Strömbrytare för optimal gravering och skärning

De iKier K1 Pro Max syftar till att erbjuda ett allt-i-ett-paket för dem som vill komma igång eller uppgradera sin lasergravering och skärning. Med hjälpsamma användbarhetsfunktioner och ett luftassistanssystem är det en spännande startpunkt för dem som vill växa ett företag eller utöka sin materialutforskning.

iKier K1 Pro Max

För de som letar efter en robust uppsättning alternativ från sin lasergravör, erbjuder iKier K1 Pro Max funktioner för att effektivisera ditt arbetsflöde. Med ett 32-bitars moderkort, en omkopplingsbar 24W eller 48W lasereffekt, och en inkluderad luftassistans, finns det gott om kontroll när du väljer hur man bäst ska ta sig an ett gravyr- eller laserjobb. För att hjälpa till att positionera allt optimalt erbjuder K1 Pro Max även en motoriserad Z-axel, infraröd korspositionering och möjligheten att fokusera automatiskt. Linjära lager hjälper också till att stödja snabbare graveringshastigheter, med iKier K1 Pro Max som slår upp till 900 mm/s. Dessutom erbjuder iKier en mängd olika säkerhetsfunktioner som hänger runt säkerhetslåset, gyroskopet, gränslägesbrytarna och flamdetektering.

Märke iKier

Laserströmbrytbar (24/48W)

Arbetsyta 410 x 410 mm (~16,1 x 16,1 tum)

Skärm 4,3-tums pekskärm

Programvara Lightburn, LaserGRBL, iKier app

Positionering av kamera Ingen

Fördelar

  • Olika säkerhetsskyddsfunktioner
  • Automatisk fokusering
  • Inkluderad luftassistans ger bättre kontroll och säkerhet
  • Omkopplingsbar skärkraft
  • Infrarött hårkors hjälper till med positionering
  • Automatisk sjunkande skärning

Nackdelar

  • Magnetisk pekskärm fäster inte alltid starkt
  • Inga mätningar på enheten för korsreferenser
  • Enstaka buggar och problem med programvara
  • Offlinegravering är inte optimal

Konfigurera iKier K1 Pro Max

James Hirtz / MakeUseOf

Som en dyrare lasergravör kräver iKier K1 Pro Max en del montering, men det är inte så betungande och kan vanligtvis slutföras på under en timme. Detta ger gott om tid för att ställa in valfritt tillbehör, såsom en honeycomb lasersäng eller iKiers skyddslåda.

Men på grund av maskinstorleken 25,6 x 29,5 x 8,7 tum (650 x 750 x 222 mm), behöver du förmodligen lite hjälp med processen, tillsammans med tillräckligt med bordsutrymme för installation.

Den medföljande manualen kommer att fungera som den mest exakta guiden, men den länkade installationsvideon är bra att referera till. Även om det i allmänhet är enkelt, måste du visuellt kontrollera vad som redan har gjorts för dig jämfört med videon. Men på det hela taget, när du väl har fixat X-axelskenan och installerat lasermodulen, är det mesta av arbetet gjort.

James Hirtz / MakeUseOf

En annan uppsättning händer hjälper till att göra den slutliga kabeldragningen lite smidigare; man klarar sig med lite pyssel. När du ställer upp och installerar luftassistanssystemet visar sig den länkade videon vara ovärderlig.

iKier K1 Pro Max tekniska specifikationer

James Hirtz / MakeUseOf

iKier K1 Pro Max erbjuder ett stort gravyrområde på 16,1 x 16,1 tum (410 x 410 mm). Men vad som är mer intressant är den justerbara lasereffekten, som kan växlas mellan 24W och 48W via en switch på lasermodulen. Beroende på det aktuella läget kommer laserpunktstorleken att justeras till antingen 0,08 x 0,1 mm vid 24 W eller 0,1 x 0,15 mm vid 48 W effekt, så att du kan optimera för större detaljer eller högre effekt.

För skärändamål kan K1 Pro Max använda automatisk sjunkande skärning, vilket kan öka skärdjupet upp till 25 %. Dessutom tillåter dess linjära lager och rörelsealgoritmer gravering med hastigheter på upp till 900 mm per sekund. Med avseende på dess funktionalitet använder de linjära lagren en glidkonstruktion för sin X-axel och en skruvkonstruktion för Y-axeln.

James Hirtz / MakeUseOf

Ett 32-bitars moderkort driver enheten och dess offlinegravyr via den bifogade 4,3-tums pekskärmen. Det medföljande luftassistanssystemet kan styras via Lightburn, och flödet kan justeras via flödesregleringsomkopplaren. Dessutom erbjuder den motoriserade Z-axeln möjligheten att trycka på en enknapps autofokus genom att låta lasern bedöma dess avstånd från materialet.

