6 sätt att hantera spelutbrändhet

Om du har spelat spel under en lång tid, och du har känt att det inte har varit samma sak, kanske du upplever utbrändhet. Allvarligare fall av spelutbrändhet kan vara skadligt för din mentala och till och med fysiska hälsa.

Vi är här för att hjälpa dig komma igenom spelutbrändhet med några lösningar som du kanske vill testa.

Vad är spelutbrändhet?

Spelutbrändhet, precis som all utbrändhet, orsakas av mental, känslomässig och till och med fysisk utmattning.

Att spela för länge kan belasta din kropp, speciellt om du inte rör dig och har dålig hållning också. Beroende och beroende kan också göra att du känner dig utmattad mentalt och känslomässigt, särskilt om du ofta känner dig frustrerad eller arg.

Det värsta du kan göra när du känner dig utbränd är att inte förändra någonting. Du kommer att bli oerhört stressad och potentiellt till och med deprimerad. Om du går igenom spelutbrändhet, här är några tips för att hantera det:

1. Prova nya plattformar och spelgenrer

Om du bara har spelat ett fåtal, eller kanske bara en typ av spel under väldigt lång tid, kan det finnas en punkt där ingenting förvånar dig längre. Ingenting känns nytt, och den senaste versionen känns förutsägbar för dig.

I det här fallet kanske du vill prova andra spel. Kanske prova en genre du aldrig trodde att du någonsin skulle prova tidigare, som att gå från shooters till MOBAs, eller vice versa. Be en vän att rekommendera dig några spel och prova dem utan att anta att du inte kommer att gilla dem i förväg.

Du kanske till och med vill prova en annan plattform. Du behöver inte binda och betala ut pengar om det är utom räckhåll – du kan alltid testa emulering först om du har en dator, eller prova din väns dator om du kommer från en konsol.

Naturligtvis finns det också en myriad av retrokonsoler och handdatorer som du kan få billigt. En Sony PSP skulle vara en hel del eftersom du till och med kan efterlikna en Game Boy på en PSP, vilket ger dig mycket mer för ditt köp. Om du inte vill köpa något alls, kan du alltid emulera spel på din telefon.

Vem vet, du kanske upptäcker en annan genre att sjunka ner i.

2. Prova Indiespel

Indiespel skiljer sig från stora mainstreamtitlar eftersom de i många fall är otroligt varierande och unika. Indiespel är inte en genre, de är en hel bransch fylld av passionerade spelare som försöker skapa ett spel de själva vill spela.

Du kommer att upptäcka fräsch ny mekanik, grafik, berättande och så mycket mer som inte finns i de flesta spel. Det som är bra är att det vanligtvis finns en sammansvetsad gemenskap bakom dem med skaparen bara ett meddelande bort för eventuella förslag och förbättringar.

Indiespel kan skicka dig ner i ett kaninhål av gömda skatter med starka berättelser, intressant mekanik eller otrolig omspelbarhet. Kolla in dessa indiespel på Nintendo Switch om du vill börja någonstans, några av dem finns även på PC och andra plattformar.

3. Ställ in unika utmaningar

Utmaningar är ett bra sätt att få ut mer av alla spel än vad spelet redan ger dig. Se utmaningar som ditt eget spel i spelet du spelar.

Dessa utmaningar kan vara saker som speedruns, kill-utmaningar, prestationsjakt och så mycket mer. Det kan till och med vara lika udda som att spela igenom hela spelet med ett tak på 15 FPS. Den enda begränsningen för utmaningar är din fantasi.

Det finns videor där ute med människor som spelar shooters på ett hjul, Resident Evil på en dansplatta och andra fåniga saker. Du behöver inte gå så långt som de gör, men om du samlar några vänner och provar det kommer du garanterat att få ett träningspass av skratt.

Om du inte kan komma på någon ännu, oroa dig inte, vi har några roliga spelutmaningar som du kan testa.

4. Undvik spel med beroendeframkallande taktik

Det finns så många spel nuförtiden med det enda syftet att tjäna pengar. De hakar in dig och håller dig låst med en konstant känsla av FOMO (rädsla för att missa).

De är konstruerade för att ge dig kontrollerad dopaminfrisättning, tillräckligt för att du ska fortsätta spela spelet och vara beroende av det för att jaga den känslan. De använder den känslan för att antingen få dig att lägga ut pengar eller fortsätta att mala och öka din speltid. Denna känslomässiga push och pull kan vara extremt utmattande, både känslomässigt och fysiskt – vilket så småningom leder till utbrändhet.

Detta är otroligt utbrett i mobilspel – och även om mobilspel inte nödvändigtvis är dåliga, kanske du vill ta reda på de beroendeframkallande funktionerna hos mobilspel att hålla utkik efter. Gacha-spel som praktiskt taget är hasardspelsimulatorer och spel som uppmanar dig att uppmärksamma en ”nödsituation” kan ta kontroll över ditt liv.

Om du har ett dåligt förhållande till beroendespel kan nästa tips vara viktigt för dig också.

5. Ta en paus

Att ta en paus är definitivt en lösning om du känner dig utbränd, särskilt om det orsakas av ett beroende eller beroende.

Försök att undvika allt som har med spel att göra medan du går iväg. Undvik att prata om det, tänka på det eller titta på det. Att separera dig själv är ett sätt för din kropp och ditt undermedvetna att veta att det verkligen tar en paus från spelandet. Det kan vara så enkelt som att läsa böcker till något som att gå utanför nätet som att gå till stranden eller på en campingtur utan mottagning.

Längden på din paus beror helt på dig. För vissa räcker det med en ledig dag, men vissa kanske vill ta längre pauser. Om du tar en paus på grund av missbruk eller beroende

6. Ta saker på mindre allvar

Som någon som har slagit till bordet av frustration i Counter-Strike, har det förbättrat min spelupplevelse att ta saker på mindre allvar.

Konkurrenskraftiga spel kan bli ganska giftiga, och du kan förmodligen relatera till om du har investerat hårt i att försöka ranka dig på en MOBA eller en shooter. Vi kan bli så fokuserade på att förbättra våra färdigheter att förlora känns frustrerande, möjligen till och med ilska.

Vissa spelare trivs med den tävlingskänslan, men det kan också vara ohälsosamt. Även professionella spelare måste hantera sina känslor för att få ut så mycket som möjligt av sig själva. Ilska kommer bara att fördunkla ditt omdöme, få dig att spela sämre och förstöra upplevelsen.

Du kan naturligtvis fortfarande ta spel på allvar, men för mycket av något kan vara skadligt.

Återuppliva din spelpassion

Om du vet att du vill fortsätta spela men det bara inte känns likadant längre, är du med största sannolikhet utbränd. Oavsett hur passionerade vi är för något, kan för mycket av det få många att känna så här.

Du behöver dock inte känna att dina speldagar är över, du behöver bara prova olika saker, så att du kan återgå till att spela passionerat och njuta av det du älskar igen.