Visar inte WhatsApp kontaktnamn? Hur man fixar det

Visar WhatsApp dig inte namnen på dina sparade kontakter? Problemet uppstår vanligtvis med en specifik kontakt som du nyligen har sparat. Andra gånger påverkar det alla kontaktnamn i din telefons adressbok. Var kommer det här problemet ifrån och hur kan du åtgärda det?

I den här artikeln kommer vi att undersöka möjliga orsaker till att WhatsApp inte visar kontaktnamn. Dessutom kommer vi att visa dig flera korrigeringar som du kan försöka lösa problemet och se kontaktnamnen igen.

WhatsApp slutar visa kontaktnamn av olika anledningar. Här är några av dem:

 • WhatsApp-backend har tekniska problem.
 • Du har nyligen sparat kontakten, som WhatsApp inte har hämtat än.
 • Kontaktlistan på din telefon har oavsiktligt raderats.
 • Din telefon känner inte längre igen SIM-kort med sparade kontakter.
 • WhatsApp kan inte komma åt kontaktnamnen eftersom ditt operativsystem begränsar det.
 • Det finns ett problem med WhatsApp-synkronisering.

Nu när du vet orsakerna till att WhatsApp inte visar kontakter, låt oss undersöka korrigeringar som vi kan försöka fixa det här problemet.

1. Utför några preliminära kontroller

Utför följande preliminära kontroller innan du går in i allvarlig felsökning:

 • Starta om WhatsApp för att utesluta tillfälliga problem.
 • Starta om telefonen för att säkerställa att problemet inte orsakas av ett fel i ditt operativsystem.
 • Inaktivera alla appar du använder för att använda två WhatsApp-konton samtidigt.
 • Se till att inga andra appar för snabbmeddelanden är aktiva på din enhet.
 • Se till att WhatsApp är uppdaterad.
 • Ta bort alla appar som kan störa WhatsApp, till exempel sådana som sparar status.

Om ovanstående preliminära kontroller inte hjälper, börja tillämpa de återstående korrigeringarna.

2. Se till att problemet inte kommer från backend

WhatsApp-backend genomgår oförutsedda problem då och då. Medan ingenjörer arbetar för att åtgärda problemet, fortsätter användare att stöta på buggar i applikationen. Därför bör du kontrollera om WhatsApps backend är ansvarig för att WhatsApp inte visar kontaktnamn.

För att verifiera det, besök Downdetectors officiella hemsida. I det övre högra hörnet skriver du ”WhatsApp” i sökfältet och trycker på Retur. Därefter klickar du på WhatsApp eller WhatsApp business, beroende på vilken plattform du upplever problemet. Downdetector kommer att informera dig om appen är nere.

Om det har rapporterats liknande problem på sistone är det förmodligen ett backend-problem. Därför bör du vänta tills problemet är löst. Under tiden kan du byta till WhatsApp Web eller WhatsApp-skrivbordsappen.

Om inga problem har rapporterats där, vilket indikerar att WhatsApps backend inte är roten till problemet, börja tillämpa de återstående korrigeringarna.

WhatsApp visar bara namnen på de kontakter som du har sparat i din kontaktlista. När du får ett sms från ett nytt nummer varnar WhatsApp dig om att den här personen inte finns i din kontaktlista.

Eftersom du inte har sparat deras kontakt i din telefonbok tidigare kommer WhatsApp inte att visa kontaktnamnet eftersom det inte finns. Därför måste du spara kontakten för att få namnet att dyka upp i WhatsApp.

Om du redan har pratat med personen på WhatsApp behöver du inte spara kontakten manuellt. Öppna helt enkelt chatten på WhatsApp så ser du alternativet att lägga till eller blockera en kontakt. Tryck på Lägg till i kontakter, namnge kontakten och spara den.

När kontakten har sparats kommer WhatsApp att visa kontaktens namn istället för telefonnumret. Se till att du sparar numret i rätt internationellt format.

WhatsApp visar inte alltid nyligen sparade kontakter omedelbart. Ibland tar det några minuter eller en omstart för att hämta kontaktens namn. Har du nyligen sparat ett specifikt kontaktnamn och WhatsApp misslyckades med att visa det? Om så är fallet, stäng WhatsApp och starta om det.

Om det inte fungerar att starta om appen bör du uppdatera alla dina kontakter.

WhatsApp kommer med en praktisk uppdateringsfunktion som hjälper appen att snabbt hämta nyligen sparade kontaktnamn. Här är stegen för att uppdatera sparade kontakter:

 • Öppna WhatsApp.
 • Tryck på den nya chattknappen i det nedre högra hörnet av WhatsApp.
 • Tryck på tre vertikala prickar i det övre högra hörnet.
 • Tryck på Uppdatera.
 • Detta kommer att hämta din senaste kontaktlista.

