4 bästa online 3D-modellgeneratorer för att generera anpassade 3D-modeller

Idag krävs 3D-modeller inom många områden, inklusive spel, marknadsföring, filmer, utbildning, teknik, konst och design, medicin och många andra. Men att skapa en 3D-modell är inte ett lätt jobb; hela processen med modellering, texturering, riggning, animering och rendering kräver betydande ansträngning och färdigheter, åtminstone hittills.

Det finns en AI tillgänglig för nästan allt, och 3D-modeller är inget undantag. Du behöver bara ge en textbeskrivning, och dessa AI-verktyg kan generera en 3D-modell på några sekunder. Det finns också verktyg som kan skapa en 3D-modell från en 2D-bild, dock inte nödvändigtvis med hjälp av AI.

Om du snabbt vill generera anpassade 3D-modeller till låg kostnad eller till och med gratis, kan dessa verktyg vara till stor hjälp. Även om deras kvalitet ibland kan ifrågasättas, täcker jag här de som konsekvent har producerat 3D-modeller av god kvalitet åt mig.

Omfattning av 3D-modellgeneratorer

Precis som de flesta andra automatiska och AI-baserade verktyg kan dessa inte erbjuda kvaliteten hos en skicklig 3D-designer. Men de kan fortfarande vara mycket användbara för många grundläggande uppgifter som inte borde kräva ansträngning eller kostnad för en dedikerad designer. Nedan följer några användningsområden för 3D-modellgeneratorer:

Tillgångar i spelet: Dessa modeller kan vara användbara i spel där det visuella spelar mindre roll än spelet, som strategispel. En indiespelsutvecklare kan förverkliga en idé med tillgångar gjorda av dessa verktyg.

Utbildningssyfte: Inom utbildning är det viktigare att göra det lättare att förstå ett koncept än kvalitet; lärare och elever kan använda dessa modeller för att bättre förklara ett ämne/projekt.

Platshållartillgångar: I spel och andra arbetsprojekt kan dessa modeller fungera som platshållare för teständamål innan de ersätts av riktiga modeller.

Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR): I både VR och AR kan dessa modeller användas antingen som tidiga koncept eller lågbudgetprojekt.

Produktskapande: Även om de är begränsade i användning kan dessa verktyg också generera 3D-modeller av produkter för tidiga koncept.

3D-utskrift: Om du gillar 3D-utskrift kan dessa verktyg tillhandahålla en grundläggande anpassad 3D-modell som du kan skriva ut.

Arbeta som en basmodell: Du kan alltid generera en basmodell och sedan förbättra den för att skapa en slutlig 3D-modell med din egen 3D-designprogramvara. Detta kan underlätta startprocessen och ge dig ett försprång.

Naturligtvis kan du alltid köpa 3D-modeller för de flesta av dessa ändamål. Men om du vill ha en anpassad 3D-modell som relaterar till din vision, kommer en 3D-modellgenerator att vara bättre (för att inte tala billigare).

3DFY.ai

När det kommer till kvalitet är det inget som slår 3DFY.ai. Även om det är begränsat till spel och arkitektur, är kvaliteten på 3D-modeller den genererar bättre än alla andra 3D-modellgeneratorer i den här listan.

Verktyget är beroende av textinmatning för att generera 3D-modeller med hjälp av AI. Mina experiment, det fångade inte alltid det jag frågade, men resultatet var ändå tillfredsställande. Jag kommer att rekommendera att du inte går in i detaljer för mycket och håller inmatningen enkel för exakta resultat.

Hur man använder?

För att använda verktyget måste du välja en av kategorierna bland de 8 tillgängliga, inklusive lampor, soffor, bord, ottomaner, bestick, svärd, sköldar och yxor. När du har valt, ge en beskrivning som fokuserar på den övergripande objektdesignen och inte små detaljer. Berätta till exempel om objektets färg, storlek, typ etc. men undvik att försöka skapa anpassade former.

Beroende på vald kategori kan det ta allt från 1-5 minuter att generera en 3D-modell. När du har skapat den kan du se 3D-modellen i 3DFY.ai-visaren, som låter dig se den från alla hörn och olika representationer som trådram, UV och solid.

Prissättning

3DFY.ai använder en kreditsystem där du kan köpa separata krediter för att både generera 3D-modeller och ladda ner dem. Som standard får du 10 gratis krediter för att generera 3D-modeller, men du måste köpa krediter för att ladda ner en modell. Den nedladdade filen kommer att vara i .glb-, .fbx- eller .blend-format, så du behöver inte konvertera dem.

Meshy

Meshy har två verktyg, ett för att lägga till AI-textur till dina 3D-modeller och ett för att skapa 3D-modeller med hjälp av textbeskrivningar. Eftersom vårt fokus är att generera 3D-modeller här, kommer jag att hålla fast vid den senare funktionen. Det är dock värt att använda det andra verktyget för att ytterligare förbättra ditt skapande.

Från vad jag bad den att generera, hade resultaten vanligtvis en realistisk touch med ett större fokus på textur, färger och design. 3D-modellerna kanske inte har lika hög upplösning som vad 3DFY.ai genererade, men Meshy fångade beskrivningarna väldigt bra.

Jag hittade inte heller några begränsningar på typen av objekt; från enkla svärd till komplexa rymdskepp, det genererade allt.

