6 Användningsområden för en Linux-hemserver

En hemserver låter dig centralisera vanliga uppgifter på dedikerad hårdvara. Men vilken typ av saker kan du åstadkomma, och vilka fördelar kommer den här installationen att ge?

1. Återanvänd gamla datorer

Om du har en gammal dator som samlar damm kan du använda den som server genom att installera Linux.

Även om det är möjligt att köpa företagsklassad hårdvara billigt på begagnatmarknaden, är kraft- och kylningskraven opraktiska för bostadsbruk.

Men du behöver inga snygga rackmonterade maskiner för att sätta upp en Linux-server. Eftersom Linux är lätt, kommer äldre datorer att klara sig bra. Eftersom många servrar kommer att köras utan ett GUI, gör det dem bara mer kraftfulla för att servera dina saker.

2. Dela filer effektivt

Om du har flera enheter runt ditt hem har du förmodligen viktiga filer utspridda över dem. Skulle det inte vara bra om alla dina filer fanns på en bekväm plats?

En hemmaserver kan hjälpa dig att hantera dina filer. Du kan installera en nätverksansluten lagringslösning eller till och med ett personligt moln som ownCloud på en server. Du kan sedan komma åt alla dina filer från vilken enhet som helst i ditt nätverk.

En lösning som denna gör att du kan bevara viktiga minnen som familjebilder och videor. Om du går den här vägen bör du ha ett backupschema, men det behöver inte vara komplicerat. Du kan också överväga en extern backup, som en moln backup-tjänst, om det värsta någonsin händer ditt hem.

På tal om hemmedia, en Linux-baserad hemmediaserver är ett roligt sätt att ha allt ditt favoritvideoinnehåll tillgängligt i ditt nätverk.

Med en lösning som Plexdu kan rippa och lagra dina favorit-DVD-skivor och personliga videor på en hemmaserver för att titta på när du vill, samt streama dina favoritfilmer och live-TV på din Roku eller Apple TV.

4. Blockera otäcka saker i ditt hemnätverk

En Linux-hemserver kan hjälpa till att hålla ditt nätverk säkert. Linuxkärnan inkluderar möjligheten att filtrera paket. Du kan också installera verktyg som ufw och Shorewall för brandväggar utöver vad din Wi-Fi-router levererar som standard.

Om du vill ha annonsblockering kan du ställa in Pi-hål. Trots namnet behöver du inte använda en Raspberry Pi. Det kommer att köras på vilken reservmaskin som helst och blockerar annonser, även med webbplatser som YouTube som gör sitt bästa för att hindra dig från att göra det.

Detta kan också ha bieffekten att blockera en större rutt för skadlig programvara i ditt nätverk. Din hemmaserver skulle kunna skydda alla dina maskiner, och de behöver inte alla köra Linux för att dra nytta av detta skydd.

Fördelen med en hemmaserver är att du bara behöver ställa in säkerhet på en dator.

5. Håll kontroll över dina data

En viktig anledning till att ställa in en Linux-hemserver är att behålla kontrollen över dina data. Vill du ha dina register, familjefoton och videor i något datacenter någonstans, där en tredje part i slutändan har kontroll över dem?

Med en hemmaserver förblir din data precis där den hör hemma: hemma. Seriösa Linux-förespråkare älskar att berätta hur samhället värdesätter användarnas integritet, och här är ett fall där det definitivt gäller.

6. Få praktisk IT-erfarenhet med en Linux-hemserver

Som med många färdigheter och tekniker, är det bäst att lära sig att konfigurera och hantera en Linux-server genom övning snarare än att bara läsa om det i böcker eller på webben.

Du kommer att få massor av värdefull praktisk erfarenhet på detta sätt. Vissa människor som kör Linux-hemservrar vill uppgradera sina färdigheter för sina yrkeskarriärer eller utföra de praktiska uppgifter som nämnts tidigare. Men många gör det bara för skojs skull och för ytterligare utmaningar som det kan innebära.