Den fullständiga historiken för Googles algoritmuppdateringar

Googles historia är fylld med betydande förändringar i dess sökmotorfunktioner. Dessa ändringar påverkar avsevärt webbplatsens synlighet i Googles sökresultat och påverkar strategier för att förbättra onlinenärvaro.

Här undersöker vi kritiska förändringar fram till december 2022. Dessa förändringar har format hur vi hittar information på nätet och har gjort stor skillnad för de webbplatser vi ser när vi söker.

Google fortsätter att utveckla sina algoritmer, så att hålla sig informerad om de senaste nyheterna och trenderna är avgörande för alla som vill att deras webbplats ska synas framträdande i Googles sökresultat.

Vad är Google Update?

En Google-uppdatering hänvisar till ändringar som Google gör i sin sökalgoritm, formeln den använder för att rangordna webbplatser i sökresultaten. Dessa uppdateringar syftar till att förbättra kvaliteten och relevansen av sökresultaten för användarna. Det innebär förändringar av dess sökalgoritm, vilket påverkar hur webbplatser rankas, innehållsprioriteringar och SEO-praxis.

Dessa uppdateringar är evolutionära inom digital marknadsföring och kan avsevärt påverka en webbplatss söksynlighet. Att hålla sig informerad är avgörande för SEO-proffs och webbplatsägare att anpassa och behålla rankingen.

Skillnaden mellan kärnuppdatering och mindre algoritmuppdatering

En kärnuppdatering och en mindre algoritmuppdatering skiljer sig främst åt i sin omfattning och inverkan på sökresultaten.

Kärnuppdateringar är betydande, breda förändringar av Googles sökalgoritm, som vanligtvis påverkar sökrankningen avsevärt och kan leda till märkbara fluktuationer i webbplatsens synlighet och trafik. Dessa uppdateringar sker några gånger om året och syftar till att förbättra sökresultatens övergripande kvalitet och relevans. Google tillkännager sådana uppdateringar tidigt och ger vägledning för att hjälpa proffs att anpassa sig till förändringarna.

Medan mindre algoritmuppdateringar är mer specifika förändringar, vanligtvis inriktade på särskilda problem eller aspekter av sökresultat. Dessa uppdateringar sker oftare och syftar till att justera rankningsfaktorer, förfina hur Google hanterar specifika typer av innehåll eller spam i sina sökresultat. Dessa uppdateringar måste uppmärksammas av de flesta användare och webbplatsägare.

Här är en lista över Google Updates sedan Boston 2003:

Boston (februari 2003)

Boston Uppdateringen av Googles sökalgoritm släpptes i februari 2003 och fokuserade på att förbättra sökresultaten genom att betona faktorer som titeltaggar och ankartext. Boston-uppdateringen döptes först till Google Algorithm-uppdatering och var från början planerad som en månatlig uppdatering men ändrades senare till uppdateringar med smalare intervall.

Inverkan på SEO:

 • Boston-uppdateringen bidrog till att förbättra den övergripande kvaliteten på Googles sökresultat, vilket gav webbplatser större vikt vid att tillhandahålla innehåll av hög kvalitet.
 • Uppdateringen gjorde det möjligt för algoritmen att identifiera taktik som att spamma artiklarna med nyckelord.

Boston-uppdateringen ledde till framtida uppdateringar som förbättrade Googles sökalgoritm ännu mer.

Florida (november 2003)

De Florida Algoritmuppdatering som Google rullade ut i november 2003 påverkade sökmotoroptimering (SEO) avsevärt och hur webbplatser rankades i Googles sökresultat.

Den fick namnet Florida eftersom den lanserades runt tidpunkten för PubCon Florida-konferensen i november 2003. Google strävade efter att förbättra kvaliteten på sökresultaten för användare samtidigt som den här uppdateringen utformades.

