12 tips för Android-enheter

För alla smartphoneföretag är målet att försöka locka människor att bli vanliga kunder. De designar alla möjliga smarta strategier för att försöka få dig att uppfatta din telefon som föråldrad och vill byta ut den så ofta som möjligt.

Men behöver du verkligen köpa en ny telefon vartannat till vart tredje år? Det tycker vi inte. Här är några saker du kan göra för att få din telefon att kännas och fungera som ny igen.

1. Ändra din bakgrund

Många gånger kan något så enkelt som att byta bakgrund få din telefon att kännas fräsch och ny. Om du behöver hjälp med att välja rätt som passar din telefons mått och dina unika preferenser kan du kolla in dessa tapetappar för Android.

Här är ett tips: Byt bara din tapet en gång i månaden. Varje ny månad väljer du ett annat tema som rymd, natur, minimalistisk, abstrakt eller retro. För att göra det här lite roligare kan du till och med be dina nära och kära att välja en ny tapet åt dig.

2. Uppdatera ditt operativsystem

Om din telefon inte är uppdaterad kan den börja släpa och kännas daterad. Många Android-smarttelefontillverkare erbjuder minst tre år av stora Android-uppdateringar. Så om inte din telefon är äldre än så bör du kontrollera om det finns en uppdatering tillgänglig på din telefon och sedan installera den.

En ny Android-uppdatering kan inte bara få din telefon att kännas ny, utan den kan också döda buggar, introducera nya funktioner, förbättra säkerheten och mer. Det är en bra praxis att hålla din telefon helt uppdaterad för att få ut det mesta av den.

3. Ladda ner en ny startprogram

En av de bästa sakerna med Android som har förblivit sann under hela dess existens är dess anpassningsbarhet. Oavsett vilken Android-telefon du har, är du aldrig begränsad till mjukvaruupplevelsen som den kom med.

Det finns en uppsjö av startappar på Google Play Butik som du kan ladda ner som ger din telefon ett fräscht nytt utseende. Du kan också ladda ner nya ikonpaket för att ytterligare anpassa det efter dina önskemål. Några av de bästa Android launchers är Nova Launcher, Action Launcheroch Microsoft Launcher.

4. Byt ut ditt batteri

Vi har täckt hur smartphone-batterier fungerar på stort djup, men här är kärnan i det: alla smartphone-batterier försämras med tiden, vanligtvis varar de i cirka tre år. Efter tre år börjar deras nedbrytning bli besvärande, och du kommer hela tiden att få slut på juice och behöva sträcka dig efter laddaren.

De flesta får helt enkelt en ny telefon vid det här laget, men du behöver inte göra det. Om det bara är batteriet som är problemet och alla andra saker fungerar bra, kan du förlänga telefonens livslängd ytterligare om du byter ut batteriet mot ett nytt. För att inte tala om att det också kommer att spara hundratals dollar.

I de flesta fall är det bättre att kontakta telefonens tillverkare för att få en officiell ersättare.

5. Byt ut ditt skärmskydd

I likhet med punkten ovan skadas även skärmskydd med tiden. Det är trots allt vad de ska göra – skydda din skärm. Men ett skärmskydd med repor, sprickor och splittermärken är aldrig kul att använda och kan säkert få din telefon att kännas gammal.

Lyckligtvis är skärmskydd ganska billiga, och du kan nästan alltid hitta ett som är kompatibelt med din telefons skärm. Så spara dig lite problem och skaffa ett nytt skärmskydd. Det kommer att göra mediekonsumtion och scrollning mycket roligare.

6. Sätt tillbaka ditt bakstycke

Bildkredit: Vladimir Borovic/Shutterstock

Även om det inte är något fel med att hålla sig till ett bakstycke så länge det fungerar, kommer det oundvikligen att bli smutsigt och missfärgat med tiden. Om du har ett av dessa genomskinliga TPU-fodral är det mycket troligt att det blir gulaktigt.

Så att köpa ett nytt bakskal varje år eller så (eller tidigare) kan hjälpa till att få din telefon att fortsätta att kännas som ny. Om du känner dig äventyrlig kan du till och med designa din egen baksida med alla möjliga roliga färger, detaljer och mönster.

7. Applicera en Custom Skin

Till skillnad från bakskalen är inte smartphone-skalen avsedda att skydda din telefon. De gör precis vad deras namn antyder: ge din telefon ett nytt skal. Du kan applicera ett anpassat skal på telefonens kropp för att få det att se nytt och spännande ut.