Hur man använder?

Verktyget har en sektion för objekt och stil där du kan ge en beskrivning av objektet och dess struktur. Se till att du nämner exakt vad du vill se i grundmodellen i avsnittet Objekt. Därför bör det tala om objektstorlek, form och allt som är fäst/läggs till det.

I avsnittet Stil bör du prata om den faktiska strukturen, inklusive färger och design. Enligt min erfarenhet förstod och tillämpade den texturer mycket bra men misslyckades ofta när jag gav den komplexa objektbeskrivningar. Jag kommer att rekommendera dig att hålla dig till enkla objektbeskrivningar och fokusera på att skapa vackra texturer.

Du kan också använda ord som hög kvalitet, realistisk, 4k, HDR, etc., för att ytterligare förbättra kvaliteten på 3D-modellen. Om du har fastnat kan du kolla in riktlinjer av Meshy för att bättre förstå hur man använder uppmaningar för att få önskat resultat.

Prissättning

Meshy använder också ett kreditsystem med 100 poäng som ges gratis som låter dig generera 10 3D-modeller gratis. Du kan också ladda ner de gratis genererade modellerna i .glb-format utan att behöva betala några extra krediter. När du har slut på krediter kan du köpa 200 krediter för $4, med rabatter för bulkköp.

Gör 3D

Ett enkelt verktyg för att förvandla vanliga 2D-bilder till 3D för 3D-utskrift eller skapa en 3D-modell. Självklart, Gör 3D kan inte på ett magiskt sätt skapa en perfekt 3D-modell från en bild, men det gör verkligen bra att lägga till djup. Du kan ytterligare redigera 3D-modeller som genereras från den för att skapa korrekta 3D-modeller eller till och med använda dem för relief eller litofankonst.

Hur man använder?

När du laddar modellen för första gången tar det några minuter att ladda. När den har laddats laddar du bara upp bilden du vill konvertera till 3D, så blir den automatiskt 3D. Du kan sedan ladda ner den eller dela/bädda in den.

Den enda anpassningen du kan göra är att ändra modellen från MiDaS v21 Small till MiDaS v21 Large. För bästa kvalitet, använd MiDaS v21 Large, eftersom det ger de bästa resultaten. Det kommer dock återigen att ta ganska många minuter att ladda modellen.

Det bästa av allt är att verktyget är helt gratis att använda utan några begränsningar.

Sloyd

Jämfört med andra verktyg kräver det här lite extra manuell input från användarna, men resultaten är fantastiska. Sloyd erbjuder hundratals förbyggda högkvalitativa 3D-objekt i kategorierna sci-fi, urban, militär, medeltida, möbler och modulära.

Det som gör det till en anpassad generator är möjligheten att helt redigera objektets utseende för att göra en anpassad 3D-modell. Varje objekt har sin egen uppsättning alternativ som låter dig välja olika typer av det. Du kan sedan manuellt redigera dess delar individuellt för att skapa en 3D-modell enligt dina behov.

Hur man använder?

Verktyget har en viewer i mitten och en anpassningspanel på höger sida. Välj först ett objekt från listan eller sök efter ett med hjälp av sökfältet högst upp. När den väl har valts flyttas den till visningen och det anpassade objektalternativet visas nu i den högra panelen.

Varje objekt har sina egna alternativ. Till exempel kan svärdet ha alternativ för att byta till dubbla blad, spetsiga eller vinklade blad, byta grepp, byta skydd etc. Var och en av dessa alternativ kan anpassas ytterligare genom att öka/minska deras storlek eller tjocklek.

Alternativen som är konsekventa är Wackiness och Dimensions. Wackiness låter dig luta och vrida föremålet för att ge det en annan form. Dimensioner ökar helt enkelt objektets tjocklek.

När du är klar med att skapa en anpassad 3D-modell klickar du på knappen Exportera vald, så kan du ladda ner 3D-modellen i .obj- eller .glb-format.

Prissättning

För närvarande är produkten fortfarande i ett tidigt skede, och utvecklaren har gjort den helt gratis att använda utan några begränsningar. Utvecklaren uppgav att de vill tjäna pengar på det med kreditsystemet, men den nuvarande grundplanen kommer att förbli gratis.

Bonus: Gå med på väntelistan

Konceptet med att använda AI-baserade 3D-modellgeneratorer är fortfarande på väg. Det finns många verktyg på gång som inte är tillgängliga för testning just nu, inklusive några från stora namn som NVIDIA och Google. Om du är intresserad av att testa dessa verktyg när de blir tillgängliga kan du gå med på deras väntelista för att vara den första att prova dem när de blir tillgängliga.

Nedan listar jag några text-till-3D-verktyg som är i vardande och verkar lovande. Klicka bara på knappen Gå med i väntelistan och ange dina uppgifter för att bli inbjuden.

Dream3D

3dpresso

NVIDIA Picasso

G3DAI

Tafi

Avslutningsord 👨‍💻

Bland dessa var Meshy den mest pålitliga som gav mig de mest exakta resultaten baserat på mina uppmaningar. Enligt min åsikt är modellerna som genereras av det bäst för speltillgångar eftersom de har en tecknad touch. För en mer formell look är 3D-modellerna som genereras av 3DFY.ai riktigt bra.