Inverkan på SEO:

 • Före Florida-uppdateringen var SEO lätt. Många webbplatser använder knep som att fylla i nyckelord för att rankas högre på sökmotorerna. Den nya uppdateringen innehåller komplexa och sofistikerade algoritmer som förbättrar sökningen och visar resultat som matchar dina önskemål.
 • Många webbplatser som använde spamtekniker såg en betydande nedgång i sina rankningar.
 • Uppdateringen var inriktad på överoptimerade webbplatser och prioriterade etiska och bästa metoder för att optimera webbplatser. Webbplatser med användbar, välskriven information fick bättre ranking.
 • Florida-uppdateringen flyttade SEO från snabba tricks till långsiktiga planer. SEO-proffs var tvungna att skapa bra innehåll, bygga etiska länkar och ta hänsyn till användare.

Sammantaget förändrade Florida-uppdateringen SEO, och skiftade från spamtaktik till användarfokuserat innehåll.

Bourbon (maj 2005)

I det ständigt föränderliga landskapet för sökmotoroptimering (SEO), Bourbon uppdateringliksom tidigare, visade hur Google fortsätter att förbättra sin sökalgoritm för att göra sökresultaten mer exakta och relevanta för användarna.

Bourbon-uppdateringen syftade till att förbättra kvaliteten och relevansen av sökresultat genom att ta itu med dubblettinnehåll och spammiga SEO-metoder, med sikte på högre kvalitet och relevans.

Inverkan på SEO:

 • Bourbon-uppdateringen fokuserade på att göra Google bättre på att indexera webbsidor korrekt genom att ta bort duplicerat eller mycket liknande innehåll. Det fick webbadministratörer att prioritera unikt och värdefullt innehåll.
 • Google införde åtgärder för att straffa webbplatser som automatiskt kopierade innehåll från andra webbplatser.
 • Uppdateringen minskade effekten av spammiga SEO-metoder och uppmuntrade etiska, hållbara metoder.
 • Det ledde också till populariteten för long-tail-sökord i SEO.

Bourbon-uppdateringen återspeglade Googles åtagande att ge användarna mer exakta, relevanta och högkvalitativa sökresultat.

Big Daddy (december 2005)

De Stor pappa uppdateringen var en milstolpe i Googles sökmotorhistorik eftersom den förbättrade Googles förmåga att förstå och rangordna webbsidor baserat på deras kvalitet och relevans. Uppdateringen rullades först ut för SEO-proffs för att få feedback om algoritmändringen.

Inverkan på SEO:

 • Uppdateringen hjälpte användare att bygga en kortfattad struktur för sin webbplats.
 • Big Daddy betonar att prioritera faktorer som webbplatsnavigering, metatitlar och sammanlänkning.

Till skillnad från andra Google-uppdateringar påverkade Big Daddy inte Googles sökmotor omedelbart; effekterna var synliga gradvis över en tidsperiod.

Universal Search (maj 2007)

Google implementerade Universell sökning uppdatera för att ta bort den traditionella resultatsidan med tio listor med varje Google-sökning. Med den här uppdateringen kan Google-användare ignorera nyheter och andra irrelevanta sidor och enkelt söka efter lösningar på sina frågor.

Inverkan på SEO:

 • Uppdateringen av Universal Search ger användarna mer exakt, relevant och mångsidig SERP genom att integrera resultat från alla Google-vertikaler.
 • Det tillät förslag på olika alternativ för Google-sökning, till exempel nyheter och videor för lokala sökresultat.

Före uppdateringen av Universal Search tillät Googles sökmotor endast tio länkar på resultatsidan när en användare skickade in en fråga. Den här uppdateringen skakade om och gjorde sökresultaten mer mångsidiga och robusta.

Koffein (juni 2010)

Google kom med en Koffeinuppdatering i juni 2010 för att förbättra Googles sökresultat snabbhet och färskhet. Det var en betydande uppdatering som helt förnyade Googles index.

