10 saker du aldrig bör dela på sociala medier

Viktiga takeaways

  • Dela inte dina resplaner eller foton när du är på resa för att undvika att annonsera att du är borta från hemmet och potentiellt bjuder in till stöld.
  • Inaktivera platsdata och radera fotometadata innan du postar för att skydda din fysiska adress och känslig information.
  • Undvik att dela personligt identifierande information, såsom ditt fullständiga födelsedatum eller foton av viktiga dokument, för att förhindra identitetsstöld och obehörig åtkomst till dina konton.

Medan många människor oroar sig för vad sociala medieföretag gör med din data, är verkligheten att de flesta av oss ger bort mer information än vi inser. Låt oss överväga några viktiga typer av information som du aldrig bör dela på sociala medier för att skydda din integritet och säkerhet.

1. Resplaner

Tänk efter två gånger innan du skryter om din fantastiska kommande semester eller lägger upp bilder när du är på resa. Du vet aldrig vem som kan se den här informationen och använda den för otrevliga ändamål. Till exempel, om någon vet var du bor och har uppsåt, är det en öppen inbjudan att råna ditt hem att veta att du kommer att vara tusentals mil borta i två veckor.

Som ett säkrare alternativ, dela inte några detaljer eller bilder om din resa förrän efter att du återvänt. Även om detta är mindre spännande, skyddar det dig eftersom du inte annonserar för världen att du är borta från hemmet under en längre period.

Detta sträcker sig till att lägga upp foton av ditt hem. Alla bilder av var du bor ger folk fler pusselbitar för att avgöra var du bor, var de blinda vinklarna är runt dörrar, fönster med trasiga lås, etc.

2. Platsdata

Sociala appar använder geolokalisering (från din IP-adress eller telefonens GPS-funktion) för att låta dig tagga dina inlägg med var du är. Innan du gör ett inlägg, kontrollera om webbplatsen lägger till din platsdata automatiskt och inaktivera det innan du postar. För det mesta finns det ingen anledning att dela din plats med alla som kan se inlägget.

Beroende på var du delar foton kan andra kanske också komma åt fotometadata som visar mer information om vad som tog fotot och var det togs. Att radera fotometadata innan uppladdning är alltså en klok idé.

Denna varning omfattar även din fysiska adress eller telefonnummer. Du bör aldrig dela din adress eller ditt telefonnummer i en offentlig kanal, eftersom det inte går att säga vem som kan få tag på informationen.

3. Personligt identifierande information

Webbplatser som Facebook är fulla av värdefull data för människor som använder social ingenjörskonst för att stjäla din identitet på sociala medier. Du bör alltid undvika att dela information som kan användas för att verifiera din identitet, till exempel ditt fullständiga födelsedatum. Dela aldrig bilder på ditt körkort, pass eller kreditkort, som innehåller personlig information som du inte vill offentliggöra.

Det är också viktigt att hålla utkik efter de ”roliga frågesporterna” som går runt på sociala medier då och då. Dessa ber dig svara på frågor som var du gick i skolan, vad hette ditt första husdjur osv.

Dessa typer av frågor används ofta som säkerhetsfrågor för att skydda dina onlinekonton. Tack och lov fasas dessa svaga säkerhetsfrågor ut på många webbplatser, men de är fortfarande en potentiell attackyta i många fall. Att göra dessa svar offentliga kan tillåta någon att bryta sig in på ditt konto; skydda dig från social ingenjörskonst genom att hålla denna information privat.

4. Personliga klagomål och uppror

Sociala medier är inte platsen för att lufta dina klagomål. Om du vill klaga på din chef, kollegor eller släktingar är sociala medier en hemsk plats att göra det på. Någon kommer sannolikt att se det och låta personen veta, vilket resulterar i en rörig situation.

Det är vanligt att företag och myndigheter granskar din sociala mediehistorik när du söker jobb, godkännande eller liknande. Gör dig själv en tjänst och gör inte inlägg som får dig att se ut som en hemsk person.

Som ett hälsosammare alternativ, varför inte starta en privat journal där du kan gnälla allt du vill? Hur du än väljer att göra det är det en smart idé att hålla din ilska borta från det offentliga torget i sociala medier.

Observera att många företag erbjuder kundservice på sociala medier, så detta gäller inte för att få hjälp med ett legitimt klagomål. Du bör ändå vara artig i dessa situationer.

5. Självinkriminerande bevis

Även om det är illa nog att hamna i problem på grund av ett dåligt formulerat skämt eller brandkommentar du gör på sociala medier, är det något helt annat att bryta mot lagen och lämna bevisen på sociala medier för alla att se.

Det är osannolikt att du kommer att se några verkligt avskyvärda brott som erkänns på Facebook eller Twitter. Däremot kan du mycket väl stöta på incidenter där folk gör lätt att köra berusade eller ta selfies på motorvägen.

