Vilket är ett bättre projektledningsverktyg 2022?

By rik

Effektiva Projektledningsverktyg: En Jämförelse

Verktyg för projektledning spelar en central roll i att effektivisera projektets livscykel, från start till avslut. De underlättar planeringen, genomförandet, spårningen av framsteg och identifieringen av förbättringsområden. Programvaror som Asana och Monday.com är populära bland team för att hantera uppgifter och projekt.

Eftersom varje team har unika mål och förutsättningar kan det vara en utmaning att hitta den mest lämpliga projektledningsprogramvaran. Detta har lett till en ständig rivalitet – kampen mellan Asana och Monday.com.

Båda dessa verktyg erbjuder fantastiska funktioner och möjligheter för användarna. Om du också letar efter en bra projektledningslösning, eller tvekar mellan dessa två, kan den här artikeln hjälpa dig att göra ett informerat val baserat på dina specifika behov. Följ med för att se vem som går segrande ur striden.

Vad innebär projektledning?

Projektledning handlar om att planera och organisera en organisations resurser för att uppnå ett bestämt projektmål inom givna ramar. Det involverar team som ansvarar för att genomföra uppgifter och använda kompetenser, processer, metoder, kunskap och verktyg för att nå målet inom budget och tidsplan. Målet är även att optimera resursanvändningen för att minimera slöseri.

För att underlätta effektiv projektledning används verktyg som Monday och Asana. Dessa automatiserade programvarulösningar ger flera fördelar, till exempel:

  • Enkel planering och genomförande
  • Automatisering av planering, schemaläggning och uppföljning som sparar tid och ansträngning
  • Effektiv allokering och hantering av resurser
  • Förbättrad samarbete och kommunikation mellan teammedlemmar

Asana kontra Monday: En Översikt

Vad är Asana?

Asana är en molnbaserad projektledningsplattform som möjliggör hantering och spårning av alla aspekter av ett projekt från början till slut med fokus på effektivitet och kvalitet.

Asana är utformad för att strömlinjeforma projektledningsprocessen och säkerställa snabb leverans som uppfyller kundens krav. Det eliminerar behovet av att jonglera mellan olika kalkylblad, verktyg och e-postmeddelanden genom att samla allt på en plats.

Denna plattform passar bra för små och medelstora företag och erbjuder ett brett utbud av funktioner för uppgiftshantering, arbetsflödeshantering och samarbete. Företag som NASA, General Electric, Deloitte, Spotify och The New York Times använder Asana på grund av dess användarvänlighet, funktioner och andra fördelar.

Vad är Monday.com?

Monday Projects är en annan framstående projektledningsprogramvara. Denna molnbaserade plattform underlättar enkel planering, samarbete och hantering av projekt på en central plats.

Oavsett komplexitet gör Monday.com processen smidig och effektiv så att du kan leverera bästa möjliga resultat. Verktyget ger dig också möjlighet att hantera instrumentpaneler, strategier, problemlogg och uppgifter.

Med Monday.com kan du tilldela uppgifter till teammedlemmar, bygga anpassade instrumentpaneler, identifiera flaskhalsar och lösa dem. Du kan även övervaka prestanda och använda omfattande funktioner för att förenkla projektledningen. Platsformen är anpassningsbar för företag av alla former och storlekar. Över 152 000 kunder världen över, inklusive Canva, Coca-Cola, Hulu, HubSpot och NBCUniversal, använder Monday.com.

Asana kontra Monday: Funktioner i detalj

Asanas Kärnfunktioner

  • Rapportering och Uppdateringar: Följ projektets framsteg med realtidsrapporter och statusuppdateringar för att identifiera problem tidigt.
  • Automatisering: Effektivisera arbetsflöden och minska fel genom att automatisera repetitiva manuella uppgifter.
  • Samarbete: En central plats för alla projektdetaljer, planer och feedback för att förenkla kommunikationen mellan team, kunder, ledare och leverantörer.
  • Filhantering: Bifoga filer och använd @-omnämnanden för att öka samarbetet. Plattformen meddelar mottagarna så att de snabbt kan svara.
  • Arbetsbelastning: En funktion som förhindrar utbrändhet genom att låta dig begränsa arbetsbelastningen för varje teammedlem.
  • Formulär: Standardisera arbetsflödet och gör det enkelt för andra att lämna in projektförfrågningar. Kalendern gör det enkelt att spåra scheman och identifiera problem.
  • Portfolio: Visualisera projektets framsteg i realtid, hantera risker och rapportera statusuppdateringar till intressenter.
  • Visningsalternativ: Välj mellan Gantt-scheman, kalendervyer och Kanban-tavlor.
  • Mallar: Använd färdiga mallar för vanliga processer inom marknadsföring, design, drift och andra områden.
  • Säkerhet och integritet: Skapa en säker miljö för lagring och hantering av känslig information med säkerhetskontroller.