  6. Åtgärda problem med din telefons adressbok

  Ett problem med din telefons adressbok kan också hindra WhatsApp från att visa kontaktnamn. När det händer påverkar problemet inte bara WhatsApp. Kontaktnamnen kommer inte längre att visas i någon annan app som använder dessa kontakter. Telegram, Signal, din telefons meddelandeapp och andra kommer också att påverkas.

  Är problemet med att kontakter inte visas på din enhet utbrett? I så fall finns det ett problem med din telefons adressbok. Du bör lösa alla problem som din telefons adressbok har, och WhatsApp kommer att börja visa kontaktnamn igen.

  Vår guide för att åtgärda kontakter som inte visas på din iPhone kan hjälpa dig, speciellt om problemet är med din iOS-enhet.

  7. Se till att ditt SIM-kort är aktivt

  Sparar du dina kontakter på din telefon eller ditt SIM-kort? Om du alltid väljer det senare alternativet, se till att SIM-kortet är tillgängligt för din telefon.

  Om du tappar telefonen, byter SIM-kort eller annan oaktsamhet förskjuter SIM-kortet ofta i dess kortplats, vilket hindrar din telefon från att upptäcka det. Om det inte kan upptäcka SIM-kortet kommer det inte att visa kontakterna som sparats på det kortet.

  Se till att ditt SIM-kort är korrekt placerat i din mobiltelefon, kan upptäckas av det och att dina kontakter fortfarande är sparade på den. Om SIM-kortet fungerar normalt, fortsätt till nästa steg.

  8. Eliminera begränsningar i operativsystemet

  Med rätt behörighetsinställningar kan du effektivt förhindra att nyfikna ögon spionerar på dig. Men om du ställer in dessa behörigheter för strikt kanske din telefons OS inte ens låter betrodda appar komma åt den data de behöver.

  Till exempel kan WhatsApp endast visa kontaktnummer om den inte har tillgång till dina sparade kontakter. Därför är det avgörande att utesluta denna möjlighet.

  På Android öppnar du appen Inställningar och trycker på Appar. Tryck på de tre vertikala prickarna i det övre högra hörnet och tryck på Behörighetshanteraren.

  Gå sedan till Kontakter och välj WhatsApp eller WhatsApp Business från listan över applikationer. Se till att cirkeln för Tillåt är markerad.

  På iOS öppnar du appen Inställningar, går till Sekretess och säkerhet och trycker på Kontakter. Slå på reglaget bredvid WhatsApp.

  9. Återställ den senaste OS- eller appuppdateringen

  Android släpper regelbundet uppdateringar för att fixa buggar, åtgärda säkerhetssårbarheter och introducera nya funktioner. Detsamma är fallet för Android-appar, som WhatsApp.

  Att installera dessa uppdateringar är viktigt för att kunna njuta av nya funktioner och hålla din enhet skyddad. Det finns dock tillfällen då de släppta uppdateringarna har buggar och orsakar oförutsedda problem. Om du också har stött på problemet under diskussion efter att du uppdaterat ditt operativsystem eller WhatsApp, bör du återställa uppdateringen.

  Om du inte är bekant med processen, se vår guide om hur du nedgraderar Android. På samma sätt kan du nedgradera Android-appar utan att förlora data med ADB.

  10. Sök efter synkroniseringsproblem (Android)

  Att låta WhatsApp komma åt dina kontakter kommer inte att göra någon skillnad om du har stoppat dina kontakter från att synkroniseras automatiskt. För att bekräfta att synkroniseringsinställningarna är aktiverade och för att synkronisera om kontakter, följ stegen nedan:

 • Gå till appen Inställningar på din Android-enhet.
 • Klicka sedan på Användare och konton.
 • Tryck på WhatsApp.
 • Markera rutan bredvid Kontakter.
 • Tryck på de vertikala prickarna eller menyn Mer i det övre högra hörnet och tryck på Synkronisera nu.
 • Ovanstående steg kan se olika ut för olika telefoner. Gäller det dig också? Om det gör det bör du kolla den officiella webbplatsen för din telefontillverkare för att ta reda på hur du hanterar synkroniseringsinställningarna för dina kontakter.

  När WhatsApp bara visar kontaktnumret och inte namnet kan det bli ett seriöst minnestest. Genom att tillämpa korrigeringarna i artikeln kommer du förhoppningsvis att kunna få WhatsApp att visa kontaktnamn igen. Om ingen av korrigeringarna fungerade bör du installera om WhatsApp från början, vilket är en mindre fördelaktig lösning.