Windows Task Manager: Den kompletta guiden

Windows Task Manager är ett kraftfullt verktyg fyllt med användbar information, från ditt systems övergripande resursanvändning till detaljerad statistik om varje process. Den här guiden förklarar alla funktioner och tekniska termer i Aktivitetshanteraren.

Den här artikeln fokuserar på Windows 10s Task Manager, även om mycket av detta även gäller Windows 7. Microsoft har dramatiskt förbättrat Task Manager sedan Windows 7 släpptes.

Hur man startar Task Manager

Windows erbjuder många sätt att starta Aktivitetshanteraren. Tryck på Ctrl+Skift+Esc för att öppna Aktivitetshanteraren med en kortkommando eller högerklicka på Windows aktivitetsfält och välj ”Task Manager”.

Du kan också trycka på Ctrl+Alt+Delete och sedan klicka på ”Task Manager” på skärmen som visas eller hitta genvägen för Aktivitetshanteraren i din Start-meny.

Den enkla utsikten

Första gången du startar Aktivitetshanteraren ser du ett litet, enkelt fönster. Detta fönster listar de synliga applikationer som körs på ditt skrivbord, exklusive bakgrundsapplikationer. Du kan välja en applikation här och klicka på ”Avsluta uppgift” för att stänga den. Detta är användbart om ett program inte svarar – med andra ord om det är fruset – och du inte kan stänga det på vanligt sätt.

Du kan också högerklicka på ett program i det här fönstret för att komma åt fler alternativ:

Växla till: Växla till programmets fönster, för det till framsidan av skrivbordet och sätt det i fokus. Detta är användbart om du inte är säker på vilket fönster som är kopplat till vilket program.
Avsluta uppgift: Avsluta processen. Detta fungerar på samma sätt som knappen ”Avsluta uppgift”.
Kör ny uppgift: Öppna fönstret Skapa ny uppgift, där du kan ange ett program, en mapp, ett dokument eller en webbadress och Windows öppnar det.
Alltid på toppen: Gör själva Task Manager-fönstret ”alltid ovanpå” andra fönster på skrivbordet, så att du kan se det hela tiden.
Öppna filplats: Öppna ett filutforskarfönster som visar platsen för programmets .exe-fil.
Sök online: Utför en Bing-sökning efter programmets programnamn och filnamn. Detta hjälper dig att se exakt vad programmet är och vad det gör.
Egenskaper: Öppna fönstret Egenskaper för programmets .exe-fil. Här kan du justera kompatibilitetsalternativ och se till exempel programmets versionsnummer.

Medan Aktivitetshanteraren är öppen ser du en Aktivitetshanterarens ikon i meddelandefältet. Detta visar hur mycket CPU-resurser (centralprocessor) som för närvarande används på ditt system, och du kan föra musen över den för att se minne, disk och nätverksanvändning. Det är ett enkelt sätt att hålla koll på din dators CPU-användning.

För att se ikonen i systemfältet utan att Aktivitetshanteraren visas i aktivitetsfältet, klicka på Alternativ > Dölj när minimerad i det fullständiga gränssnittet för Aktivitetshanteraren och minimera fönstret Aktivitetshanteraren.

Aktivitetshanterarens flikar förklaras

För att se Aktivitetshanterarens mer avancerade verktyg, klicka på ”Mer detaljer” längst ned i det enkla vyfönstret. Du kommer att se hela gränssnittet med flikar visas. Aktivitetshanteraren kommer ihåg dina preferenser och kommer att öppnas för den mer avancerade vyn i framtiden. Om du vill gå tillbaka till den enkla vyn, klicka på ”Färre detaljer.”

Med Fler detaljer vald innehåller Aktivitetshanteraren följande flikar:

Processer: En lista över körande applikationer och bakgrundsprocesser på ditt system tillsammans med information om CPU, minne, disk, nätverk, GPU och annan resursanvändning.
Prestanda: Realtidsdiagram som visar den totala CPU-, minnes-, disk-, nätverks- och GPU-resursanvändningen för ditt system. Du hittar många andra detaljer här också, från din dators IP-adress till modellnamnen på din dators CPU och GPU.
Apphistorik: Information om hur mycket CPU- och nätverksresurser appar har använt för ditt nuvarande användarkonto. Detta gäller endast nya Universal Windows Platform-appar (UWP) – med andra ord Store-appar – och inte traditionella Windows-skrivbordsappar (Win32-appar).
Start: En lista över dina startprogram, som är de program som Windows startar automatiskt när du loggar in på ditt användarkonto. Du kan inaktivera startprogram härifrån, även om du också kan göra det från Inställningar > Appar > Start.
Användare: De användarkonton som för närvarande är inloggade på din PC, hur mycket resurser de använder och vilka applikationer de kör.
Detaljer: Mer detaljerad information om processerna som körs på ditt system. Detta är i princip den traditionella ”Processer”-fliken från Task Manager på Windows 7.
Tjänster: Hantering av systemtjänster. Det här är samma information som du hittar i services.msc, hanteringskonsolen för tjänster.