Ögonskydd och säkerhet

James Hirtz / MakeUseOf

Utöver den mer vanliga skyddande akrylskölden runt lasern, kommer iKier K1 Pro Max med en mängd säkerhetsfunktioner för att minska risken under drift. Om du väljer iKiers lasergraverhölje (ingår inte i vår recensionsmodell), finns det ytterligare damm- och brandskydd tillsammans med en frånluftsfläkt för att snabbt ventilera ut lukt och rök. För att kartlägga framstegen har den också flera visningsfönster, så att du kan skydda dina ögon och inte använda laserglasögon.

För de som går med det grundläggande K1 Pro Max-paketet ingår laserglasögon, men det skulle ändå rekommenderas att köpa några bekvämare OD5+-glasögon eftersom de medföljande kan sätta extra press på öronen, vilket blir märkbart efter flera jobb eller långvarig användning .

James Hirtz / MakeUseOf

Med det medföljande luftassistanssystemet minskar risken för att en låga ska dyka upp avsevärt, speciellt när den används på lämpligt sätt med den inställda lasereffektprocenten. iKier rekommenderar att luftassistansen flyter på 80 % effekt eller lägre för att maximera dess livslängd. Om en låga visas under laserhuvudet, utlöses lågdetektering när den är aktiverad; lasern kommer att återgå till sitt ursprung och ljuda ett larm.

Förutom synskydd kommer iKier med ytterligare funktioner för att begränsa fara. Om det lutar kommer gyroskopet på enheten att meddela enheten, avbryta driften och aktivera dess larm. Gränslägesbrytare förhindrar överräckning, så nya användare behöver inte oroa sig för att krascha in laserhuvudet i sidorna när de förhandsgranskar sin design.

Dessutom har enheten ett säkerhetslås med en fysisk nyckel för att förhindra drift.

Använda iKier K1 Pro Touch Screen Controller

James Hirtz / MakeUseOf

K1 Pro Max kan manövreras oberoende av en dator tack vare offline-drift via den 4,3-tums pekskärmen. Genom att sätta in en USB-enhet med klipp- eller graveringsfiler som stöds kan du fortsätta med jobbet efter några mindre inställningar, såsom fokusjusteringar. Tills du har övat med filen i förväg, är det fortfarande tillrådligt att prova den först via skrivbordsmjukvara, eftersom kontrollerna är mycket mer begränsade för offline-läge och saknar de extra bitarna av visuell referens.

Pekskärmen erbjuder en grundläggande uppsättning kontroller med de flesta inställningskommandon till vänster, medan rörelsekontroller sitter på höger sida av skärmen. Om du planerar att gravera på objekt med oregelbunden storlek, rekommenderas att använda det medföljande fasta fokusblocket istället för att välja autofokus. När du har påbörjat jobbet finns det en grundläggande färdigställandeprocess och en stor paus- eller stoppknapp.

James Hirtz / MakeUseOf

Mindre justeringar kan också göras av kraften eller hastigheten på den pågående skärmen. Men om du stöter på några större störningar är det troligtvis bäst att trycka på strömknappen på grund av avsaknaden av någon nödstoppsknapp. Annars, en liten fördröjning i att stoppa jobbet via pekskärmen direkt.

Om du stöter på något strömavbrott under en operation, kan K1 Pro Maxs CV-graveringsalternativ endast användas när du arbetar offline eller via appen. Du behöver bara se till att det inte finns någon rörelse av gravören eller gravyrytan om det inträffar för att undvika misstag när du väl återupptar. Dessutom måste du se till att auto-home vid start inte är aktiverat.

Överväganden för programvara och appar

James Hirtz / MakeUseOf

iKier K1 Pro Max är kompatibel med antingen LaserGRBL eller Lightburn. Om du använder macOS är Lightburn ditt enda alternativ. Även om Lightburn kommer med en gratis provperiod, måste du köpa en licens efter den perioden för att fortsätta använda K1 Pro Max, så ta med den kostnaden i ditt beslut. Licensen kostar $60 och ger uppdateringar i ett år (det kommer fortfarande att fungera efter ett år, du kommer bara inte att få några fler uppdateringar).

Medan ditt val av programvara kommer att bero på dina preferenser och ditt operativsystem, erbjuder Lightburn ett mer strömlinjeformat och användarvänligt alternativ för att ställa in dina jobb och kontrollera många av K1 Pro Maxs sekundära funktioner. Du kommer att kunna aktivera autofokus, sjunkande skärning och extra positionering med några enkla steg.

Med Lightburn kan du anpassa ett projekt via flera lagertyper som gör att du kan skapa en mycket mer komplex gravyr med minimala hicka. Och med det switchbaserade systemet för laserkraften kan du enkelt byta kraft under ett flerstegsjobb som blandar gravering och skärning.

Ibland kommer udda buggar att uppstå angående anslutning eller placering av K1 Pro Max, men dessa kan vanligtvis lösas genom att starta om enheten eller skicka hem lasern.

James Hirtz / MakeUseOf

Sammantaget, om du spenderar så mycket på den dyrare K1 Pro Max, är det vettigt att dra fördel av dess integration med Lightburn. Det kommer också att göra det enklare att producera filer för gravering offline.

