13 bästa fantasyspel för myt- och magi-besatta spelare [2023]

Vad är dina tankar om fantasyspel? Tycker du att det är spännande att utforska mytiska världar och kasta kraftfulla trollformler?

Nu är det dags att skämma bort din fantasyspelälskande sida med vår lista över de bästa fantasyspelen för fans av myter och magi!

Det är som att utforska förtrollade riken, slåss mot häftiga varelser och utöva kraftfulla trollformler från bekvämligheten av ditt eget hem.

Dessa spel sträcker sig från klassiska rollspel till uppslukande simuleringar som fantasyfans kommer att gilla.

Läs vidare för att utforska det bästa!

Vad är fantasyspel?

Fantasyspel beskriver en genre av interaktiv underhållning där spelare skapar karaktärer och interagerar med dem i en simulerad värld. Det finns ett starkt rollspelselement i dessa världar, och spelare spelar rollen som karaktärer.

Spelet låter spelare utföra uppgifter och slåss med andra spelare. Vidare är anpassning och kompetensutveckling möjlig så att karaktärerna gradvis blir kraftfullare med tiden.

Fantasyspel tillåter spelare att fly verkligheten och låta fantasin flöda. Dessa spel kan också vara givande och spännande för spelare, uppmuntra social interaktion och konkurrens.

Den sista aspekten av fantasyspel är att de är designade för att engagera spelare med fascinerande berättelser och karaktärer som får det att kännas som att du lyckas.

Låt oss titta på några av de bästa fantasyspelen.

Baldurs port II

Det går inte att förneka att Baldur’s Gate II är ett unikt och engagerande 2D turbaserat RPG. Spelets senaste version är en remaster för PC och konsoler. Du kan också spela det på en PC; vi rekommenderar det om du gillar det.

Storyline – Spelet fortsätter berättelsen om Gorions Ward, vars unika arv nu har uppmärksammat Jon Irenicus, en kraftfull och olycklig mage. Din resa genom spelet kommer att ta dig ansikte mot ansikte med Irenicus intriger och tricks.

 • Utvecklare – BioWare
 • Releasedatum – 2000
 • Plattform – Android, GBA, GameCube, Linux, macOS, PS4, Switch och Xbox One

Spelet låter dig göra din hjälte, spela en lång kampanj och utöka din karaktär. Det finns 11 klasser i spelet, dussintals underklasser, massor av färdigheter och massor av valmöjligheter. Reglerna är baserade på Advanced Dungeons & Dragons 2nd Edition.

Slutligen är kunskapen expansiv, och historien är fantastisk. Du är en fånge av trollkarlen Irenicus, som försöker stjäla dina mörka krafter, och du som hjälte kan använda dem både på gott och ont.

Dark Souls III

Dark Souls III är ett action-RPG utvecklat av FromSoftware, känt för att skapa utmanande titlar. Det är mycket trial and error involverat i att hitta spelets handling.

Storyline – Under eldtiden dog den första lågan, ansvarig för att hålla eldtiden vid liv, i Lothric. The Age of Dark kommer att ta med de odöda: förbannade varelser som lever efter döden.

 • Utvecklare – FromSoftware
 • Förlag – Bandai Namco Entertainment
 • Releasedatum – mars 2016
 • Plattformar – PS4, Xbox One, Windows

Historien om Dark Souls III är okomplicerad. Du utforskar fängelsehålor och slott, slåss mot monster, shaders och bossar. När du dör tappar du din utrustning och dina fiender tappar själar. Väl uppe kan du undvika, parera, skickliga, hugga och använda avståndsattacker.

Slutligen utspelar den sig i Lothric, en mörk fantasivärld som förfaller och behöver helas. Det kommer att hjälpa om du tänder den första lågan igen för att stoppa Age of Dark.

Diablo

Diablo III: Ultimate Evil inkluderar basspelet och expansionen Reaper of Souls. Det är en av de bästa buntarna med mörka fantasy-dungeon-crawlers där ute, och spelet är fortfarande relevant och roligt.

Storyline – Som en del av Diablo går spelare igenom 12 nivåer av fängelsehålor tills de når själva helvetet (de sista fyra nivåerna), där de möter Diablo, Terrorens herre – en av sju ”ondska”, demonherrar som en gång styrde helvetet – medan han försöker befria Tristram från helvetesskapad ondska.

 • Utvecklare – Blizzard Entertainment
 • Förlag – Blizzard Entertainment
 • Utgivningsdatum – maj 2012 (original – maj 2012)
 • Plattform – Windows, macOS, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

Spelet börjar med att du väljer en klass; sedan får du prova olika akter. När du har låst upp alla färdigheter, inklusive mods, kan du prova dem. Skapa sedan verktygstips som passar din stil.

Dessutom handlar det om att besegra Diablo. Det här spelet har många filmiska funktioner, precis som Diablo II. Du kan rulla också!

Dragon Age

Dragon Age: Origins är ett rollspel som utspelar sig i medeltida fantasy. Du väljer din karaktärs ursprung från tre spelbara raser (dvärgar, alver och människor), och det finns även expansionen Awakening i Ultimate Edition.

