Vilket ramverk fungerar bättre 2023?

Är du en Android- eller iOS-användare? Använder din bärbara dator Windows-, macOS- eller Linux-baserade operativsystem? Du kanske vill fånga varje potentiell kund, men den moderna marknaden har enheter med olika operativsystem.

Att ha en plattform som kan användas för att utveckla plattformsoberoende appar kan spara mycket när det gäller utvecklingstid och resurser.

Flutter och React Native är några av de största namnen på plattformsoberoende utvecklingsmarknad. Men om du får dessa två alternativ kanske du inte vet vilket du ska välja.

Varför använda plattformsoberoende lösningar framför inbyggda lösningar?

Sparar tid

Att bygga en funktionell app kan vara tidskrävande. Om du vill bygga en app som tjänar iOS- och Android-användare behöver du inte skapa en annan kodbas för var och en.

Sparar utvecklings- och underhållskostnader

Att betala utvecklare för att skapa olika appar för olika användare kan vara dyrt. Kostnaden för att köra dessa appar är också hög, beroende på antalet användare. En plattformsoberoende utvecklingsinställning gör det möjligt att använda samma utvecklare för att koda för olika applikationer.

Den enda skillnaden sker under frakt. Underhållet blir också billigare eftersom du bara behöver uppdatera en kodbas och ändringarna genomförs på alla plattformar.

Nästan infödda prestanda

Inbyggda appar skapas specifikt för ett visst operativsystem. Native applikationer är kända för sin höga prestanda.

Vissa plattformsoberoende lösningar som React Native och Flutter producerar dock appar vars prestanda är nära den för infödda appar, så att genomsnittsanvändarna kanske inte ens märker skillnaden.

I denna Flutter Vs. React Native artikel kommer vi att utforska deras funktioner, skillnader, likheter och prestanda för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Vad är Flutter?

Flutter är ett Dart-ramverk med öppen källkod skapat av Google. Flutter tillåter utvecklare att använda samma kodbas för att skapa Android-, iOS-, desktop- och webbversioner av applikationer.

Det här är några fördelar med att använda Flutter:

  • Enskild kodbas för alla plattformar: Du kan rulla ut Android-, iOS-, desktop- och webbversioner av din app från samma kodbas.
  • Baserat på ett kompilerat språk: Flutter är ett Dart-ramverk. Dart är ett kompilerat språk som konverterar sin kod till maskinläsbar kod innan den körs, vilket gör Flutter snabb.
  • Native-liknande prestanda: Flutter förlitar sig inte på mellanliggande kodrepresentationer eller tolkar eftersom den använder Skia-motorn. Den här funktionen tillåter Flutter-appar att ha nästan inbyggd prestanda.

Vad är React Native?

React Native är ett JavaScript-ramverk skapat av Meta (tidigare Facebook) för att bygga plattformsöverskridande applikationer. Med den här plattformen kan du bygga nästan inhemska Android- och iOS-applikationer.

React Native är älskad av utvecklare av dessa skäl;

  • Kodåteranvändbarhet: React Native har en komponentbaserad arkitektur. På så sätt kan du återanvända kodblock i din applikation och minska utvecklingstiden.
  • Tillgänglighet för tredje parts bibliotek och ramverk: React Native har en stor community, bibliotek och ramverk. Till exempel kan du använda bibliotek som Redux för tillståndshantering i din applikation.
  • Live reload: Du kan se ändringarna i din applikation när du bygger den. Du kan också välja att ladda om endast en viss av din kod och spara på kompileringstid.
  • Native känsla: React Native använder de underliggande komponenterna i operativsystemen (iOS och Android), vilket ger apparna en inbyggd känsla.

Flutter vs. React Native: Snabb jämförelse

FeatureReact NativeFlutterLanguageJavaScriptDartCreatorMeta (tidigare Facebook)GoogleÖppen källkod JaJaCommunityStor och aktivLiten men växandeExempel på apparWix, Soundcloud Pulse, Facebook och Facebook AdsAlibaba, eBay, BMW, Crowdsource TredjepartsbibliotekJaFå men växandeTillstånd och olika hantering genom bibliotek/bibliotekYeReloadState olika paketYbraesYes ring React Native Rendering LibrarySkia

Flutter vs. React Native: Deep-Dive Comparison

Även om Flutter och React Native används för att skapa plattformsöverskridande applikationer, skiljer de sig åt på olika sätt.

