Vilket är bättre för videoredigering?

Viktiga takeaways

 • Premiere Pro och CapCut erbjuder båda fantastiska videoredigeringsfunktioner och kan skapa landskaps- och porträttvideor av alla längder.
 • CapCut är allmänt tillgänglig på olika enheter och operativsystem, medan Premiere Pro är begränsad till Adobe-prenumeranter på Windows och macOS.
 • CapCut erbjuder en gratisversion med ett enormt bibliotek av funktioner, medan Premiere Pro fungerar på en prenumerationsmodell med en 7-dagars gratis provperiod och tillgång till Adobe Creative Cloud-appar.

Videoproduktionen utvecklas snabbt och dina valmöjligheter spelar roll. Premiere Pro och CapCut ger båda fantastiska videoredigeringsfunktioner, men vilken fungerar bättre för dina videoredigeringsbehov? Båda plattformarna kan skapa landskaps- och porträttvideor av alla längder, har olika plattformstillgänglighet och erbjuder många användbara verktyg. Låt oss ställa dem mot varandra för att se vilken som kommer ut överst.

Plattformstillgänglighet

Beroende på ditt operativsystem eller enhetstyp kan du vara begränsad i dina alternativ.

CapCut

CapCut är tillgängligt för alla som har tillgång till en dator eller handhållen enhet. Du kan ladda ner den officiella CapCut-appen för båda Android och iOS för mobilanvändning, vilket är bra för videoskapare på sociala medier eller innehållsskapare som gör videor på språng.

Det finns en CapCut-app du kan använda på Mac och Windows, och om du använder andra operativsystem kan du redigera videor i webbläsarversionen på CapCuts hemsida.

Premiere Pro

Adobe Premiere Pro har ingen webbläsarversion och är endast tillgänglig för Adobe-prenumeranter. Detta är det bättre alternativet för mer seriösa videoredigerare som letar efter detaljerade videoredigeringsalternativ.

Du kan ladda ner Premiere Pro för Windows och macOS. För Linux-användare finns det ingen officiell app; Du kan dock köra en virtuell maskin för att använda Photoshop och annan Adobe-programvara på Linux.

Premiere Pro är inte tillgängligt för Android eller iOS. Adobe har dock en mobil videoredigerare som heter Adobe Premiere Rush som liknar Premiere Pro men bättre rustad för videoredigering på mindre skärmar med pekskärmsmöjligheter.

Pris

Erbjuder plattformarna gratisversioner, engångsbetalningar eller prisvärda prenumerationer? Tänk på din prispunkt för att se vilken plattform som är värd att använda.

CapCut

Med CapCuts gratisversion har du tillgång till ett enormt bibliotek med film, ljud, mallar och videoövergångar. Och dess stora bibliotek med funktioner uppdateras regelbundet i linje med de senaste trenderna för att hålla dig på toppen av ditt videoredigeringsspel. Det finns dock vissa funktioner som bara är tillgängliga genom att uppgradera till Pro.

CapCut Pro erbjuder extra övergångar, bättre mallar och ett bredare utbud av verktyg och funktioner. Du kan enkelt uppgradera och välja mellan en månatlig ($7,99) eller årlig ($74,99) prenumeration, var och en börjar med en 7-dagars gratis provperiod. Du kan också registrera dig för en engångsmånad, utan prenumeration, för $9,99.

Gå med i CapCut Pro genom att välja Join Pro på skrivbordsversionen eller trycka på Pro på mobilversionen.

Premiere Pro

Adobe Premiere Pro är en del av Adobe Creative Cloud, så det tar på Adobes prenumerationsmodell. Du kan prenumerera på en enda Premiere Pro-plan eller på Adobes All Apps-plan som inkluderar alla Creative Cloud-appar. Nya användare kan få en 7-dagars gratis provperiod innan de tecknar ett abonnemang.

Alla appar-planen inkluderar över 20 Adobe Creative Cloud-appar och kostar $59,99 per månad för ett års åtkomst. Om du bara vill ha en Adobe Premiere Pro-prenumeration är planen för en app 22,99 USD per månad för ett års åtkomst.

Adobe Premiere Rush är gratis med andra Adobe-planer, men det finns en premiumversion för $9,99 för extra verktyg och funktioner.

Mallar

Många kanske vill redigera videor från grunden, men för videor på sociala medier är det ofta att föredra att använda mallar. Vilken av dessa videoplattformar ger ett bättre utbud av videomallar?

