10 bästa API-belastningstestplattformar för att förbättra prestanda

Vad händer om en användare besöker din e-handelssida och inte kan se nyligen beställda varor? Din frontend-arkitektur är förstklassig, men om din API-begäran får timeout av någon anledning är det inte alls bra.

API-belastningstester görs för att säkerställa att sådana typer av scenarier undviks så mycket som möjligt. Det är ett systematiskt sätt att kontrollera hur mycket belastning din API-arkitektur klarar av innan användarna själva får veta det.

Under API-belastningstestning är mängden trafik som API:et testas med vanligtvis mer än förväntat i produktionen. Detta säkerställer att API:et är robust och tillförlitligt när faktiska användare börjar nå slutpunkterna.

Fördelar med API-belastningstestning

Det finns olika typer av API-tester, och en av dem är belastningstestning. API-testning är generellt sett viktig eftersom det tillåter utvecklare att snabbt testa applikationens funktionalitet utan att behöva ett användargränssnitt att testa på. API-tester är betydligt snabbare än UI-tester och är mycket mer användbara när man designar programvaruarkitektur.

Belastningstestande API:er förhindrar skalbarhetsflaskhalsar. Det är en situation när svarstiden ökar när mängden belastning ökar på API:et. Så, till exempel, om din API-svarstid är 500 ms för 100 förfrågningar per sekund, kommer den att öka upp till 800 ms för 1000 förfrågningar per sekund. Allt detta betyder att ditt API inte längre är skalbart, och du måste optimera det.

Om dina API:er ansluter till tredje parts API:er är belastningstestning verkligen användbart för att säkerställa att hela systemet fungerar som förväntat.

Nu kommer vi att undersöka de bästa verktygen för API-belastningstestning.

Clobbr

Clobbr är en öppen källkodsapplikation samt ett CLI-verktyg (command line interface) för att testa API-hastighet och belastning. Du kan ställa in tidsgränser för begäran, rubriker och nyttolast och testa flera API-slutpunkter oavsett vilken API-arkitektur du använder.

Några fler av dess funktioner inkluderar:

  • Automatisk GraphQL-detektering
  • CI/CD-integration
  • Skripttestning
  • Trendlinjer

Du kan se resultaten i både tabellform och grafiskt format för mätvärden som standardavvikelse och percentiler. Det bästa med det är att all din data lagras lokalt och inget konto behövs för att testa API:er.

K6

K6 erbjuds som ett verktyg med öppen källkod samt en molntjänst, som du kan komma åt i Grafana. Med K6 kan du skapa ett skript i Javascript för att testa slutpunkter och köra det lokalt, i molnet eller på distribuerade system utan krångel.

Du kan också testa API:t från totalt 21 belastningszoner över hela världen. Detta hjälper dig att testa verkliga globala trafiksituationer.

Även om K6 i första hand är designad som ett lasttestverktyg, kan du använda det för att utföra andra typer av testning också, som:

  • End-to-end webbtestning
  • Infrastrukturtestning
  • Regressionstestning
  • Felinsprutningstestning

K6 kan integreras med populära utvecklarverktyg som VS Code, Postman, Grafana, Datadog, IntelliJ IDEA, etc. Dessutom har K6 en enorm öppen källkodsgemenskap som du kan dra nytta av.

LoadView

LoadView är ett molnbaserat belastningstestverktyg som involverar riktiga webbläsare. Den används för att simulera API-anrop, testa verkliga användarinteraktioner i en webbläsare, validera API-svar, testa användarupplevelsen under belastningstestning och mycket mer.

Du kan bygga ett anpassat laddningstestskript för din webbplats och testa allt från surf- och inloggningsformulär till kundvagnar, portaler och mer. LoadView kan också integreras med Selenium, JMeter, Postman och relaterade verktyg.

Du kan schemalägga ett demosamtal eller börja med en gratis provperiod för att använda LoadView. Det ger anpassad prissättning för företagslösningar.

Ladda Ninja

Ladda Ninja, som namnet antyder, är ett belastningstestverktyg som används för att testa din applikation med riktiga webbläsare. Det påstår sig minska tiden för att skapa testskript med 60 % med hjälp av dess InstaPlay-inspelare och artificiell intelligens.

Den kan snurra upp flera riktiga webbläsare samtidigt för att exakt ladda testa ditt API under verkliga förhållanden. Du får också praktiska insikter i form av webbläsarbaserade navigeringstider, svarstider och nätverksdata så att du snabbt kan isolera problem.

