10 kommandoradsfuskblad för Windows, Linux och macOS

By rik

Kommandoradsgränssnitt (CLI) – Din väg till ökad datorkontroll

Kommandoradsgränssnittet, ofta förkortat CLI, ger dig en utökad kontroll över din dator och kan vara ett kraftfullt verktyg för att öka din produktivitet.

Även i en tid då trådlösa möss dominerar, behåller CLI sin oersättliga roll för många användare. Genom att skriva kommandon i en visuell prompt på din dator kan du direkt styra ditt operativsystem, vare sig det är Windows, Linux/Unix eller macOS, och utföra en mängd olika uppgifter.

Det finns otaliga kommandon som kan underlätta allt från att söka efter specifika filer till att hantera mappar, justera inställningar och administrera kontrollpaneler. Att memorera alla dessa kommandon kan dock vara både frustrerande och tidskrävande.

För att underlätta denna utmaning har vi samlat de mest användbara kommandorads-fusklapparna för Windows, Linux/Unix och macOS. Dessa resurser är designade för att snabbt ge dig tillgång till de kommandon du behöver.

Här är en sammanställning av de bästa fusklapparna:

Git-tower.com: Denna fusklapp från Tower är utformad för både Windows och macOS. Den innehåller en samling praktiska kommandon, tips och tricks som syftar till att förenkla interaktionen med kommandoradsgränssnittet. Det dubbelsidiga dokumentet är skapat för att vara användarvänligt, med tydliga kategorier och utan distraherande färger. Den täcker kommandon för hantering av kataloger, filer, sökningar, utdata, nätverk, behörigheter, processer, piltangenter, ”TAB”-tangenten, ”CTRL”-tangenten, kombination av kommandon, styrning av utdata, hemmakataloger och mer.

Cheatography: Denna webbplats är välkänd för sina fusklappar, och här hittar du ett utmärkt kommandoradsfuskblad för Linux. Skapat av Dave Child, innehåller det viktiga Linux-kommandon med popup-länkar för ytterligare information. Den tvåsidiga fusklappen täcker bland annat bash-kommandon, kataloghantering, nano-genvägar, bash-genvägar, filsökning, ”ls”-alternativ, filbehörigheter, filoperationer, bash-variabler, I/O-omdirigering, processhantering samt kommandolistor. Spara den i dina bokmärken eller ladda ner som PDF.

Red Hat: Denna fusklapp fokuserar på Linux och är lämplig för användare på alla nivåer, från nybörjare till avancerade. Den innehåller användbara exempel som hjälper dig att kontrollera att koden är korrekt. För att ladda ner detta kostnadsfria material krävs att du skapar ett konto. Denna resurs är perfekt för att utöka dina kunskaper om kommandoradsprogrammering och skript i Linux. Du hittar kommandon som SSH, pwd, ls, whoami, cd target, cat, man cat, top, which, env, head [file] och många fler.

Make Tech Easier: Om du är ute efter en fusklapp för Windows kommandorad är detta rätt ställe. Den presenterar 148 uppgiftsnamn tillsammans med en kort beskrivning för varje. Fusklappen är lätt att förstå och inkluderar kommandon för olika uppgiftsnamn som att lägga till en enhet, information om Windows, avancerade användarkonton, säkerhetskopiering och återställning, autentiseringshanterare, kalkylator, certifikat, Bluetooth-överföring, ändring av datorprestandainställningar, standardplats, kontrollpanel, visning, diskrensning och hantering m.m.

FOSSwire: Denna ensidiga fusklapp är designad för Unix/Linux. Du kan ladda ner och skriva ut den och ha den till hands när du arbetar i en V-env eller VM. Den fungerar som en praktisk resurs med definitioner och syntax för varje kommando. Fusklappen täcker bland annat filkommandon, systeminformation, processhantering, komprimering, filbehörigheter, nätverk, genvägar, SSH, sökning och installation.

Makeuseof.tradepub.com: Om du använder macOS kan denna fusklapp för Mac-terminalen vara av intresse. Den hjälper dig att få bättre kontroll över din Mac genom att använda kommandoraden för diverse uppgifter. Materialet är nedladdningsbart via ett LinkedIn-konto. Här finner du kommandon tillsammans med tydliga beskrivningar för att underlätta snabb förståelse.

cmdref.net: Ytterligare en fusklapp för Windows-kommandoraden, denna gång med illustrativa exempel för ökad förståelse. Det är en omfattande resurs med en tydlig innehållsförteckning som fungerar som en guide till de kommandon du kan behöva. Varje avsnitt innehåller korrekta förklaringar och exempel. Du kan hitta kommandon för system, programvara, hjälp, mappar, kontrollpanel, DNS, filer, tid, portar, proxyinställningar och paket. Dessutom ingår referensflikar för Linux- och HP-UX-kommandoradsförklaringar med exempel.

cs.columbia.edu: Denna fusklapp från Columbia University sammanfattar vanliga Windows-kommandon. Du kan ladda ner den till din dator och använda den som referens när du behöver. Den innehåller en lista över kommandon samt deras användningsområden och vad de åstadkommer på din dator. Du hittar kommandon som dir, cd, copy, rm, md, move, ren, del, exit, echo, type, fc, cls och help.

StationX: Denna plattform för karriärutveckling inom cybersäkerhet erbjuder en användbar kommandoradsfusklapp som enkelt kan laddas ner. Den är designad med en innehållsförteckning för att du snabbt ska kunna hitta det kommando du behöver. Den täcker områden som system- och hårdvaruinformation, användarinformation och hantering, prestandaövervakning och statistik, fil- och katalogkommandon, filbehörigheter, processhantering, nätverk, sökning, diskanvändning, SSH-inloggningar, arkiv, paketinstallationer, filöverföringar och kataloghantering.

WeTheGeek: Hos WeTheGeek hittar du en praktisk kommandoradsfusklapp för Mac-terminalen som är lämplig för alla användare. Fusklappens design med tydlig text och färgkombinationer gör läsningen enkel och behaglig. Den beskriver kommandon och deras användningsområden för att underlätta förståelsen för när ett visst kommando ska användas. Den börjar med grundläggande kommandon, genvägar, katalogändring, fil- och kataloghantering, fil- och diskutrymme, och fortsätter med nätverk, hembryggning, sökning och utdata.

Sammanfattning

De kommandoradsfusklappar vi har gått igenom ger dig möjlighet att få bättre kontroll över din dator, oavsett om du använder Windows, Linux/Unix eller macOS. Ladda ner och spara de fusklappar du gillar bäst, antingen direkt på din enhet eller i din webbläsare, och använd dem för att öka din produktivitet.