12 Gratis och öppen programvara för säkerhetskopiering för att hålla dina data säkra

Att ha en säkerhetskopia är avgörande eftersom det skyddar dina data och hjälper dig att undvika dataförlust.

Många organisationer använder programvara för säkerhetskopiering för att skydda sina data från säkerhetshot och förluster.

Dessutom har det blivit mycket lättare att installera programvara för säkerhetskopiering i en organisation eftersom det har blivit mer användarvänligt.

I den här artikeln kommer vi att diskutera fördelarna med att säkerhetskopiera företagsdata, och vi kommer också att förse dig med en lista med gratis och öppen källkod för säkerhetskopiering som du kan använda för att hålla dina data säkra.

Vikten av att säkra data

Vikten av att säkerhetskopiera data förbises ofta av organisationer.

Föreställ dig vilken inverkan det kan ha på verksamhetens tillväxt om det uppstår en oavsiktlig brand i ditt serverrum eller om din webbserver kraschar. Du kan förlora all viktig information och organisationsdata.

Tänk på en nätfiskeattack mot ditt företag. Har du en strategi för säkerhetskopiering av data?

Utan tvekan är data en viktig tillgång för din organisation. Om du inte kan behålla din data kan du förlora allt.

Hur fungerar programvara för säkerhetskopiering?

Du har säkert hört skräckhistorier om dataförlust.

Vad händer om din hårddisk går sönder eller du tar bort ett e-postmeddelande av misstag? Vad händer om hackare attackerade din webbplats? Det är inte så svårt att föreställa sig. Så det är viktigt att inse att säkerhetskopiering av dina data är nödvändigt och enkelt att göra med rätt mjukvara för molnsäkerhetskopiering.

Online backup-programvara är ett program som lagrar dina data och dokument på en avlägsen plats som kallas en online backup-server. Data och dokument sparas först på ditt systems hårddisk av säkerhetskopieringsprogrammet.

Sedan kommer programvaran för onlinesäkerhetskopiering att överföra data till onlinesäkerhetskopieringsservern. Så om din dator kraschar behöver du inte oroa dig för dina data eftersom de finns på en avlägsen plats.

Nuförtiden, när cloud computing blir mer populärt, växer behovet av säkerhetskopiering av data. Du kan enkelt hitta de data eller dokument du behöver i backupservern.

Fördelar

#1. Datasäkerhet

En av de viktigaste anledningarna till att säkerhetskopiera din data är att säkra din organisations data, bygga en solid vägg mot dataintrång och stå starkt mot cyberattacker.

#2. Bättre datatillgänglighet

I händelse av dataförlust kan du enkelt komma åt data från dina befintliga säkerhetskopior.

#3. Skalbarhet

När ditt företag växer, fortsätter din data att ackumuleras. För att matcha din verksamhetsexpansion måste du ha en solid strategi för att lagra din insamlade data varje växande dag.

#4. Dataåterställning

Att återställa förlorad data är en besvärlig och tidskrävande process. En förebyggande åtgärd är att lagra data så att om det finns dataförlust kan den lätt nås från säkerhetskopierade filer.

#5. Förbättrad informationshantering

Bra datahantering kan spara ditt företags humanitära insatser och minska tiden för att återställa data vid oavsiktliga förluster. Dessutom hjälper sekventiellt lagrad data också till att förstå och analysera data på ett bättre sätt, vilket är avgörande för affärsbeslut.

För bättre kategorisering har vi delat in vår lista i kategorierna gratis och öppen källkod. Låt oss komma igång med vår lista över gratis säkerhetskopieringsprogram.

AOMEI Backupper

AOMEI Backupper är ett dataförsäkringsbolag som tillhandahåller gratis säkerhetskopieringsprogram för Windows-operativsystembaserade datorer och servrar.

Den har ett intuitivt och enkelt att förstå gränssnitt inbäddat med kraftfulla funktioner som säkerhetskopiering av data, återställning och kloning. Det bästa är att allt detta kan göras inom några få klick utan att någon teknisk kunskap krävs.

Dessutom har den alla verktyg för att kombinera fullständig säkerhetskopiering, differentiell säkerhetskopiering, anpassade partitioner och fullständiga säkerhetskopieringar av hårddiskar. Du får också flera alternativ för att välja backuplagring, såsom extern enhet, flashenhet, NAS, nätverksdelning och moln.

