5 sätt att ta bort installerade paket på Ubuntu

Nyckel takeaways

  • Använd Software Center för att enkelt avinstallera paket på Ubuntu. Öppna den, gå till fliken Installerat, hitta programmet och klicka på Avinstallera.
  • Använd kommandot APT i terminalen för att ta bort paket. Använd ”sudo apt-get remove -y” för att avinstallera och ”sudo apt list -installed” för att lista installerade paket.
  • För Snap-applikationer använder du snap-kommandot för att ta bort dem. Använd ”sudo snap remove application_name” för att avinstallera och ”sudo snap list” för att lista installerade Snap-applikationer.

Linux-paket låter dig lägga till ny programvara eller funktionalitet till ditt system. Efter att ha installerat ett paket, skulle det finnas en tid då du kanske inte vill ha det längre eller vill ta bort vissa beroenden eller svälla från ditt Ubuntu-system.

Hur som helst, om du letar efter ett sätt att bli av med en applikation, ta bort några extra paket eller rensa upp din maskin, kan du använda en av dessa metoder för att göra dina bud. Här är några enkla sätt att ta bort paket på Ubuntu:

1. Ta bort paket med hjälp av Software Center

När du vill ta bort ett specifikt paket från din maskin är det enklaste sättet att navigera till Ubuntu Software och avinstallera det.

För att göra det, öppna Ubuntu Software från favoritdockan. Du kan till och med söka efter den i applikationsmenyn om den inte är tillgänglig i dina favoriter.

Därefter navigerar du till fliken Installerat högst upp. Den här fliken innehåller en lista över alla installerade applikationer.

För att avinstallera en specifik applikation, bläddra och leta efter applikationen i fråga. Om du till exempel vill ta bort Spotify, leta reda på det installerade programmet och klicka på knappen Avinstallera.

Följ instruktionerna på skärmen för att ta bort programmet och dess installerade beroenden.

2. Ta bort paket med APT-kommandot

APT-kommandot fungerar annorlunda eftersom du använder det i terminalen. För att avinstallera ett program med APT, använd följande kommandosyntax:

 sudo apt-get remove <application_name> -y 

För att lista installerade paket i Ubuntu med APT kan du köra följande kommando:

 sudo apt list --installed 

om du har installerat VLC på ditt system och vill avinstallera det, använd följande kommando:

 sudo apt-get remove vlc -y 

När processen är klar kommer VLC att avinstalleras från din Ubuntu-maskin. Det är alltid bäst att uppdatera Ubuntu med kommandot apt-get update efter att ha tagit bort ett program.

 sudo apt-get update 

3. Använd snap-kommandot

Om du har installerat applikationer från Snap Store måste du använda snap-kommandot för att ta bort dem från din Ubuntu-maskin.

Här är kommandot för att ta bort Snap-paket på Ubuntu:

 sudo snap remove <application_name> 

För att lista alla tillgängliga Snap-applikationer installerade på ditt Ubuntu-skrivbord, använd listfunktionen enligt följande:

 sudo snap list 

Eftersom Spotify är en Snap-applikation kan du använda kommandot nedan för att avinstallera det:

 sudo snap remove spotify 

När processen är klar får du en bekräftelse på skärmen.

4. Ta bort beroenden med kommandot autoremove

Under installationsprocessen kan din pakethanterare installera några ytterligare beroenden för det primära paketet. Efter att du avinstallerat huvudpaketet fungerar dessa beroenden som bloatware och är inte nödvändiga för ditt systems underhåll.

För att säkerställa att du gör bort dessa oönskade paket, använd kommandot autoremove:

 sudo apt autoremove 

När du tillfrågas om ett J/N-svar anger du Y för att fortsätta med borttagningsprocessen. När kommandot körs kommer alla onödiga paket att tas bort från din Ubuntu-maskin.

5. Avinstallera Ubuntu Applications via dpkg

APT och dpkg skiljer sig från varandra, och du kan inte använda de två kommandona omväxlande. För att lista installationspaket med dpkg, kör:

 dpkg --list 

Använd det exakta paketnamnet för att ta bort paketet utan fel. För att avinstallera paketet, använd följande format:

 sudo dpkg -r <application_name> 

Till exempel, om du inte använder Vim längre och vill ta bort det, använd följande kommando:

 sudo dpkg -r vim 

Det är enkelt att ta bort paket på Ubuntu

Linux-distros, inklusive Ubuntu, låter dig enkelt ta bort extra paket och applikationer från ditt system. Det finns en hel del metoder du kan använda för att avinstallera applikationer installerade på din Ubuntu-dator.

Medan en majoritet av Linux-operativsystem fungerar på liknande sätt, har många andra, som Arch Linux, olika pakethanteringskommandon, som kanske inte fungerar på en Ubuntu-maskin. Beroende på vilken Linux-distro du använder måste du använda OS-centrerade metoder för att installera/avinstallera applikationer.