Vilket ramverk som ska användas 2023

By rik

Angular och Vue är två framstående ramverk för att skapa interaktiva gränssnitt. Många utvecklare och företag använder dessa ramverk i sina applikationer, vilket ofta leder till diskussioner om vilket som är det bättre alternativet. Det är dock viktigt att komma ihåg att båda är verktyg. Därför bör valet baseras på projektets specifika krav. Låt oss utforska dessa ramverk för att hjälpa dig avgöra vilket som passar bäst för dina behov.

Introduktion till Angular

Angular är ett ramverk för webbutveckling, byggt på TypeScript, med öppen källkod. Google har skapat och underhåller det. Angular används för att konstruera gränssnitt för webbapplikationer, både mobila och stationära, med hjälp av JavaScript eller TypeScript.

Angular, som lanserades 2016 som en uppföljare till Angular.js, har blivit det näst mest populära frontend-ramverket. Enligt StackOverflows utvecklarundersökning, använder 23% av professionella utvecklare Angular, medan endast 10% av dem som lär sig koda använder det.

Angular är utformat för att skapa Single Page Applications (SPA). I traditionella webbapplikationer laddas en ny sida från servern vid varje interaktion, vilket kräver en fullständig siduppdatering. Med Single Page Applications däremot, fungerar hela applikationen på en enda sida och innehållet uppdateras dynamiskt när användaren interagerar med den. Detta skapar snabbare webbplatser med bättre användarupplevelser.

Angular-teamet på Google hävdar att ramverket förser utvecklare med alla verktyg som behövs för att bygga kraftfulla och skalbara applikationer. Man fokuserar på att minska beslutsstress och öka utvecklarnas produktivitet med hjälp av verktyg som det kraftfulla kommandoradsgränssnittet.

Ramverket betonar bästa praxis från start och innehåller inbyggda funktioner som underlättar skapandet av skalbara och underhållsbara applikationer utan att behöva installera extra bibliotek, som till exempel ett routingbibliotek. Dessutom har det bra dokumentation och community-support, samt regelbundna uppdateringar.

Trots detta har Angular historiskt kritiserats av en del utvecklare för att vara komplext och långsamt med att lansera nya, innovativa funktioner. Detta kan bero på Angulars fokus på tillförlitlighet och stabilitet istället för snabba uppdateringar med nya funktioner.

Trots kritiken är Angular efterfrågat, vilket gör det till ett bra val om du vill ha ett jobb inom frontend-utveckling. Många företag föredrar pålitlighet och stabilitet framför det som anses ”trendigt”. Till exempel använder Netflix Angular, vilket är ett tecken på dess styrka och tillförlitlighet.

Introduktion till Vue.js

Vue.js, oftast bara kallat Vue, är ett progressivt, stegvis anpassningsbart JavaScript-ramverk med öppen källkod för att bygga gränssnitt. Det lanserades 2014 och utvecklades av Evan You, som tidigare arbetade med Angular på Google.

Enligt Evan skapades Vue för att han inte var nöjd med de designval som Angular påtvingade sina användare. Han ansåg att Angular var för tungt och hade onödiga funktioner. Därför bestämde han sig för att bygga ett lättare ramverk som behöll de funktioner han uppskattade i Angular.

Till skillnad från Angular, som erbjuder förbyggda verktyg, har Vue en kärna som endast består av databindning och komponenter som erbjuder en minimal uppsättning funktioner. Vue erbjuder dock officiellt underhållna tillägg som ett kommandoradsgränssnitt, en routinglösning och en byggkedja som kan läggas till i applikationen.

Detta gör att du kan börja med kärnfunktionerna och sedan lägga till de extra funktioner du behöver när applikationen växer i komplexitet. Eftersom Vue inte bestämmer vilka funktioner du ska använda, blir det ett mångsidigt och flexibelt ramverk som är lätt att skala och använda för att bygga högpresterande applikationer. Det finns heller inget behov av manuell kodoptimering, eftersom Vue optimerar din kod automatiskt.

Trots att Vue är ett nyare ramverk och inte utvecklats av ett stort teknikföretag som Angular, vinner det popularitet som ett pålitligt och omtyckt ramverk för webbutveckling.