  • Integrationer: Asana har stöd för mer än 100 integrationer med verktyg som Gmail, Teams, Splunk, Okta, Adobe, PowerBI, Zapier, Zoho, Slack, Vimeo, Canva, Dropbox, Notion, GitHub, Trello, Miro och fler.

Mondays Funktioner i Överblick

  • Projektinstrumentpaneler: Överblick av viktig data i realtid för att fatta informerade beslut.
  • Visningsalternativ: Spåra projekt med Kanban-tavlor, tidslinjer, listor och Gantt-diagram.
  • Baslinje: Jämför planerade scheman med faktiska för att identifiera förbättringsmöjligheter.
  • Avancerade Integrationer: Monday.com integreras enkelt med många verktyg, inklusive Jira, Salesforce, Dropbox, Slack, Teams, Sheets, Gmail, Kalender och Zoom.
  • Mallar: Ett brett utbud av fördefinierade mallar för projekt.
  • Anpassad Automatisering: Konfigurera anpassade automatiseringsflöden för att få varningar om problem och avbrott.
  • Säkerhet i Företagsklass: Skydda data med behörigheter, granskningsloggar och säkerhetsavtal. Plattformen är även GDPR- och HIPAA-certifierad.
  • Samarbete: Främja teamarbete genom att samla filer och dokument på en central plats.

Asana kontra Monday: Skillnader

Nedan följer en jämförelse av Asana och Monday baserat på olika parametrar.

Arbetsflöde, Uppgifts- och Projekthantering

Både Asana och Monday.com tillhandahåller funktioner för projekt, uppgifter och arbetsledning. Men hur skiljer de sig åt?

Asana: Använder portföljfunktionen för att hantera pågående projekt och se alla detaljer på en plats. Plattformen fungerar utmärkt för hela projekt, snarare än enskilda uppgifter. Med över 50 mallar att välja på, eller möjligheten att skapa en från grunden, kan du hantera dina projekt på ett flexibelt sätt. Det finns flera visningsalternativ såsom listor, tidslinjer och Kanban-tavlor. Du kan även dra och släppa uppgifter till önskad vy. Med förfallodatum kan du prioritera uppgifter och sortera tavlor baserat på kommande aktiviteter. Kalendervyn hjälper till att identifiera och åtgärda problem i scheman. ”Företagsmål” används för att definiera mål och säkerställa att alla teammedlemmar är i linje.

Monday.com: Låter dig dela upp projekt i mindre uppgifter. Plattformens projektledningsfunktion gör det möjligt att skapa instrumentpaneler och hantera komplexa projekt mellan avdelningar. Du får en komplett överblick av din portfölj med olika layoutalternativ för att se vem som jobbar med vad. Du kan dela uppgifter efter tid, kommunicera med gruppmedlemmar och tilldela uppgifter till flera personer för att förbättra samarbetet. Precis som Asana, låter Monday dig hantera arbetsflöden med tidslinjer, Gantt-diagram, Kanban-tavlor och andra vyer. Att byta mellan vyerna är enklare på Monday jämfört med Asana. Monday.com erbjuder flera fördefinierade mallar för planering, genomförande och spårning. Dessutom finns möjligheten att använda anslagstavlor för att motivera teamet och automatiska varningar om milstolpar.

Vinnare: Monday.com, tack vare ett enklare byte mellan olika vyer och fler alternativ för visualisering och mallar.

Användarvänlighet

Asana: Har ett intuitivt användargränssnitt med mallar och layouter. Det är relativt enkelt att skapa projekt, lägga till medlemmar och konfigurera arbetsflöden. Du kan även använda någon av plattformens 50+ mallar eller skapa en helt ny från grunden. Asana gör projektledningen mer interaktiv, men det kan ibland bli förvirrande med alla funktioner. Nya användare kan uppleva en inlärningskurva.