Storyline – Dragon Age: Origins är ett tredjepersonsspel där du spelar en Grey Warden som försöker stoppa Blight från att förstöra världen. Spelare kan anpassa sina Gray Warden-karaktärer genom att ändra deras kön, ras och klass.

 • Utvecklare – BioWare
 • Förlag – Electronic Arts
 • Utgivningsdatum – oktober 2010 (original – november 2009)
 • Plattform – Windows, Xbox 360, PS3

När du spelar kommer en berättelse att utvecklas baserat på ditt ursprung och din ras. Dragon Age har ett val- och konsekvenssystem, så det du gör påverkar din berättelse.

Efter det kan du spela några halvöppna nivåer med tre AI-kompanjoner. När du får erfarenhet kan du uppgradera din utrustning genom nivåer och investera i olika färdighetsträd.

Du kommer att förstå historien bättre om du har spelat de två föregående avsnitten av det här spelet, men att spela den här blinda är lika roligt.

Elden Ring

’The Elden Ring’ är ett strategispel i realtid skapat av FromSoftware och fantasyförfattaren George RR Martin. Det är en bruten mörk fantasi fylld med onda monster, förrädiska fängelsehålor och labyrintiska slott.

Storyline – Elden Ring-mytologin säger att länderna mellan välsignades av den större viljan, en okänd gud som är besatt av Ordning över kaos. Eldenringen begravdes under Erdtrees gyllene spektralträd. På grund av denna kraft välsignade Erdtree landet och dess invånare med Elden-ringens nåd.

 • Utvecklare – FromSoftware
 • Förlag – Bandai Namco Entertainment
 • Releasedatum – februari 2022
 • Plattform – PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Windows

Du börjar med en karaktär och en värld utan riktning och justerar sedan din statistik, utrustning och besvärjelser. Du måste behärska spelet och statistiken för att avsluta spelet.

Det här spelet involverar timing, rullning, undvikande, parering, blockering och användning av färdigheter. Bossar är ibland täckta av lava, stenblock eller bjälkar, och det enda sättet att bli en Elden Lord är att fixa ringen.

Final Fantasy XIV

Det finns inget som Final Fantasy XIV när det gäller massivt multiplayer onlinespel, och du måste betala för basspelet och eventuella expansioner.

Storyline – Detta är uppföljaren till Final Fantasy XIV, som utspelar sig fem år efter den första releasen. I originalet flyr Bahamut från sitt månfängelse för att utlösa den sjunde umbrala olyckan.

 • Utvecklare – Square Enix
 • Förlag – Square Enix
 • Releasedatum – september 2010
 • Plattform – PS4, PS5, Windows, MacOS

Det är en fantasivärld med karaktärer, historier, berättelser och uppdrag. Det här är ett onlinespel, men det har något övertygande på gång, och det är ditt jobb att besegra ondskans krafter.

Presentationen och priset matchar spelupplägget perfekt. Du kan välja din ras, klass och underklass i en ihärdig värld, göra PvP, räder, fängelsehålor och mer. Det finns färdigheter, snabbhet och komplexa strider.

Gud av krig

Kratos, som styrde världen i röda nyanser, är idealisk för fans av actioninriktad fantasy. Denna bistra men ändå skrämmande version av klassisk mytologi inspirerade God of War.

Berättelse – Den spartanske krigaren Kratos blev den grekiska krigsguden senare efter att hans tidigare mästare, Ares, lurat honom att döda sin familj. Detta orsakade sedan ett krig bland de grekiska gudarna.

 • Utvecklare – Santa Monica Studio
 • Utgivare – PlayStation PC LLC
 • Releasedatum – april 2018
 • Plattformar – PlayStation 2; Java ME; Playstation portabel; Playstation 3; PlayStation Vita; Playstation 4; PlayStation 5; Windows

Spelet låter spelare skära och tärna genom minotaurier, gorgoner och andra grekiska mytiska varelser som den legendariska Ghost of Sparta. Krig handlar om blod och tarmar, inte mytologi och berättelse.

Om du fortfarande behöver spela det här spelet på en PC kan du få fantastiska vyer och en övertygande upplevelse.

Guild Wars 2

”Gaming är kul med Guild Wars 2”, ett online multiplayer-spel fyllt med fartfyllda strider.

Storyline – Det här spelet utspelar sig 250 år efter att Great Destroyer besegrades i Eye of the North. En grupp på fem ”äldsta drakar”, som har vaknat under de senaste åren, har korrumperat och förstört Tyria.

 • Utvecklare – ArenaNet
 • Förlag – NCSOFT
 • Releasedatum – augusti 2012
 • Plattformar – GeForce Now, Microsoft Windows, Mac-operativsystem, klassiskt Mac OS

Det här spelet kommer att innehålla hisnande landskap, imponerande fängelsehålor och utmanande PVP-lägen. Det är gratis och kräver ingen prenumeration.

I Guild Wars 2 kan spelare välja mellan fem olika raser och åtta olika yrken.

Dessa attribut ger dem olika nivåer av kompetensåtkomst. Att bygga belägringsvapen och använda dem är en av spelets höjdpunkter.

