4 metoder för att identifiera och blockera appspårning på Android

Under hela dagen håller appar koll på vad vi gör med våra enheter och skickar den informationen till avlägsna servrar. Vi vet att detta händer, men det finns inget enkelt sätt att stoppa det. Lyckligtvis, med rätt appar, kan du avsluta mycket av denna spårning.

1. Kontrollera appens Play Store-beskrivning

Genom åren har Google gjort ett bättre jobb med att berätta om en app delar data med tredje part och vilken typ av information den samlar in. Du kan se om apputvecklare vidtar åtgärder för att skydda din information, som att kryptera information under överföring eller tillåta dig att radera ditt konto.

Du kan hitta denna information genom att besöka en apps Play Butik-sida och rulla ner till avsnittet ”Datasäkerhet”. Googles data kan hjälpa dig att bedöma om en app spårar, men den berättar inte hur du stoppar den. Så om du aktivt vill stoppa en app från att spåra dig måste du lita på verktyg från tredje part, som vi kommer att diskutera nedan.

2. Aurora Store

Aurora är ett alternativt sätt att komma åt och ladda ner Play Store-appar. Med Aurora kan du ladda ner appar anonymt utan att skapa ett Google-konto. Det är redan ett plus för integriteten eftersom ingen får en logg över alla appar du har installerat. Men du kan begränsa spårningen ytterligare med hjälp av den extra information som den avslöjar om appar.

När du tittar på en apps sida i Aurora finns det ett avsnitt ”Sekretess” som listar kända spårare som finns i appen. Om du rullar vidare kommer du också att se en ”Tillstånd”-sektion som listar de exakta behörigheterna som appen begär.

Du kan inte blockera spårning med Aurora, men det kan hjälpa dig att bedöma vilka appar du ska undvika. Och du lär dig vilka spårare som behöver blockeras på andra sätt och vilka behörigheter som ska återkallas.

Ladda ner: Aurora butik (Fri)

3. NetGuard

Nu när du är redo att ta åtgärder i dina egna händer är det dags att ladda ner NetGuard. Detta är en brandväggsapp som inte kräver att du rotar din enhet. Med NetGuard kan du övervaka all trafik som strömmar in och ut från din enhet och stänga av kranen.

Som standard låter NetGuard dig blockera trafik på appnivå. Detta kan vara bra för appar som du kan använda offline men kan vara benägna att läcka information om dig, som skissartade bildredigeringsappar som ger användbara funktioner men som spårar dig i hemlighet. Men om du verkligen vill hindra andra från att få någon insikt om hur du använder din telefon, låter NetGuard dig också blockera tjänster på systemnivå. Detta inkluderar Google Play-tjänster.

Genom att blockera Google Play-tjänster kan du på sätt och vis ta bort Google från din enhet utan att behöva gå igenom besväret med att installera en anpassad ROM. Vet bara att det kan bryta oväntad funktionalitet, som möjligheten att ta emot push-meddelanden från vissa appar.

NetGuard kan också bli mer detaljerat, vilket gör att du kan blockera specifika anslutningar. Detta är praktiskt om du vill använda en app men bara vill stoppa dess bakgrundsspårning.

Ladda ner: NetGuard (Gratis köp i appen finns)

4. DuckDuckGo privat webbläsare

NetGuard kan bli komplext och skrämmande. Om du vill blockera spårning från tredje part utan att vara så praktisk, kolla in DuckDuckGos App Tracking Protection. Du kan aktivera den här funktionen och lita på att den kommer att skydda dig från en stor mängd spårning från tredje part.

Att använda DuckDuckGo som din webbläsare blockerar också en del av spårningen du stöter på när du surfar på webben. Det är ingen järnklädd säkerhet, men det här är det enklaste steget du kan ta för att minska spårningen utan att kanalisera all din trafik genom ett VPN.

Ladda ner: DuckDuckGo privat webbläsare (Fri)

Stoppa appspårning i dess spår

När du läser om den stora mängden onlinespårning vi är föremål för kan det vara lätt att känna sig överväldigad och stängd av. Men det betyder inte nödvändigtvis att vi inte kan göra något åt ​​det.

Även om man går runt med ett SIM-kort alltid ger någon möjlighet att hålla koll på oss, betyder det inte att vi behöver öppna dammluckorna och ge hundratals företag den möjligheten. Du har makten att stoppa dem medan du fortfarande använder din telefon för att göra det du älskar.