6 sätt att hantera spelutbrändhet

By rik

Har du spelat spel under en längre tid och märker att glädjen har avtagit? Då kan det vara så att du upplever spelutbrändhet. Allvarliga fall av detta kan vara skadligt för både din mentala och fysiska hälsa.

Vi vill hjälpa dig att ta dig igenom spelutbrändheten med några lösningar som du kanske vill testa.

Vad innebär spelutbrändhet?

Spelutbrändhet, liksom all annan form av utbrändhet, beror på mental, känslomässig och ibland även fysisk utmattning.

Att spela under alltför långa perioder kan anstränga kroppen, speciellt om du inte rör på dig tillräckligt och har en dålig hållning. Beroende och en känsla av att vara fast kan också göra att du känner dig mentalt och emotionellt dränerad, särskilt om du ofta känner dig frustrerad eller arg.

Det sämsta du kan göra om du känner dig utbränd är att inte göra någon förändring. Det kommer bara att leda till ökad stress och potentiellt även depression. Om du går igenom spelutbrändhet, här är några tips för att hantera det:

1. Utforska nya plattformar och spelgenrer

Om du under lång tid har fokuserat på ett fåtal, eller kanske bara en enda typ av spel, kan det komma en punkt där ingenting längre överraskar dig. Nyheter känns inte nya, och senaste upplagan känns förutsägbar.

I det här läget kan det vara värt att utforska andra spel. Kanske prova en genre du tidigare inte trodde att du skulle gilla, som att byta från skjutspel till MOBA-spel, eller tvärtom. Fråga en vän om tips på spel och testa dem utan att på förhand bestämma dig för att du inte kommer att tycka om dem.

Du kan också utforska en ny spelplattform. Du behöver inte nödvändigtvis investera stora summor pengar – om du har en dator kan du testa emulering först, eller varför inte testa din väns dator om du är van vid konsolspel.

Det finns även gott om retrokonsoler och handhållna enheter som är prisvärda. En Sony PSP kan vara ett bra alternativ, eftersom du till och med kan emulera Game Boy-spel på den, vilket ger dig mer valuta för pengarna. Om du inte vill köpa något kan du alltid emulera spel på din mobiltelefon.

Vem vet, du kanske hittar en ny favoritgenre att förlora dig i.

2. Upptäck indiespel

Indiespel skiljer sig från de stora kommersiella titlarna genom att de ofta är mycket varierande och unika. Indiespel är inte en genre i sig, utan en hel bransch fylld med passionerade spelare som skapar spel de själva vill spela.

Du kommer att hitta innovativ spelmekanik, grafik, berättande och mycket mer som saknas i de flesta vanliga spel. En annan fördel är att det ofta finns ett aktivt community kring spelet där skaparna är lätta att nå med förslag och idéer.

Indiespel kan leda dig in i en värld av gömda skatter med starka berättelser, intressant mekanik eller otroligt omspelningsvärde. Om du vill ha tips kan du kolla in dessa indiespel på Nintendo Switch. Många av dem finns även till PC och andra plattformar.

3. Skapa egna utmaningar

Utmaningar är ett utmärkt sätt att få ut mer av vilket spel som helst. Se utmaningarna som ditt eget minispel i det spel du spelar.

Det kan handla om speedruns, utmaningar som fokuserar på att besegra fiender, samla alla achievements och mycket mer. Det kan även vara något så udda som att spela hela spelet med en bildfrekvens på 15 FPS. Det enda som sätter gränser för utmaningarna är din egen fantasi.

Det finns videor där folk spelar skjutspel med ett ratt, Resident Evil med en dansmatta och andra galna påhitt. Du behöver inte gå lika långt, men om du samlar ihop några vänner och testar kan du vara säker på att få ett gott skratt.

Om du inte kommer på något just nu, oroa dig inte, vi har några roliga spelutmaningar du kan prova.

4. Undvik spel med beroendeframkallande strategier

Det finns många spel nuförtiden som enbart är utformade för att tjäna pengar. De får dig att fastna i spelet genom att ge dig en ständig känsla av FOMO (fear of missing out).

De är konstruerade för att ge dig en kontrollerad dopaminkick, precis tillräckligt för att du ska fortsätta spela och bli beroende av jakten på den känslan. Denna känsla används för att antingen få dig att spendera pengar eller att fortsätta spela allt mer. Detta känslomässiga drag kan vara extremt utmattande, både psykiskt och fysiskt – vilket så småningom leder till utbrändhet.

Detta är särskilt vanligt inom mobilspel – och även om mobilspel inte nödvändigtvis är dåliga, kan det vara bra att vara medveten om de beroendeframkallande funktionerna. Gacha-spel, som i princip är hasardspelsimulatorer, och spel som ger dig ”nödsituationer” att reagera på kan ta över ditt liv.

Om du har ett problematiskt förhållande till beroendeframkallande spel är nästa tips extra viktigt för dig.

5. Ta en paus

En paus kan definitivt vara lösningen om du känner dig utbränd, särskilt om det beror på ett beroende eller att du känner dig fast i spelandet.

Försök att undvika allt som har med spel att göra under pausen. Undvik att prata om det, tänka på det eller titta på det. Att distansera dig kan hjälpa din kropp och ditt undermedvetna att förstå att du verkligen tar en paus från spelandet. Det kan vara något så enkelt som att läsa böcker, eller något mer drastiskt som att åka till stranden eller på en campingtur utan internetuppkoppling.

Hur lång pausen behöver vara är helt upp till dig. För vissa räcker det med en dag, men andra kan behöva längre tid. Om du tar en paus på grund av missbruk eller beroende.

6. Ta det med lite mer distans

Som någon som har slagit näven i bordet av frustration när jag spelat Counter-Strike, har jag märkt att det har förbättrat min spelupplevelse att inte ta saker på så stort allvar.

Tävlingsinriktade spel kan bli ganska giftiga, vilket du säkert känner igen om du har lagt ner mycket tid på att klättra i rankingen i ett MOBA- eller skjutspel. Vi kan bli så fokuserade på att förbättra våra färdigheter att en förlust känns frustrerande, till och med ilska.

Vissa spelare trivs med den tävlingsinriktade känslan, men det kan också vara ohälsosamt. Även professionella spelare måste hantera sina känslor för att prestera på topp. Ilska kommer bara att grumla ditt omdöme, göra att du spelar sämre och förstöra upplevelsen.

Du kan såklart fortfarande ta spel seriöst, men allt för mycket av något kan vara skadligt.

Återupptänd din spelpassion

Om du vet att du vill fortsätta spela men det inte känns lika roligt som tidigare, är du troligtvis utbränd. Oavsett hur passionerade vi är för något, kan för mycket av det leda till att man känner så här.

Du behöver inte känna att dina speldagar är över, du behöver bara prova andra saker, så att du kan återgå till att spela med passion och njuta av det du älskar igen.