Sam Altman om att starta och driva en framgångsrik start

Alla känner Sam Altman som hjärnan bakom ChatGPT🤖och OpenAI! Även om det är sant, finns det mycket mer i honom som har fått honom bred popularitet och erkännande.

Läs vidare👀för att lära dig mer om mannen bakom namnet.

Vem är Sam Altman?

Sam Altman är en amerikansk investerare, programmerare och entreprenör som var VD för Y Combinator, en startupacceleration i Silicon Valley, ansvarig för att guida och lansera tusentals framgångsrika startups.

Bildkredit: Wikipedia

Sam Altman hade gått till Stanford University för att studera datavetenskap men hoppade av ett år senare. Han fortsatte sedan med att arbeta på Loopt, där han samlade in 30 miljoner dollar i riskkapital. 2011 gick han med i Y Combinator som partner och startade många startups till framgång.

2015 började han arbeta på OpenAI med Elon Musk och är för närvarande känd som mannen bakom AI-revolutionen. Sam Altman utsågs till en av de 100 mest inflytelserika personerna av Time 2023, och är den bästa personligheten för startups, fantastiska idéer och allt som har med AI att göra.

Sam är ganska högljudd om startup-kulturen, och han brinner för att fostra fantastiska idéer. Han engagerar sig i entreprenörsgemenskapen genom podcaster🎧, videor📹, webbseminarier📽️ och mer. Han inspirerar inte bara blivande startupgrundare, han ger också praktiska råd och tips för att lyckas.

Med det sagt, låt oss ta en titt på vad Sam Altman har sagt om att starta en startup, tips för att lyckas och skapa värde.

Hur man startar en start – del I

Du ska inte starta en startup för att bli rik💰 – du ska bara göra det om du vill lösa ett visst problem genom ditt företag.

Videon handlar om principerna för att starta en startup som är allmänt tillämpliga.

Perfekt för individer vars mål är hypertillväxt och så småningom bygga ett stort företag, Sam diskuterar två områden där du måste vara utmärkt för att lyckas med din startup:

Och det är verkligen en tankeställare🤔!

Här, låt oss ta en snabb diskussion om ovanstående👇

#1. Aning

Idén ska alltid komma först, och sedan uppstarten. Du bör inte bara starta vilken start som helst med en dålig idé, utan en som du är övertygad om och redo att utforska. Om du har flera bra idéer, välj den du tänker på oftast. De flesta framgångsrika startups är uppdragsorienterade, och det finns gott om hjälp på vägen.

Det är lätt att sätta upp en hård start än en enkel, så dra dig inte för att arbeta med en idé som inte har utforskats. Derivatföretag kämpar med framgång eftersom deras idéer inte är nya eller tillräckligt för att motivera kunder eller team.

För idéer kan du rikta in dig på en som hjälper dig att få monopol på en mindre marknad och sedan utöka den till större marknader. En arena som de flesta startupgrundare kämpar med är att de tror att deras första idé eller deras första version av produkten måste vara stor. Det är dock bra om du kan ta över en liten och speciell marknad och gå därifrån.

Kolla också in: Inga idéer men vill du starta ett företag? AI är här för att hjälpa!

När du bestämmer dig för en idé, fokusera på marknaden och dess tillväxttakt snarare än den nuvarande storleken. Små marknader har kunder som är desperata efter en lösning, och därför har företag som letar efter marknader med tillväxtpotential fler chanser att lyckas!

För att starta en start, börja med att ställa Sequoias berömda fråga: Varför nu❓

Bygger du något som du själv behöver, eller gör någon i din omgivning? Bygger du något som är för sent om två år och som är perfekt nu? Att driva ett derivatbolag utan nya insikter kommer sannolikt att misslyckas.

Du måste gå ut och träffa potentiella medgrundare och börja med att först tänka på marknaden – vad vill folk ha?

#2. Produkt

Eftersom en bra produkt vanligtvis är något som är nytt för världen, tycker Sam att det är svårt att ge råd om vad man ska bygga. Men det finns tillräckligt många gemensamma drag för att vägleda dig att göra en bra produkt.

Alla andra uppgifter, som att få finansiering, få pressgodkännanden eller anställa, är mycket lättare när du har en bra produkt. Du kan antingen överväga att bygga en produkt som en mindre grupp älskar eller en produkt som en större grupp bara gillar. Chansen till tidig organisk tillväxt är större för mindre grupper av människor som älskar💝en produkt.

När det gäller en bra produkt, börja med något enkelt och skala till något mer komplext. De flesta fantastiska produkter är väldigt enkla att använda, och det är därför användarna verkligen älskar dem. Startup-grundare pratar mycket om att vara fanatisk om en produkt. Vad de egentligen menar är att de är fanatiska om produktens små detaljer, såväl som kundsupport.

Feedbackcykeln från manuella användare i början är avgörande, som Paul Alto visar med Pinterest. Du behöver en tät återkopplingsslinga som omvandlar användarfeedback till produktbeslut. Du kan använda statistik för att spåra din tillväxt, som totala registreringar, aktiva användare, kvarhållande av kohorter och mer.