Om du vågar dig på att prova iKier-smarttelefonappen kan anslutningsproblem och buggar också uppstå beroende på din telefon. Även på en nyare telefon misslyckades systemuppgraderingen via appen trots en etablerad anslutning. Jag kunde faktiskt inte testa en utskrift från appen, på grund av ett fel som skulle dyka upp i det sista exportskedet tillbaka till K1 Pro Max. Den upptäckte dock enhetens funktion och varningsmeddelanden skulle dyka upp.

Som med de flesta appar för gravering av smartphones finns det ett väldigt minimalt gränssnitt att arbeta med och en liten mängd bildredigering också.

Gravering med iKier K1 Pro Max

James Hirtz / MakeUseOf

Kvalitetsmässigt har iKier K1 Pro Max en graveringsnoggrannhet på 0,01 mm och erbjuder en liten ljusfläck med 2K-upplösning när du använder 24W laserkraft. Beroende på din programvaruintegrering kan alternativen för bildgravering finjusteras för att få önskad effekt och finish.

Du måste experimentera när du först arbetar med en bild, eftersom mörkare bilder eller de med mer svart kan sluta som mer subtila reliefverk. Prova olika förinställningar och inställningar för bilder, särskilt när du arbetar med olika material.

James Hirtz / MakeUseOf

När du använder 24W laserkraft och tunnare trä kan du vanligtvis skära ut din design utan att byta till 48W effekt. Dessa kombinerade gravyrjobb sträcker sig vanligtvis mellan tjugo minuter till en timme, beroende på deras detaljnivå.

James Hirtz / MakeUseOf

När du ändrade storleken tog en bild på 10 x 10 tum med en hastighet av 1700 mm per minut iKier K1 Pro Max cirka två och en halv timme. Jämförelsevis tog en bild på ungefär 11 x 11 tum med en liknande komplexitetsnivå cirka tre timmar med 2000 mm per minut.

Skärkraft på K1 Pro Max

För att testa skärstyrkan hos K1 Pro Max drog jag från två olika storlekar av skrot av barrträ med olika tjocklekar (3/8 tum och 11/16 tum) med 48W lasereffektläge. Om du tänker skära djupare än vad som normalt är lämpligt för en honeycomb-laserbädd, vill du höja K1 Pro Max. Dess ben är inte justerbara, så du måste höja var och en av de fyra fötterna med något lika högt, men det är möjligt.

James Hirtz / MakeUseOf

Vid 3/8 tums tjocklek kunde den skära igenom med 6 pass vid 90 % lasereffekt och 900 mm/minut skärhastighet på en bädd av honeycomb. För 11/16 tums tjocklek gick det upp till 16 pass med samma 90 % lasereffekt och 900 mm/minut skärhastighet. Vid 16 pass tog det lite ansträngning att trycka ut den skurna biten, medan den vid 20 pass dök upp av sig själv.

James Hirtz / MakeUseOf

Med den medföljande luftassistansen minskade förkolningen avsevärt och det fanns inga lågor. Om du arbetar med de mer vanliga träsorterna och tjocklekarna (upp till 3 mm balsa eller MDF), kan K1 Pro Max enkelt skära igenom, speciellt med en bikakebädd.

Ska du köpa iKier K1 Pro Max?

James Hirtz / MakeUseOf

IKier K1 Pro Max är inte billig för cirka 2 000 dollar, men den överbryggar klyftan mellan diodlasrar med lägre effekt och priser på CO2-modeller. Den erbjuder ett större gravyrområde och ytterligare funktioner som syftar till att förenkla både installationen och arbetsstilen. Men för dem som inte redan är bekanta med gravyrmjukvara och söker en förenklad användarupplevelse, kan vissa av dess fördelar visa sig vara onödiga.

Men om du är ute efter att finjustera eller massproducera med mer frekvens, ger premiumfunktionerna extra säkerhet och kontroll. iKier K1 Pro Max kommer att tilltala mer erfarna lasergravyranvändare eller de som tittar på mer omfattande användningsfall. Det finns några problem med processen, men det omkopplingsbara kraftelementet i K1 Pro Max gör det värt att överväga för dem som letar efter mer flexibilitet med sin diodlaser.

iKier K1 Pro Max

För de som letar efter en robust uppsättning alternativ från sin lasergravör, erbjuder iKier K1 Pro Max funktioner för att effektivisera ditt arbetsflöde. Med ett 32-bitars moderkort, en omkopplingsbar 24W eller 48W lasereffekt, och en inkluderad luftassistans, finns det gott om kontroll när du väljer hur man bäst ska ta sig an ett gravyr- eller laserjobb. För att hjälpa till att positionera allt optimalt erbjuder K1 Pro Max även en motoriserad Z-axel, infraröd korspositionering och möjligheten att fokusera automatiskt. Linjära lager hjälper också till att stödja snabbare graveringshastigheter, med iKier K1 Pro Max som slår upp till 900 mm/s. Dessutom erbjuder iKier en mängd olika säkerhetsfunktioner som hänger runt säkerhetslåset, gyroskopet, gränslägesbrytarna och flamdetektering.