Inverkan på SEO:

 • Koffeinuppdateringen resulterade i upp till 50 % färskare sökresultat än deras tidigare index.
 • Uppdateringen betonade vikten av webbplatsens prestanda.
 • Det resulterar i en bättre användarupplevelse genom att göra det möjligt för Google att indexera mer innehåll.

Koffeinuppdateringen var avgörande i Googles uppdateringshistorik eftersom den gjorde det möjligt för sökmotorn att genomsöka och lagra data mer effektivt och ge nyare resultat för webbsökningar.

Panda (februari 2011)

De Panda uppdatering fokuserat på att ranka webbplatser av låg kvalitet lägre på Googles SERP. Webbplatser av låg kvalitet som kopierar innehåll från andra webbplatser, webbplatser som tillhandahåller irrelevant eller lågt värde data till användarna. Panda-uppdateringen påverkade Googles rankning med upp till 11,8 %

Inverkan på SEO:

 • På grund av denna uppdatering producerades mer högkvalitativt, oplagierat och relevant innehåll.
 • SEO-taktik som stoppning av sökord fungerade inte längre eftersom Googles sökmotor prioriterade högvärdigt innehåll.

Uppdateringen identifierade innehåll som använde svart hatt SEO-trick och artiklar som använde spam, tunt innehåll av låg kvalitet.

Penguin (april 2012)

De Pingvin Algoritmuppdatering som syftar till att identifiera webbplatser som använde webbspam och manipulativa länkbyggande taktik. Denna uppdatering analyserade om bakåtlänkarna en webbplats fick var äkta eller en taktik för att lura Googles sökmotor.

Inverkan på SEO:

 • Uppdateringen syftade till att identifiera svart hatt SEO-taktik för länkbyggande.
 • Uppdateringen prioriterade bakåtlänkar från autentiska webbplatser och rankade webbplatser med bakåtlänkar av låg kvalitet i Google-sökningar.

Uppdateringen, även känd som uppdateringen av webbspamalgoritmen, såg till att de webbplatser som rankades högt på SERP har bakåtlänkar från legitima webbplatser.

Hummingbird (augusti 2013)

De Hummingbird Google-algoritm Uppdateringen släpptes i augusti 2013 men tillkännagavs av Google den 26 september 2013. Den förändrade helt Googles kärnalgoritm. Avsikten bakom detta är att möta användarnas frågor och de mest relevanta resultaten. Google försökte öka noggrannheten i Google-kunskapen som är baserad på Knowledge Graph.

Inverkan på SEO:

 • Uppdateringen visade de matchade sökorden överst på webbsidorna.
 • Fraserna i artikeln fick betydelsen i uppdateringarna eftersom Hummingbird-algoritmen ännu inte hade fokuserat på långa konversationsartiklar.

Uppdateringen minskade tidsslöseriet för användare. De visade det matchade sökordet i frågan först för att öka användarupplevelsen mycket bättre än den föregående.

Pigeon (juli 2014)

De Duva uppdatering introducerades i mitten av 2014 för att förbättra exaktheten i lokala sökresultat. Uppdateringen påverkade lokala affärsanalysdata och gav sökarna de mest relevanta och korrekta resultaten.

Inverkan på SEO:

 • Pigeon-uppdateringen syftade till att förbättra Googles övergripande sökfunktioner. Googles sökresultat hade mer utseende och funktionalitet för både Maps och Sök.
 • Kundens recension behandlades som mer gynnsam i den här uppdateringen. Uppdateringen av duvalgoritmen syftar till de sidor som har bra recensioner.

Algoritmen ökade främst rankningen av sidor baserat på avstånd och plats.

Mobilanpassad (april 2015)

Den 21 april 2015 tillkännagav Google sitt Mobilanpassad algoritm globalt. Det var Googles kulturella förändring när de blev mobila för första gången. Uppdateringen förbättrade sökresultaten för mobilanvändare för att få högkvalitativa och relevanta resultat för sina frågor. Texterna är lättlästa på mobilen utan att behöva zooma in.