Faktum är att om du vill bygga en bra produkt och en bra start, interagera med kunder på egen hand. Anställ inte säljare och kundsupport direkt.

Hur man startar en start – del II

Förutom en fantastisk idé💡 och en bättre produkt, kräver en fantastisk startup ett utmärkt team och briljant utförande.

#1. Lagarbete

Medgrundare är avgörande för din tillväxt och därmed ett av de viktigaste besluten när du bygger din startup. Tidiga skulder uppstår på grund av medgrundare blowups.

Att välja vänner som du har en lång historia med hjälper dig att hålla dig flytande när det är riktigt svårt. Du kan också gå och jobba💼 i ett intressant företag och hitta din medgrundare i en kollega. Men innan du bestämmer dig för en dålig medgrundare, kom ihåg att du klarar dig utan en, även som ensamgrundare.

De ska vara obevekligt fyndiga, tuffa och lugna. Om du inte är teknisk bör du absolut ha en teknisk medgrundare. När det gäller att anställa rekryter, försök att inte anställa särskilt många! Gör dig klar med ett litet antal anställda, så länge du kan.

Anställ när det finns behov eftersom dåliga anställningar kan döda☠️ett företag.

Få de bästa🥇folket när du anställer. Du kommer att behöva lite tid för att övertyga dem, och att ha en bra produkt hjälper enormt i detta avseende. Ta hjälp av personliga remisser för att anställa de första 100 anställda. Välj lämplighet framför erfarenhet för tidiga uppstartsanställningar. Tre saker att tänka på när du anställer:

  • Är de smarta?
  • Får de saker gjorda?
  • Vill jag spendera mycket tid runt dem?

Du bör också vara mycket uppmärksam på kommunikationsförmåga, beslutsamhet och en risktagande attityd. Paul Grahams djurtest kan vara avgörande för att avgöra din nästa anställning. En annan bra ram Sam tar från Mark Zuckerberg är också att rekrytera någon de skulle vilja rapportera till om rollerna var omvända.

Dessutom är personalens rättvisa viktigt eftersom anställda tillför mer värde över tiden. Du bör ge 10 % av företaget till de första tio anställda. Håll teamet runt genom att berömma dem för det goda, inte mikrohantera dem och ge dem nya ansvarsområden. Autonomi, behärskning och syfte kommer alltid att avgöra medarbetarna att göra sitt bästa arbete.

#2. Avrättning

Du kan utföra bra bara när du anstränger dig. Du kan inte lägga ut hårt arbete, anställa COO:er och inte anstränga dig. Bra idéer, när de genomförs väl, leder till framgångsrika startups. Annars förblir de bara bra idéer.

En vd:s fem jobb i början inkluderar: sätta visionen, samla in pengar, evangelisera, anställa och leda och se till att alla utför. Ta reda på vad du ska göra och få det gjort med fokus och intensitet. Identifiera två eller tre saker som är värda din tid och delegera eller skjuta upp resten.

För att behålla ditt fokus är tricket till bra utförande att säga nej ofta, kommunicera tydligt och konsekvent sätta stora mål. Ha rätt mätvärden och fokusera på tillväxt. Var inte beroende av PR och att vara cool, eftersom de så småningom bleknar.

Startups fungerar bara när de är ganska intensiva. Det vill säga; du kan inte ha en balans mellan arbete och privatliv eller hobbyer – bara en vilja att överträffa dina konkurrenter. Startups har redan stor exekveringshastighet, men fokus på kvalitet bör aldrig förloras fokus på.

Hur man lyckas med en startup

I 15 minuters toppar påminner Sam Altman oss om hur vi ska lyckas. För det första säger han att nyckeln🗝️ är en bra produkt som får spontana mun-till-mun-reklam och organisk tillväxt.

För det andra, ha en produkt som är lätt att förklara med några få ord. Om det inte är det kan det vara ett behov som inte är tillräckligt stort eller på en marknad som inte har förmågan att utvecklas. För det tredje, tänk på liten snabb tillväxt. För det fjärde, utnyttja verkliga trender framför falska trender. Älskar de den för de som är med på trenden? Det är så du kan se skillnad på riktiga och falska trender.

Du behöver också en VD full av entusiasm – han bör vara chefevangelisten som säljer dina produkter eller pratar med pressen. Var dessutom uppmärksam på ambitiösa projekt och arbeta med hårda projekt, eftersom de kommer att attrahera framgångsrika användare och lagkamrater. VD:ar bör också vara självsäkra, definitiva och lite flexibla inför framtiden.

Anställ lagkamrater som är optimister, problemlösande och några som skapar idéer. Andan av ”vi kommer att ta reda på det” kan bryta eller göra bra startups och är avgörande bland lagkamrater. Att inte ha någon erfarenhet kan vara en välsignelse för startups.

Som grundare är det också viktigt att aldrig tappa fart. Startupen måste fortsätta vinna, ha en kadens och aldrig tappa fokus. Svara också på vilken konkurrensfördel du har tillsammans med en vettig affärsmodell. Hur ska du växa🪴 eller få användare? Få en distributionsstrategi utarbetad.

