5 första intryck från att komma igång med visionOS

visionOS SDK och simulator ger oss en första titt på hur operativsystemet kommer att se ut. Detta är en viktig milstolpe för visionOS, eftersom det låter utvecklare börja bygga appar för plattformen.

SDK tillhandahåller ett brett utbud av verktyg för utvecklare för att skapa uppslukande upplevelser, och simulatorn är ett kraftfullt verktyg för att testa appar i olika miljöer. visionOS är ett operativsystem som har potential att omforma hur vi interagerar med datorer.

Kom igång med visionOS-simulatorn

Apple har kallat visionOS sitt första ”spatiala operativsystem”, designat för att erbjuda en helt ny mixed reality-upplevelse som sömlöst integreras med din fysiska omgivning.

visionOS-simulatorn kan installeras på en Mac genom att ladda ner den senaste Xcode 15 beta tillsammans med visionOS utvecklarverktyg.

För närvarande kan du bara uppleva visionOS på din Mac-skärm, vilket uppenbarligen inte ger samma nivå av nedsänkning som Vision Pro-headsetet. Däremot kan du få en uppfattning om hur operativsystemet och medföljande appar fungerar. Du kan interagera med Home View och appfönster och till och med köra och testa applikationer som du har byggt själv.

1. Hemvyn är en ständig påminnelse om watchOS

När du startar upp i visionOS möts du av Home View, som är ett virtuellt utrymme som fungerar som det centrala navet för alla dina appar och aktiviteter. Applayouten liknar apprutnätet på Apple Watch, där de cirkulära appikonerna är ordnade på liknande sätt.

På vänster sida av Home View finns en docka som låter dig komma åt dina FaceTime-kontakter och består av menyn Miljöer, som låter dig förvandla din omgivning till ett helt nytt utrymme. Du kan till exempel välja en Yosemite-bakgrund för att förse dig själv med en helt ny virtuell arbetsmiljö, komplett med de höga granitklipporna i Yosemite National Park.

2. Spotlight-sökning finns i kontrollcentret

Kontrollcentret kan nås genom att trycka på rullgardinspilen högst upp på skärmen i Home View eller någon annan app. Den innehåller de vanliga anslutningsalternativen, som Wi-Fi, Bluetooth och AirDrop, samt en Now Playing-widget. Placeringen av Spotlight-sökning är dock ganska ovanlig, eftersom den, till skillnad från Apples andra operativsystem, nu finns i kontrollcentret.

Du kan också aktivera gästläget i kontrollcentret, vilket gör att andra kan prova ditt Vision Pro-headset. För att göra detta måste du ställa in ett lösenord. När gästläget är aktiverat kommer alla som anger lösenordet att ha ett fem minuters fönster att sätta på headsetet, varefter sessionen avslutas automatiskt.

3. De flesta appar är porterade från iPadOS

Apple har beskrivit tre sätt att designa appar för visionOS: Windows, Volym och Spaces. Windows ger en upplevelse som liknar iPad-appar, medan Volume lägger till djup till appen, och Spaces fördjupar dig helt i upplevelsen och skapar en ny miljö.

Även om ett gäng förinstallerade appar är tillgängliga för visionOS, har bara ett fåtal optimerats för plattformen. De flesta appar har helt enkelt porterats från iPadOS med mindre ändringar, vilket resulterar i 2D-appar som presenteras i ett 3D-utrymme.

De enda appar som har justerats något för visionOS är Freeform, Safari, Photos och Settings. Vissa appar har en liten ikon i hörnet som låter dig justera appens fönster mellan liggande och stående läge, precis som du skulle göra genom att vrida din iPad.

Likheterna mellan visionOS och iPadOS är uppenbara i hela operativsystemet. Det är tydligt att visionOS är starkt baserat på iPadOS, och det är troligt att Apple kommer att fortsätta att låsa ner plattformen på liknande sätt som sina mobila operativsystem.

4. Ändra storlek på Windows för att göra en stor virtuell TV är den bästa delen

Den mest övertygande aspekten av visionOS är hur du kan interagera med headsetet. Apple har utvecklat ett handgestersystem för Vision Pro-headsetet som låter användare styra enheten utan några fysiska inmatningsenheter.

visionOS erbjuder två sätt att skriva: med skärmtangentbordet eller ett externt Bluetooth-tangentbord. Tangentbordet på skärmen är ett flytande fönster som kan flyttas var som helst på skärmen. Alternativt kan ett externt Bluetooth-tangentbord användas normalt precis som med vilken annan enhet som helst.

Appfönster kan också flyttas var som helst i din omgivning genom att interagera med den nedre raden i varje app. De kan också staplas ovanpå varandra. Du kan också ändra storlek på varje appfönster enligt dina individuella preferenser, vilket innebär att du inte längre är begränsad av storleken på din skärm eftersom du nu kan utnyttja allt utrymme i din miljö.

Det bästa med detta är att förvandla ett stort Safari-fönster till storleken på en TV var som helst du vill, oavsett om det är ditt kök, vardagsrum eller till och med ditt sovrum, vilket ger så mycket flexibilitet till din datorupplevelse.

5. Även simulatorn känns väldigt uppslukande

Trots att jag upplever visionOS på en Mac-skärm har det redan övertygat mig om att det har en enorm potential. Det ger ett nytt sätt att interagera med datorer som känns bekant och lätt att använda på samma gång. Gränssnittet är extremt väldesignat och varje komponent fungerar sömlöst tillsammans.

Apple har också lagt ner mycket ansträngning på att se till att utvecklare inte behöver möta en brant inlärningskurva när de utvecklar appar för visionOS genom att förlita sig på samma principer som används för att göra iOS- och iPadOS-appar.

visionOS har en ljus framtid framför sig

visionOS-simulatorn är en inblick i framtidens datorer. Det erbjuder ett helt nytt sätt att interagera med användargränssnittet som är både uppslukande och intuitivt. Handgestsystemet är otroligt naturligt och lätt att använda, och möjligheten att ändra storlek på appfönster och flytta runt dem i din omgivning är otroligt kraftfull.

Naturligtvis är visionOS fortfarande i sina tidiga utvecklingsstadier, men potentialen är obestridlig. Detta kan vara framtiden för hur vi interagerar med teknik i våra dagliga liv, och det är verkligen spännande att se vad som väntar för framtiden för rumslig datoranvändning.