Enligt StackOverflows utvecklarundersökning från 2022, lär sig fler utvecklare som nyss börjat koda Vue jämfört med Angular. Dessutom är fler utvecklare intresserade av att bygga med Vue jämfört med Angular, och Vue rankas högre bland de mest omtyckta ramverken jämfört med Angular.

Även om Angular och Vue skiljer sig åt i sin utveckling av gränssnitt, har de också likheter. Låt oss utforska några av dessa.

Angular vs. Vue: likheter

Här är några områden där Angular och Vue delar likheter:

Komponentbaserad arkitektur

Komponentbaserad arkitektur är ett sätt att designa mjukvara där programvaran delas upp i mindre, återanvändbara och oberoende byggstenar, så kallade komponenter. Varje komponent har en specifik funktion och är oberoende av andra komponenter.

Istället för att arbeta med hela mjukvaran som en enhet, bygger utvecklare komponenter som sedan kombineras för att bilda en mer komplex applikation. Dessa komponenter kan återanvändas var som helst i applikationen.

Både Angular och Vue använder komponentbaserad arkitektur för att bygga gränssnitt. Med dessa ramverk bryts gränssnitt ner i oberoende återanvändbara komponenter, vilka kan byggas separat och sedan sättas ihop för att skapa ett funktionellt gränssnitt.

Reaktiv databindning

Reaktiv databindning innebär att data kopplas till vyn. På det sättet synkroniseras datamodellen automatiskt med vyn.

Detta gör att ändringar i datamodellen syns direkt i vyn, och vice versa, utan att man behöver manuellt ändra dokumentobjektmodellen. Både Vue och Angular har stöd för reaktiv databindning.

Syntax

Även om det finns skillnader i syntax eftersom Vue och Angular är helt olika ramverk, delar de en likhet i den deklarativa programmeringsstilen.

Med båda dessa ramverk beskriver du vad som ska uppnås, snarare än de specifika stegen, vilket är den imperativa stilen. Denna typ av programmering kallas deklarativ programmering.

Båda dessa ramverk har stora utvecklargrupper som bidrar till att förbättra dem. Dessa grupper föreslår nya funktioner, justeringar eller avlägsnanden av befintliga funktioner.

De ansvarar även för att underhålla ramverken, ge feedback, förbättra funktionerna samt erbjuda support till andra användare.

Efter att ha gått igenom likheterna mellan de två ramverken, låt oss nu titta på skillnaderna.

Angular vs Vue: skillnader

Några av skillnaderna mellan ramverken är:

Språk

Angular är baserat på TypeScript, och därför måste utvecklare använda TypeScript. Vue.js använder JavaScript men har också officiellt stöd för TypeScript. Utvecklare kan välja att använda JavaScript eller TypeScript när de arbetar med Vue. Även om det kan ta längre tid att lära sig Angular eftersom man behöver lära sig TypeScript först, är det ett bättre alternativ eftersom TypeScript minskar antalet fel i applikationen. TypeScript fångar upp fel under utvecklingen, vilket gör att man slipper kostsamma fel i produktionen.

Inlärningskurva

En av anledningarna till att många utvecklare gillar Vue är hur lätt det är att lära sig och använda.

Enligt Evan You, som skapade Vue, var tillgängligheten viktig, och utvecklare med grundläggande kunskaper i HTML, CSS och JavaScript kan enkelt lära sig ramverket. Vue är ett av de enklaste ramverken att lära sig.

Angular är däremot svårare att lära sig, och det kommer att ta längre tid att förstå och använda det. Om valet enbart baserades på hur enkelt det är att lära sig, skulle Vue vara det självklara valet.

Prestanda

När det gäller prestanda erbjuder Vue bättre prestanda och högre hastigheter i applikationer jämfört med Angular, eftersom det är ett mycket lätt ramverk. Vues prestanda beror också på dess användning av en virtuell Document Object Model (DOM). Att manipulera DOM är en kostsam process. Genom att använda en virtuell DOM, minskar Vue antalet faktiska manipulationer till den riktiga DOM. Med Vue renderas den riktiga DOM endast för komponenter som har ändrats, inte hela sidan, vilket gör renderingen snabbare och därmed förbättrar Vues prestanda.