Nystartade företag har ett försprång gentemot stora företag på snabbt föränderliga marknader på grund av deras smidighet och körhastighet. Plattformsskift är lättare för nystartade företag, eftersom de är mindre i storlek att svänga.

Tips för att starta ett företag

Sam Altman fokuserar på tre saker som driver uppstartsframgång:

  • Bygg en bra produkt som ett fåtal användare absolut älskar💖över ett stort antal som bara gillar
  • Fokusera på att växa exponentiellt
  • Har en konkurrensfördel som låter dig fortsätta vinna. Det vill säga ha en viss känsla av monopol

Alla startups har problem, men det borde inte vara tillräckligt med anledning att ge upp. Teamproblem kan vara självmordsbenägna för nystartade företag. Fokusera på att anställa bra människor och behålla dem. Om du har gjort ett misstag och det inte fungerar, eld snabbt. Att ta längre tid kan kosta dig på mer än ett sätt. Mark Zuckerberg anställdes bra men sköt också bra!

Kolla också in: Plattformar för att hitta mentorer för att växa och förändra din affärsstrategi

Hållbar framgång

I en av Sams essäer har han skrivit: ”Dagarna är långa, men decennierna är korta.” Detta understryker vikten av att minska kognitiv belastning. Han fortsätter om hur viktigt det är att inte hamna i saker som verkar viktiga men som inte är det.

#1. Ta ett steg tillbaka och ta ledigt

Balans är avgörande. Även om du behöver vara fokuserad och generera resultat, behöver du ibland vara fristående, ta ett steg tillbaka och omvärdera prioriteringar. Utforska eller prova ett nytt antal saker med en nybörjars sinne. Sam delar också med sig av hur han noterar vad han har gjort och vad han planerar att göra på nyårsafton varje år för att vara i linje med sina kärnvärden.

Sam utvecklar också vikten av att ta ledigt ett år för att vara i utforskandet. Även om det är en privilegierad sak att göra, rekommenderas det eftersom det ger dig perspektiv, tid att lära dig saker du är intresserad av, prova olika saker och komma ikapp med livet.

#2. Spelar poker

Erkänn misslyckande, om det krävs för att se om en idé fungerar eller inte. Det hjälper dig att komma in på saker som lyckas. Han rekommenderar också poker för att lära sig om affärer, psykologi och riskfaktorer.

#3. Sov för produktivitet

Hans tre tips om fysisk produktivitet var sömn, träning och kost. Att snåla med sömnen kan verkligen äventyra din funktionsförmåga. Om du lyckas vara superproduktiv fyra till åtta timmar om dagen i rad kan du åstadkomma saker!

Kolla in det här: Missa inget – Att-göra-appar för att planera ditt arbete [Android and iOS]

#4. Riskaptit

Sam Altman upplever också att de flesta människor är riskvilliga, och råden är partiska mot konservativa vägar.
Det beror på att vi är utbildade för att lägga större vikt vid kortsiktiga katastrofrisker snarare än långvariga kroniska risker. Dessutom, när du blir äldre, blir det bara väldigt svårt att få ett perspektivskifte, men det är det bästa sättet att lyckas. Så ha mental flexibilitet och omge dig med människor som är ambitiösa och inte vill att du ska vara medelmåttig.

#5. Har bra skärmsystem

Detta för att ta reda på vad som är värt din tid och vad som inte är det. Eller, det näst bästa sättet att göra detta är att hålla tid tilldelad för slumpmässiga möten. Och förvänta dig att din tid ska slösas bort och hoppas att en interaktion kommer att vara värt tiden och ansträngningen.

#6. Syfte

Människor hittar syfte på många olika sätt, och du är bra så länge du hittar den någonstans. Mänskliga relationer, som skapar värde för andra, rankas högt för de flesta.

Framöver kanske intelligens inte är en individuell fördel med AI:s kommande.

Läs också: Bortom virtuella assistenter – varför är AI så mycket mer än chatbots?

Från idéer till effekt: Sam Altman om startups

Medan Sam Altman fortsätter att betona vikten av en bra idé, är en bra idé ingenting utan en bra produkt eller en bra genomförandestrategi. I slutändan är det produkten som lockar kunder, medgrundare och teamrekryteringar.

Som startup-grundare är det viktigt att ge något dina 100 %. Men det är också viktigt att veta när man ska ta ett steg tillbaka eller acceptera att något inte fungerar. De flesta framgångsrika startupgrundare är mycket självmedvetna och de fortsätter att arbeta med de där en eller två idéerna som verkligen fungerar.

Zonering och avgränsning är viktigt eftersom tiden du har är begränsad, så du vill spendera alla dina vakna timmar på något som har en chans i framtiden. Sam Altman nämner också hur viktigt det är att sätta upp en operationsrytm, ha en bra exekveringshastighet och en förnuftig affärsmodell som gör dig redo för framgång!

Härnäst lär du dig hur du skapar en produktmålsida för förlansering🚀.