Hantera processer

Fliken Processer visar dig en omfattande lista över processer som körs på ditt system. Om du sorterar den efter namn är listan uppdelad i tre kategorier. Appar-gruppen visar samma lista med program som körs som du skulle se i den förenklade vyn ”Färre detaljer”. De andra två kategorierna är bakgrundsprocesser och Windows-processer, och de visar processer som inte visas i den förenklade standardvyn Task Manager.

Till exempel, verktyg som Dropbox, ditt antivirusprogram, bakgrundsuppdateringsprocesser och hårdvaruverktyg med ikoner i meddelandefältet (systemfältet) visas i listan över bakgrundsprocesser. Windows-processer inkluderar olika processer som är en del av Windows-operativsystemet, även om några av dessa visas under ”Bakgrundsprocesser” istället av någon anledning.

Du kan högerklicka på en process för att se åtgärder du kan utföra. Alternativen du ser i snabbmenyn är:

Expandera: Vissa applikationer, som Google Chrome, har flera processer och grupperas här. Andra applikationer har flera fönster som är en del av en enda process. Du kan välja expandera, dubbelklicka på processen eller klicka på pilen till vänster för att se hela gruppen av processer individuellt. Det här alternativet visas bara när du högerklickar på en grupp.
Dölj: Dölj en utökad grupp.
Avsluta uppgift: Avsluta processen. Du kan också klicka på knappen ”Avsluta uppgift” under listan.
Starta om: Det här alternativet visas bara när du högerklickar på Utforskaren i Windows. Det låter dig starta om explorer.exe istället för att bara avsluta uppgiften. I äldre versioner av Windows var du tvungen att avsluta Explorer.exe-uppgiften och sedan starta den manuellt för att åtgärda problem med Windows-skrivbordet, aktivitetsfältet eller Start-menyn. Nu kan du bara använda det här alternativet omstart.
Resursvärden: Låter dig välja om du vill se procentandelen eller exakta värden för minne, disk och nätverk. Med andra ord kan du välja om du vill se den exakta mängden minne i MB eller procentandelen av ditt systems minnesapplikationer som använder.
Skapa dumpfil: Detta är ett felsökningsverktyg för programmerare. Den fångar en ögonblicksbild av programmets minne och sparar den på disk.
Gå till detaljer: Gå till processen på fliken Detaljer så att du kan se mer detaljerad teknisk information.
Öppna filplats: Öppna Filutforskaren med processens .exe-fil vald.
Sök online: Sök efter namnet på processen på Bing.
Egenskaper: Visa fönstret Egenskaper för .exe-filen som är kopplad till processen.

Du bör inte avsluta uppgifter om du inte vet vad uppgiften gör. Många av dessa uppgifter är bakgrundsprocesser som är viktiga för Windows själv. De har ofta förvirrande namn, och du kan behöva göra en webbsökning för att ta reda på vad de gör. Vi har en hel serie som förklarar vad olika processer gör, från conhost.exe till wsappx.

Den här fliken visar dig också detaljerad information om varje process och deras kombinerade resursanvändning. Du kan högerklicka på rubrikerna högst upp i listan och välja de kolumner du vill se. Värdena i varje kolumn är färgkodade och en mörkare orange (eller röd) färg indikerar större resursanvändning.

Du kan klicka på en kolumn för att sortera efter den – klicka till exempel på CPU-kolumnen för att se pågående processer sorterade efter CPU-användning med de största CPU-svinen överst. Överst i kolumnen visar också den totala resursanvändningen för alla processer på ditt system. Dra och släpp kolumner för att ändra ordning på dem. De tillgängliga kolumnerna är:

Typ: Processens kategori, som är app, bakgrundsprocess eller Windows-process.
Status: Om ett program verkar vara fryst, kommer ”Reagerar inte” att visas här. Program börjar ibland svara efter en stund och ibland förblir frusna. Om Windows har avbrutit ett program för att spara ström visas ett grönt blad i den här kolumnen. Moderna UWP-appar kan stängas av för att spara ström, och Windows kan också stänga av traditionella skrivbordsappar.
Utgivare: Namnet på programmets utgivare. Till exempel visar Chrome ”Google Inc.” och Microsoft Word visar ”Microsoft Corporation.”
PID: Processidentifieringsnumret Windows har kopplat till processen. Process-ID kan användas av vissa funktioner eller systemverktyg. Windows tilldelar ett unikt process-ID varje gång det startar ett program, och process-ID är ett sätt att skilja mellan flera pågående processer om flera instanser av samma program körs.
Processnamn: Processens filnamn. Till exempel är File Explorer explorer.exe, Microsoft Word är WINWORD.EXE och själva Task Manager är Taskmgr.exe.
Kommandorad: Den fullständiga kommandoraden som används för att starta processen. Detta visar dig den fullständiga sökvägen till processens .exe-fil (till exempel ”C:WINDOWSExplorer.EXE”) samt alla kommandoradsalternativ som används för att starta programmet.
CPU: Processens CPU-användning, visas som en procentandel av dina totala tillgängliga CPU-resurser.
Minne: Mängden av ditt systems fysiska arbetsminne som processen för närvarande använder, visas i MB eller GB.
Disk: Diskaktiviteten som en process genererar, visas som MB/s. Om en process inte läser från eller skriver till disk för tillfället, kommer den att visa 0 MB/s.
Nätverk: Nätverksanvändningen av en process på det aktuella primära nätverket, visas i Mbps.
GPU: GPU-resurserna (graphics processing unit) som används av en process, visas som en procentandel av GPU:s tillgängliga resurser.
GPU-motor: GPU-enheten och motorn som används av en process. Om du har flera GPU:er i ditt system kommer detta att visa dig vilken GPU en process använder. Se fliken Prestanda för att se vilket nummer (”GPU 0” eller ”GPU 1” är associerat med vilken fysisk GPU.
Strömförbrukning: Den uppskattade energiförbrukningen för en process, med hänsyn till dess nuvarande CPU-, disk- och GPU-aktivitet. Till exempel kan det stå ”Mycket låg” om en process inte använder många resurser eller ”Mycket hög” om en process använder mycket resurser. Om den är hög betyder det att den använder mer elektricitet och förkortar batteritiden om du har en bärbar dator.
Strömförbrukningstrend: Den uppskattade effekten på energianvändningen över tid. Kolumnen Strömförbrukning visar bara den aktuella strömförbrukningen, men den här kolumnen spårar strömförbrukningen över tiden. Till exempel, om ett program ibland använder mycket ström men inte använder mycket just nu, kan det stå ”Mycket låg” i kolumnen för strömförbrukning och ”Hög” eller ”Moderat” i kolumnen Strömförbrukningstrend.

När du högerklickar på rubrikerna ser du också en ”Resursvärden”-meny. Det här är samma alternativ som visas när du högerklickar på en enskild process. Oavsett om du kommer åt det här alternativet genom att högerklicka på en enskild process eller inte, kommer det alltid att ändra hur alla processer i listan visas.

Menyalternativ för Aktivitetshanteraren

Det finns också några användbara alternativ i Aktivitetshanterarens menyrad:

Arkiv > Kör ny uppgift: Starta ett program, en mapp, ett dokument eller en nätverksresurs genom att ange dess adress. Du kan också markera ”Skapa den här uppgiften med administrativa rättigheter” för att starta programmet som administratör.
Alternativ > Alltid överst: Fönstret Aktivitetshanteraren kommer alltid att ligga ovanpå andra fönster medan det här alternativet är aktiverat.
Alternativ > Minimera vid användning: Aktivitetshanteraren kommer att minimeras när du högerklickar på en process och väljer ”Byt till”. Trots det udda namnet är det allt det här alternativet gör.
Alternativ > Dölj när minimerad: Aktivitetshanteraren fortsätter att köras i meddelandefältet (systemfältet) när du klickar på minimeringsknappen om du aktiverar det här alternativet.
Visa > Uppdatera nu: Uppdatera omedelbart data som visas i Aktivitetshanteraren.
Visa > Uppdateringshastighet: Välj hur ofta data som visas i Aktivitetshanteraren uppdateras: Hög, Medium, Låg eller Pausad. Med Pausad vald uppdateras inte data förrän du väljer en högre frekvens eller klickar på ”Uppdatera nu.”
Visa > Gruppera efter typ: Med det här alternativet aktiverat är processer på fliken Processer grupperade i tre kategorier: Appar, Bakgrundsprocesser och Windows-processer. Med det här alternativet inaktiverat visas de blandade i listan.
Visa > Expandera alla: Expandera alla processgrupper i listan. Till exempel använder Google Chrome flera processer och de visas kombinerade till en ”Google Chrome”-grupp. Du kan utöka enskilda processgrupper genom att klicka på pilen till vänster om deras namn också.
Visa > Dölj alla: Dölj alla processgrupper i listan. Till exempel kommer alla Google Chrome-processer bara att visas under kategorin Google Chrome.