Inverkan på SEO:

 • Uppdateringen påverkade sökrankningen endast för mobilerna.
 • Algoritmen tillämpades endast på en ensidig användares besök, inte hela webbplatsen.
 • Google försökte ta reda på problemet med mobilanvändare med den här uppdateringen. De behövde mer trafik på sidorna som är mobilanpassade.

Uppdateringen prioriterade mobilanvändarna eftersom användare söker på mobila enheter mer. Sidorna utvecklades för att bli synliga för användarna.

RankBrain (oktober 2015)

De RankBrain var en komponent i Googles kärnalgoritm, som officiellt tillkännagavs i oktober 2015. Den använde maskininlärning för att bestämma de mest lämpliga resultaten för användarens sökfrågor. Algoritmen använde olika källor för att mata sin data och sedan beräkna resultat via maskininlärning. Sökresultaten och rankningen baseras vanligtvis på beräkningen.

Inverkan på SEO:

 • Uppdateringen visade resultat för användarbehov, som tidigare var baserade på nyckelord.
 • De välrenommerade varumärkena rankas högre på webbsidan så att användarna kan få en nöjd upplevelse.

Denna algoritm från Google fokuserade på att förbättra användarupplevelsen genom att analysera sidorna med maskininlärning.

Possum (september 2016)

De Possum uppdatering av Google lanserades 2016 och var den viktigaste uppdateringen sedan 2014 års Pigeon. Det syftade till att förbättra de lokala sökresultaten genom att minska spam. Även företag som faller utanför staden flyttar upp i rankningen i sökresultaten.

Inverkan på SEO:

 • Uppdateringen filtrerade bort det dubbla innehållet baserat på samma adresser.
 • Syftet var att förbättra den fysiska placeringen av företag så att de rankas upp.
 • Under denna uppdatering ökade Google stadsgränserna för att ta fler företagskonton för att förbättra fördelarna för lokalbefolkningen.

Med dessa uppdateringar tillät Google företag att öka rankningen även om de inte var på den filtrerade platsen. Syftet med den här uppdateringen var att den bästa verksamheten skulle visas högst upp i resultatet.

Fred (mars 2017)

Google rullade ut sin Fred uppdaterad i mars 2017. Det tog dock sex månader för vissa webbplatser att återta den förlorade trafiken under algoritmuppdateringen. Uppdateringen tjänar pengar på de webbplatser som använde tunga annonsplaceringar eller dåliga bakåtlänkar.

Inverkan på SEO:

 • För att förbättra SEO-upplevelsen för användarna störde Fred många webbplatser för att de använde dåliga länkar eller tunt innehåll.
 • Uppdateringen tvingade webbplatserna att göra SEO-revisioner, vilket gjorde innehållet lätt att rangordna och läsa.
 • Tunga annonser innehållande webbplatser fick en straff på sökrankningen.

Fred var den avgörande uppdateringen för Google eftersom de direkt övervakar webbplatsen. Webbplatser som berörs av Fred behöver tid för att komma med olika rättelser.

Läkare (augusti 2018)

De Läkarens uppdatering påverkade webbsidor relaterade till ekonomi, hälsovård och laglighet då Google fokuserade på att tillhandahålla de säkraste resultaten för användarens fråga. Innehållet granskades av Googles sökrobotar. Det resulterade i att Google började straffa låg EAT och belöna hög EAT. EAT hänvisar till kvaliteten på sidor med mer expertis, auktoritet och pålitlighet.

Bildkälla- https://twitter.com/FelipeBazon/

Inverkan på SEO:

 • Uppdateringen rangordnade sökresultaten baserat på deras EAT.
 • Google fokuserar på användarnas upplevelse när de besöker medicinska sidor för seriös och pålitlig information.

