Varför gammal, oanvänd teknik ger massor av pengar på auktioner

Har du någonsin undrat varför folk betalar galna mängder pengar för teknik som är långt över sin bästa tid? Vi talar om tusentals, till och med miljontals dollar, för saker som gamla datorer, spelkonsoler eller mobiltelefoner som är decennier gamla och inte ens relevanta längre!

Det visar sig att det finns några legitima anledningar till varför retroelektronik och tekniska prylar kan få en fin slant.

1. Social status

Bildkredit: drobotdean/freepik

När någon tappar sex eller sju siffror på en vintage teknik, beror det delvis på att att äga något så exklusivt förmedlar prestige och visar att de har djupa fickor.

Till exempel, 2014 såldes en original Apple 1-dator från 1976 på auktion för 905 000 USD. I skrivande stund listar en Apple 1 för cirka $1 500 000 på eBay (även om jag skulle uttrycka en viss skepsis mot noteringen!). De tekniska specifikationerna är ytterst dystra jämfört med moderna maskiner, men att äga en av de tidigaste Apple-datorerna som någonsin byggts medför allvarliga skryträttigheter bland samlare. Den ropar i princip: ”Jag är rik och har råd med vad som helst!”

På samma sätt får gamla spelkonsoler som Nintendo PlayStation-prototypen astronomiska summor eftersom de ger ägarna gamer cred. I mars 2020 såldes en outgiven konsol för $360 000 på Heritage Auktioner, som satte rekord för det dyraste tv-spelsobjektet som någonsin auktionerats ut. Endast 200 byggdes någonsin. Så att vara en av de mycket få ägarna ger en nörd på nästa nivå.

Kort sagt, föråldrade teknikauktioner är fyllda med människor som försöker stärka sin sociala status och signalera att de är en del av en elitklubb. Exklusiviteten och skryträtten att äga sällsynt vintageteknik är en stor del av dess överklagande och värde.

2. Sällsynthet

En del av det som gör något sällsynt är att ha få enheter tillverkade i första hand. Tidiga prototyper och första generationens utgåvor är ofta sällsynta bara för att tekniken var så ny och produktionen begränsad.

Men sällsynthet kan också bero på hur många originalenheter som har överlevt under decennierna. Om en enhet var kommersiellt misslyckad eller impopulär när den kom ut, kastade folk sannolikt sina kopior. Snabbspola fram några decennier och mycket få arbetsenheter finns kvar, vilket omedelbart gör dem mer värdefulla för samlare.

Raritet går också ofta hand i hand med att vara gammal och oanvänd. Om föremålet legat i förvaring i flera år utan att vara påslaget eller hanterat, kommer det att vara i mycket bättre skick jämfört med omtyckt teknik som såg daglig användning. Nytt skick ökar värdet ytterligare.

Ett utmärkt exempel är den extremt sällsynta, fortfarande fabriksförseglade original-iPhonen från 2007 som inbringade över 190 000 $ på en auktion 2023. Apple avbröt 4GB-modellen bara månader efter lanseringen, vilket gör den otroligt knapp idag. Av de miljoner sålda första generationens iPhones finns knappt några oanvända 4GB-modeller kvar. Denna överlägsna sällsynthet gjorde den till en ”helig gral” för samlare, vilket drev priset till över 300 gånger den ursprungliga etiketten på $599.

Något behöver inte vara vintage för att vara värdefullt om det är ovanligt svårt att hitta.

3. Nostalgi

Nostalgi efter älskad gammal teknik och underhållning får folk att betala irrationella auktionssummor. Samlare vill återerövra en del av sin barndom – och kommer att lägga ut vad som krävs.

Super Mario 64-kassetten som säljs för 1,56 miljoner dollar är ett nostalgiskt stycke retrospel. Mario-spel är inte sällsynta, så dess astronomiska pris drevs rent av nostalgi. Köparen översvämmades sannolikt med varma minnen av att spela 3D Mario-klassikern som barn och skulle betala vad som helst för att återta den nostalgiska känslan.

