5 sätt du kan använda Touch ID på en Mac

Touch ID är den enda biometriska autentiseringen som finns på Mac. Du hittar Touch ID integrerat på alla moderna MacBooks. Och med hjälp av ett magiskt tangentbord med Touch ID kan du också komma åt det på Apples silikondrivna Mac-datorer.

Det erbjuder ett snabbt och säkert sätt att komma åt din Mac. Men det är inte allt det har att erbjuda; det finns andra saker du kan använda Touch ID för att göra på din Mac, och alla är inriktade på att göra ditt liv enklare. Så låt oss ta en titt.

1. Lås upp din Mac

Att låsa upp din Mac är ett av huvudsyften med Touch ID-sensorn. Du får vanligtvis ett alternativ att konfigurera Touch ID på din Mac när du konfigurerar den för första gången eller ominstallerar macOS. Du bör välja det om du vill aktivera Touch ID automatiskt. Men om du hoppade över det kan du enkelt gå in i din Macs inställningar och ställa in Touch ID.

När det är konfigurerat, i Systeminställningar > Touch ID & Password, växla till Använd Touch ID för att låsa upp din Mac. Allt du behöver göra nu för att komma åt din Mac är att placera fingret på Touch ID-knappen när du är på låsskärmen.

Du kan inte använda Touch ID för att låsa upp din Mac efter att du har stängt av den eller startat om den. Du behöver inte heller trycka på Touch ID-knappen för att låsa upp din Mac. Om du bara placerar fingret på den låser du upp din Mac. Detta gäller även för användning av Touch ID generellt.

2. Gör Apple Pay-betalningar

Generellt sett är Apple Pay populär som en digital plånbok för att göra betalningar i fysiska butiker och skicka pengar till människor. Men Apple Pay erbjuder också ett enklare och säkrare sätt att göra onlinebetalningar på en Mac.

Och naturligtvis kan du inte använda Apple Pay på din Mac i en vanlig fysisk butik; du behöver en Apple Watch eller iPhone för det.

När du har aktiverat Använd Touch ID för Apple Pay i avsnittet Touch ID och lösenord i Systeminställningar måste du lägga till ett kort och ställa in Apple Pay på din Mac. Nu, när alternativet att betala med Apple Pay dyker upp, kan du verifiera din identitet med Touch ID.

3. Auktorisera betalningar i App Store, iTunes Store och Apple Books

Förutom Apple Pay-transaktioner kan du använda Touch ID för att bekräfta betalningar på App Store, iTunes Store och Apple Books. Om du har lagt till en betalningsmetod till ditt Apple-ID kan du använda Touch ID för att snabbt godkänna betalningen.

Du kan aktivera det från sidan Touch ID & Password i Systeminställningar. När det är gjort kommer du att se uppmaningar som den på skärmdumpen ovan när du vill göra en betalning.

4. Växla mellan Mac-användare snabbt

Snabbt användarbyte är en Mac-funktion som låter dig snabbt växla mellan konton på din Mac, vilket är praktiskt för dem som använder flera konton på sina Mac-datorer.

Även om du kan använda menyraden för att växla snabbt utan att behöva Touch ID, kan du tilldela ett visst finger till ett visst konto, så att du omedelbart kan ange vilket konto du vill logga in på utan att ens låsa skärmen.

Du kan till exempel tilldela ett finger till ditt jobbkonto. Närhelst du vill byta till det från ditt personliga konto, tryck helt enkelt på Touch ID/strömknappen med det fingret. Om du behöver hjälp med att ställa in detta, se vår guide för att snabbt byta användare på en Mac.

5. Snabbnyckelringsingångar

Keychain Access är en inbyggd macOS-app som lagrar dina lösenord, kreditkort och kontoinformation. Det håller dem säkra och befriar dig från att komma ihåg lösenord, och du kan alltid ändra dina nyckelring-lösenord senare om du vill.

Om du aktiverar Använd Touch ID för att fylla i lösenord i Systeminställningar > Touch ID & Password, kommer du att få uppmaningar om att ange dina lösenord med Touch ID när du surfar i Safari.

Touch ID erbjuder bekvämlighet för Mac-användare

Touch ID fungerar som ett utmärkt, pålitligt sätt att komma åt Mac-funktioner utan att kompromissa med säkerheten. Om du inte har aktiverat Touch ID på din Mac, går du miste om en värld av användbara snabbåtkomstfunktioner som är skräddarsydda för att göra din dator bekväm att använda.