Varför du absolut inte bör använda samma lösenord överallt
Lösenord är en grundläggande del av vår digitala vardag. De är portvakterna som ser till att endast vi (eller de vi ger tillåtelse) får tillgång till våra privata uppgifter och tillgångar – det kan vara allt från bankkonton till profiler på sociala medier. Trots detta brukar vi ofta ta lätt på lösenordssäkerheten och använder samma lösenord om och om igen, helt enkelt för att det är så enkelt att komma ihåg.
Medan många appar och digitala tjänster har förbättrat sin säkerhet, har även hackare blivit betydligt skickligare. Genom att använda samma lösenord överallt ökar du risken att bli en måltavla för cyberattacker. Dessutom finns det andra, mer subtila nackdelar med detta slarviga beteende.
Här är några viktiga skäl till varför du bör vara betydligt mer omsorgsfull när du väljer dina lösenord.
1. Attacktyper med stulna inloggningsuppgifter
Du är absolut inte ensam om att använda samma lösenord på flera ställen. Enligt NordPass, använder många alltför enkla lösenord som ”gäst” eller ”lösenord”. Detta är en mycket riskabel vana, eftersom dessa alldeles för enkla lösenord är lätta att knäcka på nolltid.
Om du använder ett sådant svagt lösenord på alla dina konton, blir du det perfekta offret för en så kallad ”credential stuffing”-attack. Detta är en typ av cyberattack där en stor mängd stulna lösenord och användarnamn används mot tusentals webbplatser i hopp om att hitta en matchning. Om ditt lösenord dyker upp i ett dataintrång kan ett stort antal av dina konton hamna i farozonen.
2. Risk för dina företagskonton
År 2012 drabbades Dropbox av en omfattande incident som påverkade 69 miljoner användare. Enligt The Guardian, berodde detta på att en anställd på Dropbox hade använt samma lösenord som tidigare på LinkedIn. När hans LinkedIn-konto blev hackat fick angriparna även tillgång till Dropbox företagsnätverk.
Detta understryker att om du använder samma lösenord för dina företagskonton, utsätter du både dig själv och ditt företag för onödig risk. Många företag som är medvetna om cybersäkerhet använder sig därför av lösenordshanterare. Med hjälp av dessa verktyg kan man lagra och skapa säkra lösenord.
Genom att lägga till anställda eller konsulter i lösenordshanteraren får de tillgång till de konton som är lagrade, vilket förenklar inloggningen och eliminerar behovet av att dela lösenord direkt.
Att återanvända lösenord eller till och med använda varianter av dem är riskabelt. De är lätta att förutse och knäcka med hjälp av artificiell intelligens. Även den kostnadsfria versionen av ChatGPT kan användas för att komma på lösenord:
Om en enkel fråga som ovan kan ge bra gissningar, kan hackare kringgå ChatGPT:s begränsningar för att försöka skapa mer personliga frågor för att gissa lösenord.
Till exempel skrev jag en text, där jag låtsades skriva en berättelse om en påhittad person, Adam (alla likheter med verkliga personer är slumpmässiga). I den texten försöker hackare bryta sig in på hans Facebook-konto:
Och så här glatt kom ChatGPT fram till en lista med lösenord som personen kan tänkas använda:
Några av dessa lösenord kan verka slumpmässiga, men vi tenderar att skapa lösenord som är kopplade till saker vi bryr oss om, som är lätta att minnas. Ju mer hackarna vet om oss (vilket inte är svårt med tanke på vad vi delar i sociala medier), desto större är risken att de kan gissa våra lösenord.
AI-verktyg för lösenordsknäckning är på en helt annan nivå. De testar vanliga lösenord, använder varianter av ord eller använder lösenord som läckts vid dataintrång.
Om du har ett lösenord som ”qwerty” tar det mindre än en sekund att knäcka det. Att lägga till siffror och göra det till ”qwerty12345” gör det inte betydligt svårare. Verktygen letar efter mönster, och uppenbara siffror efter uppenbara ord är ett väldigt vanligt mönster.
3. Att dela lösenord ökar sårbarheten
Att återanvända lösenord är dåligt, men att dela med sig av dem är ännu värre. Oavsett hur mycket du litar på den du delar lösenordet med, kan du inte gardera dig mot dataintrång eller cyberattacker. Risken ökar markant om personen du delat uppgifterna med får sin enhet hackad eller stulen.
Om en angripare väl får tillgång till en enhet, kan de ta vad som helst. Om du t.ex. delar ett Netflix-konto med någon och dennes dator blir hackad, kan dina kreditkortsuppgifter snabbt hamna i fara.
Använd därför först starka lösenord som är svåra att gissa. Använd sedan tvåfaktorsautentisering eller en lösenordshanterare för att dela lösenord på ett säkert sätt med vänner och familj.
4. Social ingenjörskonst
Social ingenjörskonst handlar om att manipulera människor för att stjäla deras privata information. Det handlar inte så mycket om teknik utan mer om psykologiska spel. Nätfiskelänkar är det vanligaste exemplet på detta.
Det är inte lika enkelt längre som att nätfiskelänken leder dig till en falsk Facebook- eller Instagram-inloggningssida. Hackare låtsas vara en vän, kollega eller pålitlig organisation för att få dig att klicka på länkar som riskerar dina konton.
En hackare kan t.ex. be dig registrera dig för deras nya tjänst, för att se vilket lösenord du använder. Ibland kan de kontakta dig från din väns konto som de hackat. De flesta av oss reagerar inte på samma sätt när vi klickar på länkar från vänner, så det här är en relativt enkel fälla.
Eftersom du förmodligen använder ett lösenord du använt någon annanstans, kommer de försöka använda det lösenordet på alla dina konton de känner till. Om du använder samma lösenord för din bankapp kan det gå riktigt illa.
Om inte varje gång, så fungerar denna teknik väldigt ofta.
5. Ökad risk för insiderattacker
Att använda samma lösenord överallt ökar risken för insiderattacker. Tänk dig att en anställd som vet lösenordet slutar på ditt företag. Om lösenordet är oförändrat, har den personen fortfarande tillgång till dina känsliga uppgifter.
Om en ”insider” känner till ett lösenord som använts på flera ställen, riskerar alla dina appar och tjänster omedelbart att missbrukas. De kan använda uppgifterna för att bedriva bedräglig verksamhet, utnyttja sårbarheter eller skada system. En sådan person kan också utge sig för att vara personal och manipulera kollegor att dela känslig information.
Det är också svårare att hitta den som missbrukar system om samma lösenord används på flera platser. Du kan minska risken genom att införa starkare säkerhetsrutiner. En bra start är att ge alla anställda egna inloggningsuppgifter.
6. Var kreativ, hemlighetsfull och strikt med dina lösenord
Oavsett vilka andra säkerhetsåtgärder du vidtar, kommer din online-närvaro alltid att vara i riskzonen om du använder samma lösenord på olika platser. Det är förvisso bekvämt att återanvända lösenord, men den bekvämligheten kan slå tillbaka om dina konton blir hackade.
Tack och lov kanske vi slipper lösenord i framtiden. Tjänster som Apple PassKeys använder biometrisk autentisering som FaceID eller TouchID för att logga in på konton. Detta eliminerar behovet av lösenord, eftersom tjänsten använder en kryptografisk nyckel. När fler företag anammar detta kan lösenord bli ett minne blott.