Hur man ställer in Microsoft Authenticator 2FA på FB/Gmail/Twitter/Instagram

Steg-för-steg-guider för att ställa in tvåfaktorsautentisering på dina sociala kanaler.

Förutom mina nätbankskonton skulle jag föredra att mina sociala medieprofiler var de sista som blev hackade. Även när jag använder starka lösenord och en lösenordshanterare (medan många inte gör det), ändrar jag dem inte med jämna mellanrum. Detta blir ett hot om ett aktuellt lösenord finns ute på den mörka webben.

Och ärligt talat, jag tror inte att jag kommer att kunna förnya mina 250+ lösenord enligt ett schema. Ändå använder jag några andra metoder, som tvåfaktorsautentisering (2FA), för att säkra mina känsliga onlinekonton eftersom starka lösenord inte räcker.

Tvåfaktorsautentisering: Vad och varför?

Du har inte blivit lurad ännu om de sista orden i föregående avsnitt fick dig att tänka på dess legitimitet. Bedrägerier finns överallt, och några är så skickligt utformade att det är näst intill omöjligt att upptäcka dem.

Saken är den att vi ”klickar” mycket. E-post, SMS, chattmeddelanden,…länkar finns överallt, och några (eller de flesta) av dem är bara fällor. Du klickar och ser en webbplats som ser äkta ut (som faktiskt är en parodi), anger din personliga information och det är klart. Detta är en typisk nätfiske-bedrägeri som gör faktorn lösenordsstyrka irrelevant.

Nästa är brute force-attackerna, som gör att lösenord som 123456 eller qwerty, 1:a och 3:e snabbt fungerar vanligaste lösenorden 2023respektive.

Följaktligen behöver vi ytterligare ett lager av säkerhet.

Välkommen, tvåfaktorsautentisering!

För det första tillåter inte alla onlineplattformar inställningar 2FA. Men när de gör det bör du konfigurera det utan dröjsmål. Detta råd går med varje personligt och professionellt betydande onlinenärvaro.

Den här guiden handlar dock bara om att ställa in 2FA på några av de mest populära sociala medieplattformarna och Gmail (eftersom vi alla använder det). Dessutom kommer jag att använda Microsoft Authenticator för denna handledning. Jag har förklarat appens funktionalitet i följande avsnitt, som du kan hoppa över om du redan är dess användare.

Hur använder man Microsoft Authenticator?

Microsoft Authenticator är tillgängligt för iOS- och Android-enheter och kan användas utan ett Microsoft-konto.

Att lägga till vilket konto som helst är extremt enkelt. Man behöver bara trycka på ”+”-ikonen och välja den andra (Google, Facebook, etc.) för alla icke-Microsoft-konton.

Slutligen kan man skanna streckkoden från ämnesplattformen eller ange koden.

Efteråt, varje gång du anger ett lösenord på en registrerad plattform, måste du öppna Microsoft Authenticator för att ange den tidskänsliga koden också för att logga in.

Viktigt är att dessa koder kan överföras till andra enheter om du aktiverar säkerhetskopiering i förväg. För Android-enheter räcker det att använda ett Microsoft-konto, medan för iOS synkroniserar iCloud dessa koder med din nya Apple-enhet.

Så det var en snabb uppfräschning av att använda Microsofts autentiseringsprogram.

Låt oss nu börja med 2FA-handledningen, med början med Google-kontot.

Ställer in 2FA på Gmail

Gmail har ingen separat 2FA. Istället kan du aktivera det för hela ditt Google-konto.

Logga först in på Google. Nästa besök mitt Googlekontooch klicka på Säkerhet i den vänstra rutan. Klicka på 2-stegsverifiering.

Rulla ned och klicka på Authenticator-appen. Nästa skärm kommer att övertala dig att ladda ner Google Authenticator, men fall inte för det 😀 för det fungerar även med andra appar. Klicka på +Ställ in autentisering.

Den ger en streckkod att skanna, vilket du kan göra med Microsoft Authenticator-appen för att lägga till OTP-koden i nästa steg. Klicka på Verifiera.

Du kan bekräfta 2FA-registreringen på den sista skärmen.

Ställa in 2FA på Facebook (webb och mobil)

På webben

När du har loggat in på ditt Facebook-konto klickar du på din avatar uppe till höger och sedan på Inställningar och integritet i rullgardinsmenyn. Slutligen, ange Inställningar i den efterföljande skärmen.

Klicka på Se mer i Account Center. Viktigt är att detta tar dig till Meta Accounts Center, där du kan konfigurera 2FA för alla anslutna konton på samma instrumentpanel.

Till exempel har jag kopplat mina Facebook- och Instagram-profiler till Meta-kontocentret. På så sätt kan jag justera inställningarna för båda kontona på ett ställe.

Klicka nu på Lösenord och säkerhet och tvåfaktorsautentisering på nästa skärm.

Det är här du kan ställa in 2FA för alla dina anslutna Meta-konton ett i taget.

Klicka på din Facebook-profil, välj någon av de föredragna metoderna och klicka på Nästa på följande skärm.

Jag har valt appen Autentisering. Lägg nu till kontot genom att skanna QR-koden på nästa flik.

Ange slutligen OTP från autentiseringsappen, följt av lösenordet för ditt Facebook-konto, för att slå på 2FA.

Så det var att aktivera Facebook 2FA på webben. Låt oss se hur du skulle göra det på din smartphone.

På smartphonen

Processen är mycket lik webben. Öppna Facebook-applikationen och tryck på menyn längst ner till höger. Tryck på kugghjulsikonen och se mer i Account Center på följande skärm.

Ange Lösenord och säkerhet, sedan tvåfaktorsautentisering och tryck slutligen på ämneskontot.