Google prioriterar människors säkerhet och hälsa i den här uppdateringen. De såg till att legitima och relevanta sidor rankades högt i sökresultaten.

BERT (oktober 2019)

BERT står för Bidirectional Encoder Representations from Transformers; det är en betydande NLP-modell (natural language processing) som Google introducerade i oktober 2019. När du skriver något i Google vill den ha de bästa resultaten. BERT är som en språkexpert som Google använder för att förstå vad du letar efter, även om du behöver använda perfekta ord i din sökning. Det hjälper Google att hitta webbsidor som matchar det du vill ha.

Inverkan på SEO:

 • BERT hjälpte Google att förstå knepigt språk, saker som ord som betyder detsamma. SEO-proffs var tvungna att fokusera mer på att skapa innehåll som matchade användarnas avsikt, även om det inte strikt matchade specifika sökord.
 • BERT belönar innehåll som ger värde snarare än att bara optimera för sökord; det uppmuntrar webbplatsägare att fokusera på att producera högkvalitativt, informativt och kontextuellt relevant innehåll.
 • Uppdateringen kan förstå hur ord ansluter i en mening, vilket är avgörande för att ta reda på utmanande frågor och indirekt påverkar vilka typer av innehåll som sannolikt kommer att rankas bra.
 • Det påverkade röstsökning avsevärt eftersom det hjälper Googles algoritmer att förstå det naturliga sättet som människor talar i röstfrågor. Webbplatser som anpassar sig för röstsökning såg betydande förbättringar.

BERT var en gamechanger för Googles sökning; det förbättrade Googles grepp om användarens avsikt och sammanhang. Den prioriterade användarfokuserat innehåll av hög kvalitet framför sökord. SEO-strategier var tvungna att anpassa sig därefter.

Kärnuppdateringar (2018–2021)

Google Core-uppdateringar syftar till att förbättra Googles sökresultat och göra dem mer värdefulla och relevanta. Google gör tusentals kärnuppdateringar årligen för att förbättra sin sökalgoritm och kontinuerligt förbättra den.

Inverkan på SEO:

 • Kärnuppdateringarna förbättrar kvaliteten på Googles sökresultat och säkerställer att användarna får auktoritativt och relevant innehåll.
 • De flesta av kärnuppdateringarna hade en mindre inverkan men bidrog avsevärt till att identifiera autentiska webbplatser.

Tidigare kärnuppdateringar är Core Update (17 november 2021, 1 juli 2021, 3 december 2020, 4 maj 2020, 13 januari 20202, 2 juni 2019) och Core Algorithm Update (2 juni 2021, 24 april, 2120 september, 216 mars, 216 mars 2018).

Bildkälla- https://twitter.com/brodieseo/

Google meddelade Länk skräppostuppdatering den 14 december 2022 för att förbättra Googles sökmotors förmåga att hitta webbplatser som säljer eller köper länkar för SEO. Google förbättrade det AI-baserade spamförebyggande verktyget SpamBrain för att upptäcka och ta bort dessa webbplatser från att rankas i Googles sökresultat.

Inverkan på SEO:

 • SpamBrain-förbättring hjälpte Googles sökmotor att neutralisera spamlänkar.
 • Webbplatserna som brukade sälja eller köpa spammiga länkar sjönk lägre i SERP.

Som ett resultat av den här uppdateringen kan algoritmen enkelt upptäcka webbplatser som ägnar sig åt länkköpsmetoder och webbplatser som distribuerar utgående länkar.

Slutord

Från 2003 till nu har Google kontinuerligt uppdaterat sin algoritm för att förbättra sin sökmotor och ge användarna en fantastisk upplevelse. Var och en av algoritmuppdateringarna kräver olika tillvägagångssätt och tekniker.

Sidor som rankas högt i sökresultaten får mest trafik. Google säkerställer att användaren får de mest relevanta svaren på sina frågor, och högkvalitativt innehåll rankas högre på SERP.