14 Adobe Lightroom-villkor som nybörjare bör känna till

När du har tagit bilder ett tag vill du förmodligen börja redigera dem och finslipa din stil. Adobe Lightroom är ett av de mest kraftfulla verktygen för att göra det, och miljontals fotografer världen över använder det.

När du först använder appen kommer du att märka många verktyg som du kanske inte visste så mycket om från början. Att veta vad de gör är dock avgörande för att minska inlärningskurvan så mycket som möjligt.

Den här artikeln kommer att identifiera de termer du bör bekanta dig med när du använder Lightroom för första gången.

1. Tydlighet

Clarity är ett av de första verktygen som nya fotoredigerare använder – och det är inte ovanligt att nybörjarredigeringar överanvänder funktionen. Verktyget påverkar i första hand mellantonerna, vilket gör att bilden ser tydligare ut. Du kommer att tycka att det är särskilt användbart om du fotograferar byggnader (så här undviker du vanliga misstag när du fotograferar arkitektur).

Om du flyttar skjutreglaget för klarhet åt höger lägger du till mer av det i de delarna av bilden. På baksidan, trycker du den längre åt vänster, plattas mellantonernas texturer ut.

2. Textur

Texture är ett annat viktigt Lightroom-verktyg, och du kommer att använda det för att förbättra specifika delar av ditt foto. Att lägga till texturer till dina bilder är en bra idé om du fotograferar material som filtar och tröjor. På samma sätt kanske du vill använda den för att få trä och päls att se tydligare ut.

Du måste dock vara försiktig när du använder texturreglaget – för mycket kommer att få din bild att se orealistisk ut. Försök att öka eller minska i steg om 5-10 tills du hittar önskat resultat.

3. Exponering

Du kan justera exponeringen i din kamera, och att få din bild rätt i teknisk mening innan du laddar upp den till Lightroom är idealiskt. Men resultatet du får av din kamera är inte alltid optimalt när du laddar upp den och börjar redigera.

Om du flyttar skjutreglaget Lightroom Exposure åt höger får du mer ljus till din bild. Och när du glider åt vänster gör du tvärtom. Överexponering är dock inte alltid dåligt; det finns faktiskt några kreativa sätt att använda överexponering.

4. Dehaze

Dehaze är ett otroligt användbart verktyg för att göra dina bilder tydligare. Om du flyttar reglaget åt höger tar du bort oönskad dimma, rök och dis. Som ett resultat kommer du att ta fram de andra delarna av din bild.

Du kan också flytta skjutreglaget Dehaze till vänster för att lägga till dis till din bild. Att göra det är särskilt användbart när du fångar dimmiga landskap och dimmiga morgnar för att skapa stämningsfulla resultat. Och om du försöker visa upp en varm sommardag, kanske du också vill flytta den till vänster.

5. Färghjul

När du har vant dig vid att göra grundläggande färgjusteringar, kanske du vill dubbla ner på att finslipa din fotograferingsstil. Färggradering är en av de mest kraftfulla metoderna för att göra detta, och det finns fyra separata färghjul du kan använda i Lightroom.

Lightrooms tre huvudfärghjul täcker mellantoner, skuggor och högdagrar. När du flyttar cirkeln i mitten lägger du till mer av just den färgen till ditt foto. Till exempel kanske du vill lägga till orange eller gult för gyllene timme-bilder; flytta helt enkelt cirkeln till de färgerna.

Du har även ett universellt färghjul som påverkar hela bilden. Förutom att justera nyans och mättnad kan du också lägga till eller ta bort luminans.

6. Linskorrigering

När du laddar upp ditt foto till Lightroom kanske du märker ett par subtila problem. Till exempel kan bilden se lite förvriden ut. Lyckligtvis är det enkelt att fixa detta; Lightroom har ett ettklicksalternativ för att korrigera problem som orsakas av ditt objektiv.

När du har aktiverat Lens Corrections i Lightroom kan du välja mellan olika alternativ för din kameratillverkare. Om ditt specifika objektiv inte dyker upp kan du alltid välja en annan korrigeringsprofil som gör ett liknande jobb.

