6 säkerhetshot som Android-användare möter 2023

Spread the love

Våra fantastiska Android-enheter låter oss göra så mycket nu för tiden – arbeta, leka, skapa, kommunicera och många fler aktiviteter.

Men ett ständigt växande antal säkerhetshot kan riskera din data, integritet och till och med säkerhet på dina Android-enheter, även under 2023. Så vilka är de största hoten du behöver oroa dig för?

1. Skadlig programvara

Enligt en rapport från Securelistblockerade Kaspersky över 5,7 miljoner attacker med skadlig programvara, adware och riskware på Android-enheter bara under andra kvartalet 2023.

En av de vanligaste problemen är potentiellt oönskade program (PUP) förklädda som användbara verktyg. Över 30 procent av de upptäckta hoten var märkta RiskTool PUPs som kan bombardera enheter med annonser, samla in personlig information eller möjliggöra snooping.

Ännu mer alarmerande var de 370 000+ skadliga apppaket som upptäcktes under kvartalet. Nästan 60 000 var mobila banktrojaner utformade för att stjäla finansiell information. Ytterligare 1 300+ var mobil ransomware, som låser enheter tills en lösensumma betalas. Dessa siffror kommer sannolikt att stiga när angriparna blir mer avancerade. Securelist rapporterar också att Kaspersky upptäckte nya typer av ransomware och banktrojaner som inte setts tidigare. En falsk kryptomining-app hittades till och med i Google Play Butik, maskerad som en filmströmningstjänst.

Adware fortsätter också att frodas och utgör över 20 procent av hoten. Sneaky adware-familjer som MobiDash och HiddenAd kör dolda processer för att överväldiga användare med oönskade annonser. De toppade listorna för upptäckt av oönskad programvara.

För att vara säker som Android-användare bör du hålla dig till Play Butik, titta på behörighetsförfrågningar, hålla säkerhetsprogramvaran uppdaterad och använda pålitliga mobila säkerhetsverktyg.

2. Nätfiske

Nätfiske-bedrägerier är en annan massiv säkerhetsrisk för Android-användare 2023. Dessa attacker använder social ingenjörskonst och falska gränssnitt för att lura användare att lämna över känslig information. Straitimes rapporterade att polisrapporter avslöjar att minst 113 Android-användare bara i Singapore förlorat cirka 445 000 USD på nätfiske sedan mars 2023.

Den vanligaste taktiken involverar appar eller länkar som omdirigerar till falska bankinloggningssidor för att stjäla referenser och engångslösenord. Bedragare kommer sedan åt den riktiga bankappen för att göra obehöriga transaktioner. Vissa nätfiskeappar innehåller till och med skadlig programvara som tar tag i lösenord eller annan data i bakgrunden.

  Fixa YouTube-videor som inte spelas på Android

Angripare utger sig vanligtvis som legitima företag på sociala medier eller meddelandeappar för att distribuera nätfiske-länkar. De kommer att hävda att länken behövs för att köpa varor eller tjänster. Just nu kan vi se mer nätfiske kopplat till streaming, spel, crowdfunding och andra populära digitala tjänster.

Spear phishing använder riktat innehåll, vilket gör attacker svårare att upptäcka. Bedragare utnyttjar aktuella händelser och heta ämnen som covid-19 för att lura användare att klicka. Artificiell intelligens (AI)-modeller, som ChatGPT, ger dem också en fördel genom att enkelt generera övertygande nätfiskewebbplatser och innehåll.

Så var försiktig med inbäddade annonser i sociala medier, undvik okända appar och utvecklare och titta noga på behörigheter.

3. Opatchade sårbarheter

Google meddelade flera säkerhetsuppdateringar för Android, som visar oparpade buggar, är fortfarande ett stort problem för Android-användare 2023. Enligt Google är en av de allvarligaste nya sårbarheterna CVE-2023-21273, en otäck bugg för fjärrkörning av kod i systemkomponenten som låter hackare tar full kontroll över din enhet utan att du ens behöver göra något.

Det är inte den enda kritiska sårbarheten. Det finns några andra, som CVE-2023-21282 i Media Framework och CVE-2023-21264 i kärnan, som angripare kan utnyttja för att exekvera skadlig kod på din telefon eller surfplatta. Utöver det finns det över tre dussin andra allvarliga sårbarheter som kan leda till att hackare får obehörig åtkomst, kraschar din enhet eller stjäl din personliga information.

Tyvärr får många Android-enheter inte dessa viktiga säkerhetskorrigeringar omedelbart, om alls. Om du inte äger ett nyligen flaggskepp, finns det en god chans att din enhet fortfarande är sårbar för några av dessa buggar som Google korrigerade för månader eller till och med år sedan. Och i verkligheten är det bara ett fåtal av oss som har råd att uppgradera till en ny avancerad telefon vartannat år.

Så, åtminstone, uppdatera din Android-enhets programvara när den är tillgänglig. Och om din enhet inte längre får uppdateringar kan det vara dags att uppgradera till en nyare begagnad modell som fortfarande kommer att få säkerhetskorrigeringar.

4. Offentlig Wi-Fi-hackning

Kostnadsfritt allmänt Wi-Fi kan verka som en dröm när din dataplan är strypt eller slut. Men tänk två gånger innan du hoppar på ett öppet nätverk på kaféet, flygplatsen eller hotellet. Hackare riktar sig allt mer mot offentligt Wi-Fi för att stjäla data och referenser från intet ont anande Android-användare.

