4 anledningar till att du bör köpa en extern DAC istället för ett ljudkort

Om du vill få renare ljud ur din dator är ett internt ljudkort förmodligen inte det bästa valet. I dagens datorer är det helt enkelt inte vettigt att skaffa ett ljudkort och vi kommer att lista de främsta anledningarna till varför.

Vad är externa DAC:er och ljudkort?

Bildkredit: Jhet Borja

En digital-till-analog-omvandlare, eller DAC för kort, är en komponent som gör precis vad namnet antyder; den omvandlar digital ljudinformation till hörbart analogt ljud. Det är en nödvändig komponent för varje digital ljudbehandlingsenhet, eftersom utan den skulle du inte kunna höra någonting. Din telefon, ditt moderkort – i princip alla enheter som lagrar ljud i ett digitalt format behöver en.

För att förenkla omfattningen av den här artikeln använder vi ”extern DAC” för att betyda vilken enhet som helst som sitter utanför ditt datorhölje och som inte använder PCIe-banor på ditt moderkort. Kolla in vad en DAC är om du vill lära dig mer om dem.

Ljudkort har också en DAC i sig, men när ljudkort nämns brukar det syfta på interna ljudkort som kopplas in i din dators PCIe-plats på ditt moderkort. Dessa var otroligt populära redan i de tidiga dagarna av moderna persondatorer men har sedan dess fallit utanför radarn – av goda skäl som vi kommer in på nedan.

Anledning #1: Tillgänglighet

Att öppna upp din dator för att koppla in något till ditt moderkort är något som många förmodligen kommer att se som en skrämmande uppgift.

Det är ett enormt krångel att koppla bort allt från baksidan av ditt moderkort, öppna upp din dammiga dator och sätta ihop allt igen. Det är också ett annat krångel att nå hela vägen till baksidan av din dator om du vill ta bort dina hörlurar/hörlurar för att ta med dig.

Externa DAC:er som Creative SoundBlaster GC7 är så mycket bekvämare, eftersom de bara kan sitta på ditt skrivbord eller någonstans mer tillgänglig än insidan eller baksidan av din dator. Därifrån kan du koppla in dina lyssningsenheter och koppla ur dem enkelt.

Om din dator står på skrivbordet och du inte vill att en annan enhet ska ta upp en USB-port och belamra ditt skrivbord, är ett internt ljudkort ett bra alternativ, men akta dig bara för de elektriska brusproblem du kan möta.

Orsak #2: Tillgänglighet och allt-i-ett-enheter

Bildkredit: Jhet Borja

På grund av deras tillgänglighet har de blivit ganska populära och därmed mer lättillgängliga. En extern DAC- och förstärkarkombo av hög kvalitet kan enkelt köpas för mindre än $200 som iFi Hip-DAC2.

Du kan också köpa fristående DAC och ha en separat förstärkare, men det finns också många allt-i-ett-enheter som har en DAC, förstärkare och lite mer, som en analog-till-digital-omvandlare (ADC) i fallet med ljudgränssnitt som kan användas för att spela in instrument eller en mikrofon.

Bildkredit: Jhet Borja

Om du är musiker, poddvärd eller streamer är ett ljudgränssnitt ett måste. Du kan lyssna igenom den och mata in genom den, och ärligt talat, ett bra ljudgränssnitt är förmodligen allt du behöver.

Shanling M0 och liknande produkter som FiiO M5 och HiBy R2 är små digitala ljudspelare (DAP) som kan fungera som en DAC/förstärkare för din telefon eller dator, vilket gör den otroligt mångsidig. Shanling M0 kommer att nämnas mycket, men detta är för att hänvisa till liknande produkter, inte bara den specifika produkten ensam, eftersom dessa saker bara är så mångsidiga.

Orsak #3: Externa DAC:er är mer bärbara

Bildkredit: Jhet Borja

Även om inte alla externa DAC:er är små, finns det många som kan vara små. Creative Sound BlasterX USB DAC får plats i fickan precis som USB-ljudkortet som följer med HyperX Cloud II-hörlurarna.

Om du inte är en för spelljudprodukter kan du också få en liten DAC och förstärkare som FiiO KA1 som du kan använda med din telefon eller PC. En intern DAC som sätts in i din dators PCIe-kortplats är inte något du kan använda var som helst, så när det gäller mångsidighet och portabilitet vinner den externa DAC:n med stor marginal.

Bildkredit: Jhet Borja

Naturligtvis kan de tidigare nämnda Shanling M0, FiiO M5 och HiBy R2 också göra samma jobb, fastän de är lite större än de två tidigare nämnda produkterna. Du kan också frigöra lite utrymme på din telefon genom att spela din musik på dessa enheter istället.

Orsak #4: Externa DAC:er har renare ljud

Bildkredit: Jhet Borja

Ditt moderkort kopplar ihop olika komponenter och dessa komponenter talar med varandra genom elektriska signaler. Ett internt ljudkort tar fortfarande emot samma digitala information som en extern DAC, men när det konverterar den digitala informationen till en analog kan ditt moderkorts elektriska brus lägga till den analoga signalen på ett hörbart sätt.

Externa DAC:er har sina egna kretsar som bara kan ta emot digital ljudinformation och omvandla den till en hörbar analog signal bort från den bullriga miljön på ditt moderkort. Eftersom din DAC är ansluten via USB kan brus från moderkortet fortfarande ta sig in i din DAC, men det kommer att minska det bruset avsevärt.

Bildkredit: Jhet Borja

Jag brukade använda Shanling M0 för att driva min kraftkrävande HIFIMAN HE400SE, eftersom Focusrite Scarlett Solo hade hörbart brus med 90 % volym. M0 har sitt eget batteri, vilket eliminerar den bullriga elektriciteten som ditt moderkort lägger genom USB-porten. Du kan också få DAC som FiiO Q11, som har sitt eget batteri och kan ge mer kraft än en liten, bärbar DAP/DAC-kombination.

Externa DAC:er är det enklare alternativet

Att koppla in något i PCIe-platserna på din dator låter förmodligen coolt, som hur viktiga grafikkort är för grafiskt intensiva uppgifter. Men att koppla in ett ljudkort ger dig inte riktigt samma värde, och det kan till och med ta bort bandbredden från ditt grafikkort.

Ljudprocessorer bör hålla sig så långt borta från moderkortet som möjligt, helst inte lita på det för ström också.