7. Brusreducering

Om du inte specifikt vill ha en kornig look, är det ganska irriterande att ha en bild med överdriven kornighet. Du kan använda verktyget för brusreducering i Lightroom för att åtgärda kornproblem. Du hittar också alternativa alternativ för att minska brus i dina färger.

Din bild kommer att se jämnare ut när du minskar bruset, och du kan kontrollera detta mer på djupet när du använder skjutreglaget Smoothness.

8. Profil

En av de första korrigeringarna du gör i en RAW-fil i Lightroom är att ändra kameraprofilen. Beroende på din kameratillverkare kommer du att se ett brett urval av färg- och svartvita profiler.

Förutom dina kameramatchande profiler hittar du ett urval av Adobe-skapade. Dessutom kan du välja olika teman – som vintage och modern.

9. Healing Brush

Ibland kommer du att märka ett par irriterande extrafunktioner på dina bilder – som fläckar. Med Lightroom kan du redigera dessa med verktyget Healing Brush.

Du kan välja hur stor din healingborste är och göra den mer eller mindre transparent. När du klickar på en specifik del av din bild kommer Lightroom att försöka hitta ett matchande område.

10. Maskering

Du kommer förmodligen att känna till skärpning om du har använt grundläggande fotoredigeringsverktyg tidigare. Och även om det kan vara ett mycket användbart verktyg, måste du också komma ihåg att det kommer att påverka hela ditt foto när du använder det. Som tur är kan du styra hur mycket av bilden du skärper.

Maskeringsreglaget låter dig bestämma vilka områden du vill skärpa. Om du flyttar skjutreglaget längre åt höger kommer mindre av bilden att skärpas. Det är särskilt användbart för att fixera hörn och kanter på byggnader, bilar och andra föremål.

11. Geometri

Geometri är viktigt om du vill ändra specifika element i ditt foto. Du kan räta ut din bild baserat på raka linjer i bilden, lägga till eller ta bort förvrängning, rotera ditt foto och förskjuta delar av det.

12. Tonkurva

Med Tone Curve-funktionen kan du ändra belysningen i specifika delar av din bild, och du kan skapa flera effekter – som att lägga till en matt effekt på ditt foto. Du kan redigera ljus, mörker, skuggor och högdagrar.

Många fotografer använder också verktyget Point Curve, som låter dig redigera fler aspekter av din bild. Du hittar också alternativ för att redigera specifika färgtoner – som blått och gult.

13. Förinställningar

Förinställningar är ett utmärkt sätt att göra flera justeringar av dina bilder på en gång, och de kan påskynda ditt arbetsflöde när de används på rätt sätt. Du kan till och med skapa och sälja dina Lightroom-förinställningar när du har finjusterat din egen unika stil.

När du har redigerat en bild kan du spara dina skjutreglageinställningar genom att lägga till och namnge dina egna förinställningar. Adobe erbjuder flera förinställda alternativ som du också kan använda. Och om du gillar en viss kreatörs stil kanske du också kan ladda ner och använda deras förinställningar.

14. HSL

HSL står för Hue, Saturation och Luminance. För varje färg i Lightroom kommer du att kunna justera var och en av dessa sektioner – och dessa kallas HSL-reglagen.

När du klickar på varje färg kan du göra de nödvändiga ändringarna i dessa delar av din bild. Funktionen är känd som HSL / Color i Lightroom Classic, och i Lightroom CC kallas den för Color Mixer. För den förstnämnda är den största skillnaden skjutreglagens layout.

Om Lightrooms färgredigeringsalternativ inte gör det åt dig kan du också ändra färgen på dina bilder med Photoshop.

Lightroom verkar komplicerat, men det är enkelt att lära sig hur man använder det

Adobe Lightroom är en utmärkt fotoredigeringsplattform, oavsett hur avancerad du är. Ju mer du använder den, desto snabbare lär du dig alla dess nyckelfunktioner. De grundläggande är mer än tillräckligt för att komma igång.

Du kan använda många av de verktyg som nämns med JPEG-filer, men RAW är bättre för att göra djupgående redigeringar och lägga till kameraprofiler. Många av funktionerna som nämns här är tillgängliga i både Lightroom för stationära datorer och mobiler.