Vilken dator är bättre för grafisk design?

Viktiga takeaways

  • Artikeln diskuterar debatten mellan att använda en Mac eller en PC för grafisk design, med hänvisning till de djupa systemomfattande ekosystemintegreringarna som en anledning till att använda Mac-datorer, medan uppgraderingsmöjligheterna och anpassningen av datorer lyfts fram som fördelar.
  • Artikeln ger detaljer om hårdvara och prestanda för både PC och Mac i olika prisklasser, och jämför faktorer som processorer, RAM, grafikkort och visningsmöjligheter.
  • Artikeln diskuterar också hårdvaruuppgradering, och noterar att datorer är lättare att uppgradera och anpassa på grund av användningen av standardkomponenter, medan Mac-datorer använder proprietära komponenter som är dyrare och svårare att uppgradera. Artikeln nämner också mjukvarukompatibiliteten och stödet för både Mac och PC, samt användarupplevelsen och enhetskompatibiliteten med andra enheter.

Debatten om huruvida en Mac eller en PC är den bättre datorn för grafisk design har pågått länge. Många designers kommer bara att använda Mac-datorer för djupa systemomfattande ekosystemintegrationer, medan andra svär vid uppgraderingsbarheten och anpassningen du får med en PC.

Det är ett tufft samtal. Så låt oss överväga om du ska använda en Mac eller en PC för grafisk design och varför någon av dem är det bästa alternativet.

Hårdvara och prestanda

De första faktorerna att tänka på är hårdvarans prestanda och prisklassen. Du kan matcha båda datorerna och få en överblick över hur Mac och PC står sig mot varandra från och med 2023.

Entry-Level PC: Under $1 000

Datorer har många alternativ under $1 000. De flesta datorer till den prisklassen kommer med en AMD Ryzen 7 6800H eller Intel Core i5-processor, 16 GB RAM, 512 GB SSD och ett dedikerat NVIDIA GeForce RTX 3050 eller AMD Radeon RX 6600 grafikkort.

Skärmarna varierar vanligtvis mycket mellan olika datorer, men du får oftast en IPS-skärm med sRGB-färgomfång. Det här är en anständig skärm, men den kommer inte att ge samma bildkvalitet som Mac:s populära flytande retina-skärm. IPS kan drabbas av ”black crush”, där mörka färger inte visas korrekt.

Där displayen saknas, kompenserar Ryzen 7 6800H-processorn med mer kraft. Den hanterar att köra all designmjukvara och alla program du använder, så du behöver den för att vara snabb. Ryzen 7 6800H-processorn är en åttakärnig processor som passar för att hantera dina dagliga uppgifter och lätta redigeringar. Du bör inte förvänta dig långvarig batteritid med datorer till den här prisklassen. Du får i genomsnitt tre till fyra timmars redigerings- och grafisk designarbete.

Här är exempel på datorer som du kan hitta under 1 000 USD med dessa specifikationer:

  • Dell Inspiron 15 3511
  • HP Pavilion Aero 13
  • Acer Aspire 5 A515-57G
  • Lenovo IdeaPad 5 Pro

Mac på ingångsnivå: Under $1000

Med en budget på $1 000 är 2020 MacBook M1 Air ett enkelt val. Drivs av Apple M1-chippet, erbjuder den en integrerad sju- eller åttakärnig GPU, upp till 16 GB unified RAM och lagringsalternativ på upp till 2TB SSD.

Mac-datorer är populära för sin Retina-skärm med ett P3-brett färgomfång. 2020 MacBook M1 Airs fyrhjuliga högupplösta skärm med 2560 x 1600 upplösning, du kommer att få levande och exakta färger medan du arbetar. Uppdateringshastigheten på 60Hz är dock en droppe för de flesta datorer i den prisklassen, med vissa med upp till 120Hz.

M1 kommer att leverera en ljudlös prestanda för de flesta av dina dagliga uppgifter. Ändå är den inte lika kraftfull med tungt arbete som Ryzen 7 6800H och kommer att ha långsammare exporttider för videoprojekt. Eftersom M1 är byggd för effektivitet är dess främsta försäljningsargument batteritiden, som erbjuder över 12 timmars drifttid. Den är idealisk för designarbete på språng och bättre än en genomsnittlig dator.

Mellan-till-High End-dator: $1 500-$2 000

Med en PC i denna prisklass kan du förvänta dig en Ryzen 7 eller Intel Core i7-processor i toppklass, som är ännu kraftfullare än Ryzen 7 6800H. Detta kommer att göra redigerings- och designuppgifter som att rendera och exportera filer mycket mindre problematiska och snabbare. Räkna med minst 32 GB RAM och en SSD på upp till 1 TB, vilket möjliggör en snabbare dator.

Du kan också förvänta dig AMD Radeon RX 7800 XT grafikkort (eller motsvarande NVIDIA). Detta visar på betydande prestandaförbättringar. Du kommer att kunna hantera PRORes 4K-bildkvalitet på snabbare tider. För skärmhårdvara kommer en Full HD 144Hz eller ibland Quad HD (QHD) 165Hz skärm att ge mycket skarpare bilder. Den höga uppdateringsfrekvensen minskar inmatningsfördröjningen och skakiga animationer när du skurar igenom medan du redigerar videor och annat visuellt arbete.