  Prism är en appfokuserad launcher inriktad på enkelhet [Android]

Det är något av en enkel uppgift för dåliga skådespelare att sätta upp skissartade hotspots eller spionera på trafik från närliggande enheter. Massor av känslig information är mogen för avlyssning i offentliga nätverk, från lösenord och inloggningar till bankkonton och kreditkort.

Taktik som man-i-mitten-attacker infogar hackare mellan din enhet och Wi-Fi-routern. Detta gör att de kan avlyssna eller till och med ändra nätverksdata. Andra system sprider skadlig programvara genom att lura användare att ansluta till bedragarnätverk.

Android-enheter ansluter ofta automatiskt till tidigare använt Wi-Fi, vilket innebär att du kan gå med i ett hackat offentligt nätverk utan att inse det. Den bästa policyn är att undvika offentligt Wi-Fi helt när det är möjligt, men använd en pålitlig VPN om du behöver ansluta. Stäng av funktionerna för automatisk anslutning, se efter varningar om ”osäkrat nätverk” och akta dig för axelsurfare när du kommer åt känsliga appar eller webbplatser.

Ditt privata nätverk hemma ska vara säkert, men det lönar sig att vara extra försiktig när du ansluter på språng. Tänk efter innan du klickar, anger data eller till och med öppnar din e-post via offentligt Wi-Fi. Bekvämligheten är helt enkelt inte värd den enorma risken med hackad data, identiteter och konton.

5. USB-laddningsrisker

Att hitta ett sätt att fylla på din telefon när batteriet tar slut är en universell kamp. Men var försiktig med att ansluta till valfri USB-port för att ladda din Android-enhet. Hackare kan rigga offentliga USB-laddare för att äventyra offrens telefoner.

Denna taktik, som kallas juice jacking, tillåter angripare att installera skadlig programvara, stjäla data och komma åt din enhet med hjälp av skadlig kod laddade laddningskablar. Flygplatser, gallerior, restauranger – alla offentliga USB-stationer kan äventyras, vilket lockar dig in med löftet om en snabb kraftökning.

När den väl är ansluten kan skadliga kablar eller laddare infektera din telefon på några sekunder, ofta utan att du ens behöver låsa upp enheten. Skadlig programvara kan sedan överföra din personliga information och data till angriparen medan din telefon laddas tyst i bakgrunden.

Vi rekommenderar starkt att du helt undviker offentliga USB-laddningsportar. Men om du måste använda dem, ta med din kabel och nätadapter istället för de medföljande. Håll telefonen låst medan den laddas, tillåt inte filöverföringar och inspektera enheten efter misstänkt aktivitet.

Du kan också köpa USB-datablockerare som bara låter ström passera, vilket förhindrar dataöverföring. I slutändan är det säkrast att reservera laddning för dina kraftklossar och licensierade laddare. Ett par extra batteripaket i väskan är väl värda att undvika den enorma risken för juicepress.

  Hur man castar från Kodi på Android, Windows eller Mac

6. Stöld av fysisk enhet

Våra mobila enheter innehåller enorma mängder personlig data, från lösenord och konton till foton, meddelanden och mer. Det gör dem till främsta mål för tjuvar som vill stjäla och utnyttja den känsliga informationen. Fysisk stöld av Android-enheter fortsätter att utgöra en mycket verklig säkerhetsrisk under 2023. Enligt BBCrapporterade storstadspolisen att över 90 000 mobiltelefoner stals i London 2022. De vanligaste platserna för stöld av mobila enheter är offentliga platser som restauranger, barer, flygplatser och kollektivtrafik.

Sofistikerade tjuvar använder taktik som lösenord för axelsurfning eller till och med att bara ta telefoner ur händerna på intet ont anande användare. När de väl har din enhet kan de våldföra sig förbi låsta skärmar, kringgå Android-säkerhetsfunktioner och installera skadlig programvara för att sopa upp data.

Du kan förhindra många tjuvar genom att ställa in din låsskärm så att den aktiveras när telefonen sover direkt. Undvik att använda uppenbara lösenord som födelsedagar eller mönster. Aktivera även Android-funktioner som Hitta min enhet i förväg.

Men realistiskt sett kan din känsliga information fortfarande äventyras om din telefon blir stulen. Det enda säkra sättet att säkra din data är att använda en mobil säkerhetssvit som tillåter fjärrlåsning, rensning och återställning om fysisk stöld skulle inträffa. Att behålla säkerhetskopior på externa källor ger ytterligare ett lager av skydd.

I slutändan tjuver det fysiska innehavet av din olåsta enhets händer nycklarna till ditt digitala rike. Ta försiktighetsåtgärder offentligt och skydda din telefon som det datavalv det verkligen är.

Släpp inte din vakt mot Android-hot

Medan Android har förstärkt sitt inbyggda försvar genom åren, visar dessa risker varför vi måste vara proaktiva och vaksamma. Låt inte bekvämligheten och friheterna som våra telefoner erbjuder invagga dig i en falsk känsla av säkerhet.

Skydda dina konton med starka, unika lösenord och tvåfaktorsautentisering. Sök efter appar och installera endast från betrodda utvecklare. Håll ditt operativsystem och säkerhetsprogram uppdaterade och uppdaterade. Aktivera spårning och fjärrspolning om din enhet tappas bort eller blir stulen. Och var försiktig när du anger känslig information eller ansluter till offentligt Wi-Fi och laddare.