Monster Hunter Rise

Som en fortsättning på Monster Hunter-serien uppstår Monster Hunter Rise i en öppen värld där spelare jagar monster och får belöningar.

Storyline – En jägare i Monster Hunter Rise skadar och försvagar stora monster genom att använda vapen, verktyg och miljöer samtidigt som de överlever sina attacker.

 • Utvecklare – Capcom
 • Förlag – Capcom
 • Releasedatum – mars 2021
 • Plattform – Windows, Nintendo Switch

Även om det inte finns någon historia är det här spelet snabbt, galet och dynamiskt. Varje vapentyp har sina egna defensiva och offensiva förmågor.

Det finns också ett unikt element i spelet. Även om du inte går upp i nivå, går din karaktär fortfarande framåt, och monsterutrustning låter dig få kraft, färdigheter och statistik.

The Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim är ett välkänt RPG-spel i öppen värld. I en medeltida fantasymiljö skapar du en avatar med olika raser och klasser.

Storyline – Skyrim är ett fantasyspel som utspelar sig 200 år efter sin föregångare. Huvudpersonen, en Dragonborn, kämpar mot Alduin, världsätaren, under hela spelet.

 • Utvecklare – Bethesda Game Studios
 • Utgivare – Bethesda Game Studios
 • Releasedatum – november 2011
 • Plattform – PS3, PS4, PS5, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series, Windows, Nintendo Switch

Denna enorma värld innehåller sidouppdrag, huvuduppdrag och aktiviteter. När du slåss mot en äldre drake hittar du hemligheter, aktiviteter, guider och uppdrag.

En annan del av spelet innebär att skapa en karaktär baserad på dussintals nivåer. Du kan göra nästan vilken karaktär som helst, som en lömsk magiker som planterar is- och eldfällor.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Det bästa spelet i öppen värld någonsin, Breath of the Wild, utspelar sig i Hyrule, ett orc-fyllt kungarike fyllt med monster, prinsessor och magiska varelser.

Storyline – Den legendariske hjälten, Link, vaknar upp i en främmande värld som han inte känner till. Medan han kämpar för att återfå sina minnen måste Link utforska ett stort, farligt land för att hitta svar och resurser.

 • Utvecklare – Nintendo EPD
 • Utgivare – Nintendo EPD
 • Releasedatum – mars 2017
 • Plattform – Nintendo Switch, Nintendo Wii U

Din resa som Link tar dig genom en stor värld utan markörer eller handledning. Det är ditt jobb att slå Ganondorf, men du måste hitta ett sätt. Du får mer uthållighet, utrustning och HP när du plundrar saker från monster och skatter.

Spelet har en bra sandlåda, fysiksystem och intressant interaktion mellan föremål. Den har också ett vädersystem, och du spelar som Zelda.

Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3: Wild Hunt är nästa del av action-RPG-serien. Det är en av de största västernrollspelarna, vilket gör CD Projekt Red känd. Det är också en icke-kanon fortsättning på The Witcher-böckerna.

Storyline – Spelet utspelar sig i en fiktiv värld inspirerad av slavisk mytologi. Spelare kontrollerar Geralt of Rivia, en monsterdödare att hyra, som letar efter sin adopterade dotter.

 • Utvecklare – CD Projekt Red
 • Förlag – CD Projekt Red
 • Releasedatum – maj 2015
 • Plattform – PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Windows

Ett spel som utspelar sig i en slavisk mytologi-inspirerad fantasivärld. Du spelar Geralt Of Rivia, en häxare med magiska krafter som har utvecklats genom mutationer och förlorat sina känslor och lojalitet.

Den andra delen av berättelsen handlar om att hitta Ciri, din surrogatdotter, och kämpa mot en uråldrig ondska genom spel i öppen värld. Du kan blockera, undvika, skjuta, använda magi och kasta granater.

Total War: Warhammer II

Total War-serien tar ledningen i RTS-spel, och det finns några allvarliga muskler bakom detta spel.

Storyline – Det finns så mycket innehåll i Total War: Warhammer 2 att det blir ännu större med DLC. Spelet har två delar: en strategikarta där du hanterar ditt imperium, städer och enheter och en realtidsstrid där två arméer slåss ut.

 • Utvecklare – Creative Assembly, Feral Interactive
 • Utgivare – Feral Interactive, Sega, SEGA of America
 • Releasedatum – september 2017
 • Plattform – Microsoft Windows, macOS, Linux och Mac operativsystem

Det finns några utmärkta spelfunktioner när du blandar Warhammer-myter och magi med episka realtidsstrider och världsomspännande erövringar.

Om du är ett fan av RTS-spel och ännu inte har provat Total War-serien kan det här vara något för dig.

Slutord

Oavsett om du gillar myter eller magi, kommer dessa fantasyspel att underhålla dig i timmar. Om du gillar RPG, strategispel eller kortspel, kommer dessa titlar att ta dig till fantastiska världar av äventyr och mystik.

Utforska dessa fascinerande världar och låt din fantasi sväva när du ger dig ut på ditt spännande äventyr.

Kolla sedan in de bästa PS4 multiplayer-spelen.