Visa prestandainformation

Fliken Prestanda visar realtidsgrafer som visar användningen av systemresurser som CPU, minne, disk, nätverk och GPU. Om du har flera diskar, nätverksenheter eller GPU:er kan du se dem alla separat.

Du kommer att se små grafer i den vänstra rutan och du kan klicka på ett alternativ för att se en större graf i den högra rutan. Diagrammet visar resursanvändning under de senaste 60 sekunderna.

Förutom resursinformation visar sidan Prestanda information om ditt systems hårdvara. Här är bara några saker som de olika rutorna visar förutom resursanvändning:

CPU: Namnet och modellnumret på din CPU, dess hastighet, antalet kärnor den har och om hårdvaruvirtualiseringsfunktioner är aktiverade och tillgängliga. Den visar också ditt systems ”upptid”, vilket är hur länge ditt system har körts sedan det senast startade upp.
Minne: Hur mycket RAM-minne du har, dess hastighet och hur många av RAM-platserna på ditt moderkort som används. Du kan också se hur mycket av ditt minne som för närvarande är fyllt med cachad data. Windows kallar detta ”standby”. Dessa data kommer att vara klara och väntar om ditt system behöver det, men Windows kommer automatiskt att dumpa cachade data och frigöra utrymme om det behöver mer minne för en annan uppgift.
Disk: Namnet och modellnumret på din hårddisk, dess storlek och aktuella läs- och skrivhastigheter.
Wi-Fi eller Ethernet: Windows visar en nätverksadapters namn och dess IP-adresser (både IPv4- och IPv6-adresser) här. För Wi-Fi-anslutningar kan du också se Wi-Fi-standarden som används på den aktuella anslutningen, till exempel 802.11ac.
GPU: GPU-rutan visar separata grafer för olika typer av aktiviteter – till exempel 3D kontra videokodning eller avkodning. GPU:n har sitt eget inbyggda minne, så den visar också GPU-minnesanvändningen. Du kan också se namnet och modellnumret på din GPU här och versionen av grafikdrivrutinen den använder. Du kan övervaka GPU-användningen direkt från Aktivitetshanteraren utan någon programvara från tredje part.

Du kan också göra detta till ett mindre fönster om du alltid vill se det på skärmen. Dubbelklicka bara var som helst i det tomma vita utrymmet i den högra rutan, så får du ett flytande fönster alltid på toppen med den grafen. Du kan också högerklicka på grafen och välja ”Graph Summary View” för att aktivera detta läge.

Knappen ”Öppna resursövervakning” längst ner i fönstret öppnar verktyget Resursövervakning, som ger mer detaljerad information om GPU, minne, disk och nätverksanvändning av individuella processer.

Konsultation av apphistorik

Fliken Apphistorik gäller endast UWP-appar (Universal Windows Platform). Det visar inte information om traditionella Windows-skrivbordsappar, så de flesta kommer inte att tycka att det är så användbart.

Överst i fönstret ser du det datum då Windows började samla in resursanvändningsdata. Listan visar UWP-applikationer och mängden CPU-tid och nätverksaktivitet som applikationen har genererat sedan det datumet. Du kan högerklicka på rubrikerna här för att aktivera några fler alternativ för mer insikt om nätverksaktivitet:

CPU-tid: Mängden CPU-tid som programmet har använt inom denna tidsram.
Nätverk: Den totala mängden data som överförts över nätverket av programmet inom denna tidsram.
Metered Network: Mängden data som överförs över mätade nätverk. Du kan ställa in ett nätverk som mätt för att spara data på det. Det här alternativet är avsett för nätverk där du har begränsad data, som ett mobilnätverk som du kopplar upp dig till.
Kakeluppdateringar: Mängden data som programmet har laddat ner för att visa uppdaterade liveplattor på Windows 10:s Start-meny.
Non-mätat nätverk: Mängden data som överförs över icke-mätade nätverk.
Nedladdningar: Mängden data som laddas ner av programmet på alla nätverk.
Uppladdningar: Mängden data som laddas upp av programmet på alla nätverk.

Styra startapplikationer

Fliken Startup är Windows 10:s inbyggda startprogramhanterare. Den listar alla applikationer som Windows automatiskt startar för ditt nuvarande användarkonto. Till exempel, program i din startmapp och program som är inställda på att starta i Windows-registret visas båda här.

