Förstå och hantera användarkonton i Windows 11

Oavsett om du behöver justera viktiga systemfiler eller dela din dator med någon annan, måste du veta hur du hanterar användarkonton i Windows.

Användarkontot i Windows bestämmer vad du kan göra i Windows. Jag är säker på att du inte vill låta någon med åtkomst till din PC installera potentiellt skadlig programvara (inklusive skadlig programvara) eller ens ta bort Windows eller dess systemfiler.

Det är därför du behöver veta exakt vilken typ av användarkonton som är tillgängliga i Windows och vilken åtkomst de erbjuder. I det här inlägget hittar du en förklaring av användarkonton i Windows och hur du ställer in dem.

Administratörskonto

Detta är det primära kontot som skapas när du först installerar Windows. Oavsett om du skapar ett lokalt konto eller loggar in med ditt Microsoft-konto, skapas ett administratörskonto automatiskt.

Den har fullständig kontroll över datorn och kan ändra alla användarinställningar och de flesta systeminställningar/filer. Den kan installera och avinstallera program, ändra allt i Windows-inställningar, lägga till/ändra/ta bort användarkonton, tillämpa inställningar som påverkar alla användare, uppdatera eller lägga till nya hårdvarudrivrutiner, etc.

Det enda den inte har tillgång till är de kritiska systemfilerna som används av operativsystemet. Dessa filer är vanligtvis mycket farliga för operativsystemet om de redigeras, och även enkla modifieringar kan korrumpera operativsystemet. Till exempel kan administratörskontot inte ändra boot.ini-filen som hanterar Windows bootloader.

Även om det inte rekommenderas, om du någonsin behöver redigera dessa viktiga filer, måste du aktivera det förhöjda administratörskontot.

Förhöjt administratörskonto

Ett förhöjt eller fullständigt administratörskonto är en version av ett standardadministratörskonto som måste aktiveras specifikt med hjälp av kommandotolken. Den har fullständig tillgång till allt på datorn, och du kommer inte heller att se UAC-meddelanden i den eftersom allt körs i den med administratörsrättigheter.

Det är inte en ersättning för administratörskontot eftersom det låter varje app göra ändringar på administratörsnivå utan att några behörigheter krävs. Aktivera det bara om du måste redigera en kritisk systemfil och inaktivera den efteråt. Så här aktiverar och inaktiverar du det:

Sök efter kommandotolken i Windows Search genom att skriva CMD. Högerklicka på kommandotolken och välj Kör som administratör.

Här kan du använda följande två kommandon för att både aktivera och inaktivera det som du vill:

nätanvändaradministratör /active:yes

nätanvändaradministratör /active:no

När det har aktiverats visas en ny post för administratörskontot på inloggningsskärmen. Det är ett helt nytt konto med allt återställt, så att du eller någon annan kan komma åt det utan lösenord (om det inte läggs till senare). Den har fortfarande fullständig tillgång till andra användares data, jag är säker på att du kan gissa hur farligt det kan vara.

När du är klar med att använda det, se till att du går tillbaka till standardadministratörskontot och inaktiverar det.

Standardkonto

Ett standardkonto är ett konto med lägre privilegier som administratörskontoanvändaren kan skapa för att låta andra använda datorn utan att kompromissa med säkerheten. Det kan utföra de flesta dagliga uppgifter utan problem, men det kommer att kräva administratörsbehörighet för att komma åt systeminställningar eller appar som kan påverka systemet eller andra användare.

Om du kommer åt något som kräver administratörsbehörigheter visas en UAC-prompt som ber om administratörslösenordet. Du eller den som är administratör måste ange lösenordet för att tillfälligt tillåta standardkontoanvändaren att komma åt det.

Vad kan den göra?

 • Kör alla andra program än de som ändrar systeminställningar eller påverkar andra användare.
 • Obegränsad tillgång till internet.
 • Ladda ner filer.
 • Skriv ut dokument.
 • Få åtkomst till lokalt delat nätverk.
 • Ändra användarspecifika inställningar, som skärminställningar, tid och språk, spel, tillgänglighet osv.

Vad kan den inte göra?

 • Installera programvara eftersom de flesta kräver administratörsbehörighet.
 • installera eller uppdatera hårdvarudrivrutiner.
 • Ändra alla filer eller inställningar som påverkar andra användare eller operativsystemet som helhet. Vissa appar ger fortfarande begränsad åtkomst, som Windows-brandväggen.
 • Skapa eller hantera användarkonton.
 • Starta eller stoppa systemtjänster som kräver administratörsbehörigheter (de flesta gör det).

Skapa ett standardkonto

Användaren med administratörskontoåtkomst kan skapa ett standardkonto. I administratörskontot, gå till Inställningar > Konton > Familj och andra användare. Klicka här på Lägg till konto bredvid alternativet Lägg till annan användare.

Du kan använda den andra personens Microsoft-konto som de använder för att logga in på andra Windows-datorer. Om du inte har det kan du antingen skapa ett nytt Microsoft-konto eller ett nytt lokalt konto.

När det har lagts till kommer det nya kontot att skapas och det kommer att vara standard som standard. Du kan dock göra det till administratör när du vill från samma inställningar.