CapCut

Med samma moderbolag som TikTok är CapCut starkt influerad av den korta videoplattformen och trendiga videor på sociala medier. Du hittar massor av trendiga TikTok-videomallar, AI-mallar, såväl som bild- och ljudmallar. Se vår guide för att skapa korta videor i CapCut för att lära dig mer.

Du kan inte redigera nyckelrutor, timings eller andra intrikata aspekter av CapCut-mallar; du kan bara redigera platshållare i mallar, som bilder och text.

Premiere Pro

Premiere Pro erbjuder begränsade videomallar genom en Adobe Stock prenumeration. Dessa mallar är mindre fokuserade på trendiga videostilar och mer på videoaspekter som du kan redigera själv i Premiere Pro.

Mallar inkluderar övergångsanimationer, animerade bakgrunder, rörelseöverlagringar och nedre tredjedelar – du kan också skapa design för nedre tredjedelen i After Effects för att sedan använda i Premiere Pro.

Premiere Pro är starkt fokuserad på att skapa originalvideor och tillhandahåller en uppsjö av inbyggda verktyg för att göra det. Du kan redigera mallarna som du skulle redigera originalvideor i Premiere Pro: placera, redigera och flytta nyckelbildrutor, samt ändra färgerna på element, ta bort element eller duplicera dem.

De tillgängliga mallarna tillgodoser inte trender i sociala medier och är begränsade till videofunktioner som intro, outros och övergångselement, för att nämna några.

Lagring

Erbjuder dessa videoredigerare molnlagring, och hur mycket kostar det?

CapCut

CapCut erbjuder nivåer av molnlagring för dina videoprojekt, oavsett om du skapar videor på skrivbordet eller via appen.

Alla CapCut-användare får 1 GB livstidslagring gratis. Du kan också köpa extra lagringsutrymme för cirka en dollar per 10 GB. Utöver det kan du få extra personlig lagring genom att slutföra uppgifter som att bjuda in nya användare, exportera videor och bjuda in människor till ditt utrymme. Denna lagring är dock endast giltig i 45 dagar.

CapCut Pro-användare får 100 GB extra lagringsutrymme för att lagra sina videoprojekt och tillgångar. Mobilversionen sparar även videor lokalt på din telefon.

Premiere Pro

Premiere Pros lagring är molnbaserad, men med möjlighet att spara lokalt. Oavsett om du prenumererar på en-app Premiere Pro-plan eller Adobe All-Apps-plan, får du 100 GB molnlagring med din prenumeration.

AI-funktioner

AI ligger i framkant av visuell redigering. Vilken editor erbjuder bättre AI-funktioner?

CapCut

CapCut erbjuder många AI-verktyg för både videoredigering och bildredigering, som är tillgängliga gratis med vissa Pro-funktioner. Den erbjuder också Magic-verktyg som, även om de inte är helt AI-baserade, erbjuder liknande funktioner som AI-verktygen.

Några av videoverktygen för AI och Magic är:

 • AI story generator
 • Lång video till shorts
 • Skript till video
 • AutoCut
 • Bakgrundsborttagare
 • Magisk eyetracking-effekt
 • Videouppskalare och resizer

CapCut har massor av AI-bildredigeringsverktyg också, men de finns inte i videoredigeraren.

Premiere Pro

Premiere Pro har AI-verktyg relaterade till bild, ljud, text och mycket mer. Dessa funktioner använder Adobe Sense artificiell intelligens-teknik som är inbyggd i de flesta Adobe-program.

Några av de viktigaste AI-funktionerna i Premiere Pro är:

 • Textbaserad redigering
 • Tal-till-text-textning
 • Scenredigeringsdetektering
 • Automatisk färg
 • Morph cut övergångar
 • Automatisk ljudremix
 • Automatisk storleksändring av ram

Tillsammans med dess AI-funktioner kan du också använda andra Adobe-appar (och deras AI-funktioner) för att använda i dina Premiere Pro-skapelser. Du kan använda dynamisk länkning för att integrera After Effects-kompositioner i dina Premiere Pro-videor, till exempel.

CapCut vs. Premiere Pro: Vilken videoredigerare passar dig?

Om du är van vid Adobe-programvara har du en mindre inlärningskurva med Premiere Pro än en helt nybörjare. Men CapCuts användargränssnitt är inte komplicerat att plocka upp. Den har en relativt enkel klick-och-välj-layout, medan Premiere Pro har mer djupgående menyer och funktioner att ställa in för att uppnå samma resultat.

Om du menar allvar med att vara en videoredigerare, kreatör eller producent, då är tiden som ägnas åt att lära dig Premiere Pro värt det – du kan skapa allt du kan tänka dig. CapCut kan erbjuda många liknande effekter och resultat med mindre arbete.