Paragon Backup & Recovery

Paragon är ett verktyg för säkerhetskopiering och återställning som är tillgängligt gratis om du väljer deras community-utgåva. Det hjälper dig att säkerhetskopiera filer och till och med kompletta diskar. Du kan ställa in de anpassade säkerhetskopieringsparametrarna som säkerhetskopieringstyp, säkerhetskopieringsfrekvens och schemalagd säkerhetskopieringsfrekvens.

Den kommer med en WinPE-återställningsmekanism som innebär att du kommer att kunna starta upp systemet från ett USB-minne för att återställa hela ditt system. Lagringstyper som stöds inkluderar AFD, enheter som inte är 512 B-sektorstorlekar, SSD, HDD och alla typer av vanliga optiska diskenheter.

För avancerade kommersiella funktioner som Windows-serverstöd, kopieringsdiskar och meddelanden kan du kolla in deras hårddiskhanterare för företagsutgåvan.

FBackup

Fbackup är en gratis programvara för säkerhetskopiering som är kompatibel med Windows-operativsystemet. Programvaran är tillgänglig gratis för personligt och kommersiellt bruk. Det är en nedladdningsbar programvara som låter dig skapa säkerhetskopior så snart du installerar den och trycker på säkerhetskopieringsknappen.

Du kan skapa säkerhetskopior i zip-filer och lagra dem var som helst, precis som andra zip-arkivfiler. Programvaran tillhandahåller också en bestämmelse för att lösenordsskydda din data, vilket gör den privat tillgänglig endast för dig.

FBackup stöder också säkerhetskopiering av dina filer och mappar på molnlagring som Google Drive och Dropbox-konton. Allt du behöver göra är att ansluta dina molnkonton till FBackup och spara lagringsdestinationer.

EaseUS

EaseUS är en gratis programvara för säkerhetskopiering för Windows som säkrar dina data genom att skapa disksäkerhetskopieringar och partitionssäkerhetskopior och sparar den på lokala enheter, hårddiskar och molnet.

Det ger inte bara viktiga säkerhetskopieringsfunktioner, utan det erbjuder också avancerade funktioner som inkrementella och differentiella säkerhetskopieringar, schemalagda säkerhetskopieringar och krypterade säkerhetskopior.

EaseUs är utrustad med molnsäkerhetsfunktioner och erbjuder 250 GB gratis molnlagring för att komma åt dina filer utan några databegränsningar.

Dessutom kan du utföra hanteringsuppgifter som att ta bort, slå samman, dela upp och komprimera dina säkerhetskopierade data. För att inte tala om, du kan lösenord-2 alla dina data med ett enkelt klick.

Iperius backup

Iperius Backup är en gratis programvara för säkerhetskopiering som låter dig säkerhetskopiera till en masslagringsenhet som NAS, RDX-enheter, nätverksanslutna datorer och externa USB-hårddiskar. Även om gratisversionen räcker för personligt bruk, finns den även i kommersiella versioner.

Verktyget erbjuder funktioner för att skicka och schemalägga e-postmeddelanden. Som standard har den inbyggt stöd för zip-komprimering, inkrementell säkerhetskopiering, exekvering av externa skript och nätverksautentisering.

Du kan lita på den grundläggande versionen för säkerhetskopiering av data, förutom att inget stöd tillhandahålls för gratisversionen.

MiniTool ShadowMaker garanterar säkerheten för dina filer, mappar, system, diskar och partitioner genom att säkerhetskopiera dem till interna/externa hårddiskar, USB-enheter och delade mappar.

Det är ett automatiskt säkerhetskopieringsprogram som sparar utrymme på din hårddisk genom att erbjuda automatiska säkerhetskopieringsalternativ.

Det är gratis nedladdningsbar programvara och erbjuder funktioner för att återställa ett system, automatisera filsynkronisering och en säker diskkloningslösning. Detta tar bort bördan med att installera om OS och ökar därmed systemets totala prestanda.

MiniTool har också en bildsäkerhetsfunktion där den krypterar alla säkerhetskopierade bilder. Så du måste ange ett lösenord för att komma åt de krypterade bilderna.

Veeam

Veeam är en gratis programvara för säkerhetskopiering och återställning för Windows, VMWare, Linux och NAS. Den erbjuder massor av viktiga funktioner för att säkerhetskopiera och återställa filerna från din säkerhetskopia. Du kan till och med skapa startbara kopior för migrering och katastrofåterställning.

Den kostnadsfria versionen av Veeam erbjuder gratis AWS-native backup som hjälper dig att spara upp till 10 Amazon EC2-instanser vilket gör en kostnadseffektiv backuplösning.

Dessutom kan du välja 10 virtuella Azure-datorer eller gratis Google-inbyggd säkerhetskopiering som skalas med dina krav utan att det kostar dig några extra pengar.