#1. Språk

Flutter och React Native är ramverk för olika programmeringsspråk.

Reager Native

Du kan använda React Native med JavaScript eller TypeScript. En 2022 Stack Overflow-undersökning placerade JavaScript som det mest älskade programmeringsspråket, med 65,36 % av de tillfrågade som röstade för det.

Bildkälla: Stack Overflow

TypeScript, en superset av JavaScript, kom på fjärde plats i samma undersökning, med 34,83 ​​% av de tillfrågade som visade att det älskar.

Fladdra

Flutter är ett Dart-ramverk. Dart är objektorienterad och används i olika Google-underhållna produkter som Flutter Engine, Flutter framework och AngularDart. I samma undersökning föredrog endast 6,54 % av de tillfrågade att arbeta med Dart.

Bildkälla: Stack Overflow

Vinnaren

Det är svårt att avgöra vinnaren i det här fallet eftersom de underliggande språken, JavaScript/TypeScript och Dart, har styrkor och svagheter.

JavaScript/TypeScript har en stor gemenskap, vilket betyder att det finns en stor pool av bibliotek.

Å andra sidan är Dart ett kompilerat språk, vilket betyder att det konverterar sin kod till maskinkod innan det körs. Den här funktionen gör Dart snabbare än JavaScript/TypeScript-appar.

#2. Komponenter och rendering

Hur ett ramverk återges, dess komponenter påverkar prestandan för dess appar.

Reager Native

React Native UI-komponenter är byggda från inbyggda plattformskomponenter (Android och iOS). Som ett resultat är dessa komponenter lyhörda och snabba. React Native har olika komponenter som ”View”, ”Image”, ”Text”, ”ScrollView”, ”Touchable” och ”TextInput”.

React Native-appar på olika plattformar kan ha ett varierande utseende då det använder det underliggande operativsystemets UI-komponenter.

Fladdra

Flutter använder ett UI-komponentbibliotek som Google underhåller. Dessa komponenter är byggda med Skia grafikmotor, vilket gör dem snabba och flexibla. Några populära Flutter UI-komponenter är Cupertino-widgets och Material Design-widgets.

Användare kan också skapa anpassade widgets genom att skriva om befintliga eller skapa några från grunden.

Appar skapade med Flutter har ett konsekvent användargränssnitt/UX, oavsett operativsystem.

Vinnaren

Båda ramverken har gjort ett bra jobb i UI-komponenter. Valet mellan de två beror på utvecklarens erfarenhet, smak och preferenser.

#3. Bibliotek och samhällsstöd

Tillgången på bibliotek och samhällsstöd är faktorer som inte kan förbises i utvecklingsutrymmet.

Reager Native

React Native är byggt på några av de mest populära programmeringsspråken, med JavaScript som har 65 % stöd medan TypeScript har 35 % stöd.

JavaScript är också mer än två decennier sedan och har många bibliotek från dess community. Alla React Native-bibliotek är tillgängliga på reactnative.directory.

Fladdra

Flutter är baserat på Dart, ett programmeringsspråk med mindre än 10 % popularitet. Plattformen har dock en spirande community som alltid skapar nya bibliotek. Dart lanserades 2011. Alla Dart- och Flutter-paket finns på pub.dev-förrådet.

Vinnare

React Native är vinnaren när det gäller tillgängligheten av bibliotek och gemenskapsstöd.

#4. Prestanda

Moderna användare bryr sig så mycket om prestanda för olika appar.

Reager Native

React Native är ett JavaScript-ramverk (ett tolkat språk). JavaScriptt har inget kompileringssteg, vilket innebär att det behöver en webbläsare för att läsa över sin kod, tolka varje rad och köra den.

Fladdra

Flutter är ett Dart-ramverk (ett kompilerat språk). Ett kompilerat språk konverterar koden till maskinläsbar kod innan den körs.

Vinnare

Flutter vinner på prestandafunktionen, byggd på ett kompilerat språk. Men skillnaden i prestanda kanske inte är märkbar i appar med minimala funktioner.

#5. Statsledning

Tillståndshantering är de mönster eller tekniker du kan använda för att hantera tillståndet för en applikation. Till exempel, när en användare loggar in på en applikation och matar in data ändras tillståndet och måste hanteras.