Ett exempel på en dator med dessa specifikationer skulle vara Dell XPS 15. XPS 15 har en vacker 2560 x 1600 IPS 165Hz OLED-skärm som passar dina designbehov.

Mellan-till-High End Mac: $1 500-$2 000

Här sträcker sig dina alternativ från en 14-tums MacBook Pro (2023) med ett M2 Pro-chip till en mycket större M1 iMac (2021). Hur som helst får du en extremt kraftfull dator. M2 Pro-chippet som finns på MacBook har ännu bättre prestanda än den redan imponerande M1 Max. MacBook Pro har även en Liquid Retina XDR-skärm med ProMotion, som ger en smidig och lyhörd användarupplevelse med upp till 17 timmars batteritid.

För iMac, från 1 299 $, får du M1-chippet istället, vilket är något nedslående. M1 är fortfarande ett kraftfullt chip men inte alls lika kraftfullt som M2 Pro, och AMD Ryzen 7 7800X-processorerna slår vanligtvis M1 i tung belastningsredigering. Det som gör M1 iMac värt det är en 24-tums 4,5K Retina-skärm med True Tone och P3 wide color, som ger tydliga och exakta bilder. Observera att det i skrivande stund inte finns någon M2 iMac, men det finns starka rykten om att Apple kommer att lansera antingen en M2 iMac eller helt ny M3 iMac mot slutet av 2023.

Hårdvaruuppgradering

Enkelt uttryckt är datorer mycket lättare att uppgradera och anpassa. Deras mångsidighet gör att du verkligen kan skapa en dator som passar dina exakta behov till din exakta budget. PC är lättare att anpassa och uppgradera än Mac eftersom de använder standardkomponenter som är allmänt tillgängliga. Istället använder Mac-datorer proprietära komponenter endast tillgängliga från Apple, vilket gör dem svårare och dyrare att anpassa och uppgradera.

Till exempel kan en designer bygga en hel anpassad dator från grunden utrustad med en bildskärm. De omfattande anpassningsalternativen ger dig en fördel gentemot Macs begränsningar.

Programvarukompatibilitet

Tidigare har många populära designprogramvarupaket, som Adobe Creative Cloud, Figma och Sketch, lanserats exklusivt för macOS. Detta är dock inte längre fallet, och klyftan mellan kapaciteten hos PC-datorer och Mac-datorer har slutit, vilket ger de flesta större designverktyg du kommer att använda till PC-datorer. Som sådan bör du inte ha några problem att köra vilken designmjukvara du vill med vilket hårdvaruval du gör.

Support är en annan viktig aspekt när du väljer mellan en Mac och en PC. Apple tillhandahåller traditionellt långsiktigt stöd för äldre MacBooks, vilket gör att de kan ta emot uppdateringar i flera år. Specifikt säkerställer Rosetta 2 att din designprogramvara kommer att vara kompatibel med en lång lista av äldre MacBook-datorer, vilket överbryggar klyftan mellan Intel och Apples silikon-Mac. Räkna med en viss nedgång i prestanda. Så det är viktigt att kontrollera om det finns Apple Silicon-versioner tillgängliga för programvaran för bästa prestanda och kompatibilitet.

Datorer har i allmänhet utökade programvarustödcykler som håller dem uppdaterade. Den mångsidiga PC-marknaden och dess enkla uppgradering innebär också att du kan uppgradera dina PC-hårdvarualternativ för att möta framtida krav.

Användarupplevelse

När det gäller enhetskompatibilitet har PC-datorer en fördel framför Mac-datorer. Datorer kan användas med olika enheter, inklusive Android-telefoner och surfplattor. Mac-datorer, å andra sidan, är ofta bara kompatibla med Apple-enheter (även om det vanligtvis finns lösningar). Apple använder ofta proprietär teknologi för att upprätthålla sitt tillvägagångssätt med muromgärdade trädgårdar.

Ändå är en sömlös upplevelse eftertraktad, och med enhetskontinuitet har Apples ekosystem ett rykte om sömlösa arbetsflöden och enhetsintegration med funktionerna i Apple Continuity. Så mycket som det arbetsflödet är fantastiskt att uppleva, med populariteten av molndatalagring och samarbete på de flesta program som Adobe Cloud, är det enkelt att fortsätta ditt arbete på flera datorer. Dessa tjänster underlättar samarbete och fildelning i arbetsflöden på flera plattformar, vilket är viktigt för att kunna designa var som helst.

Göra rätt val för din designerresa

Med denna information borde det vara mycket lättare att välja en Mac eller PC för grafisk design. Enligt expertutlåtanden är datorer bra om du föredrar en dator som låter dig använda den som du vill. Å andra sidan har Mac-datorer ett kontrollerat arbetsflöde som är funktionellt för vad och bara vad du behöver.