Nu när vi täckte den kostnadsfria programvaran för säkerhetskopiering är det dags att kolla vår lista över säkerhetskopieringsalternativ med öppen källkod.

Bacula

Bacula är ett säkerhetskopieringsprogram med öppen källkod för datorsystem på företagsnivå. Det låter dig säkerhetskopiera, återställa och verifiera data över heterogena nätverk. Det kan konfigureras på Windows, Linux, Unix och MacOS backup-klienter.

Denna plattform med öppen källkod är licensierad under AGPL version 3. Den är designad med en kombination av tillförlitlighet och funktionalitet för att möta de växande kraven från datacenter, MSP:er och molnmiljöer.

Några av de viktiga funktionerna i Bacula-säkerhetskopiering är omedelbar återställning, flera säkerhetskopieringsdestinationer, säkerhetskopiering till molnet, hanteringspanel, återställningsverifiering och lagringsalternativ.

Bareos

Bareos är en säkerhetskopieringslösning med öppen källkod licensierad under AGLPv3. Som ett projekt med öppen källkod är du säker på att det kommer att förbli gratis och oberoende utan några användningsbegränsningar.

Som ett säkerhetskopieringsverktyg lagrar Bareos sina säkerhetskopierade data på hårddiskar, bandbibliotek och molnlagring. Alla tjänster är nätverksanslutna och autentiserade med TLS/SSL-kryptering. Det betyder att dina data säkerhetskopieras med en säker överföringsmetod, och själva data är också krypterade.

En av de bra sakerna med Bareos är att den erbjuder professionell support, utbildning och underhåll för din installation för en nominell avgift.

UrBackup

Med UrBackup kan du skapa ett lättanvänt säkerhetskopieringssystem för klient/server med öppen källkod, som kombinerar säkerhetskopiering av bilder och filer för att säkerställa datasäkerhet och snabb återställning. Säkerhetskopieringar görs medan systemet körs utan att avbryta pågående processer, vilket gör processen snabbare.

UrBackup-servern är för närvarande tillgänglig för Windows, GNU/Linux, FreeBSD och flera Linux-baserade NAS-operativsystem. Mjukvaran levereras med ett lättkonfigurerat webbgränssnitt som visar status för klienters pågående aktiviteter och statistik. Den säkerhetskopierar också din dator medan du använder den utan att påverka din systemhastighet.

UrBackup är licensierad under AGPLv3+. Du kan använda och distribuera programvaran så länge du följer användarvillkoren för öppen källkod.

Duplicati

Duplicati 2.0 är en gratis programvara för säkerhetskopiering som fungerar med standardprotokoll som FTP, SSH och WebDAV. Den stöder många populära tjänster som Microsoft OneDrive, Google Drive, Amazon S3, Mega, Backblaze och många fler.

För att skydda din integritet använder Duplicati AES-256-kryptering. Med inkrementella säkerhetskopieringar och datadeduplicering kan du säkerhetskopiera filer och mappar med stark AES-256-kryptering samtidigt som du sparar utrymme.

Duplicati är licensierad under LGPL, och eftersom det är programvara med öppen källkod kan du använda den för kommersiella ändamål. Den är designad för onlinesäkerhetskopiering från grunden, och webbgränssnittet fungerar med alla populära webbläsare. Dessutom fungerar det effektivt på Windows, Linux och MacOS.

FreeFileSync

FreeFileSync skapar och hanterar säkerhetskopior av alla dina viktiga filer genom att jämföra och synkronisera mappar. Synkronisering är snabb och kan automatiseras genom att skapa batch-jobb, så att du alltid kan säkerhetskopiera dina viktiga filer på en andra plats utan att använda en molntjänst.

Istället för att kopiera varje fil varje gång, bestämmer FreeFileSync skillnaderna mellan käll- och målmappar och överför endast nödvändig information. Windows, macOS och Linux stöds av FreeFileSync.

Slutord

Data anses vara en viktig tillgång i dagens verksamhet, och säkerhetskopiering och säkra data är ännu viktigare. Även om det finns många premiumlösningar för säkerhetskopiering, finns det många gratis och öppen källkod för säkerhetskopiering som du kan komma igång med.

Vår avsikt med den här artikeln var att lista de bästa säkerhetskopieringsprogramvaran så att du kan hitta en som fungerar bra för ditt företag och datasäkerhet.

Därefter kan du kolla in den detaljerade guiden om molnsäkerhetskopiering kontra lokal säkerhetskopiering.