Monday.com: Har också ett användarvänligt gränssnitt. Du kan skapa anslagstavlor för olika projekt. En enda uppgift kan tilldelas flera teammedlemmar. Plattformen har flera visualiseringsalternativ som tabeller, kalendrar, Gantt-scheman, Kanban-tavlor och tidslinjer. Anpassningsmöjligheter som färger och visningsalternativ finns också. Monday.com erbjuder även en stor mängd förbyggda mallar för att skapa innehåll och hantera projekt.

Vinnare: Monday.com, tack vare anpassningsmöjligheter och en snabbare inlärningskurva.

Rapportering och Analys

Effektiv rapportering och analys är viktigt för att följa projektets utveckling och åtgärda eventuella problem.

Asana: Erbjuder en 360-graders vy av projekt med detaljerade rapporter. Det finns flera olika rapporttyper:

  • Framsteg: Visar en översikt av månadens projektframsteg, inkluderat slutförda, pågående och kommande uppgifter.
  • Arbetshälsa: Visar kommande och försenade uppgifter per projekt.
  • Resursering: Ger insikt i varje teammedlems uppgiftsbelastning under veckan.

Rapporterna kan anpassas efter behov. Med Asana behöver du inga andra verktyg för att spåra teamets aktiviteter, uppgifter och projekt.

Monday.com: Här kan du också spåra projekt och team. Med ”Mitt avsnitt” kan du övervaka teamets framsteg och deadlines. Plattformen saknar dock de avancerade rapporteringsfunktioner som Asana erbjuder.

Vinnare: Asana, tack vare detaljerade rapporter om uppgifter, anställda och projektframsteg.

Automatisering och Integrationer

Automatisering

Asana: Möjliggör automatisering av repetitiva uppgifter med anpassningsbara regler för uppgiftstilldelning, statusspårning, påminnelser och tidrapportering.

Monday.com: Erbjuder automatisering för statusuppdateringar, förfallodatum, e-post, beroenden, uppgiftsfördelning och arbetsflöden.

Integrationer

Asana: Integreras med över 200 verktyg, inklusive Slack, Salesforce, Gmail, Zendesk, Zoom, Teams, Outlook, Zapier, Vimeo, Jira Cloud, Dropbox, Canva, Lucidchart, YouTube, Notion, GitHub, GitLab, Trello, Sentry, MailChimp och fler.

Monday.com: Integreras med verktyg som Teams, Outlook, Slack, Dropbox, Kalender, Zoom, Gmail, LinkedIn, Zapier, Adobe Creative Cloud, Twilio, Salesforce, PandaDoc, Shopify, Stripe, Pipedrive, SurveyMonkey, HubSpot, Jira, GitHub, Todoist, Trello, PagerDuty och fler.

Vinnare: Oavgjort

Säkerhet och Integritet

Med ökade cyberhot är det viktigt att välja en säker plattform för att skydda företags- och kunddata.

Asana: Har investerat i att bygga en pålitlig infrastruktur som stöder distributioner av alla storlekar. Plattformen använder protokoll som lösenordshashning, regelbundna säkerhetsbedömningar, säkerhetsfokuserad utveckling och offentliga bugg-bounty-program. Dessutom skyddar Asanas informationssäkerhetsavdelning nätverk och datacenter med moderna säkerhetskontroller. Asana erbjuder även administratörskontroller, dataskydd, SSO, multifaktorautentisering, SAML 2.0 och 99,90 % drifttid. Den är kompatibel med GDPR och CCPA. Plattformen har även certifiering från SOC 2, SOC 3, ISO/IEC 27001:2013, ISO/IEC 27017:2015, ISO/IEC 27018:2019, ISO/IEC 27701:2019, GLBA och HIPAA (kommer snart).

Monday.com: Erbjuder säkerhetsfunktioner i företagsklass som tvåfaktorsautentisering och SSO med verktyg som Okta. Plattformen skyddar data med behörigheter, granskningsloggar och säkerhetsavtal. Den uppfyller även kraven i GDPR, HIPAA, AICPA SOC, ISO 27001 och ISO 27:27018.

Vinnare: Oavgjort då både Asana och Monday erbjuder bra säkerhets- och integritetsfunktioner.

Kundsupport

Kundsupport är viktigt om du behöver hjälp med tekniska frågor.