Som vi gjorde på webben, välj autentiseringsmedium. Nu kan du antingen se streckkoden och skicka den till en annan enhet för att skanna den därifrån. Alternativt kan du trycka på knappen Kopiera för att ha kopplingskoden i urklippet.

Öppna Microsoft Authenticator och lägg till Facebook-kontot genom att använda alternativet för manuell kodinmatning.

Ange slutligen OTP för att aktivera 2FA.

Ställa in 2FA på Instagram (webb och mobil)

Även om du kan ställa in 2FA på Instagram tillsammans med Facebook i Meta Accounts Center, är det här avsnittet för den sällsynta rasen som inte har ett Facebook-konto.

På webben

Börja med att logga in på ditt Instagram-konto. Klicka på hamburgerikonen längst ner till vänster och gå till Inställningar.

Klicka nu på Se mer i Kontocenter.

Detta landar dig i Meta Control Center som vi har sett med Facebook.

Följande steg är desamma som i föregående avsnitt, bara att du måste välja din Instagram-profil istället för Facebooks.

På smartphonen

Öppna Instagram-smarttelefonapplikationen och tryck på profilikonen längst ned till höger. Tryck nu på hamburgerikonen uppe till höger och ange Inställningar och integritet på följande pop-over.

Tryck på Kontocenter, sedan Lösenord och säkerhet och slutligen Tvåfaktorsautentisering.

Välj Instagram-profilen och välj Autentiseringsappen som säkerhetsmetod. Nu kan du antingen skanna streckkoden genom att skicka den till en annan enhet eller gå med alternativet Kopiera nyckel. Här kan du klistra in nyckeln i autentiseringssektionen för att lägga till konto, som visas i Facebook 2FA.

Det sista steget kommer att klistra in OTP:n i Instagram för att bekräfta 2FA-registreringen.

Ställa in 2FA på Twitter (nu X)

Även om Twitter (tråkigt nog) har döpts om till ”X”, är det den ikoniska blå fågeln som resonerar mer bland sina användare. Därför kommer vi att kalla den plattformen vid dess tidigare namn.

På webben

Öppna din Twitter-profil i en webbläsare och klicka på Mer i den vänstra rutan. Klicka nu på Inställningar och support i pop-over-fönstret och Inställningar och sekretess i rullgardinsmenyn.

Ange Säkerhet och kontoåtkomst och Säkerhet därefter.

Klicka på Tvåfaktorsautentisering.

Klicka nu på kryssrutan mot Autentiseringsappen.

Klicka på Kom igång i popup-fönstret och skanna QR-koden med Microsoft Authenticator-appen på nästa skärm. Alternativt kan man klicka på Kan inte skanna QR-koden? för att få nyckeln.

Slutligen, ange OTP från autentiseringsappen för att bekräfta Twitter 2FA-registreringen.

Obs: Kopiera reservkoden som ges i slutet, som kommer att fungera som ett andra lösenord om 2FA inte skulle fungera.

På smartphonen

Att ställa in 2FA på Twitter-smarttelefonapplikationen är ganska likt dess webbgränssnitt.

Öppna Twitter-applikationen och tryck över din avatar uppe till vänster. Klicka nu på Inställningar och support och sedan Inställningar och sekretess från rullgardinsmenyn. Klicka sedan på Säkerhet och kontoåtkomst för att justera 2FA-konfigurationen.

Tryck nu på Säkerhet, sedan på Tvåfaktorsautentisering och slå på Autentiseringsappen.

Den sista skärmen är där du kan länka appen direkt. Det tar dig normalt till det installerade autentiseringsprogrammet. Men om omdirigeringen inte fungerar klickar du på länken på en annan enhet och anger nyckeln i Microsofts autentiseringsapp.

Det sista steget är att ange OTP för att validera 2FA-parningen.

Ställa in 2FA på Amazon (webb och mobil)

Att konfigurera 2FA på Amazon liknar alla andra plattformar vi har sett ännu.

På webben

Börja med att logga in på ditt Amazon-konto och håll muspekaren över det övre högra objektet som nämns som Konto & listor. Klicka på Ditt konto i rullgardinsmenyn.

Ange Inloggning & säkerhet.

Därefter kan du bli ombedd att ange ditt lösenord igen och kan behöva godkänna en inloggningsförfrågan på din registrerade e-postadress eller ditt telefonnummer. Klicka sedan på Aktivera på fliken 2-stegsverifiering.

Klicka nu på Lägg till ny telefon eller autentiseringsapp och se till att alternativet Autentiseringsapp är valt. Skanna sedan streckkoden på nästa skärm, ange OTP från Microsoft Authenticator och klicka på Verifiera OTP och fortsätt.

Den sista skärmen kommer att visa 1 app registrerad under Authenticator-appen.

På smartphonen

Öppna Amazon-applikationen och tryck på Ditt konto i profilsektionen. Tryck sedan på Inloggning och säkerhet och Slå på nästa skärm.

Tryck sedan på Lägg till ny telefon eller Authenticator-app. Här kan du skanna koden eller kopiera nyckeln och lägga till den i Microsoft Authenticator, ange OTP och tryck på Verifiera OTP och fortsätt att aktivera 2FA.

Det finns andra!

Microsoft Authenticator är en fantastisk app och fungerar felfritt. Det finns dock andra du kan kolla in i den här listan över tvåfaktorsautentiseringsappar.

Men jag skulle inte avsluta denna slutsats utan att berätta om applikationen jag personligen använder, Zoho OneAuth. Det här fungerar utmärkt, och jag rekommenderar dig att prova det, speciellt om du tycker att Microsofts erbjudande är oattraktivt på något sätt.

Använd 2FA och var säker!