För att inaktivera ett startprogram, högerklicka på det och välj ”Inaktivera” eller välj det och klicka på knappen ”Inaktivera”. För att återaktivera det, klicka på alternativet ”Aktivera” som visas här istället. Du kan också använda gränssnittet Inställningar > Appar > Startup för att hantera startprogram.

I det övre högra hörnet av fönstret ser du en ”Sista BIOS-tid” på vissa system. Detta visar hur lång tid det tog för din BIOS (eller UEFI-firmware) att initiera din hårdvara när du senast startade din dator. Detta kommer inte att visas på alla system. Du kommer inte att se det om din PCs BIOS inte rapporterar denna gång till Windows.

Som vanligt kan du högerklicka på rubrikerna och aktivera ytterligare kolumner. Kolumnerna är:

Namn: Namnet på programmet.
Utgivare: Namnet på programmets utgivare.
Status: ”Enabled” visas här om programmet startar automatiskt när du loggar in. ”Disabled” visas här om du har inaktiverat startuppgiften.
Starteffekt: En uppskattning av hur mycket CPU- och diskresurser programmet använder när det startar. Windows mäter och spårar detta i bakgrunden. Ett lättviktsprogram visar ”Låg” och ett tungt program visar ”Hög”. Inaktiverade program visar ”Ingen.” Du kan påskynda din startprocess mer genom att inaktivera program med en ”Hög” starteffekt än genom att inaktivera dem med en ”låg” effekt.
Starttyp: Detta visar om programmet startar på grund av en registerpost (”Registry”) eller för att det finns i din startmapp (”Mapp.”)
Disk I/O vid start: Diskaktiviteten som programmet utför vid start, i MB. Windows mäter och registrerar detta varje start.
CPU vid start: Mängden CPU-tid som ett program använder vid uppstart, i ms. Windows mäter och registrerar detta vid uppstart.
Körs nu: Ordet ”Körs” visas här om ett startprogram körs. Om denna kolumn visas för ett program, har programmet stängt av sig själv, eller så har du stängt det själv.
Inaktiverad tid: För startprogram som du har inaktiverat, visas datum och tid då du inaktiverade ett program här
Kommandorad: Detta visar den fullständiga kommandoraden som startprogrammet startar med, inklusive eventuella kommandoradsalternativ.

Kontrollerar användare

Fliken Användare visar en lista över inloggade användare och deras pågående processer. Om du är den enda personen som är inloggad på din Windows-dator, ser du bara ditt användarkonto här. Om andra personer har loggat in och sedan låst sina sessioner utan att logga ut, kommer du också att se dessa – låsta sessioner visas som ”Frånkopplad”. Detta visar dig också CPU, minne, disk, nätverk och andra systemresurser som används av processer som körs under varje Windows-användarkonto.

Du kan koppla bort ett användarkonto genom att högerklicka på det och välja ”Koppla från” eller tvinga det att logga ut genom att högerklicka på det och välja ”Logga av”. Alternativet Koppla från avslutar skrivbordsanslutningen, men programmen fortsätter att köras och användaren kan logga in igen – som att låsa en skrivbordssession. Alternativet Sign Off avslutar alla processer – som att logga ut från Windows.

Du kan också hantera ett annat användarkontos processer härifrån om du vill avsluta en uppgift som tillhör ett annat körande användarkonto.

Om du högerklickar på rubrikerna är de tillgängliga kolumnerna:

ID: Varje inloggat användarkonto har sitt eget sessions-ID-nummer. Session ”0” är reserverad för systemtjänster, medan andra applikationer kan skapa sina egna användarkonton. Du behöver vanligtvis inte känna till det här numret, så det är dolt som standard.
Session: Den typ av session detta är. Till exempel kommer det att säga ”Konsoll” om den nås på ditt lokala system. Detta är främst användbart för serversystem som kör fjärrskrivbord.
Klientnamn: Namnet på fjärrklientsystemet som får åtkomst till sessionen, om det nås på distans.
Status: Statusen för sessionen – till exempel om en användares session är låst, kommer statusen att säga ”Frånkopplad.”
CPU: Total CPU som används av användarens processer.
Minne: Totalt minne som används av användarens processer.
Disk: Total diskaktivitet associerad med användarens processer.
Nätverk: Total nätverksaktivitet från användarens processer.

Hantera detaljerade processer

Detta är den mest detaljerade Task Manager-rutan. Det är som fliken Processer, men det ger mer information och visar processer från alla användarkonton på ditt system. Om du har använt Windows 7 Task Manager kommer detta att se bekant ut för dig; det är samma information som fliken Processer i Windows 7 visar.