Vissa delar till och med bilder på sina drogförråd, illegala skjutvapen eller kontanter som de har stulit. Detta gäller även explicita bilder på dig själv – det är en hemsk idé att lägga upp dem på vilken social plattform som helst.

Gör alla (inklusive dig själv) en tjänst genom att aldrig posta något sådant på sociala medier. De få likes du kan få är inte värda skadan på ditt rykte eller ens att hamna i fängelse för att ha begått ett brott.

6. Dyra nyköp

Många älskar att dela bilder på sina nya ”leksaker” på sociala medier. Oavsett om du precis skaffat en ny telefon, bärbar dator, bil, TV, smycke eller något annat, bör du inte offentliggöra köpet på sociala medier.

Det viktigaste skälet är praktiskt: att berätta för världen att du har en glänsande ny leksak kan resultera i att vissa människor vill stjäla den eller dra nytta av dig på något sätt. Ett extremfall skulle vara att meddela att du vann på lotteriet. Om folk tror att du är välbärgad på grund av vad du har råd med, kanske de vill använda det till sin fördel.

En annan effekt som är värd att överväga är att dessa inlägg lyfter fram en stor negativ effekt av sociala nätverk: att bara se höjdpunkterna i alla andras liv gör det lätt att känna att ditt inte är lika fantastiskt.

7. Personlig rådgivning

Vi har alla sett människor be om hemlängtansbot eller juridisk rådgivning på sociala medier. Oavsett hur säker på dig själv du kan vara, är det i allas bästa (inklusive ditt eget) intresse att du inte ger medicinska eller juridiska råd till människor via sociala medier. Detta gäller även om du är läkare eller advokat.

Den viktigaste punkten är att du helt enkelt inte känner till (och kan) inte alla fakta. Om någon är sjuk eller har problem bör de söka professionell hjälp. Det gäller även råd om träning, viktminskning, kost, ekonomi, relationer och andra känsliga ämnen. Du kommer inte att få hela bilden från ett socialt inlägg.

Det är bäst att vara tyst om allt detta, för om du ger råd som till slut skadar någon kan de eventuellt vidta rättsliga åtgärder mot dig.

8. Scammy Giveaways och tävlingar

Sociala nätverk är utmärkta sätt för företag att genomföra giveaways och tävlingar, främst för att det är så lätt att klicka på ”dela” och inte tänka två gånger på det. Även om det finns gott om legitima giveaways på Facebook och liknande, bör du tänka noga innan du delar dem hela tiden.

Om du ständigt delar giveaways, tävlingar och inbjudningar till Facebook-spel, irriterar du förmodligen dina vänner. Ännu viktigare är att vissa av dessa så kallade sociala medietävlingar faktiskt är bedrägerier i förklädnad. Du kan omedvetet sprida skadlig programvara eller lura människor att ge bort känslig information.

För att vara på den säkra sidan bör du vara försiktig med alla inlägg som starkt uppmuntrar delning och ber om personlig information.

9. Privilegerad insiderinformation

Det är ett lätt misstag att av misstag lägga upp privat information på en offentlig kanal. Du bör dock vara försiktig med att exponera insiderinformation på sociala medier. Om du är medveten om skyddade detaljer på ditt jobb, dela inte dem någonstans, särskilt online.

Att prata om någon som kommer att bli uppsagd nästa vecka, ditt företags strategi för det nya året och annan insiderinformation kan få dig i stora problem. Detta gäller även för din familj; lägg inte upp känsliga erbjudanden om din familjs händelser som andra människor inte behöver vara insatta i. Om det inte är dina egna nyheter, dela inte det.

10. Allt du inte vill göra offentligt

Detta är lite av en catch-all för allt som inte täcks ovan. Om det finns en regel som du bör leva efter på sociala medier så är det denna: posta aldrig något som du inte vill att hela världen ska se.

På internet, när något väl har publicerats, är det i stort sett omöjligt att ta bort det helt. Även om du ställer in dina inlägg på ”endast vänner” finns det inget sätt att säkert veta vem som har sett dina inlägg och foton, sparat dem eller delat dem med någon annan. Någon kan alltid skicka en skärmdump till en annan person som inte ”officiellt” kan se inlägget, till exempel.

Så om du lägger upp något idag och ångrar dig två år senare, kanske du kan ta bort det från ditt konto, men det kan aldrig raderas helt från internet. En bra tumregel är att aldrig posta eller dela något som du inte skulle vilja ha på förstasidan av en tidning.

Vad du inte bör dela online

Även om sociala medier kan vara ett roligt sätt att dela med vänner du inte ser personligen, har delning online många nackdelar jämfört med att prata personligen. Det är lätt att överdela, inte inse publiken som kan se dina inlägg eller göra andra misstag.

Att dela information online minskar frivilligt din integritet och kan också öppna upp för attacker på din säkerhet. Det är klokt att vara avsiktlig med vad du delar.