Ekosystem och verktyg

Med ramverk refererar ekosystemet till de verktyg och bibliotek som finns tillgängliga för ramverket. Till skillnad från Vue.js har Angular ett robust ekosystem med kraftfulla inbyggda verktyg som underlättar att bygga, testa och distribuera applikationer. Vues ekosystem är inte lika omfattande, men Vue har officiellt stödda verktyg som kan integreras i en Vue-applikation efter behov. Dessutom har Vue.js många tredjepartsbibliotek, plugins och tillägg som kan användas för att anpassa applikationer eller effektivisera utvecklingen.

Flexibilitet

Som tidigare nämnts, var en av anledningarna till att Vue skapades att Angular var för åsiktsfullt och fattade många beslut åt utvecklaren, med strukturer, bästa praxis och riktlinjer som de var tvungna att följa. Vue erbjuder mer flexibilitet och är mindre åsiktsfull jämfört med Angular. Vue stöder komponenter som utvecklare kan integrera och använda för att anpassa applikationer efter behov under utvecklingens gång. Om flexibilitet är en viktig faktor är Vue ett bra val eftersom det är enkelt att anpassa till alla projekt.

Det är dock värt att notera att många stora företag uppskattar den tydliga strukturen som Angular ger, eftersom det leder till stabilare applikationer.

Skalbarhet

Om du bygger en storskalig applikation och behöver ett ramverk som erbjuder utmärkt stöd för skalbarhet är Angular det bästa valet. Till skillnad från Vue är Angular byggt med skalbarhet i åtanke och är utformat för att göra det enkelt för team att skala upp. Angular har inbyggda verktyg och bibliotek som stödjer skalning av applikationer. Det förklarar varför många storskaliga applikationer, som Netflix, använder Angular. Även om Vue.js också stöder skalning, är det mycket svårare att uppnå och kan kräva komplexa strategier.

Utvecklingshastighet

Om du skulle utveckla samma applikation med Angular och Vue, skulle det ta mycket kortare tid med Vue. Angular tar längre tid eftersom det är ett mer omfattande ramverk och har fler funktioner. Vue erbjuder snabbare utveckling eftersom koden är enklare att skriva och läsa, och ramverket inte kräver lika mycket kod som Angular. Vue använder också mallar som är skrivna i standard HTML, vilket är snabbare att skriva eftersom utvecklare är mer bekanta med HTML än den Angular-specifika syntaxen.

Angular vs Vue.js: Sammanfattning

Angular Vue.js
Språk TypeScript är det primära språket Har officiellt stöd för både JavaScript och TypeScript
Inlärningskurva Kräver mycket tid och ansträngning Mycket enklare att lära sig
Prestanda Bra prestanda, särskilt med komplexa applikationer Utmärkt prestanda
Ekosystem och verktyg Robust ekosystem med kraftfulla inbyggda verktyg Mindre robust ekosystem, men har många tredjepartstillägg
Flexibilitet Begränsad flexibilitet Erbjuder mycket flexibilitet
Skalbarhet Lätt att skala med inbyggt stöd Svårare att skala och kräver komplexa strategier
Utvecklingshastighet Långsam Snabb

Företag som använder Angular eller Vue

Ett bra sätt att se hur bra ett ramverk är och hur anställningsbart det gör dig, är att titta på vilka företag som använder det.

Några av de stora företagen som använder Angular är:

  • Netflix
  • Microsoft
  • Google
  • Paypal
  • Deutsche Bank
  • Tesla
  • Forbes
  • Freelancer
  • Wise
  • Santander

Några av de stora företagen som använder Vue.js är:

  • Adobe
  • Gitlab
  • Behance
  • Dribbble
  • Euronews
  • Trivago
  • Nintendo
  • Xiaomi
  • Alibaba

Angular och Vue.js används av stora företag, vilket visar att båda är utmärkta verktyg att lära sig om man vill öka sin anställningsbarhet. Du behöver inte oroa dig för att något av ramverken inte kommer att vara efterfrågat under de kommande åren.

Slutsats

Som tidigare nämnts är Vue och Angular båda verktyg som kan användas för att bygga gränssnitt. Ditt val beror på vad du vill uppnå och vad du letar efter i ett ramverk.

Om du letar efter ett flexibelt ramverk som är lätt att lära sig och implementera och som erbjuder högpresterande applikationer, är Vue.js det bästa valet. Om du bygger en komplex storskalig applikation och behöver en stabil applikation som är snabb och enkel att skala, bör Angular vara ditt förstahandsval.

Du kan också läsa om skillnaderna mellan React och Angular, som är populära verktyg för webbutveckling.