Du kan högerklicka på processer här för att komma åt ytterligare alternativ:

Avsluta uppgift: Avsluta processen. Detta är samma alternativ som finns på den normala fliken Processer.
Avsluta processträd: Avsluta processen och alla processer som skapas av processen.
Ange prioritet: Ange en prioritet för processen: Låg, Under normal, Normal, Över normal, Hög och Realtid. Processer börjar med normal prioritet. Lägre prioritet är idealiskt för bakgrundsprocesser, och högre prioritet är idealiskt för skrivbordsprocesser. Däremot Microsoft rekommenderar emot bråkar med realtidsprioritet.
Ställ in affinitet: Ställ in processoraffiniteten för en process – med andra ord, på vilken processor en process körs. Som standard körs processer på alla processorer i ditt system. Du kan använda detta för att begränsa en process till en viss processor. Till exempel är detta ibland användbart för gamla spel och andra program som förutsätter att du bara har en enda CPU. Även om du har en enda CPU i din dator, visas varje kärna som en separat processor.
Analysera väntekedjan: Se vilka trådar i processerna som väntar på. Detta visar dig vilka processer och trådar som väntar på att använda en resurs som används av en annan process, och är ett användbart felsökningsverktyg för programmerare att diagnostisera hängningar.
UAC-virtualisering: Aktivera eller inaktivera virtualisering av användarkontokontroll för en process. Den här funktionen fixar applikationer som kräver administratörsåtkomst genom att virtualisera deras åtkomst till systemfiler, omdirigera deras filer och registeråtkomst till andra mappar. Det används främst av äldre program – till exempel program från Windows XP-eran – som inte är skrivna för moderna versioner av Windows. Detta är ett felsökningsalternativ för utvecklare, och du borde inte behöva ändra det.
Skapa dumpfil: Fånga en ögonblicksbild av programmets minne och spara den på disk. Detta är ett användbart felsökningsverktyg för programmerare.
Öppna filplats: Öppna ett filutforskarfönster som visar processens körbara fil.
Sök online: Gör en Bing-sökning efter namnet på processen.
Egenskaper: Visa egenskapsfönstret för processens .exe-fil.
Gå till tjänst(er): Visa tjänsterna som är kopplade till processen på fliken Tjänster. Detta är särskilt användbart för svchost.exe-processer. Tjänsterna kommer att markeras.

Om du högerklickar på rubrikerna och väljer ”Visa kolumner” kommer du att se en mycket längre lista med information som du kan visa här, inklusive många alternativ som inte är tillgängliga på fliken Processer.

Så här betyder alla möjliga kolumner:

Paketnamn: För Universal Windows Platform-appar (UWP) visar detta namnet på apppaketet som processen kommer från. För andra appar är den här kolumnen tom. UWP-appar distribueras vanligtvis via Microsoft Store.
PID: Det unika process-ID-numret som är kopplat till den processen. Detta är associerat med processen och inte programmet – till exempel, om du stänger och öppnar ett program igen, kommer den nya programprocessen att ha ett nytt process-ID-nummer.
Status: Detta visar om processen körs eller avbryts för att spara ström. Windows 10 ”stänger alltid av” UWP-appar som du inte använder för att spara systemresurser. Du kan också kontrollera om Windows 10 stoppar traditionella skrivbordsprocesser.
Användarnamn: Namnet på användarkontot som kör processen. Du kommer ofta att se systemanvändarkontonamn här, som SYSTEM och LOCAL SERVICE.
Sessions-ID: Det unika numret som är kopplat till användarsessionen som kör processen. Detta är samma nummer som visas för en användare på fliken Användare.
Jobbobjekt-ID: ”Jobbobjektet där processen körs.” Jobbobjekt är ett sätt att gruppera processer så att de kan hanteras som en grupp.
CPU: Andelen CPU-resurser som processen för närvarande använder för alla CPU:er. Om inget annat använder CPU-tid kommer Windows att visa System Idle Process som använder den här. Med andra ord, om System Idle Process använder 90 % av dina CPU-resurser, betyder det att andra processer på ditt system använder sammanlagt 10 %, och den var inaktiv 90 % av tiden.
CPU-tid: Den totala processortid (i sekunder) som använts av en process sedan den började köras. Om en process stängs och startar om kommer denna att återställas. Det är ett bra sätt att upptäcka CPU-hungriga processer som kan vara på tomgång för tillfället.
Cykel: Procentandelen av CPU-cyklerna som processen för närvarande använder för alla CPU:er. Det är oklart exakt hur detta skiljer sig från CPU-kolumnen, eftersom Microsofts dokumentation inte förklarar detta. Men siffrorna i den här kolumnen är i allmänhet ganska lika CPU-kolumnen, så det är troligtvis en liknande information som mäts annorlunda.
Arbetsuppsättning (minne): Mängden fysiskt minne som processen för närvarande använder.
Peak working set (minne): Den maximala mängd fysiskt minne som processen har använt.
Arbetsuppsättningsdelta (minne): Ändringen i arbetsuppsättningsminnet från den senaste uppdateringen av data här.
Minne (aktiv privat arbetsuppsättning): Mängden fysiskt minne som används av processen och som inte kan användas av andra processer. Processer cachelagrar ofta vissa data för att bättre utnyttja ditt RAM-minne, men kan snabbt ge upp det minnesutrymmet om en annan process behöver det. Den här kolumnen exkluderar data från avstängda UWP-processer.
Minne (privat arbetsuppsättning): Mängden fysiskt minne som används av processen och som inte kan användas av andra processer. Den här kolumnen utesluter inte data från avstängda UWP-processer.
Minne (delad arbetsuppsättning): Mängden fysiskt minne som används av processen och som kan användas av andra processer vid behov.
Commit size: Mängden virtuellt minne som Windows reserverar för processen.
Sidad pool: Mängden sökbart kärnminne som Windows-kärnan eller -drivrutinerna allokerar för denna process. Operativsystemet kan flytta dessa data till personsökningsfilen vid behov.
NP-pool: Mängden icke-sökbart kärnminne som Windows-kärnan eller -drivrutinerna allokerar för denna process. Operativsystemet kan inte flytta dessa data till växlingsfilen.
Sidfel: Antalet sidfel som genererats av processen sedan den började köras. Dessa inträffar när ett program försöker komma åt minne som det för närvarande inte har allokerat till det och är normala.
PF Delta: Ändringen av antalet sidfel sedan den senaste uppdateringen.
Basprioritet: Processens prioritet – detta kan till exempel vara Låg, Normal eller Hög. Windows prioriterar schemaläggningsprocesser med högre prioritet. Systembakgrundsuppgifter som inte är brådskande kan ha låg prioritet jämfört med till exempel datorprogramprocesser.
Handtag: Aktuellt antal handtag i processens objekttabell. Handtag representerar systemresurser som filer, registernycklar och trådar.
Trådar: Antalet aktiva trådar i en process. Varje process kör en eller flera trådar och Windows tilldelar dem processortid. Trådar i en process delar minne.
Användarobjekt: Antalet ”fönsterhanterarobjekt” som används av processen. Detta inkluderar fönster, menyer och markörer.
GDI-objekt: Antalet Objekt för grafikenhetsgränssnitt som används av processen. Dessa används för att rita användargränssnittet.
I/O-läser: Antalet läsoperationer som utförts av processen sedan den startade. I/O står för Input/Output. Detta inkluderar in-/utdata för fil, nätverk och enhet.
I/O-skrivningar: Antalet skrivoperationer som utförts av processen sedan den startade.
I/O annat: Antalet icke-lästa och icke-skrivande operationer som utförts av processen sedan den startade. Detta inkluderar till exempel kontrollfunktioner.
I/O read bytes: Det totala antalet byte som lästs av processen sedan den startade.
I/O-skrivbytes: Det totala antalet byte som skrivits av processen sedan den startade.
I/O andra bytes: Det totala antalet byte som använts i icke-lästa och icke-skriva I/O-operationer sedan processen startade.
Bildsökvägsnamn: Den fullständiga sökvägen till processens körbara fil.
Kommandorad: Den exakta kommandoraden som processen startades med, inklusive den körbara filen och eventuella kommandoradsargument.
Operativsystemskontext: Det minsta operativsystem programmet är kompatibelt med om någon information ingår i applikationens manifestfil. Till exempel kan vissa program säga ”Windows Vista”, vissa ”Windows 7” och andra ”Windows 8.1”. De flesta kommer inte att visa någonting i den här kolumnen alls.
Plattform: Oavsett om detta är en 32-bitars eller 64-bitars process.
Förhöjd: Om processen körs i förhöjt läge – med andra ord med administratörsbehörigheter eller inte. Du kommer att se antingen ”Nej” eller ”Ja” för varje process.
UAC-virtualisering: Om virtualisering av användarkontokontroll är aktiverad för processen. Detta virtualiserar programmets åtkomst till registret och filsystemet, vilket låter program designade för äldre versioner av Windows köras utan administratörsåtkomst. Alternativen inkluderar Aktiverad, Inaktiverad och Ej tillåten – för processer som kräver systemåtkomst.
Beskrivning: En läsbar beskrivning av processen från dess .exe-fil. Till exempel har chrome.exe beskrivningen ”Google Chrome” och explorer.exe har beskrivningen ”Windows Explorer”. Detta är samma namn som visas i kolumnen Namn på den normala fliken Processer.
Dataexekveringsförebyggande: Huruvida Data Execution Prevention (DEP) är aktiverat eller inte för processen. Detta är en säkerhetsfunktion som hjälper till att skydda applikationer från attacker.
Företagskontext: På domäner visar detta vad företagssammanhang en app körs i. Det kan vara i en företagsdomänkontext med åtkomst till företagsresurser, en ”Personlig” kontext utan åtkomst till arbetsresurser eller ”Undantag” för Windows-systemprocesser.
Power trottling: Huruvida power trottling är aktiverad eller inaktiverad för en process. Windows stryper automatiskt vissa program när du inte använder dem för att spara batteri. Du kan styra vilka applikationer som stryps från appen Inställningar.
GPU: Andelen GPU-resurser som används av processen – eller, mer specifikt, det högsta utnyttjandet av alla GPU-motorer.
GPU-motor: Den GPU-motor som processen använder – eller, mer specifikt, den GPU-motor som processen använder mest. Se GPU-informationen på fliken Prestanda för en lista över GPU:er och deras motorer. Till exempel, även om du bara har en GPU, har den troligen olika motorer för 3D-rendering, kodning av video och avkodning av video.
Dedikerat GPU-minne: Den totala mängden GPU-minne som processen använder för alla GPU:er. GPU:er har sitt eget dedikerade videominne som är inbyggt i diskreta GPU:er och en reserverad del av normalt systemminne på inbyggda GPU:er.
Delat GPU-minne: Den totala mängden systemminne som delas med den GPU som processen använder. Detta hänvisar till data som lagras i ditt systems normala RAM som delas med GPU:n, inte data som lagras i din GPU:s dedikerade, inbyggda minne.