Denna effekt gäller över hela linjen. Gamla VHS-band bjuder på galna auktionspriser, inte för att de är få, utan för att folk längtar efter att återuppleva att se favoritfilmer på band som de gjorde när de växte upp. En Back To The Future VHS såldes för $75 000 på Heritage Auktioner i juni 2022, helt enkelt för att budgivarna ville återuppleva att se den på VHS som barn.

Även relativt modern teknik skjuter i höjden i värde om den är nostalgisk. En Bill Gates TRS-80 bärbar dator gick för $25 000 på auktionshuset RR Auktion eftersom det påminde budgivare om datorernas tidiga dagar.

Varje teknisk pryl som väcker nostalgi blir eftertraktad.

4. Historisk betydelse

Oavsett praktisk användning betalar samlare premier för enheter som markerade övergångar i teknikens utveckling. Deras värde härrör från historisk betydelse snarare än specifikationer eller funktioner.

Till exempel var en vintage Leica-kamera som auktionerades ut för 15 miljoner dollar i juni 2022 en av de första kommersiellt producerade 35 mm-kamerorna, som helt förändrade fotografiet för alltid.

Som pionjärer inom 35 mm-fotografering markerade de en avgörande utveckling från skrymmande kameror till bärbara, lättare enheter. Trots att de är värdelösa idag, gör deras historiska roll i populariseringen av kompaktkameror dem eftertraktade.

Den sällsynta Nintendo PlayStation-prototypen som vi tidigare nämnde och som såldes för 360 000 $ har också sitt värde att tacka för att vara en historisk relik. Det markerade den avgörande kollapsen av Sony och Nintendos partnerskap, vilket banade väg för PlayStation. Som en artefakt av den ödesdigra splittringen är den historiskt ovärderlig.

Ännu mer vardaglig teknik kan bli eftertraktad om den har historisk betydelse. En vanlig Toshiba-laptop såldes för 61 931 USD kl en RRAauktion 2014 helt enkelt för att Bill Clinton använde det för att skicka det första presidentmejlet till yttre rymden 1998. Trots att det inte var sällsynt när det gäller produktionssiffror gav dess roll i Vita husets tekniska historia det stort värde.

Även misslyckad teknik kan sälja stort baserat på dess historiska symbolik. Ta Apple Newton PDA från 1993. Det var ett av Apples största misslyckanden, med dyster försäljning. Mjukvaran för handskriftsigenkänning var så dålig att den blev till åtlöje.

Men som ett av ett stort teknikföretags första försök med en PDA på massmarknaden såldes en fungerande enhet av de första Newton-modellerna för över 800 USD 2022 den RR Auktion. Trots att det var ett ökänt misslyckande, markerade det fortfarande ett viktigt steg i utvecklingen av mobilteknik.

5. Återförsäljningspotential

Samlare och investerare ser den långsiktiga vinstpotentialen i retroprylar. De betalar galna summor nu på vadet om att nostalgi och knapphet kommer att driva upp återförsäljningsvärden över tid.

Naturligtvis är det en chansning – man vet aldrig vilken teknik som kommer att ta fart och bli efterfrågad. Men vissa människor har en förmåga att upptäcka prylar och prylar som i slutändan blir viktiga kulturella prövstenar. Och de investerar i tekniska antikviteter, nästan som att handla aktier.

Så, med tanke på takten i den tekniska förändringen, kan nästan vilken pryl som helst bli en eftertraktad antikvitet om du håller på den tillräckligt länge.

Din gamla teknik kan finansiera din framtidsdröm

När allt kommer omkring är folk villiga att lägga ut stora pengar för gamla prylar på auktion eftersom vintageteknik låter dem äga en cool del av historien, göra en smart investering för framtiden eller tillfredsställa sin inre samlare.

Så nästa gång du stöter på din gamla elektronik, hantera den varsamt – en dag kan den urgamla telefonsvararen eller den murade mobiltelefonen betala för en mycket trevlig semester om du växlar in den på rätt vintage-teknikauktion!