Reager Native

Det finns flera metoder för att hantera tillstånd i React Native-applikationer. Det första tillvägagångssättet är genom ”Context”, ett inbyggt API som gör det möjligt att dela tillstånd mellan olika komponenter. Context är lämplig för små och medelstora applikationer. För stora appar kan du använda tillståndshanteringsbibliotek som MobX och Redux.

Fladdra

Flutter använder en kombination av metoder för att hantera tillstånd. Om din applikation fortfarande är liten kan du använda paket som Riverpod och Provider för att hantera tillstånd.

Flutter använder också Business Logic Component (BLoC-mönster) för tillståndshantering. Detta tillvägagångssätt skiljer affärslogiken från presentationslagret. Strömmar och händelser används i statens förvaltning på detta tillvägagångssätt.

Vinnare

Både React Native och Flutter har fantastiska metoder för statlig förvaltning, och det finns ingen vinnare. Du kan också använda Redux för att hantera tillståndet i båda.

#6. Inlärningskurva

Att veta hur lätt det är eller hur mycket tid du sannolikt kommer att spendera på att lära dig ett nytt ramverk är en viktig faktor för nybörjare och erfarna utvecklare. Även om inlärningsförmågan skiljer sig från en person till en annan, är vissa språk/ramverk lättare att lära sig än andra.

Reager Native

React Native använder JavaScript, som har ett stort antal följare. Detta ramverk skapades 2015 och har fått en enorm efterföljare. Plattformen har 23k+ gafflar och 109k stjärnor på GitHub.

Om du redan är bekant med JavaScript borde det inte vara svårt att lära sig React Native. JavaScript och React Native-resurser är lätt tillgängliga, och du kan låna några idéer från dem.

Fladdra

Flutter använder Dart. Flutter lanserades 2017 och är inte så populär. Även om det är lätt att lära sig Dart/Flutter, kanske du inte stöter på många resurser på Dart eftersom det är ett nischspråk. Flutter har över 25k gafflar på GitHub.

Vinnare

Det är svårt att säga den direkta vinnaren i denna kategori. En person som redan är bekant med JavaScript kan luta sig mer mot React Native.

Å andra sidan kommer en utvecklare som är insatt i Dart med största sannolikhet att välja Flutter framför React Native. Om utvecklaren inte är insatt i JavaScript eller Dart kommer valet av plattformsoberoende ramverk att vara en personlig preferens.

Välkända varumärken som använder Flutter

Flutter har använts för att bygga olika Google-mobilappar. Detta ramverk används även av andra märken som;

  • Alibaba-gruppen
  • Abbey Road Studios
  • Google Play
  • eBay
  • CrowdSource
  • 4 bilder 1 Word

Varumärken som använder React Native

React Native har använts av många stora varumärken för deras Android- och iOS-appar. Några av de stora namnen är;

  • Facebook
  • Facebook Ads Manager
  • Oculus
  • Microsoft-appar (Microsoft Office, Skype, Microsoft Teams och Xbox Game Pass)
  • Shopify, Shopify Inbox och Shopify Point of Sale

När ska man undvika Flutter and React Native

Plattformsöverskridande utvecklingsplattformar som Flutter och React Native kan spara mycket utvecklingsresurser och tid. Dessa plattformar är dock inte idealiska för alla applikationer. Det här är några ogynnsamma instanser av de två plattformarna;

  • Appen måste använda vissa funktioner i det underliggande operativsystemet: Din app kan behöva använda funktioner som en mikrofon som är inbyggd i ett visst operativsystem.
  • Du vill ha en högpresterande app: En plattformsoberoende utvecklingslösning kanske inte är ett bra alternativ om du vill ha en mycket lyhörd och högpresterande applikation.

Slutsats

Om du vill skapa en snabb app är Flutter din bästa insats. Men om du vill skapa en app baserad på ett språk med en stor community bör React Native vara ditt val.

Om du ska använda Flutter eller React Native för din nästa plattformsoberoende kommer att bero på ditt grepp om det underliggande språket, vilken typ av app du vill bygga, din smak och dina preferenser. JavaScript-utvecklare kommer med största sannolikhet att använda React Native, medan Dart-programmerare kommer att föredra Flutter.

Därefter kan du också utforska React vs. React Native.