Asana: Erbjuder 24/7 kundsupport via chatt och biljetter. Plattformen har även YouTube-videor, guider, dokumentation och artiklar.

Monday.com: Ger 24/7 kundsupport via e-post, chatt och telefon för alla planer. En dedikerad kundansvarig ingår i Enterprise-planen. Du kan även referera till deras kunskapsbas, FAQ-sektion, YouTube-videor och webbseminarier.

Vinnare: Monday.com, tack vare fler kontaktalternativ.

Prissättning

Asana: Har fyra planer:

  • Grundläggande: Gratis för obegränsat antal uppgifter, projekt, aktivitetsloggar och 100 MB filstorlek, upp till 15 medlemmar och 100+ gratis integrationer.
  • Premium: $10.99 per användare per månad (faktureras årligen) som inkluderar funktioner från grundplanen plus arbetsflödesbyggare, tidslinje, obegränsade instrumentpaneler och avancerad sökning.
  • Företag: $24.99 per användare per månad (faktureras årligen) med allt från Premiumplanen plus portföljer, arbetsbelastning, anpassade regelbyggare och avancerade integrationer.
  • Företag: Kontakta Asana för att få en offert som inkluderar allt i affärsplanen plus SAML, SCIM, databegränsning och prioriterad support.

Monday.com: Har fem planer med en gratis provperiod:

  • Individuell: Gratis för upp till 2 platser, 20+ kolumntyper, Excelimport, 200+ mallar, upp till 1000 artiklar och 500 MB lagring.
  • Grundläggande: $9 per användare per månad (faktureras årligen) som inkluderar obegränsat antal platser, 5 GB lagring och obegränsat antal artiklar.
  • Standard: $12 per användare per månad (faktureras årligen) med obegränsat antal platser och artiklar, 20 GB lagring, 5 tavlor per instrumentpanel och 250 automatiseringsåtgärder per månad.
  • Proffs: $20 per användare per månad (faktureras årligen) med obegränsat antal platser och artiklar, 100 GB lagring, 10 tavlor per instrumentpanel och 25 000 automatiseringsåtgärder per månad.
  • Enterprise: Kontakta Monday för att få en offert med obegränsat antal platser och artiklar, 1000 GB lagring, 50 tavlor per instrumentpanel och 250 000 automatiseringsåtgärder per månad.

Vinnare: Monday.com är något mer prisvärt, men skillnaden är inte markant.

Sammanfattning

Nedan följer en sammanfattning i tabellform:

Parameter Asana Monday.com
Funktioner Minimalistisk funktionalitet som uppgifts-, projekt- och arbetsflödeshantering, visningsalternativ, integrationer och mallar. Omfattande funktionalitet, särskilt för professionella användare, som uppgifts-, arbetsflödes- och projekthantering, attraktiva mallar och 100+ integrationer.
Användarvänlighet Intuitivt användargränssnitt men många funktioner kan göra det mer komplext att lära sig. Intuitivt, attraktivt och färgstarkt. Inlärningskurvan kan dämpas tack vare anpassningsmöjligheterna.
Rapportering och Analys Erbjuder djupgående rapporter för att övervaka projekt och anställda. Ger inte lika detaljerade rapporter som Asana.
Visningsalternativ Flera vyer som tavla, kalender och Gantt. Kanban-tavlor, listor, arbetsbelastnings-, tidslinje- och kalendervyer.
Lämplig för Små och medelstora företag. Företag och distansarbetande team.
Prissättning Gratis plan. Betalda planer från $10,99 per person och månad. Gratis plan. Betalda planer från $8 per plats och månad.

Asana kontra Monday: Vilken ska jag välja?

Utifrån jämförelsen verkar Monday.com ha en fördel över Asana. Den har ett intuitivt och attraktivt användargränssnitt, många användbara funktioner och är lätt att använda med anpassningsbara alternativ.

Det betyder inte att Asana inte är ett bra verktyg. Båda programvarorna har sina för- och nackdelar, och det är viktigt att välja ett baserat på dina specifika krav och budget, snarare än att bara titta på den allmänna bilden.

Om du har minimala behov kan Asana vara ett bra val. Det är lämpligt för små och medelstora företag som vill ha ett verktyg med god samarbetsfunktionalitet. Om du har mer komplexa krav kan Monday.com passa dig bättre. Det kan även vara ett bättre val för distansarbetande team och företag.