Smartphone-skal tillför praktiskt taget ingen vikt eller tjocklek till din telefon, du kan använda den precis som vanligt – men nu med ett sjukt nytt skal att visa upp. Om du är någon som inte använder ett fodral, skulle ett skinn vara helt rätt för att stoltsera med din stil.

Med tiden fylls din telefon med bilder, videor, dokument, GIF-filer och mer. Och så många av dessa är ofta inte värda lagringsutrymmet de upptar.

Om ditt interna lagringsutrymme är fullt kommer det att påverka telefonens övergripande prestanda eftersom det inte finns något ”andrum” för din telefon att hantera funktioner smidigt. Detta kan sakta ner din telefon, göra den släpande och kännas gammal.

För att undvika detta är det en bra praxis att rensa telefonen var tredje till var sjätte månad. Gå igenom dina lagrade media och ta bort alla objekt som inte är viktiga för dig eller de som du inte längre behöver. Ju mer förvaring du kan städa desto bättre.

9. Ta bort gamla oanvända appar

I likhet med den sista punkten, ta bort alla appar som inte är användbara för dig. Om du någonsin behöver en av dessa appar kan du helt enkelt ladda ner den igen. Oanvända appar gör det bara svårare för dig eftersom de äter lagringsutrymme, upptar RAM-minne genom att köras i bakgrunden och får din telefon att kännas rörig. Om du tar bort dem blir det mer plats för nya appar.

10. Uppdatera alla dina återstående appar

Efter att ha raderat alla oanvända appar kan du utnyttja allt det extra utrymmet du just fått genom att uppdatera alla appar som finns kvar. För att göra det, följ bara stegen nedan:

 • Öppna appen Google Play Butik och tryck på din profilbild.
 • Välj Hantera appar och enhet.
 • Tryck på Uppdatera alla.
 • Att uppdatera dina appar är bra av samma anledning som att uppdatera din telefon. Det kanske inte blir några större förändringar, men du kan märka några mindre förbättringar. Alla dessa små uppdateringar lägger ihop för att ge dig en fräschare upplevelse.

  11. Fördjupa dig i inställningarna

  De flesta använder sin telefon som den kom ur kartongen, vilket innebär att de bara upplever enheten med dess standardinställningar. Det är naturligtvis inget fel med att använda din telefon så här, men det betyder också att du går miste om allt som enheten är kapabel till.

  Det kan finnas funktioner gömda djupt i inställningarna som du aldrig ens visste fanns som kan låsa upp en helt ny nivå av produktivitet och användbarhet. Visste du till exempel att en av de många dolda funktionerna på Samsung-telefoner är att de har en SOS-ficklampa?

  Om du har en vanlig Android-telefon kommer det förmodligen inte att finnas så mycket att upptäcka i inställningarna eftersom operativsystemet är så lätt. Men telefoner med anpassade Android-skal som de från Samsung, Xiaomi eller OnePlus är fyllda med funktioner. Att lära sig alla funktioner du inte visste om är ett bra sätt att få din telefon att kännas ny igen.

  12. Få din telefon reparerad

  Bildkredit: jag fixar det

  Slutligen, om det är något fel på din telefon på hårdvarunivå, till exempel en trasig skärm eller knappar som inte svarar, kommer det inte att hjälpa att köpa ett nytt skärmskydd, bakstycke eller batteri. Du måste först ta reda på vad som är fel på din telefon och sedan få den reparerad från en auktoriserad verkstad.

  Om du inte har goda kunskaper om hur du gör det, rekommenderar vi inte att du försöker reparera din enhet själv även om du har rätt verktyg. Det kan sluta med att du orsakar ännu fler problem än tidigare, så var klok och rådfråga en reparationstekniker i närheten.

  Köp inte en ny telefon än

  Moderna smartphones är redan packade med riktigt kraftfull mjukvara och hårdvara, och kan lätt hålla fem år om du tar väl hand om dem. Om inte din telefon har blivit oanvändbar behöver du egentligen inte köpa en ny.

  Att bara byta ut några delar, regelbundet ta bort skräp, rengöra kroppen och skaffa nya tillbehör kan göra att du vill bära din enhet i minst ett år längre, om inte mer. Spara lite pengar och köp inte en ny telefon än.