, med sina Apple-kiselchips, är kraftfulla och effektiva datorer. Det är därför många tänker: ”Med all denna prestanda, varför har jag inte AAA-spel på min Apple-dator?”

Apple inser också detta; det är därför den utvecklade Game Porting Toolkit, som den lanserade i WWDC 2023. Detta verktyg kommer att göra det lättare för utvecklare att göra sina titlar kompatibla med Mac.

Men trots alla dessa hör du inte spelare som flockas till en Apple-butik för att få en Mac eller MacBook att spela de senaste titlarna. Här är varför.

1. Mac och MacBook är dyra

MacBook Air är en prisvärd dator i förhållande till sin kraft, men första generationens M1-modell kostar fortfarande 999 dollar. Visserligen kan du få en Mac mini för bara $599, men det inkluderar inte kringutrustning som bildskärm, tangentbord och mus, vilket kan sätta dig tillbaka med ytterligare $150 till $200.

Om du sparar pengar kan du få en av de bästa budgetdatorerna för spel för mindre än $700. Du kan också bygga en väl avrundad speldator som säkerställer att du får den bästa valutan för pengarna för varje dollar du spenderar.

Och om pengarna verkligen är knappa, finns det en hälsosam marknad för begagnade PC-delar som du kan få tills du sparar tillräckligt för att få de specifikationer du vill ha. Linus tekniska tips (Youtube) är till och med känt för att bygga speldatorer inom en budget på $500.

  Hur man avslutar prenumerationen på Adobe Acrobat

Så spelare som vill börja spela men inte vill spendera mycket pengar kommer att finna det lättare att få en Intel- eller AMD-dator över en Mac.

2. Du kan inte uppgradera en Apple-Silicon-dator

Apple-Silicon-chippen väckte intresse för Mac-spel, men det är också en av de största sakerna som håller tillbaka Mac och MacBook. Det beror på att Apples kiselchips är SoCs (Vad är en SoC?).

En SoC kombinerar alla huvudkomponenter – processorn, grafikprocessorn, RAM-minnet och till och med SSD-en – i ett litet paket. Eftersom de alla är fysiskt närmare är alla dessa delar mycket mer effektiva och krafttäta än traditionella konstruktioner.

Bildkredit: Girts Ragelis/Shutterstock

Men det betyder också att du inte kan uppgradera en Apple-silikondriven dator. Spelmaskiner är vanligtvis kända för sin uppgraderingsbarhet, så även om du började med en speldator på 500 $ så kan du så småningom uppgradera den till en 5 000 $ best om du ville.

Även bärbara speldatorer, som inte har uppgraderbara CPU:er och GPU:er, ger dig ofta uppgraderbart RAM och SSD:er. Men om du har en MacBook Pro med en 512 GB SSD och 16 GB Unified Memory, har du fastnat för det om du inte köper en ny bärbar dator.

3. MacBook Airs på nybörjarnivå har inte aktiv kylning

M1 MacBook Air är den mest prisvärda Apple-datorn, så det kommer troligen att vara ett av alternativen för spelare på en budget. Datorn erbjuder dock inte aktiv kylning – den förlitar sig på sitt aluminiumskal för att passivt kyla sin SoC.

Bildkredit: Apple/Youtube

Även om detta är acceptabelt för icke-krävande kontorsuppgifter, räcker det inte för spel. Jag försökte spela The Sims 4 på min M1 MacBook Air, och det var märkbart varmt efter bara 30 minuters spelande. Hur mycket hetare blir det om jag spelar krävande titlar som Call of Duty?

  Vad är Smishing och hur skyddar du dig själv?

Den här värmen betyder att datorn sannolikt är antingen CPU-termisk strypning eller GPU-termisk strypning (eller båda), så jag fick mindre prestanda än förväntat. Men när jag spelar på min Acer Predator gaming laptop kan jag trycka på den i flera timmar och inte märka någon prestandasänkning.

4. Vissa nödvändiga spelappar är inte tillgängliga på macOS

Många spel är beroende av att andra appar fungerar korrekt. Till exempel förlitar sig många spel på DirectX 12 för sina bilder. Apple stöder dock inte DirectX. Istället har den sin egen Metal API. Så för att köra spel som inte stöder Metal API måste du köra en kompatibilitetslager-app som CrossOver.

Medan CrossOver nu stöder DirectX 12, som låter dig spela spel på Mac med hjälp av ett kompatibilitetslager, använder det fortfarande mer resurser än att köra spelet direkt på operativsystemet.

Och även om vissa utvecklare porterar ett spel till macOS för att köras inbyggt, kräver vissa eSports-titlar tredjepartstjänster, som anti-fusk, för att fungera korrekt. Och eftersom de flesta anti-fusk-appar inte är kompatibla med macOS, kan du inte köra dessa spel alls.

5. Du får bara ett begränsat antal AAA-titlar på macOS

Även om Mac-datorer nu får några AAA-titlar, är de fortfarande inte så många som vi skulle vilja. Till exempel är flera titlar, som Call of Duty: Modern Warfare II och Company of Heroes 3, inte tillgängliga på Mac.

Även populära äldre titlar, som Grand Theft Auto V och Red Dead Redemption 2, är inte kompatibla med macOS. Så om du vill spela dessa titlar måste du använda ett kompatibilitetslager som CrossOver eller Wine.

  Hur man visar FPS medan du spelar på PC

Och även om du rent tekniskt kan njuta av dessa spel med dessa appar, kommer du fortfarande inte att få den bästa upplevelsen eftersom dessa titlar inte är designade för att köras på en Mac. Ändå kan du kontrollera om din Mac kan köra ett spel om du ser en titel du gillar men inte har en speldator.

6. Mac-spelportar har vanligtvis lägre kvalitet

Bildkredit: Äpple

Eftersom de flesta spel inte är designade för Mac måste en utvecklare porta en titel till macOS för att göra den tillgänglig för Apple-användare. Du kan kolla in vår djupare förklaring av vad en spelport, remake, remaster och omstart är. Men kärnan är att spelutvecklaren helt enkelt gör ett spel som släppts på en annan plattform (som PlayStation 5) inbyggt kompatibelt med en annan (som PC).

Tyvärr är det ett väldokumenterat faktum att många AAA PC-portar är dåliga. Spel anpassade till PC från konsolplattformar har vanligtvis buggar, visuella artefakter och till och med prestandaproblem. Så om dessa problem dyker upp på PC-portar, vilket utvecklare har gjort i många år, är det lätt att säga att macOS-portar med AAA-titlar kan lida av samma problem.

Apple måste göra mer för att locka spelare

Kraften och effektiviteten hos Apple-kiseldrivna Mac-datorer gjorde att många användare kunde njuta av en kraftfull dator till ett relativt överkomligt pris. Men det är fortfarande dyrt jämfört med spelriggar på nybörjarnivå och lider av spelrelaterade hård- och mjukvaruproblem.

Om det inte sker en stor förändring i hur spelare tänker, måste Apple göra mycket mer än att bara släppa bättre hårdvara. Istället kräver det den perfekta blandningen av efterfrågan från spelare, utvecklarstöd, hårdvaruutveckling och mer för att skaka om spelindustrin – ungefär som hur Apple App Store gjorde den smartphone vi känner till idag.