Microsoft konto

Även om administratörskontot kan skapas som ett lokalt konto, med Windows 8 och senare, kan du logga in med ditt Microsoft-konto för ytterligare funktionalitet. Om du väljer att logga in med ett Microsoft-konto kommer det att skapa ett administratörskonto och skydda det med dina Microsoft-kontouppgifter tillsammans med förmånerna nedan:

 • Logga in och få tillgång till andra Microsoft-appar och tjänster som OneDrive, Outlook, Microsoft Office, etc.
 • Synkronisera Windows-inställningar och preferenser mellan datorer som använder samma Microsoft-konto. Detta inkluderar även inställningar och ändringar i webbläsaren Microsoft Edge.
 • Ladda ner och installera appar från Microsoft Store.
 • Enklare återställning av kontot om du glömmer lösenordet.
 • Tillgång till fler säkerhetsmetoder för inloggningsskärmen.
 • Lägg till familjemedlemmar och använd föräldrakontroll.

Om någon med ett standardkonto loggar in med sitt Microsoft-konto, kommer alla fördelar att tillämpas på det kontot också.

Windows kommer att be dig att logga in med Microsoft-kontot när du först konfigurerar det. Om du har valt att skapa ett lokalt konto kan du logga in eller skapa ett nytt Microsoft-konto från alternativet E-post & konton i alternativet Konton.

Familjemedlemskonto

Du kan lägga till ett familjemedlemskonto som kommer med ytterligare föräldrakontroller och övervakningsfunktioner. Även om det skulle vara ett vanligt standard- eller administratörskonto, kommer det att ha ytterligare kontroller med hjälp av Microsoft Family Safety-instrumentpanelen.

Nedan är de extra kontrollerna du får:

 • Ställ in skärmtidsgräns baserat på total tid eller en specifik tid på dagen.
 • Filtrera appar och spel baserat på ålder.
 • Filtrera resultat för mogen webb.
 • Hantera Microsoft Pay-saldo.
 • Se hela aktivitetsrapporten, inklusive appar, spel och webbsurfning. Det kommer också att tala om den totala tiden som spenderas inloggad på datorn och på vilken aktivitet.

Skapa ett familjemedlemskonto

Se till att du är inloggad med ditt Microsoft-konto och följ sedan instruktionerna nedan:

I Windows-inställningar, gå till Konton > Familj och andra användare och klicka på Lägg till konto bredvid alternativet Lägg till en familjemedlem.

Här måste du antingen ange familjemedlemmens Microsoft-konto-e-postadress eller skapa ett nytt Microsoft-konto för dem. Om du tillhandahåller kontot kommer det att skicka en begäran till familjemedlemmen om att acceptera inbjudan.

Som demonstration lägger jag till ett nytt konto. Ange först det nya kontots e-post-ID (måste använda Outlook eller Hotmail), lösenord och namn.

Efteråt kommer det att be dig att ange födelsedatum för medlemmen. Detta är ett mycket viktigt steg; Microsoft kommer att konfigurera och begränsa kontrollerna efter medlemmens ålder.

Till exempel kommer du inte att tillåtas att övervaka en vuxenmedlems aktivitet som standard, och barnets webbfilter kommer att inaktiveras. På samma sätt har barn mer strikta kontroller aktiverade beroende på ålder, och övervakning kommer att vara aktiverad som standard.

När du har angett födelsedatumet kommer kontot att skapas och medlemmarna kan logga in på din PC med sina nya kontouppgifter.

För att hantera medlemmarna måste du öppna Microsoft familjesäkerhet instrumentpanel, där alla medlemmar kommer att listas. En länk till den kommer också att göras tillgänglig i alternativet Familj och andra användare på din PC.

Tänk på att du bara kan lägga till 2 medlemmar i det kostnadsfria kontot, få en betalprenumeration för Family Safety för att lägga till upp till 6 medlemmar och många fler funktioner.

Kiosk

Kiosk är ett specialkonto som begränsar operativsystemets fullständiga funktionalitet till en enda app. När det har aktiverats kommer det att tillåta användaren att logga in med kioskkontot, men kontot kommer direkt att starta en förutbestämd app och användaren kommer inte att kunna göra något utanför appen.

Den här funktionen är främst till för företag att skapa interagerbara katalogdisplayer eller självbetjäningsterminaler för allmänheten utan att riskera att användarna flyttar bort från appen. Apparna är också begränsade; de kan inte komma åt fullständig lagringsdata eller starta andra appar.

Kiosken är begränsad till appar installerade från Microsoft Store, så du måste först installera din önskade app från den. När du har appen, gå till Konton > Familj och andra användare i Windows-inställningar och klicka på Kom igång bredvid alternativet Kiosk.

Nu kan du antingen skapa ett nytt konto eller använda ett befintligt. Om du väljer att skapa ett nytt konto blir det ett lokalt konto utan något lösenordsskydd.

Därefter väljer du appen från listan över alla kompatibla appar och klickar på Nästa.

Det är allt; det nya kioskkontot kommer att skapas och listas tillsammans med dina andra användarkonton. När du behöver avsluta Kiosk-appen, tryck på tangenterna Ctrl+Alt+Delete, vilket tar dig tillbaka till inloggningsskärmen.

Avslutande tankar

Valet mellan administratör och standardkonto beror främst på hur mycket du litar på den andra personen med din PC. Standardkonton är mycket säkra, även om någon behöver tillfällig åtkomst till din dator. Det bör vara ditt första val när du delar datorn.

Dessutom skulle det vara bäst för de flesta användare att logga in med ett Microsoft-konto om inte sekretessen som erbjuds av ett lokalt konto är viktigt för dig.

Därefter kan du också läsa om hur du aktiverar Copilot AI på Windows 11.