5 anledningar till att Raspberry Pi SBC:er kan vara överdrivet för ditt projekt

Spread the love

Ett stort antal elektroniska pysslar och hobbyister använder Raspberry Pi-enkortsdatorer i sina projekt, och de är ganska kapabla enheter som kan användas för fysisk datoranvändning. Men ibland är problemet inte att en Raspberry Pi SBC är oförmögen att göra jobbet, utan istället att den erbjuder en avsevärd mängd resurser som kan slösas bort på specifika applikationer.

Här är några anledningar till varför du kanske vill använda något enklare än en Raspberry Pi-enkortsdator för ditt elektronikprojekt.

1. Ditt projekt är tillräckligt enkelt för en mikrokontroller

En Raspberry Pi enkortsdator är i huvudsak en korsning mellan en mikrokontroller och en persondator. Det låter dig mixtra med hårdvara och samtidigt köra ett operativsystem och i huvudsak fungera i en fristående miljö. Detta innebär att du kan ersätta en Raspberry Pi SBC med en Arduino (eller Raspberry Pi Pico mikrokontroller) i ett elektronikprojekt och de flesta gånger kommer det att fungera på samma sätt utan några justeringar.

Men det betyder också att du inte helt drar nytta av Raspberry Pi SBC:s mycket större datorresurser. Detta är inte nödvändigtvis en dålig sak, men ett medvetet förhållningssätt till optimering kan uppmuntra dig att lägga till fler processer och avsiktlig komplexitet till ditt projekt, vilket kan göra det hela mycket mer tillfredsställande och givande i slutändan.

  Hur Storbritanniens nya Internet "Porn Block" kommer att fungera

Om du är nyfiken på skillnaderna mellan en enkortsdator som Raspberry Pi och en mikrokontroller har vi en guide som förklarar dessa skillnader i detalj.

2. Realtidsprestanda är viktigt

Även om du kan installera ett realtidsoperativsystem på dem eller till och med köra dem utan ett operativsystem (dvs. ren metall) för att minska jitter och latens, är Raspberry Pi-kort, förutom Pico-modellerna, i allmänhet olämpliga för realtid drift.

För uppgifter och projekt som behöver köras i realtid, det vill säga inom en angiven tidsbegränsning, har du det mycket bättre med en mikrokontroller som Pico eller en Arduino. Mikrokontroller utmärker sig i applikationer där timing är avgörande, såsom robotik, hemautomation, hälsomonitorer och hemsäkerhet.

3. Du vill hålla strömförbrukningen så låg som möjligt

Bildkredit: raspberrypi.com

Precis som de flesta ARM-baserade datorer är Raspberry Pis mycket strömsnåla och kommer vanligtvis att använda mindre än 10W ström även under hög belastning. Detta är ofta mycket mindre än en modern x86-dator använder när den är inaktiv. Det är möjligt att minska Raspberry Pi:s strömförbrukning till ett minimum genom att koppla bort kringutrustning, inaktivera portar och stänga av inbyggda lysdioder.

  10 AI-drivna cybersäkerhetsplattformar för att skydda din organisation

Men även den mest energieffektiva datorn, som Raspberry Pi, kommer fortfarande att förbruka mer ström än en konventionell mikrokontroller eftersom den har mycket mer bearbetningskostnader.

Om det är avgörande för ditt projekt att hålla strömförbrukningen så låg som möjligt, bör du överväga om du verkligen behöver en Raspberry Pi SBC eller om en mikrokontroller skulle göra jobbet lika bra.

4. Du vill hålla kostnaderna så låga som möjligt

Även om Raspberry Pi-brädorna är så smutsbilliga som de kommer, särskilt nu när utbudssituationen har förbättrats, kan du behöva driva dina projektkostnader ännu lägre, särskilt om du planerar att sälja dina skapelser. Om du planerar att gå den här vägen, se till att kolla in vår lista över de bästa marknadsplatserna för tillverkare.

Den billigaste SBC du kan köpa från Raspberry Pi, Pi Zero W (med Wi-Fi och Bluetooth) kostar runt $10, medan den mer kraftfulla Pi Zero 2 W säljs för omkring $15. Å andra sidan säljs den billigaste Raspberry Pi Pico mikrokontrollern för bara $5. Dess kostnadseffektivitet är en av de viktigaste fördelarna som Raspberry Pi Pico erbjuder jämfört med andra modeller.

5. Ditt projekt kräver inte tangentbord eller mus

En Raspberry Pi SBC kan vara överdriven för ditt elektronikprojekt om den inte kräver inmatning via tangentbord eller mus och kan fungera utan ett grafiskt användargränssnitt. Eftersom dessa enkelkortsdatorer är designade för att fungera i en stationär miljö, är de utrustade med USB-portar, HDMI-utgång och andra gränssnitt för anslutning av nödvändig kringutrustning.

  Kan du avbryta en Walmart-upphämtningsbeställning?

Mikrokontroller är i första hand utformade för att samverka med elektroniska komponenter och kommer därför att ha en eller flera rader med GPIO-stift för att kommunicera med dessa enheter, samt en USB-port för att ansluta till en dator för programmering. Detta gör dem otillämpliga för projekt som kräver kringutrustning som en kameramodul eller en pekskärm, men ger mer bärbara och lättare att ställa in projekt.

Eftersom en mikrokontroller kommer att räcka för många elektronikprojekt är det viktigt att överväga dina faktiska projektbehov innan du väljer en Raspberry Pi SBC.

Det är inget fel med att använda en Raspberry Pi enkelkortsdator för ett enkelt projekt utan krusiduller om du redan har en till hands och vill komma igång direkt.

Men om du har chansen att välja mellan en SBC och en mikrokontroller för ett projekt som styr elektronik och som inte kräver så mycket processorkraft, bör du alltid välja den mest enkla vägen: en mikrokontroller. Detta kommer att lära dig hur du arbetar med begränsade resurser och kommer att vara särskilt användbart om du gör en karriär inom utveckling av inbyggda system.