Arbeta med tjänster

Fliken Tjänster visar en lista över systemtjänsterna på ditt Windows-system. Det här är bakgrundsuppgifter som Windows kör, även när inget användarkonto är inloggat. De styrs av Windows operativsystem. Beroende på tjänsten kan den startas automatiskt vid uppstart eller bara när det behövs.

Många tjänster är en del av själva Windows 10. Till exempel, Windows Update-tjänsten laddar ner uppdateringar och Windows Audio-tjänsten ansvarar för ljudet. Andra tjänster installeras av tredjepartsprogram. Till exempel installerar NVIDIA flera tjänster som en del av sina grafikdrivrutiner.

Du bör inte bråka med dessa tjänster om du inte vet vad du gör. Men om du högerklickar på dem kommer du att se alternativ för att starta, stoppa eller starta om tjänsten. Du kan också välja Sök online för att utföra en Bing-sökning efter information om tjänsten online eller ”Gå till detaljer” för att visa processen som är kopplad till en pågående tjänst på fliken Detaljer. Många tjänster kommer att ha en ”svchost.exe”-process kopplad till dem.

Kolumnerna i rutan Service är:

Namn: Ett kort namn kopplat till tjänsten
PID: Processidentifieringsnumret för processen som är kopplad till tjänsten.
Beskrivning: Ett längre namn som ger mer information om vad tjänsten gör.
Status: Om tjänsten är ”Stoppad” eller ”Kör”.
Grupp: Den grupp tjänsten ingår i, om tillämpligt. Windows laddar en servicegrupp åt gången vid start. En tjänstegrupp är en samling liknande tjänster som laddas som en grupp.

För mer information om dessa tjänster, klicka på länken ”Öppna tjänster” längst ned i fönstret. Den här Task Manager-rutan är i alla fall bara ett mindre kraftfullt tjänsteadministrationsverktyg.

Process Explorer: En mer kraftfull uppgiftshanterare

Om den inbyggda Windows Task Manager inte är tillräckligt kraftfull för dig rekommenderar vi Process Explorer. Detta är ett gratisprogram från Microsoft; det är en del av SysInternals-sviten med användbara systemverktyg.

Process Explorer är fullspäckad med funktioner och information som inte ingår i Aktivitetshanteraren. Du kan till exempel se vilket program som har en viss fil öppen och låsa upp filen. Standardvyn gör det också enkelt att se vilka processer som har öppnat vilka andra processer. Kolla in vår djupgående guide i flera delar för att använda Process Explorer för att lära dig mer.