Interna applikationer kan testas genom att ställa in en ombud. LoadNinja erbjuder ingen gratis plan, och planerna är baserade på laddningstimmar.

Brevbärare

Brevbärare är en API-utvecklings- och hanteringsplattform. Den har en mängd olika användningsfall. Från att bygga API:er till att effektivisera samarbetet mellan API-utvecklingsteam, Postman är en allt-i-ett-plattform för API:er.

API-belastningstestning kallas ofta för prestandatestning, och Postmans prestationstestning plattformen hjälper dig att simulera verkliga scenarier och distribuera med tillförsikt. Du kan observera prestandamått som svarstider, felfrekvenser och förfrågningar per sekund under en simulerad belastning.

Att skriva prov i Postman att använda Javascript är lätt. Du kan testa individuella förfrågningar, samlingar och mappar. Använder sig av Postbotett Postman AI-verktyg, kan du generera API-testskript med artificiell intelligens baserat på din prompt.

Med dess gratis nivåkan du samarbeta med upp till tre teammedlemmar och få tillgång till de flesta av Postman-funktionerna.

Loader.io

Loader.io är en moln-API-belastningstesttjänst som simulerar samtidiga anslutningar till ditt API för att testa det. Allt du behöver göra är att ange din mål-API-domän, köra testet och övervaka det i realtid. Du kan dela statistisk data i form av grafer med dina teammedlemmar.

Med gratisplanen kan du bara testa två webbadresser per test och 10 000 klienter per test. Dessutom pågår testet i endast 1 minut.

Locust.io

Locust.io är ett belastningstestverktyg med öppen källkod där du kan skriva tester med programmeringsspråket Python. Den stöder körning av belastningstester över distribuerade system och kan därför användas för att simulera miljontals användare samtidigt.

Det kan snabbt installeras med pip, en pakethanterare för Python. Locust tillhandahåller ett gränssnitt och en instrumentpanel för att visa rapporterna i ett grafiskt format. Det kan dock också köras i ett huvudlöst läge utan GUI, vilket genererar rapporter i klartext i terminalen.

Gatling

Gatling är också ett belastningstestverktyg med öppen källkod designat för kontinuerlig belastningstestning och utvecklingspipelineintegration. Du kan integrera Gatling med Jenkins och övervaka prestandaregressioner efter varje commit.

Det tillhandahåller ett Domain Specific Language (DSL) för programmeringsspråken Java, Kotlin och Scala för att skriva automatiserade testskript. I slutet av testet genererar Gatling automatiskt en dynamisk och färgstark rapport.

Du kan använda Gatling på två sätt: installera det som ett fristående verktyg eller installera det som ett beroende för ditt projekt med Maven eller Gradle.

JMeter

Apaches JMeter är ett populärt belastningstestverktyg med öppen källkod som testar funktionellt beteende och mäter prestanda. Den simulerar en tung belastning på en server, grupp av servrar, nätverk eller objekt för att analysera övergripande prestanda under olika belastningstyper och scenarier.

Den är 100 % Java-baserad och ger en fullfjädrad IDE för inspelning, byggande och felsökning. JMeter kan generera dynamisk HTML-rapport, erbjuda fullständig portabilitet, stöder multithreading och tillåter kontinuerlig integration för Gradle, Maven och Jenkins.

Läs också: Apache Jmeter: Allt du behöver veta

BlazeMeter

BlazeMeter kan skapa API-tester och övervaka dina API:er från tidig utveckling till produktion. Den integreras med verktyg med öppen källkod som Jenkins och Slack och meddelar teamet vid rätt tidpunkt när API-problem uppstår.

Den låter dig simulera över två miljoner virtuella användare från 56 platser över hela världen (Asien och Stillahavsområdet, Europa, Nord- och Sydamerika). Du kan extrahera svarsdata och lagra dem i variabler för att användas i efterföljande förfrågningar.

BlazeMeter erbjuder en gratis plan som du kan använda för att skapa ett maxtest på 20 minuter, upp till 10 tester totalt och 50 samtidiga användare.

Slutord

API-belastningstestning är bra för att hantera skalbarhetsflaskhalsar, tillförlitlighet och säkerhet för API. Det kan dock inte användas för att testa verkliga användarinteraktioner. Observera att API-testning endast simulerar användare åt dig. Om du vill testa riktiga användarinteraktioner är UI-tester på en faktisk webbläsare vägen att gå.

Därefter kan du lära dig mer om olika verktyg för regressionstestning!