13 bästa notprogram för att skriva musik på ditt eget sätt

Oavsett om du är en professionell musiker eller musikstudent, erbjuder musiknoteringsmjukvaran dig mer kraft än någonsin.

Tidigare behövde folk penna och papper för att skapa notblad. Nu är det dags att utnyttja den tillgängliga tekniken för att spara tid och ansträngning samtidigt som du skapar hisnande låtar och låtar.

Du kan använda programvara för musiknotering för att fånga dina musikidéer i digitalt format. Dessa låter dig också justera tonerna enligt ditt val och lyssna på uppspelningarna.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om fördelarna med musiknoteringsprogram och de bästa verktygen du kan använda för att skapa musiknoter.

Vad är programvara för musiknotering?

Programvara för musiknotering låter dig enkelt skriva musiknoter och noter. Dessa program låter dig också visa, redigera, arrangera om, skriva ut och spela upp musiknoter av hög kvalitet.

Dessa applikationer kan laddas ner på din dator eller smartphone, medan vissa kan nås online. De verktyg som finns på marknaden har olika funktioner. Du kan mata in ljud med enhetens klaviatur eller MIDI-instrument, beroende på programvarans kapacitet.

Vikten av programvara för musiknotering

 • Det befriar dig från den långa uppgiften att gravera musik med händerna.
 • Förutom att skapa notskrift kan du använda dessa program för att spela upp noterna direkt.
 • Mjukvaran möjliggör onlinesamarbete med ett världsomspännande team.
 • Dessa verktyg gör det möjligt för oberoende musiker att spela partituren med många instrument.
 • Att ha musiknoter i digitalt format innebär att du enkelt kan dela dem med andra.

Hur musiknotationsverktyget fungerar

Konventionell musikkomposition som används för att involvera flera musiker som spelar noten du skapade. Hela processen digitaliseras med noteringsapplikationerna. Här kan musiker gravera musiken manuellt med sina fingrar eller en penna.

De kan också importera en låt som spelas på ett MIDI-instrument för att konvertera den till ett digitalt notblad. Med hjälp av bibliotekselementen kan applikationen också spela upp noterna med verklig erfarenhet. Sedan kan kompositörer göra nödvändiga ändringar av noterna på verktyget och spela dem igen tills de uppnår vad de har föreställt sig.

Funktioner att leta efter i den bästa programvaran för musiknotering

 • Du kan behöva använda verktyget för att skapa och redigera vilken musikgenre som helst. Därför bör din noteringsapplikation vara tillräckligt mångsidig för att rymma olika musikstilar.
 • Programvaran för musikskrivning ska göra det möjligt för dig att enkelt och snabbt skriva in anteckningar. Det bör finnas responsiva inmatningsverktyg för ljud- och ljudåterkoppling.
 • Handskriftsigenkänning och stylusstöd behövs också i sådana program om du använder dessa för musikinmatning.
 • Programvaran måste också erbjuda dig redigeringsfunktioner för musiknoter med verktyg på avancerad nivå.
 • Det bör också stödja flera utdatafilformat, såsom MP3 och MIDI.
 • Notprogram bör också skapa noter genom att formatera dina noter och texter.
 • Applikationen bör kunna dela anteckningarna och skriva ut dem i ett anpassningsbart format.

Ta nu en titt på några robusta verktyg som du kan använda på din dator och mobil för notering.

MuseScore

MuseScore är en av de mest populära notationsapparna för musiker. Du kan ladda ner det här programmet på din Windows-dator och skapa anteckningar om det. Denna app med öppen källkod har inga begränsningar.

Detta kraftfulla professionella verktyg är lätt att använda, och du kan mata in din input via ett MIDI-keyboard. Här kan du skriva musik för gitarr, piano, jazz, kör, band, orkester, marsch med mera. Det stöder även import- och exportmöjligheter med andra program som använder MusicXML, MIDI, etc.

Musink

Ändra hur du skriver musik med Musink. Skriv nu vackra noter i en blixtsnabb hastighet med detta musikkompositionsverktyg. Här kan du komponera noter, övningsböcker och MIDI-filer med mindre ansträngning.

Du kan sömlöst spela upp dina noter på vilken MIDI-enhet som helst för att kontrollera hur det låter. Det är också möjligt att mata in toner i denna programvara med ett MIDI-keyboard. Den erbjuder också några mallar för att konvertera dina anteckningar till anpassningsbara PDF-filer.

ScoreCloud Studio

ScoreCloud Studio är intelligent programvara för notering som kan konvertera dina låtar till noter i några enkla steg. Låtarna kan matas in som en ljudfil eller via en MIDI-enhet. Senare kan du enkelt redigera noterna och ordna dem som du vill.

Denna programvara är tillgänglig för nedladdning på Windows och Mac. Det här verktyget stöder inte bara flera utdataformat utan låter dig också synkronisera mellan enheter. Dessutom kan du skriva ut och dela dina noteringar.

Impro-Visor

Impro-Visor är en gratis programvara med öppen källkod för Windows, Mac och Linux. Detta notprogram hjälper jazzmusiker att komponera musik och lyssna på sånt för att ta reda på områden som behöver improviseras.

Du kan utveckla en bättre förståelse för solokonstruktion och stämma ackordbyten med detta verktyg. Impro-Visor kan också fungera som en play-along-enhet eftersom den automatiskt kan generera ackompanjemang i rytmsektionen från ackord.

LilyPond

Om du vill producera noter av högsta kvalitet bör LilyPond vara ditt bästa alternativ. Detta kostnadsfria musikgraveringsprogram tar med estetiken hos traditionella notark till utskrifter.

Den hämtar inspiration från den bästa handgraverade musiken för stil, typsnitt och algoritmer för att generera starka, balanserade och eleganta utdata. Den erbjuder också versionskontroll så att du kan få en komplett bild av utvecklingshistorien för dina poäng.

Sibelius

Sibelius arbetar för att stärka kreativa kompositörer genom att tillhandahålla det enklaste sättet att skapa och dela musik. Den kommer till och med med en iOS-mobilapp, så att du sömlöst kan arbeta och synkronisera mellan din dator, iPad och iPhone.

Det kostnadsfria verktyget låter dig komponera enkla poäng, medan de betalda planerna erbjuder dig en rad avancerade och robusta funktioner. Det låter dig komponera med beröring, gester och Apple Pencil.

Dorico

Dorico är ett populärt notprogram för Windows, macOS och iPad. På det här programmet kan du komponera musik och skriva notskrift. Dessutom genererar den automatiskt utskrivna resultat.

Den kommer med olika verktyg i sequencer-stil som du kan använda för att redigera din musikuppspelning utan att kompromissa med notens skönhet. Även om denna programvara är kraftfull nog att möta kraven från professionella musiker, kan även eleverna enkelt navigera i det enkla gränssnittet.

Final

Letar du efter ett noteringsverktyg som kan hjälpa dig fånga din fantasi? Använd Finale, ett verktyg som låter dig skriva musik, gravera ett vackert partitur och få den bästa tillgängliga produktionen.

Här får du friheten av vad du skapar och hur du skapar. När du har skrivit in din musik på den kan du ändra tangenter, flytta takter och redigera den som du vill. Dess exklusiva funktion för mänsklig uppspelning tillåter mycket nyanserad musikuppspelning.

Platt

Flat är ett notprogram som lämpar sig för samarbete. Både nybörjare och proffs kan använda detta verktyg för att skriva musik online. Du kan också använda detta onlineverktyg i offlineläge, eftersom det här verktyget automatiskt synkroniserar din offlineuppgift när internetanslutningen är tillgänglig.

Flera musiker kan öppna ett partitur och redigera det i realtid. Detta program erbjuder också studioinspelade instrument för en realistisk ljudupplevelse. Den registrerar också hela redigeringshistoriken. Därför kan du gå till vilken version som helst när det behövs.

FORTE 12 Hem

FORTE 12 Home är en Windows-baserad nedladdningsbar programvara för musikstudenter och entusiaster. Den erbjuder dig alla funktioner du kan hitta i ett sofistikerat notationsverktyg.

Den stöder MIDI-live-inspelning, så du behöver inte skanna noterna för att redigera och spela upp på den här applikationen. Du kan också importera XML-filer till det här verktyget och exportera musikfiler i MP3- och WAV-format.

Apple Logic Pro

När det gäller mockups eller masterinspelningar har Logic Pro blivit en pålitlig noteringsapp för professionella musiker. Denna notredigerare låter dig skapa, visa och redigera noter i programvaruinstrumentspår.

Här kan du spela vilket MIDI-instrument som helst, och den här programvaran förvandlar det till perfekt läsbara noter. Du kan lägga till anteckningar, sångtexter och text för att förbättra noteringen.

MusicJOT

MusicJOT är en dedikerad notationsapp för iPad som du kan använda med fingret eller en penna. Det stöder också inmatning av palettval.

Dess teknik för handskriftsigenkänning förstår omedelbart din handstil och gör dem redo för musikuppspelning och redigering. Under ljuduppspelning kan du styra dess tempo, volym, looping och upprepningar. Dessutom låter verktyget dig visa lager, lägen och statistik.

StaffPad

StaffPad hjälper dig att göra vacker musik på dina Windows-enheter med pekstöd och iPad. Den är byggd speciellt för kompositörer och låter dig skriva din notskrift för hand och redigera dem för att ta kompositionen till nästa nivå.

Du kan också spela in och importera ljud med det här verktyget och lyssna på musikuppspelningen med realistiska ljud med hjälp av kärnbiblioteket som innehåller 55+ instrument.

Författarens anteckning om bästa musiknoteringsprogramvara

Alla dessa program är funktionsrika, men du måste filtrera dem baserat på dina krav.

 • För gratisapplikationer, gå till Musink, ScoreCloud, MuseScore, LilyPond och Impro-Visor.
 • För samverkande musikkomposition, välj Flat.
 • För iPad, använd Sibelius, Dorico, MusicJOT, Logic Pro – Apple och StaffPad.

Slutsats

Det finns många fördelar med noteringsprogramvara för kompositörer och musiker. Dessa program låter dig digitalisera den manuella processen för att skapa musiken.

Förutom att diskutera de väsentliga egenskaperna hos ett bra program, listade vi också de bästa verktygen för notskrift.

Du kan också utforska några av de bästa apparna för musikigenkänning.